Lenzing Grup’un nonwoven markası VEOCEL, sahip olduğu sürdürülebilir özellikler ile ıslak mendil pazarına hitap ediyor. Yenilenebilir ağaç hammaddesinden elde edilen VEOCEL™ elyafı sürdürülebilirlik ve doğal konfor standartlarını ileriye taşıyor. Lenzing Grup nonwoven çözümünün çevre dostu özelliklerini vurgulamak için #BizimElimizde (#ItsInOurHands) kampanyası başlattı.
Firma ıslak mendil endüstrisinde ve son kullanıcılar arasında çevre konusunda duyarlılığı ve farkındalığı arttırmayı amaçlayan kampanya kapsamında İstanbul’da bir basın toplantısı organize etti. Çevre bilincini arttırmaya yönelik gerçekleşen etkinliğe; Lenzing Türkiye & Orta Doğu ve Afrika Pazarlama ve İletişim Markalama Departmanı Müdürü Miray Demirer Acar, Lenzing Global Nonwovens İş Yönetimi Başkan Yardımcısı Jürgen Eizinger ve Lenzing Türkiye & Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Johannes Stefan katıldı.
Miray Demirer Acar günlük yaşamda yoğun olarak kullanılan ıslak mendiller konusunda pazarda ve tüketicilerde yanlış bir algının olduğunu söyledi. Bu ürünlerdeki plastiklerin genel olarak gizlendiğini savunan Acar, bu konuda yapılan bir anketi paylaştı. Acar; “Tüketicilerin %10’undan daha azının ıslak mendillerin çoğu ciddi oranda plastik madde içerdiğini biliyor. Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir alışveriş kararı almak isteyen tüketicilere rehber olmak için VEOCEL™ markalı elyafımızı anlatıyoruz. Tüketicilerin doğada çözünür ürünleri satın almalarını teşvik etmek ve denizlerdeki plastik atıkları azaltmak amacıyla #BizimElimizde inisiyatifini başlattık” dedi.
Islak mendil üzerinde VEOCEL logosu varsa ürün %100 doğada çözünebilir
Denizlerdeki plastik oranının her geçen gün arttığına dikkati çeken Miray Demirer Acar, bunun hem insan sağlığı hem de doğa için bir tehdit olduğunu vurguladı. Acar; “Kullandığımız ürünlerin içeriğine dikkat edip çevreye duyarlı ve sürdürülebilir olan ürünleri tercih edersek gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabiliriz. Biz sektör olarak sürdürülebilir ve çevreye duyarlı hammaddeler üreterek sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Tüketiciler de kararlarının belirleyici olduğunun farkında olarak doğaya duyarlı seçimlere yönelirlerse daha iyi bir gelecek mümkün olacak. Çünkü karar Bizim Elimizde” diye konuştu.
Sürdürülebilir bir alışveriş kararı almak isteyen tüketicilerin, bu süreçte iyi bir rehberliğe ve güvenceye ihtiyaç duyduğuna da dikkat çeken Acar; “Bu nedenle Lenzing Grup olarak bu yılın başlarında, VEOCEL™ markamız için yeni sertifikalandırma kriterlerimizi açıkladık. Buna göre VEOCEL™ markalı ıslak mendillerde sadece doğada çözünür botanik kökenli elyaflar kullanılabilecek. Yani, doğadan alınan tekrar doğaya veriliyor. Tüketiciler, bir ‘Güven Markası’ olarak VEOCEL logosunu gördüklerinde satın aldıkları ürünün sürdürülebilir ve çevreye duyarlı olduğundan emin olacak.” dedi.
Lenzing çevre konusunda bilinçlenmeye katkı sunuyor
Lenzing Global Nonwovens İş Yönetimi Başkan Yardımcısı Jurgen Eizinger, çevre dostu ve yenilikçi teknolojilerle özel elyaflar ürettiklerinin altını çizdi. Eizinger ayrıca sektörün ve tüketicilerin çevre konusunda bilinçlenmesine katkı yaptıklarını da belirtti. Eizinger; “Günlük hayatta giderek daha fazla kişi ıslak mendil kullanıyor çünkü pratik, hijyenik ve kullanıma hazırlar. Ancak araştırmalara göre çok az kişi, bu ıslak mendillerin çoğunun ciddi oranda plastik maddeler içerdiğini ve uygun olmayan şartlarda imha edildiğinde çevreye zararlı olabileceğini biliyor. Sektör verilerine göre, tüketicilerin yüzde 10’undan daha azı ıslak mendillerde fosil bazlı plastikler hakkında bilgi sahibi. Bununla birlikte, 10 kişiden 9’u sürdürülebilir ve doğada çözünür bir alternatifi kullanmayı tercih edeceğini belirtiyor” dedi.
Eizinger, yasa koyucuların plastik atıkları azaltmak için dünya genelinde çaba gösterdiğini söyledi. Avrupa Birliği’nin (AB) kısa bir süre önce tek kullanımlık plastik ürünlerle ilgili bir direkti çıkarttığını hatırlatan Eizinger, gelişmeleri şöyle anlattı; “Bu yeni AB inisiyatifine göre ıslak mendillerin içeriğinde bulunan plastik maddeler, uygun ürün imha yöntemleri ve ürünün çevreye verebileceği olumsuz etkilere dair etiketlenme zorunluluğu getirildi. Lenzing Grubu’un ağaç bazlı botanik kökenli elyafları, ıslak mendillerde bulunan fosil bazlı plastik maddelere bir alternatif sunuyor. Çevreye duyarlı bir üretim süreciyle yenilenebilir ağaç malzemeden elde edilen bu botanik kökenli elyaflar denizde ve toprakta tamamen çözünerek doğaya geri dönüyor.” Eizinger, daha fazla VEOCEL üretimi için yeni tesis yatırımı yaptıkları bilgisini verdi.
Lenzing tarihi
Lenzing Türkiye & Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Johannes Stefan ise yaptığı konuşmada Lenzing’in köklü tarihine ve gelişimine değindi. Stefan Firmanın 125 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve yenilenebilir ağaç hammaddesinden elyaf üretilmesi konusunda öncü olduğunu dile getirdi. Stefan; “Lenzing çevre konusunda öncü adımları atmıştır. 1975 yılında kendi çevre departmanını kurarak üretim sürecinin daha sürdürülebilir ve çevre dostu olması için çalışmalarını başlattı. Yeni yatırımlar da bu çerçevede şekillendi. Sürdürülebilirlik stratejimiz ‘Doğal olarak Pozitif’ (Naturally Positive) 4 ayak üzerinde yükseliyor; ormanlar için sorumluluk, su yönetimi sorumluluğu, karbonsuzlaşma ve sürdürülebilir yenilikler. Lenzing olarak 2025 yılında Sıfır Karbon hedefimiz var. Birleşmiş Milletler’in çevre ve sürdürülebilirlik hedefleri ile uyumluyuz” dedi.