UN Global Compact yeni yılda yeni CoP sistemine geçiyor

Yazar:

Home Page » Green Times » UN Global Compact yeni yılda yeni CoP sistemine geçiyor

Dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatiflerinden UN Global Compact, tüm üyelerine değer katmak ve sürdürülebilirlik raporlamasını kolaylaştırmak amacıyla, gelişmiş bir İlerleme Bildirimi Raporu (Communication on Progress – CoP) platformunu hayata geçiriyor. 2023’ten itibaren raporlamalarda kullanılacak yeni sistemde, katılımcıların dijital bir platform üzerinden standartlaştırılmış bir ankete yanıt vermeleri gerekiyor ve tüm şirketlerden her yıl Şubat-Mayıs ayları arasında raporlama yapması bekleniyor.

Geçiş yılı olarak açıklanan 2022’de Nisan ayından itibaren gönüllü olan şirketler ‘Erken geçiş yapanlar (Early Adopters)’ grubuna katılarak yeni platformu deneyip, geri bildirim vermeye ve raporlamalarını tamamlamaya başladı. ‘Erken geçiş yapanlar (Early Adopters)’ listesinde Türkiye tekstil ve ambalaj sektörlerinden; Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş., Aster Textile, Etapak Baskı ve Ambalaj Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Orimpex Tekstil A.Ş., Setaş Kimya ve Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. bulunuyor.

Yeni CoP sistemi, kurumların UN Global Compact’in On İlkesi’ne yönelik çalışmalarını şeffaf bir şekilde paylaşarak itibar ve marka değerini yükseltmenin yanı sıra ilerlemeyi ölçme ve sektördeki diğer şirketler ile karşılaştırma imkanı sunacak. Kurumlara hangi alanlara odaklanmaları ve hangi alanlarda veri toplamaları gerektiği konusunda yol göstererek, böylece sürdürülebilirlik performanslarını ve sürekli ilerlemelerini takip etme olanağı sağlayacak. Ayrıca yeni sistem ile 160 ülkeden 14.000’den fazla şirketin raporlarıyla yerel, bölgesel ve uluslararası seviyede genel ilerleme ve gelişme alanları tespit edilebilecek.

UN Global Compact yeni yılda yeni CoP sistemine geçiyor

UN Global Compact CoP’ler ile şeffaflığı destekliyor

CoP’ler, üyelerin raporlarını yayımlamalarından itibaren, UN Global Compact’in web sitesinde, kamuoyuna açık olarak yer alıyor. CoP raporlaması şirketin On İlke’ye ve UN Global Compact’e olan taahhüdünü açıkça gösterirken yayımlanan CoP sayısı ve hazırlanan CoP’lerin kalitesi şirketin yatırımcılar, sivil toplum, hükümet ve tüketici nezdinde itibarını konumlandırıyor. Aynı zamanda CoP’ler, şirketler ile ilgili bilgi sunarak paydaşların bilinçli tercihler yapmasına katkıda bulunuyor ve bu sebeple paydaş denetimi şeffaflığın temelini oluşturuyor. Esnek yapıda olan COP’ler üç temel kriteri içerdiği sürece istenilen dilde hazırlanabiliyor.

Bir CoP’nin içermesi gereken üç temel kriter şu şekilde belirtiliyor:

  • Kurumun UN Global Compact’e süregelen destek beyanını ve UN Global Compact İlkeleri’ne yönelik devam etmekte olan bağlılığını ifade eden en üst yönetici kişi (CEO) tarafından imzalı bir yazı. Bu yazı, UN Global Compact’e sunulan ilk taahhüt mektubundan farklı olacak ve her sene yenilenecektir.
  • UN Global Compact İlkeleri’ne denk gelen her dört konu alanında (insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele) şirketin uyguladığı (veya uygulamayı planladığı) somut eylemlerin (örn. ilgili politikaların, prosedürlerin ve faaliyetlerin) açıklaması.
  • Bu eylemlerin sonuçlarının ölçümleri (örn. hedeflerin ve önceden belirlenen başarı ölçütlerinin hangi seviyede gerçekleştirildiğinin belirtilmesi, bu sonuçların niteliksel veya niceliksel olarak açıklanması).
Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!