7.9 C
İstanbul
Perşembe, Kasım 21, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Yeşim Tekstil’i Farklı Kılan Sahip Olduğu Vizyon

AdvertorialYeşim Tekstil’i Farklı Kılan Sahip Olduğu Vizyon

- Haber Sponsoru -

Şenol Şankaya
Şenol Şankaya

Avrupa ve Amerika odaklı ihracat pazarlarına üretiminin %90’dan fazlasını ihraç eden Yeşim Tekstil, Bursa’daki gelişmiş entegre tesisi ve üretim gücüyle sektörün en değerli üreticilerinden biri konumunda. Firma, üst kalite üretim ve sürdürülebilir bir yaklaşımla sektöre vizyon kazandırıyor.

Dünyanın önde gelen hazır giyim ve moda markalarına üretim yapan Yeşim Tekstil, güçlü ve köklü bir yapıya sahip. 1983 yılında kurulan firma, günümüzde Bursa’nın gerçekleştirdiği hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştiriyor. 144 bin metrekare kapalı ve 181 bin metrekare açık olmak üzere toplam 325 bin metrekare alanda, 2 bin 800 çalışanla sektörde önemli bir aktör olan Yeşim Tekstil, zengin ürün gamı ve gücüyle küresel pazara ulaşıyor. Günlük 50 ton örme, 60 ton boyama, 100 bin metre baskı ve 150 bin adet hazır giyim ile 100 bin adet ev tekstili üretim kapasitesine sahip olan firma, pazarda büyümesini sürdürüyor.

Textilegence’ın sorularını yanıtlayan Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya, firmanın sektörel gelişimi ve üretimi konusunda önemli bilgiler paylaştı. Yeşim Tekstil’in 2017 yılında %20’lik büyüme ve %15 kapasite artışı elde ettiğini hatırlatan Şankaya, “Sektörümüzün %3,5 – 6 bandında büyüdüğünü düşünürsek bu rakam oldukça iyi bir performansımız olduğunu gösteriyor” dedi. 2017 yılında 280 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Şankaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 yılında gelecek 5 yılın hedeflerini belirlemiştik. 2022 sonunda 600 milyon dolarlık satış cirosuna ulaşmayı planlıyoruz. 2018 yılsonu ihracat hedefimiz de 300 milyon doları buluyor. Üretimin %90’ı ihracata gidiyor. Firma olarak 2018 yılını da %15 büyüme ile kapattık.”

5 yıl içinde %15-20 büyüme hedefleniyor

Şenol Şankaya, Yeşim Tekstil’in dünya hazır giyim sektöründe iplikten mamul ürüne kadar tüm işlemleri aynı çatı altında, kendi bünyesinde gerçekleştirebilen en büyük dört entegre tesisten biri konumunda olduğunu söyledi. Bursa’nın önde gelen hazır giyim ve tekstil ihracatçılarından biri olarak Yeşim Tekstil’in pazarını korumak için AR-GE ve tasarıma odaklandığını belirten Şenol Şankaya, yalın üretim ve yönetim konusunda firma bünyesinde iyileştirme çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü kaydetti. Şankaya; “Bu doğrultuda, 2018 yılından itibaren önümüzdeki 5 yıl içinde de Yeşim Tekstil olarak %15-20 arasında ciddi bir büyüme hedefi koyduk. 3 ve 5 yıllık olmak üzere yeni stratejimizi belirledik. Bugüne dek insana ve teknolojiye yatırım yapmak suretiyle kaliteli üretim gerçekleştirerek kendi sektörümüzde öncü olmaya gayret gösterdik” dedi.

Yükselen döviz kuru seviyelerine de değinen Şankaya, kurların değişken yapısının kendilerini zorladığını açıkladı. Şankaya şunları söyledi: “Biz ihracatçılar olarak belirsizlik istemiyoruz. Tekstil ve hazır giyim gibi ihracat odaklı sektörlerin genel olarak kurlara duyarlı bir yapısı olsa da karlılığı etkileyen tek faktörün kur olmadığı da ortada. Müşteri portföyü, ürettiğiniz ürünün katma değeri gibi faktörler de devreye giriyor. Yeşim Tekstil olarak söz konusu döviz dalgalanmalarına karşı özel bir önlem mekanizması geliştirmemiş olsak da üretim ekosistemimiz içerisinde yer alan tüm paydaşlarımızın, tedarikçilerimizin genel görüntüsüne de piyasadaki stabilitelerine de önem veriyoruz. Dünyanın önde gelen siyasi aktörlerinin genel konjonktüre etkisi ve ülkemizde de yükselen döviz kurları ya da yüksek enflasyon gibi alanlarda kendini yoğun şekilde hissettiren hassas süreç, gelecekle ilgili bazı soru işaretlerine yol açıyor. Bununla birlikte Türkiye’nin mevcut üretim gücü ve gelecek vizyonu, biz iş dünyası temsilcilerine umut veriyor.”

Yeşim Tekstil sürdürülebilirlikte örnek firma

Yeşim Tekstil’i Farklı Kılan Sahip Olduğu Vizyon
Yeşim Tekstil’i Farklı Kılan Sahip Olduğu Vizyon

Yeşim Tekstil olarak sosyal uygunluk ve sürdürülebilirlik çalışmalarına büyük önem verdiklerini hatırlatan Şenol Şankaya, bu konudaki çalışmaları uzun yıllardır raporladıklarını aktardı. “Sürdürülebilirlik Yeşim Tekstil’in öncelikli konularından birisidir” diyen Şankaya, bu konudaki başarılarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Dünyaca ünlü hazır giyim markalarının hep birlikte tek bir sosyal uygunluk denetimi ile tedarikçi firmalarını denetleyeceği ortak model için pilot firma seçildik ve buna bağlı olarak Türkiye’de ilk denetlenen firma olduk. Ayrıca 2018 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz sosyal uygunluk ve sorumluluk çalışmalarına ilişkin 9. raporumuz Birleşmiş Milletler’in internet sitesinde yayınlanarak kamuoyu ile paylaşıldı. Bu konularda başka ciddi çalışmalarımız da bulunuyor.”

Yeşim Tekstil’in çevre dostu üretim gerçekleştirmek için gerekli yatırımları uzun zaman önce gerçekleştirdiğini belirten Şankaya; ‘Yeşil Fabrika’ anlayışı ile enerji kullanımını ve atığı azaltmaya; geri kazanımı arttırmaya dönük önemli başarılar elde edildiğini kaydetti. Şankaya; “2000 yılında kendi arıtma tesisini faaliyete geçiren firmamız; günde 7 bin tonluk su arıtma kapasitesi ve uluslararası standartlardaki yapısıyla kendi alanındaki ilk örnekler arasındadır. ‘Baskı Makinalarının Blanket Yıkama Suyunda Geri Dönüşüm Sağlanması’ projesiyle günlük 800; aylık 20 bin, yıllık da en az 250 bin ton su tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. Proje çerçevesinde 2017 yılında 182 bin ton; 2018 yılında 11 aylık süreçte 203 bin ton, toplamda da yaklaşık 385 bin ton su tasarrufu elde ettik. Ayrıca atık sularımız Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 24 saat online olarak izleniyor” diye konuştu.

1999 yılında AR-GE departmanlarını kurduklarını söyleyen Şankaya; akıllı kumaşlar, organik, geri dönüşümlü ve inovatif kumaşlarla; bu alanda birçok çalışmaya imza attıklarının altını çizdi. Şankaya, 2017 yılında kendi bünyelerinde AR-GE merkezi de kurduklarını hatırlatarak; bu dönemde toplam cirolarının %2’sini AR-GE çalışmalarına ayırdıklarını, 2018 yılında da bu oranın %2-2,5 oranında olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler