Vegan moda: modanın geleceği veganlıkta mı?

Yazar:

Home Page » Green Times » Vegan moda: modanın geleceği veganlıkta mı?

Tekstil ve moda sektöründe sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin yanı sıra en çok öne çıkan başlıklar arasında vegan moda yer alıyor. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi ile mücadele kapsamında sürdürülebilir bir dünya için artan farkındalık insanların tüketim alışkanlıklarını ve yaşam pratiklerini kökünden sorgulamaya itiyor. Bu ise insanı merkeze koyan (antroposentrik) bir bakış açısından uzaklaşarak tüm ekosistemi birbirine bağlı bir bütün olarak ele alan ekosantrizme doğru bütüncül bir yaklaşımı beraberinde getiriyor.

Bu doğrultuda, bir beslenme düzeninin ötesinde hayvanların yaşam hakkını ve özgürlüğünü savunarak bu hayat görüşünü yaşamındaki tüm tercihlerine yansıtan etik veganların sayısı gün geçtikçe artıyor. Hayvancılığın küresel iklim krizinde en büyük paya sahip sektörlerden biri olduğu da göz önüne alındığında, gıda ve kozmetikte olduğu gibi giyim sektöründe de tüketicilerin ve üreticilerin yarattığı yeni bir konsept ortaya çıkıyor: vegan moda.

Vegan moda nedir?

Vegan moda deri, yün, kürk ve ipek gibi hiçbir hayvansal lif içermeyen ve aynı zamanda üretim sürecinin hiçbir aşamasında hayvansal madde kullanılmayan giyimi ifade ediyor. Vegan moda ürünleri yalnızca hayvan hakları ve özgürlüğü nedeniyle değil, hayvancılığın çevresel etkisinin oldukça yüksek olması sebebiyle ‘sürdürülebilir’ bir seçenek olduğu için de tercih ediliyor. Ancak bu vegan modanın sürdürülebilir moda olduğu anlamına gelmiyor. Vegan moda %100 cruelty-free (zulümsüz) iken, sürdürülebilir moda temel olarak giyim ürünlerinin çevresel etkisini azaltmayı hedefliyor ve bu nedenle bunların içerisinde hayvansal maddeler bulunabiliyor.

Vegan giyim ürünlerine talep artıyor

Bu içerik sadece üyelere açıktır.

Dijital Dergi ve Özel Haberler arşivlerini görüntüleyebilmek için lütfen üye olunuz.
Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!