8.6 C
İstanbul
Cumartesi, Ocak 18, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Trützschler: Tekstil üretiminde baştan sona yüksek verimlilik

ITMTrützschler: Tekstil üretiminde baştan sona yüksek verimlilik

- Haber Sponsoru -

Alman tekstil makine üreticisi Trützschler Group SE, maliyet tasarrufundan daha az kaynak tüketimine kadar çok sayıda avantaj sağlayan yenilikçi ve sürdürülebilir teknolojilerini ITM 2022’de sergiledi. Firmanın Eğirme, Garnitür, Nonwoven ve Yapay Elyaflara yönelik çözümleri, geri dönüşüm konusuyla öne çıkarak ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başardı. Textilegence’a verdiği özel röportajda konuşan Trützschler Group SE CSO’su Alexander Stampfer, fuara yönelik görüşleri ile küresel pazar ve Türkiye pazarı hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı.

Stampfer, ITM 2022’de harika bir atmosfer olduğunu, nihayet birçok ilgili müşteriyi ve partneri tekrar yüz yüze ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ve bu canlı alışverişten keyif aldıklarını söyledi. Ağır maliyetlerin özellikle ham madde ve enerji tarafında müşterileri üzerinde baskı oluşturduğunu sözlerine ekleyen Stampfer şöyle devam etti: “İran, Özbekistan ve Mısır başta olmak üzere çevre ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırladık. Son teknoloji Eğirme, Garnitür, Nonwoven ve Yapay Elyaf çözümlerimiz, özellikle geri dönüşüm konusunda büyük ilgi gördü.”

Trützschler Group SE CSO’su Alexander Stampfer

Trützschler, daha az kaynak tüketimi ve gelişmiş malzeme taşımacılığı sunuyor

Sergiledikleri TCO 21 penye makinesinin ziyaretçilerinin ilgisini çektiğini aktaran Alexander Stampfer, CL-X ön temizleyici ve TC 19i akıllı tarak makinesi ile ilgili verdikleri bilgilerin de büyük önem taşıdığını söyledi. Stampfer; “Hammadde maliyetlerini artırma konusunda her ikisi de çıkarılan atık miktarını azaltmak için mükemmel çözümler. Sürdürülebilir nonwoven kumaşların yanı sıra her türlü geri dönüşüm çözümüne yönelik güçlü bir talep fark ettik; insanlar, örneğin penye telefi, kağıt hamuru ve selüloz lifleri gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen çevre dostu mendillere ilgi gösterdi” dedi.

Stampfer, eğirme hazırlık hatlarının akıllı özellikler ve gelişmiş hava teknolojisi sunarak daha iyi ham madde kullanımı, daha düşük enerji tüketimi ve gelişmiş malzeme taşıması sağladığını aktararak bu bağlamda TC 19i’nin üretim sırasında otomatik tarak boşluğu optimizasyonu sayesinde şerit kalitesi açısından bir mihenk taşı olduğunu belirtti. Stampfer şunları söyledi: “Bu, otomatik tanıma ve atık giderme ayarı sayesinde müşterilerin atıktaki sağlam lif yüzdesini azaltmalarını destekler. Aynı zamanda azaltılmış emiş basıncı ve hava ihtiyacı ile çalışır. Sonuç olarak, mümkün olan en iyi kalite, atığın ortadan kaldırılması ve verimli üretimin yanı sıra rakipleri ile karşılaştırıldığında daha düşük enerji tüketimi sağlar.”

Trützschler, daha az kaynak tüketimi ve gelişmiş malzeme taşımacılığı sunuyor

“Bitki bazlı ham maddelere talep artıyor”

Alexander Stampfer, iplik sektöründe kenevir gibi bitki bazlı ham maddelere artan bir talep gördüklerini belirterek, bunun gelecekte pamuğa alternatif olabileceğinin altını çizdi. Stampfer; “Kenevir, çok daha az su gerektirir ve pamuğun yetişemeyeceği koşullarda bile yetişir. Erişilebilirliği hala düşük durumda, fakat gelecekte özellikle karışımlar için potansiyel bulunuyor. Diğer doğal lifler, hatta hindistancevizi lifleri bile, özellikle iğne ile delinmiş nonwovenlar alanında tartışılıyor. İtalyan şirketi Texnology ile iş birliği içinde bu segmente yeniden girme kararı aldık” dedi.

Hem sürdürülebilirlik hem de dijitalleşmenin kendileri için önemli konular olduğunu vurgulayan Stampfer, TC 19i gibi kendi kendilerini optimize eden ve dijital olarak birbirine bağlı makinelerden oluşan akıllı bir eğirme hazırlık prosesi vizyonuna sahip olduklarını söyledi. Ar-Ge ekiplerinin sürekli olarak geleceğin trendleri üzerinde çalıştığını ve ITMA 2023’te yeni çözümler sunacaklarını söyleyen Stampfer, şunları ekledi: “Ayrıca geri dönüşüm uygulamaları için ekipman ve özellikler geliştiriyoruz. ITM, geri dönüşümün, özellikle de rejenere elyaftan elde edilen ürünlerin imalatının bir mega trend olduğunu bir kez daha gösterdi.”

Trützschler: Tekstil üretiminde baştan sona yüksek verimlilik

“Türkiye, Orta Avrupa için güçlü bir tekstil üretim merkezi”

Devamlı büyüyen Türkiye pazarının dünyadaki en önemli pazarlarından biri olduğunu hatırlatan Alexander Stampfer; “Türkiye’nin coğrafi yakınlığı sayesinde Orta Avrupa’nın büyük tüketici pazarı için sahip olduğu tekstil üretim merkezi konumunu güçlendirdiğine inanıyoruz. Lojistik, tekstilde önemli bir maliyet faktörüdür. Ürünler, pahalı deniz taşımacılığına gerek kalmadan Türkiye’den Orta Avrupa’ya tırlar ile kolaylıkla taşınabiliyor” dedi. Stampfer, MMF (Yapay Elyaf) tarafında BCF (Hacimlendirilmiş Sonsuz Filament) halı ipliği üretiminde mevcut bir gerileme yaşadıklarını sözlerine ekledi. Ayrıca ekonomideki dalgalanmanın müşterilerinin ihracatını canlandırdığına inandıklarını dile getiren Stampfer, maliyetler artsa da Türkiye’deki güçlü yatırım hareketliliğinin devam ettiğini söyledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler