Oerlikon Group’un yapay elyaf tesis mühendisliği ve akış kontrol ekipmanı çözümleri sunan Oerlikon Polimer İşleme Çözümleri Bölümü, en yeni teknolojilerini Türkiye pazarıyla buluşturmaya geliyor. Uzun bir aranın ardından 14-18 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek ITM 2022 fuarında, firma Salon 3 No 313’te bulunan Tekstil Servis standında çözümleri ve teknolojileri hakkında bilgi verecek. Oerlikon standında fuar boyunca, firmanın sürdürülebilirlik alanındaki somut konseptlerinin yanı sıra iplikten nonwoven kumaşlara kadar avantajlı geliştirmeleri sergilenecek.
Oerlikon’un ITM 2022’deki odak noktasını, eriyikten ipliğe, elyafa ve nonwoven kumaşlara kadar eksiksiz çözümler oluşturacak. Bu tür konseptler, tüm proses adımlarını tek bir kaynaktan temin ederek, üretilen ipliğin yüksek kalitede olmasını garanti eden uyumlu bir teknoloji sunuyor. Fuarda odaklanılacak bir diğer konu ise sürdürülebilirlik olacak. Burada, özellikle suni elyaf ipliklerin üretiminde tekstiller, biyopolimerler ve döngüsel ekonominin yanı sıra şişelerin geri dönüştürülmesi için mekanik ve kimyasal teknolojiler öne çıkıyor. Oerlikon Barmag Huitong Engineering (OB-HE) ve Barmag Brückner Engineering (BBE) gibi partnerler ve yan kuruluşlarla Oerlikon Polymer Processing Solutions bu anlamda somut konseptler sunuyor.
Oerlikon Bölgesel Satış Direktörü Oliver Lemke, Türkiye’nin çok aktif bir pazar olduğunu söyleyerek; “Müşterilerimiz, şirket içi polikondenzasyon tesisinden tekstüre ipliğe, beraberindeki otomasyona ve ilgili dijital çözümlere kadar her şeyi içeren fabrika projelerine büyük ilgi gösteriyor; eriyikten ipliğe ve daha fazlasına” dedi.
Oerlikon Neumag RoTac³ ile BCF iplikleri harmanlamak mümkün
Yüksek havlı halılar veya dış mekan kullanımına yönelik halıların moda olmasıyla birlikte yüksek karlı ipliklere olan talep de gözle görülür şekilde artış gösteriyor. Bunun için gerekli olan PP, PET veya PA6’dan yapılmış kalın BCF iplikleri RoTac³ ile harmanlanabiliyor. Eğirme işleminde, her üç iplik de RoTac’’teki bir dolaşma açıklığından birlikte yönlendirilerek birbirine dolanıyor. BCF Satış Direktörü Arnd Luppold RoTac³ ile eğirmenin avantajlarını şu şekilde açıklıyor; “BCF iplik üreticileri artık RoTac³’ü 6800 dtex’e kadar olan iplikler için de kullanabilirler. Üreticiler sadece basınçlı hava tüketimindeki enerji tasarrufundan ve önemli ölçüde daha düzgün puntalamadan faydalanmakla kalmaz, piyasa taleplerine de daha esnek tepki verebilir ve böylece ürün portföylerini genişletebilirler.”
RoTac³ ile karışımlı puntalama, yüksek üretim hızlarında bile pazarda bulunan diğer karıştırma ünitelerine göre çok daha eşit şekilde ayarlanabiliyor. Bu, sık sık meydana gelen başarısız dolamaların önüne geçerek, daha iyi iplik kalitesi sağlıyor ve sonraki işlemler üzerinde olumlu bir etki gösteriyor. Sonuç olarak halıda gözle görülür şekilde daha düzgün bir görünüm elde ediliyor. Ayrıca, iplik tipine bağlı olarak basınçlı hava tüketimi %50’ye kadar azaltılıyor. 3’ü 1 arada katlama bobini, isteğe bağlı olarak RoTac³’lü BCF sistemleri S+ ve BCF S8 için mevcut bulunuyor ve ayrıca istek üzerine sonradan da donatılabiliyor.