12.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 15, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türk tekstil sektörü 2021 yılında 11 milyar dolar ihracat hedefliyor

GüncelTürk tekstil sektörü 2021 yılında 11 milyar dolar ihracat hedefliyor

- Haber Sponsoru -

Tekstil sektörü bugün 200’ü aşkın ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye’nin en önemli sektörleri arasında yer alıyor. 2020 yılını %2-2,5’luk bir ihracat kaybıyla kapatan Türk tekstil sektörü 2021 yılı için ihracatta yaklaşık bir milyar dolar büyüme hedefliyor. İTHİB (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz tekstil sektörünün 2020 yılını değerlendirdiği İTHİB Youtube kanalında yaptığı açıklamada ayrıca sektörün ana gündem maddelerine de değindi. Tekstilcilere tavsiyelerde bulunan Öksüz, sektörün gelişmesine yönelik devam eden projelerinden de bahsetti.

Ahmet Öksüz’ün verdiği bilgilere göre, hazır giyim sektörüyle birlikte 340 milyar TL üretim gücüne sahip olan Türkiye tekstil sektörü, 1 milyonu aşkın istihdam sayısıyla Türkiye’de en fazla istihdam yaratan sektör olarak yer alıyor. Dış ticaret fazlasıyla her zaman birinci sırada yer alarak, Türkiye’ye her yıl net 16 milyar dolar döviz getirisi sağlıyor. Pandeminin etkilerinin yoğun olarak görüldüğü 2020 yılında %2-2,5’luk bir kayıpla 9.7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren tekstil ve hazır giyim sektörünün, 2021 yılındaki ihracat hedefi ise 11 milyar dolar.

Türk tekstil sektörü 2021 yılında 11 milyar dolar ihracat hedefliyor
Türk tekstil sektörü 2021 yılında 11 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türkiye’nin ana pazarı %50 ihracat ile AB

Ahmet Öksüz, Avrupa Birliği’nin %50 ihracat ile Türkiye’nin ana pazarını oluşturduğunu belirtti. Buradaki pazar payını %14.8’lerden %17.2’ye çıkartarak %2.5’luk bir pazar artışı yaşandığını aktaran Öksüz, sektörün altıncı büyük tedarikçisi olmanın avantajlarından yararlandıklarını söyledi. Öksüz; “Dış ticarette büyük oyuncu olmak çok önemli. Geçtiğimiz yıl Avustralya’ya Türkiye ortalamasının 10 katı fiyatla ihracat yaptık ve yine ABD’de de rekor seviyelere ulaştık” dedi.

Türkiye tekstil sektörü 2021 ana gündemi: sürdürülebilirlik

Birleşmiş Milletler (BM) sürdürülebilir kalkınma hedefleri, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın sektörün vizyonu açısından çok önemli ipuçları verdiğinin altını çizen Ahmet Öksüz;

“Gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir dünya bırakmak bizlerin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Bu anlamda karbon ayak izinin ölçülmesi, daha az enerji ve su kullanımıyla üretim öne çıkıyor. Sıfır atık da yine çok önemli. Atıkları geri dönüşümle tekrar iplik, daha sonrasında kıyafet haline getirmek bizim ana gündemimizde yer alıyor. Ayrıca sosyal uygunluk kriterleri de önümüzdeki süreçte çok daha fazla konuşacağımız konular arasında bulunuyor” şeklinde konuştu.

Firmalar sürdürülebilirlik konusunda yatırımlar yapmalı

Ahmet Öksüz, tekstil ve hazır giyim sektörü firmaları için sürdürülebilirlik konusunun oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Büyük alıcıların bugün artık planlarını buna göre yaptıklarını söyleyen Öksüz, bu anlamda firmaların gerekli yatırımları yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca ürün kalitesinin de önemine değinen Öksüz; “Türkiye kalite konusunda kendini ispat etmiş bir üretici. Dünyada eğer biz ilk sıralarda yer alabiliyorsak bunda Türk malının kalitesinin değeri oldukça büyük. Birçok üründe dünya markasıyız” dedi. Öne çıkan diğer ana noktaları ise şöyle anlattı:

“Ar-Ge ve inovasyon da ayrıca önemli. Özellikle Ar-Ge merkezlerine sahip firmalarımızda bunu ve bunun yarattığı katma değeri görüyoruz. Dijitalleşme de aynı şekilde. Fiziksel fuarların ve müşteri ziyaretlerinin yapılamadığı böyle bir zamanda, firmaların bu konuda yatırım yapmaları önem arz ediyor. Burada pazar çeşitliliğine de değinmeliyiz. Her ne kadar AB en önemli pazarımız olsa da bunu koruyabilmek çok önemli. Onun dışında yeni pazarlara yeni ürünlerle girebilmek bizim ihracatımızı artırmak adına da çok büyük adımlar.”

Türk tekstil sektörü 2021 yılında 11 milyar dolar ihracat hedefliyor
Türk tekstil sektörü 2021 yılında 11 milyar dolar ihracat hedefliyor

Teknik tekstil üretimi artıyor

2020 yılında pandemiyle beraber hayatımıza giren dijital heyet, dijital fuar konularında çalışmalarının bu yıl da devam edeceğini aktaran Ahmet Öksüz geçmişten gelen ve bugün devam eden projelerinden bahsetti.

Türkiye tekstil sektörü 2021 programında, İngiltere ve Rusya ile yapılacak bir kumaş fuarı, ABD ile ev tekstili heyeti, ayrıca Polonya ve diğer bazı Avrupa ülkeleriyle de gerçekleştirilecek görüşmeler ve heyetler yer alıyor. Bununla beraber daha katma değeri yüksek ürün üretme anlamında teknik tekstiller adına çalışmaları olduğunu aktaran Ahmet Öksüz; “Teknik tekstiller bizim alt sektörlerimizden bir tanesi ama hızla artan dünyadaki talebe paralel üretimini de gerçekleştirdiğimiz, artırdığımız bir alan” dedi.

Sektörün sürdürülebilir ihracat hedefleri çerçevesinde 2021 yılında da çalışmaya devam edeceklerini belirten Öksüz, bu bağlamda sürdürülebilirlik ile ilgili bir komisyon kurduklarını ve burada bir yol haritası ve kılavuzu ortaya koyacaklarını söyledi. Lojistik merkezlerin de önemini vurgulayan Öksüz; “Ticaret bakanlığı desteğinde TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ile birlikte yürüttüğümüz yurtdışı lojistik merkezleri önümüzdeki yıl ve bu yıl çok önemli olacak” diye konuştu.

Gençlere ağırlık verilecek

Ahmet Öksüz, yetişmiş insan gücü kaynağı açısından çok önemli olan ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ projesinin oldukça başarılı olduğunu ve bunu 2021 yılında da devam ettireceklerini aktardı. Bu proje sayesinde sıralamaların arttığını ve tekstil mühendisliği bölümünün eski puanlarına yaklaştığı aktaran Öksüz; “Bu bizleri çok motive etti. Gençlere biraz daha fazla dokunacağız. Hatta sadece üniversiteler değil liselere, meslek liselerine de inmeyi düşünüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler