Yeşim Grup biyo-çözünür ürünlerle sürdürülebilirliği bir adım öteye taşıyor 

Yazar:

Home Page » Green Times » Yeşim Grup biyo-çözünür ürünlerle sürdürülebilirliği bir adım öteye taşıyor 

Yeşim Grup tarafından üretilen geri dönüşüme gerek kalmadan doğada kendiliğinden çözünebilir biyo-çözünür ürünler sürdürülebilirliğe farklı bir yol çizebilir. Yeşim Ar-Ge Merkezi ve Tasarım Müdürlüğü’nün iş birliği ile gerçekleştirilen özel proje, sürdürülebilir bir yaklaşımla doğada biyolojik olarak çözünebilen tişört ve sweatshirt geliştiriyor. “Biodegredable (Biyo-çözünür) Ürün Projesi’nin yegane amacı geri dönüşüme gerek kalmadan doğada kendiliğinden çözünebilir ürünler geliştirmek olduğu belirtiliyor. 

Firma tarafından yapılan açıklamaya göre ürünün tüm üretim proseslerinin yüzde 100 çözünebilir hale gelmesi için gerçekleştirilen çalışmalar başarıyla sonuçlandı. Proje için gereken özel ipliğin Koreli bir firmadan tedarik edilmesinin ardından Yeşim Ar-Ge Merkezi’nde biyo-çözünür kumaşların üretim süreci başladı.  

Yeşim Grup biyo-çözünür ürünlerle sürdürülebilirliği bir adım öteye taşıyor

Yeşim Grup doğada tamamen çözünebilen ürün prosesleri kullanıyor 

Projeyle ilgili açıklamada bulunan Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya, Ar-Ge Merkezi ile Tasarım Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucu bu başarının elde edildiğini ifade ederek, projede görev alan tüm Yeşim bileşenlerine teşekkür etti. Şankaya, biyo-çözünür ürünlerin stratejik üretim ortağı konumunda bulunduklarını da ekledi. Bu bağlamda biyo-çözünürlüğün birçok dünya markasının gündeminde olduğunu ve gelecek sürdürülebilirlik stratejileri arasında yer aldığını belirtti. 

Yeşim Grup’un yürüttüğü projenin sürdürülebilirliği ileriye taşımasının sektör için büyük bir öneme sahip olduğu vurgulanıyor. Projeyi başarıya ulaştırdıkları için son derece mutlu olduklarını ifade eden Şankaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Üretimde kullanılan pamuklu iplikler halihazırda doğada yüzde 100 çözünebiliyor ancak uygulanan kimyasal işlemler ve kullanılan polyester, elastan gibi sentetik malzemeler nedeniyle pamuklu ürünler doğada çözünemez hale geliyor ve atık oluşuyor. Bu proje sayesinde üretilen ürünlerin örme, dikiş, nakış, boya ve baskı gibi her aşamasında doğada tamamen çözünebilen prosesler kullanılmış oldu. Nakış ipliğinin biyo-çözünür olarak temin edilmesi ve boya baskı aşamasında da doğal bir proses olarak su yosunu kullanılması, projede başarıyı getirdi. Geldiğimiz noktada tişört ve sweatshirt üretimi gerçekleştirdik.” 

“Elde ettiğimiz üründeki tüm işlemler yüzde 100 doğal” 

Biyo-çözünür ürünler üretilmesi hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne, katma değerli üretime ve sürdürülebilirlik ilkelerine önemli bir katkı sağlayabilir. Yeşim Grup’un doğada çözünebilen bir ürün geliştirmesinin öneminden bahseden Şenol Şankaya şu ifadeleri sözlerine ekledi: “Elde ettiğimiz üründeki tüm işlemlerin yüzde 100 doğal olduğunu ve ürünlerin doğaya kimyasal bir etkisinin olmadığını gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Yeşim, böylece uzun yıllardır yürüttüğü ‘Yeşil fabrika’ ve ‘Sürdürülebilir doğa dostu üretim’ yaklaşımına uygun olarak değerli bir adım daha atmış ve katma değerli üretim zincirine önemli bir halka daha eklemiş oldu. Bu ve buna benzer başarılı inovatif çalışmaları sürdürerek sektörümüzün öncüleri arasında yer almaya devam edeceğiz.” 

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir