6.4 C
İstanbul
Perşembe, Ocak 23, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türk tekstil ihracatında düşüş trendi sürüyor, büyüme başka bahara kaldı

ITMATürk tekstil ihracatında düşüş trendi sürüyor, büyüme başka bahara kaldı

- Haber Sponsoru -

Türk tekstil ve ham maddeleri sektörü ihracatta dalgalı bir şekilde girdiği 2023 yılında Nisan ayında da kayıp yaşadı. İTHİB’in yayınladığı Nisan ayı ihracat performans raporuna göre sektörün ihracatı %26,1 azalarak 921 milyon dolar değerine geriledi. Bu ayda sektörün Türkiye’nin genel ihracatındaki payı da %4,8 olarak belirlendi. Nisan ayında Türkiye’nin toplam ihracatı ise %17,2 oranına azalarak 19,3 milyon dolar seviyesine indi. 2023 yılına ocak ayında %5,4 kayıpla başlayan tekstil sektörü şubat ayında %21,2 ve mart ayında da %8,6 oranında gerileyerek kesintisiz bir düşüş yaşamayı nisan ayında da sürdürdü. Sektör geçen yılın aynı ayına göre %26,1, 2023 mart ayına göre ise %16,1 kayıp elde etti. 2023 yılı ocak-nisan döneminde sektör yıllık bazda %3’lük azalışla 80,8 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

2023 yılının ilk dört ayında Türk tekstil sektörünün en büyük ihracat pazarı 27 ülkeden oluşan AB pazarı oldu. Bu pazara yapılan ihracat 2022 yılının aynı dönemine göre %26,4 azalışla 1,6 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Sektörün ikinci büyük ihracat destinasyonu ise Afrika ülkeleri oldu. Bu bölgeye yapılan ihracat da %22,1 oranında azalarak 412 milyon dolara geriledi.

Türk tekstil ihracatında düşüş trendi sürüyor, büyüme başka bahara kaldı

Tekstil ihracat miktarı %12,1 düştü

Tekstil ihracatında hem aylık hem de dönemsel bazda yaşanan değer kaybının yanı sıra, miktar bazında da gerileme görüldü. Sektörün ihracatı yılın ilk dört ayında miktar bazında %12,1 oranında azalarak 832 bin ton olarak kaydedildi. Ocak-Nisan döneminde AB ülkelerine yapılan tekstil ihracatı miktar bazında %23 oranında azalarak 322 bin ton değerinde gerçekleşti. Afrika ülkelerine yapılan ihracatın miktarı 91 bin ton olarak hesaplandı.

İtalya yine Türk tekstil ihracatında ilk sırada

2023 yılı ocak-nisan döneminde Türk tekstil ve ham maddeleri ihracatında öne çıkan pazar İtalya oldu. Bu dönemde İtalya’ya yapılan tekstil ihracatı değer bazında %34,1 oranında azalarak 316 milyon dolara indi. İkinci sıradaki Almanya’ya ihracat ise %23,5 düşerek 275 milyon değerinde seyretti. Üçüncü sıradaki ABD’ye ihracat ise %32,9 azalarak 212 milyon dolar oldu. Bu dönemde İspanya dördüncü, İngiltere ise beşinci büyük pazar olarak sıralamada yerini aldı.

İhracat artışının yaşandığı tek ürün grubu konfeksiyon yan sanayi ürünleri oldu

Yılın ilk dört ayında Türk tekstil ve ham maddeleri sektörünün en önemli ihraç ürünü %21,3 pay ile dokuma kumaş oldu. %9,8 oranında gerileyen dokuma kumaş ihracatı 828 milyon dolar değer yarattı. %17,4 pay ile ikinci sırada yer alan teknik tekstillerin ihracatında da %7,2’lik değer kaybı yaşandı ve 748 milyon dolar gelir elde edildi. İplik ihracatı 2023 yılının ocak – nisan döneminde %26,6 düşüşle 706 milyon dolar değerinde gerçekleşti. Dördüncü sırada yer alan örme kumaşlarda ise gerileme diğer gruplara göre nispeten daha düşük olarak %1,2 seviyesinde gerçekleşti. Sektör örme kumaşlardan 660 milyon dolar gelir sağladı.

Ev tekstili ihracatı ise %17,9 azalışla 629 milyon dolara, elyaf ihracatı ise %7,8 azalışla 365,5 milyon dolar değerinde gerçekleşti. İhracat artışının yaşandığı tek ürün grubunu konfeksiyon yan sanayi ürünleri oluşturdu. Toplam tekstil ihracatının %10,6’sını oluşturan bu ürünlerin ihracatı %5,3 artışla 208 milyon dolara çıktı.

Kapasite kullanım oranı ve üretim endeksi düşüşte

Kapasite kullanım oranı ve üretim endeksi düşüşte

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre nisan ayında tekstil endüstrisinin kapasite kullanım oranı geçen yılın aynı ayına göre %161,1 oranında azaldı. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre 2023 yılının şubat ayında tekstil sanayi üretim endeksi de bir önceki yılın verilerine göre %27 oranında değer kaybetti.

TUİK verilerine göre tekstil ve ham maddeleri sektörü 2023 yılı şubat ayında 493 bin istihdam sağladı, bu rakam geçen yılın aynı ayına göre %5,6 oranında düşüş anlamına geliyor. Şubat ayında tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplam istihdamı ise geçen yıla kıyasla %1 azalarak 1 milyon 203 bin seviyesinde tespit edildi.

Hazır giyim endüstrisi nisan ayında yıllık bazda %3,8, bir önceki aya göre ise %17,2 oranında artış gösterdi. Sektör 2023 ocak-nisan döneminde 6,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Sektörün en önemli ihracat pazarları olarak Almanya, İspanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa öne çıktı. İhracatta örme ürünler %49, dokuma ürünler %41 ve hazır eşyalar da %10 paya sahip oldu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler