5.1 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türk tekstil sektörü 12,9 milyar dolar ihracatla tarihi zirvesini gördü

GüncelTürk tekstil sektörü 12,9 milyar dolar ihracatla tarihi zirvesini gördü

- Haber Sponsoru -

Dünya’nın en büyük 5. tekstil ihracatçısı olan Türk tekstil sektörü 2021 yılında 33,2’lik artışla 12,9 milyar dolar değerinde ihracatla tüm zamanların en yüksek rekoruna ulaştı. İhracat gerçekleştirdiği 200’ü aşkın ülke ve bölgenin yaklaşık yüzde 85’inde ihracat artışı yaşayan sektör, aralık ayında ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,2 artışla 1,2 milyar dolarlık ihracat değeri elde ederek tüm zamanların en yüksek aylık ihracat verisine ulaştı. 2021 yılı kasım ayına göre ise %2,1 oranında artan rakamlar, Türkiye geneli ihracatı içerisinde %5,4 pay oranına sahip oldu.

2021 yılı aralık ayında Türkiye genel ihracatı %24,9 oranında artarak 22,3 milyar dolar değerinde gerçekleşirken, sanayi ürünleri ihracatı ise %27,6 oranında artarak 16,9 milyar dolar değerine ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan kapasite kullanım raporuna göre, imalat sanayii son 12 aylık ortalama kapasite kullanım oranı %76,6 değerinde gerçekleşti. Aynı dönemde tekstil ürünleri imalatında %80,5 değerinde gerçekleşen kapasite kullanım oranı, 2021 yılı kasım ayına göre %1,4 oranında azalırken, 2020 yılının aralık ayına göre ise %5 oranında artış kaydetti.

Türk tekstil sektörü ABD’ye ihracatını artırıyor

Tekstil sektörünün 12 aylık ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz; “Avrupa, Amerika, Asya, Afrika Kıtaları ve Türk Cumhuriyetlerine ihracatta cumhuriyet tarihi rekoru kırdık. 96 ülke ve bölgeye ise tüm zamanların en yüksek tekstil ihracatını gerçekleştirdik. Sektörümüz açısından en sevindirici gelişmelerden biri ise ABD’ye gerçekleştirdiğimiz ihracatta yaşandı. En büyük hedef pazarlarımızdan biri konumundaki ABD’ye 2021 yılında 839 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. Son 3 yılda istikrarlı bir şekilde ABD’ye ihracatımızı artırıyoruz. 2022 yılında ise ABD’ye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmeyi öngörüyoruz” dedi.

2021’de en fazla ihracat AB ülkelerine gerçekleşti

2021 yılı ocak-aralık döneminde en fazla tekstil ve ham maddeleri ihracatı AB (27) ülkelerine gerçekleştirildi. AB ülkelerine yapılan ihracat, geçen yılın ocak-aralık dönemine göre %33,8 oranında artışla 12,9 milyar dolar değerine ulaştı. 2021’de Türkiye’nin en fazla tekstil ve ham maddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ikinci ülke grubu Eski Doğu Bloku Ülkeleri olurken, bu bölgeye yapılan ihracat ocak-aralık döneminde %30,2 oranında artarak 1,4 milyar dolara ulaştı. 2021 yılı ocak-aralık döneminde AB ülkelerine miktar bazında ihracat %23,5 oranında artarak 2,9 milyon ton değerinde gerçekleşti.

2022 yılında en fazla tekstil ihracatı gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla yüzde 52,5 artışla 1,1 milyar dolar değerinde ihracatla İtalya; yüzde 11,2 artışla 1 milyar dolar değerinde ihracatla Almanya ve yüzde 33,7 artışla 840 milyon dolar değerinde ihracatla ABD oldu. Sektörün en büyük ihracat pazarı olan AB ülkelerine 2021 yılı ihracatı yüzde 33,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Ahmet Öksüz, 2022 yılında AB’ye ihracatın 7,5 milyar dolara ulaşmasını öngördüklerini belirtti. İhracatta en fazla artış yaşanan ülkeler ise; %75 artış ile Belarus, %61 artış ile İspanya ve %59,9 artış ile Mısır oldu. Bu dönemde Türkiye’nin en fazla tekstil ve ham maddeleri ihracatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülkenin tamamında artış yaşandı.

2021 yılı ocak-aralık döneminde Türkiye tekstil ve ham maddeleri sektörü ihracatı miktar bazında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,5 oranında artarak 2,9 milyon ton değerinde gerçekleşti. Bu dönemde ilk on ülke arasında miktar bazında ihracatın en fazla arttığı ülke, sektörün en büyük 8. ihracat pazarı olan Çin oldu. Çin’e bu dönemde tekstil ve ham maddeleri ihracatı %152,2 oranında artarak 94 bin ton değerine ulaştı.

Türk tekstil sektörü 12,9 milyar dolar ihracatla tarihi zirvesini gördü

“Türkiye örme kumaş sektöründe AB’nin en büyük tedarikçisi”

2021 yılı ocak-aralık döneminde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün grupları sırasıyla %67,6 artışla iplik, %25,8 oranında artışla dokuma kumaşlar, %14,5 düşüşle teknik tekstiller oldu. 2021 yılında 2,3 milyar dolar değerinde ev tekstili, 2,1 milyar dolar değerinde ise örme kumaş ihracatı gerçekleştirildiğinin altını çizen Ahmet Öksüz, ev tekstili ve örme kumaş sektörlerinde tüm zamanların en yüksek ihracat seviyelerine ulaştıklarını belirtti. Öksüz; “En büyük ihracat pazarımız AB’nin ev tekstili ithalatından yüzde 10’un üzerinde pay alıyoruz. Örme kumaş sektöründe ise AB’nin en büyük tedarikçisi konumundayız. AB’nin örme kumaş ithalatından Türk örme kumaş sektörü yüzde 42,4 oranında pay alıyor. Ev tekstili ve örme kumaş sektörlerimizdeki başarılarımızın 2022 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte 2022 yılında dokuma kumaş ve teknik tekstil sektörümüzde de ihracat atağı gerçekleştireceğiz” dedi.

Türk Tekstil sektörünün, AB ülkelerinin ikinci tedarikçisi konumunda yer aldığını belirten Öksüz, hedeflerinin 2022 yılında 15 milyar dolar değerinde ihracatla yeni bir rekora imza atmak olduğunu açıkladı. Özellikle 2021 yılında firmaların hızla yeni yatırımları devreye alarak tedarik zincirindeki konumunu kuvvetlendirdiğini aktaran Öksüz; 2022 yılında sadece ihracatta değil yatırımlarda da şampiyon olacağız, 10 milyarlarca liralık yatırımlar kısa sürede devreye girecek. Bu çerçevede orta vadede dünyanın en büyük ilk 3 tekstil ihracatçısı ülkesinden biri olma hedefimize hızla yaklaşıyoruz” diye konuştu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler