9.7 C
İstanbul
Salı, Ocak 21, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türkiye ve Azerbaycan Pamuk Konusunda İşbirliği Yapacak

GüncelTürkiye ve Azerbaycan Pamuk Konusunda İşbirliği Yapacak

- Haber Sponsoru -

Türkiye ve Azerbaycan Pamuk Konusunda İşbirliği Yapacak pamuk tarlasında tarım aracı
Türkiye ve Azerbaycan Pamuk Konusunda İşbirliği Yapacak

Türkiye ve Azerbaycan pamuk konusunda işbirliği yapacak. Türkiye yakın ilişkiler içinde olduğu ve ‘kardeş ülke’ olarak tanımladığı Azerbaycan ile karşılıklı ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirecek adımlar atıyor. İki ülkenin teknik yetkilileri arasında İzmir’de gerçekleştirilen Tarım Yürütme Komitesi (TYK) 9. Dönem Toplantısı sonrasında, TYK Tutanağı, Pamuk Mutabakat Zaptı ve Pamuk Niyet Beyanı imzalandı. İki ülke arasındaki pamuk işinin geliştirilmesini hedefleyen zaptı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Karimov imzaladı.

Görüşmelerden sonra bir açıklama yapan Bakan Pakdemirli, Türkiye’nin Azerbaycan ile 15 milyar dolarlık ticaret hedefi bulunduğunu söyledi. Pakdemirli; “Bu hedefe ulaşmak, 15 milyar dolarlık potansiyel ticaretten daha fazla pay alabilmek için elimizden gelenden daha fazlasını yapmamız gerektiğini konuştuk” dedi.

Fındıktaki işbirliği pamuk ile devam edecek

Türkiye’nin fındık alanında dünya pazarının %65-70’ine sahip olduğunu dile getiren Bekir Pakdemirli, Azerbaycan’ın da fındık üretiminde ciddi bir üretici haline gelmeye başladığını belirtti. Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu alanda Azerbaycan ile hem üretim hem pazarlama alanında işbirliği yapma konusunda birlikte adımlar atmaya karar verdik. Pamuk alanında da bir işbirliği imzaladık. Azerbaycan’ın pamuk üretimi potansiyelinin artması için Türkiye’nin her türlü desteği vermesi noktasında fikir birliğine vardık. Toprak analizleri konusunda Türkiye iyi. Burada da Azerbaycan ile işbirliği yapacağız. İyi işleyen bir sigorta modelimiz var; TARSİM. Kötü zamanda çiftçinin yanında olan bir sistemdir. Aynısını, bir benzerini Azerbaycan’da hayata geçirmek istiyoruz.”

Azerbaycan’ın karşılıklı tarım müşaviri atanması konusunda talebi bulunduğunu açıklayan Pakdemirli, bu konuda olumlu yanıt vereceklerini duyurdu. “Azerbaycan ve Türkiye iki devlet, bir millet” diyen Pakdemirli, iki ülke arasındaki bilgi, birikim ve becerilerin karşılıklı paylaşılacağını ve önümüzdeki günlerde bu ilişkinin karşılıklı ticaret ve yatırıma dönüşeceğine inandığını kaydetti.

Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Karimov ise tarımda iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi noktaya getirilmesi amacıyla karşılıklı görüşmeler yaptıklarını söyledi. Tarım konusundaki ilişkilerin hızla yükseldiğini söyleyen Karimov; “Azerbaycan’da önemli ıslahatlar yapıldı. Hayata geçirilen ıslahatların olumlu neticelenmesi için bizim esas strateji partnerimiz Türkiye’dir, Türkiye’nin Tarım Bakanı’dır” dedi.

Azerbaycan pamuk sektörü ciddi potansiyele sahip

Elverişli iklimi ve toprak yapısı ile Azerbaycan pamuk konusunda önemli bir potansiyele sahip bulunuyor. Pamuk aslında bu ülkenin geleneksel üretim ve sanayi kollarından birisi arasındaydı. Ancak ülkenin pamuk ekiminde 1987 sonrasında sürekli bir düşüş olduğu, son 5 yıldır üretimde yavaş yavaş bir gelişmenin/toparlanmanın yaşandığı görülüyor. 2015’te pamuk ekimi bir önceki yıla göre 3 katı artarak 51.000 hektara çıktı. Bu büyüme trendi ile 2018 yılında pamuk ekilen alan 132.000 hektara ulaştı. Geçen yıl 215.000 ton civarında pamuk hasadı yapan ülkede, ortalama verimlilik hektar başına 16 centner (50 kiloluk tartı ölçümü) olarak 2017 rakamını aştı. Azerbaycan’da pamuk ekimi özellikle Saatli, Bilasuvar, Barda, Aghjabadi ve Sabirabad’da gelişme gösteriyor. 2017 yılının başında yürürlüğe giren 2017-2022 Devlet Programında, pamuk üretiminin geliştirilmesi, ihracat potansiyelinin arttırılması, kırsal nüfusun istihdamını sağlama amaçları yer alıyor. Azerbaycan devleti 2022 yılına kadar pamuk üretimini 260.000 tondan 500.000 tona çıkarmayı hedefliyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler