Türkiye’nin tekstil makineleri ve sistemleri imalat sanayinin gelişmesine katkıda bulunacak bir platform oluşturmak amacıyla 2 yılda bir yapılması planlanan Ulusal Tekstil Makineleri ve Sistemleri Sempozyumunun birincisi 20-21 Ekim tarihleri arasında Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesinde düzenlenecek. Tekstil Mühendisleri Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ve TEMSAD (Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği) iş birliği ile “Tekstile Kendi Teknolojinle Yön Ver” temasıyla gerçekleştirilecek sempozyumda, sektör derneklerinden ve firmalardan yetkililer ile akademisyenlerin katılacağı panel ve oturumlar yer alacak. Etkinliğe ücretsiz katılım sağlanabilecek.
Makine üreticileri ile tekstil ve konfeksiyon üretim sanayini ve akademisyenleri aynı platformda buluşturmayı hedefleyen ve aynı zamanda tekstil makine imalat sanayinin gelişmesine katkı sağlayacak somut sonuçlara odaklanan sempozyumun konu başlıkları arasında; Otomasyon Sistemleri ve Dijitalleşme, Yazılım ve ERP sistemleri, Teknik Tekstil ve Özel Amaçlı Üretilen Tekstil Makineleri ve Yardımcı Sistemleri, Terbiye Makineleri ve Yardımcı Sistemleri ve daha fazlası yer alıyor.
Tekstil makineleri ve teknoloji yatırımlarında dışa bağımlılık artıyor
Türk tekstil ve hazır giyim sektörü ile teknik tekstiller sektörü hem ülkede hem küresel ölçekte gelişme kaydederken ihtiyaç duyduğu makine, yazılım, yardımcı ekipman ve sistemleri çoğu alanda ağırlıklı olarak yurt dışından ithal etmeye devam ediyor. Bununla birlikte Türk tekstil makine imalat sanayinde en büyük gelişmeyi, 1 milyar dolara ulaşan ihracatın %75-80’ini tek başına gerçekleştiren boya ve terbiye makineleri sektörü gösteriyor. Orta Asya, Güney Asya ve Arap ülkeleri gibi gelişmekte olan ülkeler sektörün ana pazarları arasında öne çıkıyor. Diğer yandan Türk tekstil endüstrisinin makine ve teknoloji yatırımlarında dışa bağımlılığı da sürekli artış kaydediyor. Kriz dönemlerinde kapanan tekstil makineleri ithalat/ihracat makasının, şartlar düzeldiğinde hızla açıldığı görülüyor. Uzmanlar bu alanda iplik, dokuma ve örme gibi yüksek teknoloji ve bilgi birikimi gerektiren alanlarda rekabetçi konuma ulaşılması için devlet destekli projelere hız verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.