9.1 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 19, 2025

2025’in ilk çeyreğinde Türkiye tekstil ihracatında en büyük artışı Mısır’da yaşadı

İTHİB’in yayınladığı mart ayı ihracat performans raporuna...

Önümüzdeki dönemde Türkiye tekstil ve giyim üretiminde rotayı nereye çevirecek?

Türkiye tekstil üretiminin bir kısmını son dönemde...

Egeli tekstilciler yeni vergi oranlarıyla ABD’ye ihracat hedeflerini artırdı

ABD’nin uygulamaya aldığı yeni gümrük vergileri Türkiye’yi...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türk tekstil ihracatının yükselen pazarı Afrika

GüncelTürk tekstil ihracatının yükselen pazarı Afrika

- Haber Sponsoru -

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından yayınlanan ‘2024 Ağustos Dönemi İhracat Performansı’ raporun sonuçları, sektör temsilcilerinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yanı sıra sürdürdüğü farklı pazar arayışları ve buna dönük yaptıkları çalışmaların meyvelerini verdiğine işaret ediyor. Yılın ilk 8 ayında ihracat pazarları arasında AB ilk sırayı korurken Afrika pazarındaki yükseliş dikkat çekti. Ocak-Ağustos 2024’te geçen yılın aynı dönemine göre Afrika’ya yapılan tekstil ihracatı %8,1’lik artışla 794.668 milyon dolardan 859,364 milyon dolar seviyesine ulaştı. Aynı dönemde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %16,1’lik artışla Türkiye Afrika ülkelerine toplamda 213,590 ton tekstil ihracatı gerçekleştirdi. Bu dönemde bölgede öne çıkan ülke, değer bazında %24,7’lik ve miktar bazında %29,8’lik artışla Mısır oldu.

Ocak-Ağustos 2024’te miktar bazında AB dışındaki Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri haricinde tüm pazarlarda artış kaydedilirken, değer bazında ise Afrika ve Amerika Kıtası dışındaki tüm pazarlarda düşüş gözlemlendi. İtalya’ya yapılan Türk tekstil ihracatı %3,5’lik düşüşle 589 milyon dolardan 569 milyon dolar seviyesine geriledi. Aynı dönemde, ABD’ye ihracat ise %7,5 oranında artarak 477 milyon dolar seviyesinden 513 milyon dolara ulaştı.

Ev tekstili ihracatı ocak-ağustos döneminde yüzde 11,2 azaldı   Görsel Kaynak: Freepik
Ev tekstili ihracatı ocak-ağustos döneminde yüzde 11,2 azaldı Görsel Kaynak: Freepik

Tekstil ve ham maddeleri ihracatı Ocak-Ağustos 2024’te bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 7,7 milyar dolardan 7,5 milyar dolar seviyesine gerileyerek %2,2’lik bir düşüş yaşadı. Ağustos ayında ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 971 milyon dolardan 983 milyon dolar seviyesine yükselerek ihracatta %1,2’lik artış kaydetti. Temmuz 2024’te bir önceki aya göre önemli bir sıçrama yapan ihracat rakamları ağustos ayında temmuz ayına göre düşüşe geçti.

Ev tekstili ihracatı ocak-ağustos döneminde yüzde 11,2 azaldı

İlk 8 aylık dönemde tekstil ve ham madde ihracatında ürün grupları bazında dokuma kumaş ilk sırayı korurken aynı zamanda geçen yılın aynı dönemine göre %4’lük bir düşüş gösterdi. Onu %1,0’lık artışla teknik tekstiller ve %3,7’lik artışla iplik izledi. Örme kumaş %8,3’lük düşüşle bu dönemde en çok ihracatı gerçekleştirilen dördüncü ürün grubu olurken, en sert düşüş %11,2’lik oranla beşinci sıradaki ev tekstillerinde yaşandı.

Dokuma kumaş ihracatında İspanya, İtalya ve Fas ilk üç sırada yer alırken, en fazla teknik tekstil ihracatının yapıldığı ülkeler sırasıyla ABD, Almanya ve İtalya oldu. En fazla iplik ihracatı ise İtalya, İngiltere ve Mısır’a gerçekleştirildi. Mısır’a yapılan iplik ihracatı Ocak-Ağustos 2024’te bir önceki yılın aynı dönemine göre %51,5’lik bir artış gösterdi. Örme kumaş ihracatında İtalya, Bulgaristan ve Fas; ev tekstili ihracatında ise Almanya, Birleşik Devletler ve Fransa ilk üçte yer aldı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler

Textilegence Dergisi ve Dijital Platform
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.