Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden Şanlıurfa’da, renkli pamuk üretimi için 2 genotipin bölgeye uyumlu olduğu tespit edildi. Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu öncülüğünde 3 yıl önce başlatılan ‘Doğal Renkli Pamukların Harran Ovası Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi Projesi’ kapsamında; yurt içi ve dışından temin edilen renkli ve beyaz pamuk tohumları, HRÜ Osmanbey Yerleşkesi’ndeki deneme alanına ekildi. 14 renkli genotip ve 2 beyaz pamuk çeşidinin ekiminin yapıldığı çalışmada farklı tonlarda kahverengi ve açık yeşil renk pamuklar yetiştirildi. Bunun neticesinde 2 genotipin bölgeye uyumlu olduğu belirlendi. Kumaş üretim maliyetini yaklaşık yüzde 50 oranında azaltması öngörülen doğal renkli pamukların bölgede ekiminin yaygınlaştırılması ve sanayide kullanılması için çalışma başlatıldı.
Renkli pamuk hasadından 200 dekar alanda ekilebilecek kadar tohum elde edilecek
Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, AA’ya yaptığı açıklamada bölgede doğal renkli pamuk yetiştirilmesi için üreticilere yönelik çalışmaların sürdüğünü söyleyerek, tespit ettikleri 2 genotipten birinin Türkiye’de Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Nazilli DT-15 çeşidi olduğunu belirtti. Bu çeşidin gerçekten bölgeye çok iyi uyum sağldığını aktaran Haliloğlu; “Diğeri ise kahverengi tonunda bir genotipimiz. O da bölgemize son derece uyum sağlayarak iyi sonuçlar verdi. İleriki aşamada bu tohumlarımızı ıslah edip yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” dedi.
Tekstilde boya işlemi oldukça pahalı olduğu ve çevreyi kirlettiğinden dolayı, renkli pamuğun çok önemli bir sanayi ürünü olduğunun altını çizen Haliloğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer biz bu renkli pamuğu biraz yaygınlaştırabilirsek boya masrafından kurtulmuş ve kumaş üretim maliyetini yaklaşık yüzde 50 azaltmış olacağız. En büyük sıkıntımız elimizde yeteri kadar tohumun olmamasıydı. Hasatla birlikte elimizde yeteri kadar tohum olacağına inanıyoruz. Tohumlarımızı ıslah edip çoğaltacağız. Arzu eden üreticilerimize veya firmalarımıza belli bir miktar tohum verebileceğiz.” Haliloğlu, bu yıl ekim yaptıkları ürünün hasadının tamamlanmasıyla ellerinde 200 dekar alanda ekilebilecek kadar tohum olacağını dile getirdi.
Türkiye’deki önemli tekstil firmaları tohum talebinde bulundu
Türkiye’deki önemli tekstil firmalarının kendilerinden tohum istediğini söyleyen Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, gereken desteği verdiklerini belirtti. Bunun yanında bazı üreticilerin de talepte bulunduğunu kaydeden Haliloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Renkli pamukta en büyük sorunlardan biri bitki boylarının uzun olması. Biz de buna göre çalışmalarımızı yaptık. Burada bitki boyunu belli bir düzeyde tutmak için kullanılan bitki büyüme düzenleyicisini farklı doz ve dönemlerde uygulayarak en uygun doz ve zamanı tespit etmek için bir yüksek lisans tez çalışması yaptık. Bu pamuktan iplik, daha sonra da kumaş elde edilmesinin nasıl olacağını araştırıyoruz. Bu sayede pazarda kendine uygun bir yer bulmasını umut ediyoruz.”