Markalaşma sürecini ihraç pazarlarına yansıtan Zorlu Tekstil Grubu, bu pazarlarda toptancılarla değil perakendecilerle çalışmaya başladı.
Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zorlu Tekstil Grubu, güçlü üretim gücünü ihracat pazarlarına perakende ağı ile yansıtmayı hedefliyor. Korteks ve Zorluteks dahil olmak üzere 12 şirket ile tekstil ve ev tekstili alanında faaliyetlerini sürdüren Grup, önümüzdeki 5 yıl içerisinde toplam üretiminde fasonun payının %25-30’lara indirecek. Özellikle ihracat pazarlarında markalaşmaya gidileceğini açıklayan Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Vedat Aydın, günümüzde 200 milyon dolar olan ihracatlarını 2019 yılında 300 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. En büyük pazarlarının Avrupa olduğunu belirten Aydın; “Farklı bir şeyler yapmak gerekiyordu. Biz de müşteri profilimizi, kanalımızı değiştirdik. Avrupa içinde en büyük pazarlarımız Almanya ve İngiltere’deki toptancılarla iş yapıyorduk, şimdi ise perakendeciliğe geçtik” dedi.
Son iki yıldır Türkiye’nin genel ihracatının aksine tekstil ihracatının düşmediğini söyleyen Aydın, üretimde ihracatın önemli olduğunu, yoksa iç piyasadaki dalgalanmaların olumsuz etkilerinin görülebileceğini savundu. Aydın; “Yatırım planlarımızda her zaman üretimin %50’sini ihraç etmeye odaklandık. Geçen sene ve bu sene ihracat rakamlarımızı koruduk. İhracatımız bugün 200 milyon dolar civarında. 2014 yılında 260 milyon doları gördük. Bugün Taç dünyada 788 noktada satılıyor, Linens’in yurtdışında 17 mağazası bulunuyor. Valeron markamız ise 40 ülkede satılıyor” dedi.
Zorlu Tekstil son 5 yıldır ciddi bir değişim yaşıyor
Zorlu Tekstil’in son 5 yıldır ciddi bir değişim yaşadığına dikkati çeken Vedat Aydın, küresel pazarda ucuz fiyat rekabeti yapmadıklarını belirtti. Avrupa’daki en büyük pazarlarının Almanya ve İngiltere olduğunu belirten Aydın, bu pazarlarda artık toptancılarla iş yapmak yerine perakendecilerle çalışmaya başladıklarını şöyle anlattı; “Kısaca müşterimizi değiştirdik. Toptancının kar marjı %25-30 iken perakendede %20’oranında bir katma değer daha geliyor. Fason üretim önümüzdeki 5 sene içinde %25-30’lara düşecek” dedi.
Müşteri profilindeki değişimin yatırımlarını da etkilediğini açıklayan Aydın, yeni müşterileri olan markaların hoşuna giden ürünleri, koleksiyonları üretmeye başladıklarını belirtti. Aydın; “Hem büyük üretim gücün olacak, hem de bu üretim gücünde butik üretim yapabileceksin” diye konuştu. Ar-Ge ve inovasyonun önemine değinen Aydın, hem Korteks hem de Zorlu Tekstil’in onaylanmış Ar-Ge merkezleri olduğunu hatırlattı. Buralarda 200’e yakın mühendisin çalıştığını dile getiren Aydın, Ar-Ge çalışmaları için yıllık 4 milyar dolar harcadıklarını sözlerine ekledi.