12.7 C
İstanbul
Pazar, Kasım 17, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türkiye tekstil ihracatında Asya, Amerika ve Orta Doğu yükselişte

GüncelTürkiye tekstil ihracatında Asya, Amerika ve Orta Doğu yükselişte

- Haber Sponsoru -

Türkiye tekstil ihracatına ilişkin nisan ayı verileri açıklandı. Raporda Asya ve Amerika kıtalarının yanı sıra Orta Doğu ülkelerine tekstil ihracatındaki artış dikkat çekti. İTHİB tarafından yayınlanan ‘Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2024 Nisan Dönemi İhracat Performansı’ raporuna göre, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde nisan ayında ve ocak-nisan döneminde geçen yıla kıyasla ihracat rakamlarında düşüş yaşandı. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı nisan 2024’te geçen yılın aynı ayına göre %19 azalarak 1,1 milyar dolar; ocak nisan döneminde ise geçen yıla kıyasla %14,6 azalarak 5 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Tekstil ve ham maddeleri sektörü ise geçen yıla kıyasla nisan ayında %8’lik bir düşüşle 845 milyon dolar, ocak-nisan döneminde ise %3,6’lık düşüşle 3.8 milyar dolar değerine geriledi. Ocak-nisan döneminden Türkiye genel ihracatı içerisinde hazır giyim ve konfeksiyon sektörü %6’lık pay ile 5., tekstil ve ham maddeleri sektörü ise %4,5’lik pay ile 8. sırada yer aldı.

Türkiye tekstil ihracatında Asya kıtasında %15’lik artışa ulaştı

Türkiye tekstil sektörü ihracatında Avrupa Birliği (AB) ülkeleri %41’lik pay ile yine ilk sırada yer alırken, geçen yılın aynı dönemine göre 2024 nisan ayında %9,8 gerileyerek 349 milyon dolar, ocak-nisan döneminde %4,7 gerileyerek 1 milyar 548.2 milyon değerinde kaydedildi. Nisan aynı ve ocak-nisan dönemlerinde Türkiye’nin en fazla tekstil ihracatı gerçekleştirdiği ülke grupları sırasıyla; Afrika, Orta Doğu, Amerika kıtası, Asya kıtası, diğer Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri oldu. Yılın ilk dört ayında en büyük artış %15’lik oranla Asya kıtasında yaşanırken, en büyük düşüş ise %12’lik oranla Türk Cumhuriyetleri’nde kaydedildi.

Türk tekstil sektörü ihracatı ülkeler bazında incelendiğinde ise, ocak-nisan 2024’te geçen yılın aynı dönemine göre İtalya %8’lik düşüş ve 289 milyon dolarlık ihracat rakamı ile ilk sırada yer aldı. Onu %14’lük düşüşle 236 milyon dolar değerinde ihracatla Almanya ve %10’luk artışla 233 milyon dolar değerinde ihracatla ABD takip etti. Aynı dönemde İtalya’ya 69 bin ton, ABD’ye 48 bin ton, Almanya’ya ise 46 bin ton tekstil ihracatı gerçekleştirildi.

Ocak-nisan döneminde en büyük artış %5 oranla elyaf ürün grubunda görülürken, en büyük gerileme ise %13’lük oranla ev tekstillerinde gözlemlendi. Görsel Kaynak: Freepik
Ocak-nisan döneminde en büyük artış %5 oranla elyaf ürün grubunda görülürken, en büyük gerileme ise %13’lük oranla ev tekstillerinde gözlemlendi. Görsel Kaynak: Freepik

Türkiye’nin İsrail’e teknik tekstil ihracatı %171 arttı

Türkiye tekstil ihracatı rakamlarına ürün grubu bazında bakıldığında, ilk üç sırada dokuma kumaş, teknik tekstil ve iplik yer alırken bunları sırasıyla; örme kumaş, ev tekstili, elyaf ve konfeksiyon yan sanayi takip etti. Ocak-nisan döneminde en büyük artış %5 oranla elyaf ürün grubunda görülürken, en büyük gerileme ise %13’lük oranla ev tekstillerinde gözlemlendi.

Dokuma kumaş ihracatı bu dönemde %6 azalarak 776 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Bir numaralı ihracat pazarı ise %13’lük pay ile İspanya oldu. En İtalya, Fas, Tunus ve ABD ise ilk 5’teki diğer ülkeler arasında yer aldı. Dokuma kumaş ihracatında en büyük artış %38’lik oranla İspanya’da, en büyük düşüş ise ortalama %21’lik oranlarla Fas ve Mısır’da görüldü.

Aynı dönemde 728 milyon dolar değerinde gerçekleşen teknik tekstil ihracatında %2’lik düşüş gözlemlendi. Teknik tekstil ihracatında Almanya %7,8’lik pay ile ilk sırada yer alırken en fazla artış %42’lik oranla İsrail’de yaşandı. Nisan ayında ise geçen yıla göre İsrail’e teknik tekstil ihracatı %171 artarak 9,4 milyon dolar değerinde gerçekleşti.

Üçüncü sırada yer alan iplik ürün grubunda ocak-nisan 2024’te %3’lük artışla 717 milyon dolarlık ihracat rakamı kaydedilirken, en fazla ihracat sırasıyla İtalya, Portekiz ve İngiltere’ye gerçekleşti. İplik ihracatında en fazla artışın görüldüğü ülke %123’lük oranla Portekiz olurken, en belirgin düşüş %28’lik oranla Belçika’da kaydedildi.

Kapasite kullanım oranları ve istihdamda oklar yukarı döndü

2023 nisan ve 2024 nisan dönemini kapsayan son 12 aylık süreçte kapasite kullanım oranları yukarı yönlü bir grafik çizdi. Kapasite kullanım oranları tekstil sanayinde %8’lik, imalat sanayinde ise %2’lik bir artış gösterdi. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 2022 ocak-2024 şubat döneminde genel itibariyle belirgin bir düşüş gösteren istihdam sayısı mart ayında yükselişe geçti. Şubat ayında 1 milyon 15 bin olan istihdam sayısı mart ayında 1 milyon 101 bine ulaştı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

En çok okunan haberler