Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan’daki yerleşkesinde açtığı yeni kompozit tesis sahip olduğu son teknolojiyle, Türk havacılık projeleri ve global havacılık devleri için üretim yapacak. 181 milyon dolar yatırımla yaklaşık 100 milyon metrekare kapalı alanda sahip olan tesis, uçak ve helikopter gibi hava araçlarının yapısal parçalarını üretecek. TUSAŞ’ın yeni kompozit tesisi dünya hava yapısalları kompozit ihtiyacının %2’sini karşılayacak.
Anadolu Ajansı’na açıklama yapan TUSAŞ Kompozit İmalat Müdürü Emre Eriş, tesiste kompozit üretimine başladıkları bilgisini verdi. Tesiste teknolojik donanımın %70-80 seviyesinde kurulumunun tamamlandığını belirten Eriş, yeni tesis ile mevcut kompozit üretim kapasitesinin yaklaşık 2 – 2,5 katına çıkaracağını söyledi. Eriş şunları dile getirdi; “Halihazırda, Boeing, Airbus gibi firmalardan alınmış işler var, onlar bu tesiste yapılacak. Kendi özgün ürünlerimizin yapısal parçalarının belli oranı yine bu tesiste üretilecek. Bunlar şirketimizin, ülkenin yarınına ilişkin konular. Uzun vadeli düşündüğümüzde kompozitin geleceğiyle ilgili özellikte revaçta olan konu termoplastik. Bununla ilgili de tesisimizde ciddi bir AR-GE yatırımı ve alanı oluşacak.”
Yeni tesisin kompozit üretimin yanı sıra lojistik faaliyetler için de planlandığını söyleyen Eriş, tesiste boyahane ve tahribatsız muayene sistemlerinin bulunduğunu belirti. Eriş; “Yeni kompozit binasının TUSAŞ, Ankara hatta Türkiye’deki bütün kompozit işlerine vitrin olmasını bekliyoruz. Burada en az 1000 kişinin çalışmasını öngörüyoruz, yardımcı sanayiyle bunu 2,3,5, 10’a katlayarak ciddi bir istihdam yaratmayı hedefliyoruz” dedi.
TUSAŞ üretimde yerlileşmeye önem veriyor
Tesisteki projeler ve çalışmalar hakkında bilgi veren Emre Eriş, Gökbey helikopterinin tüm kompozit parçalarının, Boeing uçaklarını hareketli kontrol yüzeylerinin üretiminin yapılacağını aktardı. Eriş, Airbus’ın tüm yolcu uçaklarında kullanılabilecek bir kanat konseptinde TUSAŞ’ın üstlendiği tasarım ve üretim faaliyetlerinin de bu tesiste gerçekleştirildiğini ifade etti.
TUSAŞ olarak yerlileşmeye çok önem verdiklerinin altını çizen Eriş, müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilecek kabiliyetteki tüm yerli tezgahlara tesiste yer verdiklerini açıkladı. Eriş; “Bunun en güzel örneği otoklavlar. Otoklavları, Sistem Teknik firmasından aldık. Yazılımı ve otomasyon sistemiyle yerli bir ürün. Yerli üreticilerimizin ileriye dönük, uluslararası arenada kendilerini daha iyi gösterebilecekleri gelişmeleri sağlamasına ön ayak olmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmayla Sistem Teknik, yurt dışındaki herhangi bir kompozit üreticisine bu tezgahları verebilir” diye konuştu.
TAI Kompozit İmalat Müdürü Türker Dölek de kompozit alanında sürekli gelişen ve son teknolojinin takip edilmesi gereken bir alan olduğunu belirtti.