4.6 C
İstanbul
Pazar, Aralık 22, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türkiye’de Pamuk Stokları Eridi

EğirmeTürkiye’de Pamuk Stokları Eridi

- Eğirme Haber Sponsoru -

Dünya genelinde pamuk fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle Türk tekstilciler yerli pamuğa yöneldi. Yerli pamuğu ilginin artmasıyla pamuk stokları tükendi. Daha önce düşük fiyatlar nedeniyle pamuk ekiminden vazgeçen üreticilerin fiyat artışı ile tekrar pamuğu yönelmesi ve üretimin bu yıl 1 milyon ton sınırına ulaşması bekleniyor.

AA’ya bir açıklama yapan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 2016/17 sezonunda Türkiye’de üretiminin %15 arttığını, dünya genelinde fiyatların yüksek olması nedeniyle üreticiler için olumlu bir sezon yaşandığını söyledi.  Sezon başlangıcında Türk pamuğunun dünya fiyatlarının altında seyretmesi nedeniyle Türk tekstil sektörünün yerli pamuğa yöneldiğini hatırlatan Kocagöz, bu sebeple stokların erken bittiği dile getirdi. “Bu yıl ilk kez stoklarda pamuk kalmadı” diyen Kocagöz sözlerini şöyle sürdürdü; “Ege Bölgesi’nde yaklaşık 800 ton pamuk var. Bu bir fabrikanın bir aylık ihtiyacıdır. Yani hasat başlayana kadar Türk tekstil sektörü, tamamen ithal pamukla yürümek zorunda kalacak.”

Artan fiyat yerli pamuk stokları tükendi

Türkiye’nin en az 1 milyon ton üretimine sahip olması gerektiğini savunan Barış Kocagöz, Ulusal Pamuk Konseyi olarak bu hedefi belirlediklerini kaydetti. 2015 yılında 630 bin ton üretiminin 2016’da 730 bin tona ulaştığını belirten Kocagöz; “Üretiminde çok güzel bir ivme yakaladık. Manisa, Denizli ve Aydın’da pamuğa küsen üreticiler dönüş yaptı. Pamuğa dönen bu üreticileri yine küstürmeden en az 3 yıl daha kaçırmamamız lazım. Bunlar yaklaşık 10 yıldır ekmeyen üreticiler. 2001 yılında 721 bin hektar ekili alana sahiptik. Geçtiğimiz yıl ise 422 bin hektar ekili alanımız vardı. Bu yıl ise, geri dönüşlerle ekili alan yaklaşık 500 bin hektara, üretim ise 900 bin tona ulaşır diye düşünüyoruz. 2001 yılındaki ekim alanını yakalarsak, Türkiye’nin 3 yıllık süreçte kendi tüketimini karşılar duruma geleceğini öngörüyoruz” dedi.

Artan fiyat yerli pamuk stokları tükendi
Artan fiyat yerli pamuk stokları tükendi

Küresel pazarlarda ihtiyacın sürekli arttığına dikkati çeken Kocagöz, Türk üreticilerinin kullandıkları teknolojiyle, Avustralya’dan sonraki en verimli üretimi yaptıklarını belirtti. Arazi toplulaştırma (birleştirme) çalışmalarıyla üretim verimliliğinin daha da artacağını ifade eden Kocagöz, fiyat dengesizliklerine karşı lisanslı depoculuğun önemine işaret etti. Kocagöz önümüzdeki dönemde üreticiler için iyi bir sezon beklediklerini sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler