Ünlü Tekstil ve Moda Tasarımcısı Richard Quinn, Epson SureColor SC-F9200 süblimasyon tekstil yazıcısı ve SureColor SC-S80600 tabela yazıcısı ile 2021 Sonbahar Kış koleksiyonu için pek çok farklı malzemede yüksek kaliteli baskılar elde etti. Epson teknolojisini öğrencilik yıllarından ve ilk koleksiyonundan bu yana kullanan Quinn, bu koleksiyon için kıyafetlerin yanı sıra araç giydirme, duvar kaplama gibi pek çok uygulamada daha başarılı ve hızlı sonuçlara ulaştı. Ayrıca, 2021 Sonbahar Kış koleksiyonunun kısa tanıtım filmi setinde yer alan arka planlar da dahil olmak üzere tüm baskılı alanlar Epson yazıcılar ile üretildi.
Moda yüksek lisansı sırasında birçok süblimasyon çalışması yapan Quinn, tecrübelerini iş hayatında uygulamaya geçirmeyi hedefleyerek, 2017 yılında yeni stüdyosu için yatırım kararı aldı. Yatırım için en kaliteli baskıyı alabileceğine kanaat getirdiği için Epson’u tercih ettiğini söyleyen Quinn, SureColor SC-F9200 süblimasyon tekstil yazıcısı ve SureColor SC-S80600 tabela yazıcısı olmak üzere iki adet Epson geniş format yazıcı satın aldı. Farklı tipte polyester ve polyester karışımlı kumaşlar ile çalışmalarına başlayan Quinn, oldukça başarılı sonuçlar elde etti. Quinn, ilk defilesi olan Londra Moda Haftası’ndaki 2018 Sonbahar-Kış defilesinde açılış ödülünü Kraliçe II. Elizabeth’ten almasının ardından tüm dünyada dikkatleri üzerine çekti.
“Bu sezon sadece kıyafet yapmanın ötesine geçmek istedik”
Bu sezon nelere baskı alabileceklerini ve baskıyı birçok farklı ortama nasıl uygulayabilecekleri konusunda kendilerine meydan okumak istediklerini belirten Richard Quinn; “Sadece kıyafet yapmanın ötesine geçmek istedik” dedi. SureColor SC-F9200 sublimasyon tekstil yazıcısı dışında, SureColor SC-S80600 yazıcı kullanarak show için araç giydirme, duvar kaplama, tablolar ve çeşitli iç dekorasyon baskıları yaptıklarını aktaran Quinn, Epson teknolojisi sayesinde normalde sahip olacaklarından çok daha fazla medya ve alt tabaka üzerine baskı yaptıklarını belirtti. Bu makinelerin ellerinin altında olmasının, hızlı deney yapabilme, kaliteyi ve üretimi kendi çatısı altında kontrol edebilme anlamına geldiğini söyleyen Quinn; “Sıkı bir üretim teslim tarihinin yanı sıra her şeyin oldukça hızlı bir şekilde dönüştürülmesi gerektiğinden, tasarlanan fikrin çabucak gerçeğe dönüştüğünü görmek harikaydı. Basılı taksiler iki veya üç gün içinde ortaya çıktı” dedi.
Aldıkları kumaşın kapsamı, renklerin derinliği ve ayrıca gölgelerin ortaya çıktığı detay nedeniyle Epson yazıcıları kullandıklarını söyleyen Quinn, ekranda gördüklerinin ve baskıya dönüştürülen tüm el çizimlerinin ve detayların Epson yazıcısı sayesinde hızla gerçeğe dönüştüğünü dile getirdi. “Karbon ayak izimizi azaltmak bizim için son derece önemlidir. Bu nedenle, Epson SureColor SC-F9300 ve SureColor SC-F9200’de kendi koleksiyonlarımızı ve kendi kumaşımızın tamamını üretebilmek bizim için muhteşem” diyen Quinn, ayrıca Epson yazıcıların kumaşı tek tip basma şeklinin, kumaşı sadece gösteri numuneleri için değil, aynı zamanda üretim için de kullanmalarına izin verdiğini dile getirdi. Epson teknolojisini öğrenciliğinden ve ilk koleksiyonundan beri kullandığını belirten Quinn; “Bu, ilerlemeye devam eden ve işimiz büyüdükçe büyüyen bir ortaklıktır. Sadece teknolojinin değil, marka olarak bizleri de nasıl geliştirdiğini görebiliyoruz” diye konuştu.
Farklı kumaş ve yüzeylerde kaliteli baskılar
Epson; spor giyim, tişört, gündelik giyim, döşeme, promosyon ürünleri, kumaş tabelalar, aksesuarlar gibi pek çok farklı alanda kumaşlar, giysiler ve sert yüzeyler üzerinde yüksek kaliteli baskı alabilmeyi mümkün kılıyor. Güvenilirlik, zahmetsiz performans ve düşük çalıştırma maliyetleri için 100% Epson tarafından tasarlanan ve üretilen Epson yazıcıları, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlamanın yanı sıra karmaşık tasarımları en ince detaylara kadar kumaşa aktarmaya imkan veriyor. UltraChrome DS Ink, canlı baskılar sağlarken üstün baskı kafası teknolojisi, minimum aksama süresi ve maksimum üretkenlik sağlıyor. Epson, üreticilere sunduğu kalite ve hizmetler ile toplam sahip olma maliyetini ile de avantajlı bir seçenek sunuyor.
Epson tekstilde dijitalleşmeyi ve sürdürülebilirliği destekliyor
Güçlü Micro Piezo teknolojisi ile donatılmış geniş bir inkjet yazıcı ürün gamı sunan Epson, tekstil ve hazır giyim baskısında dijitalleşmeyi ve sürdürülebilir üretimi destekliyor. Epson Türkiye Ticari ve Endüstriyel Ürünler Kanal Müdürü Ersel Şamiloğlu, birçok uzmanın Endüstri 4.0 teknolojilerinin endüstriyel döngüye geçişi hızlandırabileceğini savunduğuna dikkat çekerek, Epson’un bu alandaki çalışmalarını şu şekilde açıkladı:
“Dijital teknolojiler; gerçek zamanlı malzeme ve ürün durumu, kullanılabilirlik, erişilebilirlik ve kaynak verilerinin aktarılmasına yardımcı oldu, tekstil ve hazır giyim endüstrilerinin döngüsel ekonomiye geçişini hızlandırdı. Epson’un Endüstri 4.0 teknolojilerine katkısını; makineleri gerçek zamanlı olarak takip etmek, gerçek zamanlı verimlilik hesabı yapmak, iş optimizasyonu, makinelerin bakım ve onarım işini dijitalleştirmek, dijital ikaz ile hataları erken tespit etmek ve hızlı şekilde numune basmak, ürün tasarımı geliştirmek, gereksiz stoktan kurtulmak, sınırsız desende, ebatta üretim çeşitliğini kullanıcılarına sunmak olarak özetleyebiliriz.”
İnsan sağlığına ve çevreye zararsız baskı
Epson’un, tüketici öncesi tasarım aşamasındaki tekstil ürünlerinin üretiminde tekstil atıkları olan kimyasal içerikli boyaları ve sıvıları ortadan kaldırmayı amaçladığını aktaran Ersel Şamiloğlu; “Epson 100% kendi üretimi olan dijital tekstil yazıcıları ile dijitalleşme temelli çözümler ve tekstil endüstrisinde döngüsel bir ekonomiye yönelik devrimin öncülerindendir. Epson tekstil endüstrisindeki beklentileri 100% karşılar, çevre üzerinde olumsuz etkileri olmayan boyalar ve en canlı renkler ile baskı yapılmasını sağlar” diye konuştu.
Epson, tekstil ürünlerinin uluslararası güvenlik standartlarını karşıladığı konusunda güven vermek için uygun boya üretimi, çevre duyarlılığı ve insan sağlığı adına zararlı kimyasallardan uzak bir üretimi garanti ediyor. Ürün güvenliği ve çevreye uyum gereksinimlerinin Epson Kalite Standardında (EQS) belirlendiğinin altını çizen Şamiloğlu ayrıca; Epson’un ekosistemin bir parçası olarak biyolojik çeşitliliğin sağlanması ve korunmasının yanı sıra 2050 yılına kadar üretimin tüm süreçlerinde CO2 emisyonlarını %90 azaltmayı ve küresel ısınmaya neden olan sera gazı emisyonlarının ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.