10.1 C
İstanbul
Pazartesi, Kasım 18, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türk tekstil ihracatı ilk 8 ayı artışla noktaladı

GüncelTürk tekstil ihracatı ilk 8 ayı artışla noktaladı

- Haber Sponsoru -

İTHİB’in (İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği) yayınladığı 2022 Yılı Ağustos Ayı İhracatı Performans Raporu’na göre, Türk tekstil ve ham maddeleri sektörü ihracatı 2022 Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,5 oranında artarak 8,8 milyar dolar değerine ulaştı. Türkiye’nin genel ihracatı içerisindeki pay oranı aynı dönemde %5,8’den %5,3’e gerilerken, 2022 Ağustos ayındaki pay oranı ise %5,0 olarak açıklandı.

Türkiye’nin tekstil ve ham maddeleri sektörü ihracatı, 2022 yılının Ağustos ayında %1,5 oranında artarak 1,1 milyar dolar değerinde gerçekleşti ve 2022 yılı Temmuz ayına göre ise %17 oranında artış kaydetti. Aynı dönemde Türkiye genel ihracatı %13,1 oranında artarak 21,3 milyar dolar değerine ulaşırken, sanayi ürünleri ihracatı ise %0,2 oranında azalarak 11,1 milyar dolar değerinde gerçekleşti.

Türk tekstil ihracatı ilk 8 ayı artışla noktaladı

Türk tekstil ve ham maddeleri ihracatında en fazla artış yaşanan ülkeler İspanya, Fas ve Fransa oldu

2022 Ocak-Ağustos döneminde en fazla tekstil ve ham maddeleri ihracatı AB (27) ülkelerine yapılmış olup, 2021 yılının aynı dönemine göre %5,6 oranında artışla 4 milyar dolar değerinde gerçekleşti. İkinci sırada yer alan Afrika ülkelerine yapılan ihracat ise bu dönemde %20 artarak 968 milyon dolara ulaştı.

Aynı dönemde Türk tekstil ve ham maddeleri ihracatında öne çıkan ülkeler arasında ilk sırada İtalya yer aldı. İtalya’ya bu dönemde tekstil ve ham maddeleri ihracatı %18,2 oranında artarak 819 milyon dolar değerinde gerçekleşirken, bu dönemde en fazla tekstil ve ham maddeleri ihracatı gerçekleştirilen ikinci ülke ise  %1,5 oranında artış ve 667 milyon dolarlık ihracat ile Almanya oldu. İtalya ve Almanya’yı sırasıyla %12,9’luk artışla ABD, %38,8’lik artışla İspanya ve %13,1’lik düşüşle İngiltere takip etti. Bu dönemde Türkiye’nin en fazla tekstil ve ham maddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülke içerisinde ihracatta en fazla artış yaşanan ülkeler; %38,8 artış ile İspanya, %38,4 artış ile Fas ve %18,9 artış ile Fransa oldu.

İhracatta miktar bazında en büyük artış Fas’ta  en büyük düşüş İngiltere’de yaşandı

Bu dönemdeki miktar bazında ihracata bakıldığında ihracatın %4,7 oranında gerileyerek 1,8 milyon ton değerinde gerçekleştiği görülüyor. İlk sırada yer alan AB ülkelerine miktar bazında ihracat %1,9 oranında azalarak 765 bin ton değerine gerilerken, ikinci sırada %11,8 pay ve 213 bin tonluk ihracat ile Afrika ülkeleri yer aldı.

2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde miktar bazında en önemli ihracat pazarı %8,4 pay ile İtalya oldu. İtalya’ya miktar bazında tekstil ve ham maddeleri ihracatı bu dönemde %0,9 oranında artarak 151 bin ton değerinde gerçekleşti. İkinci büyük ihracat pazarı Almanya’ya ise ihracat bu dönemde %2,6 artarak 123 bin ton değerinde kaydedildi. Üçüncü sırada %16,5’lik artış ve 119 bin tonluk ihracat ile ABD yer alırken, 2022 Ocak–Ağustos döneminde tekstil ve ham maddeleri ihracatı miktar bazında incelendiğinde, ilk on ülke arasında ihracatın en fazla arttığı ülke Fas oldu. Bu dönemde Fas’a ihracat %30,4 artışla 44 bin ton değerinde gerçekleşti. Aynı dönemde en fazla düşüşün yaşandığı ülke İngiltere oldu. İngiltere’ye ihracat %20,3 oranında gerileyerek 76 bin ton değerinde gerçekleşti.

%3,8 artışla iplik ihracattaki ağırlığını korudu

%3,8 artışla iplik ihracattaki ağırlığını korudu

Yılın ilk sekiz ayında Türk tekstil ve ham maddeleri sektörü ihracatında, %3,8 artışla iplik ürün grubu ilk sırada yer almaya devam etti. İplikte en önemli alt ürün grubunu ise 644 milyon dolar ihracat değeri ile toplam iplik ihracatında %36,3’lük paya sahip sentetik-suni filament liflerden iplikler oluşturdu. Toplam iplik ihracatından aldığı %33,1 pay oranı ile en büyük ikinci alt ürün grubu olan pamuk ipliği ürün grubunun ihracatı ise bu dönemde %1,5 oranında artarak 587 milyon dolar değerine ulaştı.

Aynı dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ikinci ürün grubu olan dokuma kumaşlarda, %19,4 oranında artış kaydedilerek ihracat 1,7 milyar dolar değerine yükseldi. Üçüncü sırada yer alan teknik tekstillerde ihracat, bu dönemde  %0,8 düşüşle 1,6 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Ev tekstili ihracatı ise bu dönemde %2,6 oranında artışla 1,5 milyar dolar değerine ulaşırken, örme kumaş ihracatı %1,2 azalarak 1,3 milyar dolar değerine geriledi. Elyaf ihracatı %22,8 artışla 758 milyon dolar, konfeksiyon yan sanayi sektörü ihracatı ise %8,6 artışla 380 milyon dolar değerine ulaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan kapasite kullanım raporuna göre, imalat sanayii son 12 aylık ortalama kapasite kullanım oranı %77,7 değerinde gerçekleşti. 2022 Ağustos ayında tekstil ürünleri imalatında %74,9 değerinde gerçekleşen kapasite kullanım oranı, 2022 Temmuz ayına göre %2,2 azalırken, 2021 yılının Ağustos ayına göre %5,7 gerileme kaydetti.

Dolar/Euro paritesi değişti, sektöre olumsuz etkileri bekleniyor

Finans ve pazar uzmanları, son dönemde dolar/euro arasındaki parite dengesinin dolar lehine bozulmasının sektörün üretim ve satış rakamlarını olumsuz etkileyeceğini öngörüyor. Uzun yıllar sonda doların eurodan daha değerli hale gelmesinin, ithalatını dolarla yapıp satışını ise euro kaynaklı yapan Türk tekstil sektörü için büyük bir zarar yaratabileceği kaydediliyor. Sektör profesyonelleri bu etkilerin 2022 yılının son çeyreğinde ve 2023 yılının başlarında net bir şekilde görülebileceğini belirtiyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler