Truetzschler Group, tekstil endüstrisinin iplik hazırlama, nonwoven & yapay elyaf prosesi için ihtiyaç duyduğu gelişmiş çözümleriyle 20-26 Haziran tarihleri arasında Barselona’da düzenlenen ITMA 2019 fuarında yer aldı. Truetzschler standındaki çözümler ‘akıllı, bağımsız ve sürdürülebilir’ özellikleriyle dikkat çekti.
İplik hazırlama için eksiksiz bir tedarikçi olan Truetzschler, artan rekabet ve maliyet baskısına karşı iplik hazırlama prosesini daha akıllı hale getiren çözümlerini ITMA’da tanıttı. Bu yenilikler içinde akıllı tarak makinesi TC19i öne çıktı. Truetzschler Spinning Pazarlama Müdürü Michael Van Den Dolder; “i ile kastedilen akıllı oluşudur. Tarak aralığını kendi kendine optimize ediyor, bu sayede en doğru tarak boşluğunu garanti edersiniz. TC19i ile 3/1000 inçlik en dar tarak aralığı ayarı bile kalıcı olarak yapılabiliyor. Pazarda tek olan bu özellik sayesinde iplik üreticileri sürekli olarak yüksek kaliteye ulaşırken, hammadde kullanımları ve verimlilikleri de ciddi şekilde geliştiriliyor” dedi.
Fuarda ayrıca iplik sektörü için yeni geliştirilen balya açma sistemi Portal Balya Açıcı BO-P’nin tanıtıldığını dile getiren Van Den Dolder, harman hallaçta bunun daha iyi bir karışım elde edilmesini sağladığını kaydetti. Van Den Dolder makinenin özelliklerini şöyle anlattı; “2900 mm veya 3500 mm genişliğe sahip bu makine, daha fazla balyanın yan yana yerleştirilesini mümkün kılıyor. İki açıcı silindir sayesinde gerçekleştirilen bu işlemle daha iyi bir karışım elde ediliyor ve 3000 kg/saate kadar yüksek üretkenliklere çıkılabiliyor.”
Akıllı Regüleli cer makinesi TD 10’un da fuar boyunca yoğun ilgi gördüğünü belirten Van Den Dolder, T 10 ile optimum şerit kalitesi için mükemmel ön çekim ayarları elde edilebildiğini dile getirdi. Van Den Dolder; “Makinenin kompakt tasarımı ve enerji tasarruflu çekim sistemi sayesinde önemli maliyet tasarrufu elde ediliyor. TC 19i ve BO-P gibi TD 10 da önemli makine ve üretim bilgilerini basit bir şekilde görselleştiren operatör dostu T-LED uzaktan gösterge sistemine sahip bulunuyor” diye konuştu.
Truetzschler My Mill ve My Wires ile tüm tesis dijital olarak kontrol altında
Bütün endüstrileri derinden etkileyen dijitalleşme konusunda da yeniliklere sahip olduklarının altını çizen Michael Van Den Dolder, My Wires uygulaması ve My Mill sistemine değindi. My Wires ile tesisteki garnitürlerin durumu ve servis aralığı hakkında bilgi alınıp, gerekiyorsa siparişlerinin TCC’den sağlanabildiğini dile getiren Van Den Dolder, bulut tabanlı dijital kontrol ve yönetim sistemi My Mill’in ise tesis optimizasyonunda etkili olduğunu söyledi. Van Den Dolder, süreç kontrolü sağlayan yeni dijital çözümler sunmaya devam edeceğini de duyurdu.
Fuardaki ilgiden memnun kaldıklarını ifade eden Van Den Dolder, bütün tekstil pazarlarından ziyaretçilerle buluştuklarını açıkladı. Van Den Dolder; “Çin, Hindistan, Japonya, Endonezya ve Vietnam’ın yanı sıra Türkiye’den önemli sayıda ziyaretçi ile görüşme fırsatımız oldu. Bu görüşmelerde önemli sayıda sipariş için el sıkıştığımızı söyleyebilirim” dedi. Küresel pazarda yaşanan durgunluğun ITMA sonrasında büyüme ile aşılacağı yönündeki umudunu dile getiren Van Den Dolder, sözlerini şöyle bitirdi; “Yeni yatırımlar için görüşmeler pazarın yakında tekrar yükselişe geçeceğini gösteriyor. Örneğin elyaftaki yabancı maddeyi ayıran ve fuarda optimize edilmiş yeni versiyonunu sergilediğimiz T-SCAN TS-T5 için Türk tekstilcilerden bazı siparişler almış bulunuyoruz. Kalite sorunlarını harman hallaçta çözmek için kendimizi Türk tekstilcilerin en önemli partneri olarak görüyoruz.”
Yenilenebilir, sürdürülebilir nonwoven ürünler artık mümkün
Truetzschler Nonwovens & Man-Made Fibers Kıdemli Pazarlama Yöneticisi Jutta Stehr, standın büyük bölümünün nonwoven için ayrıldığını belirtti. Stehr; “Yenilenebilir hammaddelerden üretilen ve biyolojik olarak parçalanabilen hafif nonwoven kumaşların (web) üretimi için teknolojilere sahip olduğumuzu göstermeye odaklandık” dedi. Sürdürülebilir nonwoven ürünler konusunda talebin arttığına dikkati çeken Stehr sözlerini şöyle sürdürdü;
“Tek kullanımlık ıslak mendiller, çocuk bezleri, hijyen ürünleri vb. birçok ürün pazarda hacim kazanmaya devam ediyor. Her yıl 1,4 milyon tondan fazla mendil üretiliyor. Ve sanırım %90’ı bir defa kullanıldıktan sonra atılıyor. Bunların çoğu da polyester ve polipropilen içeriyor. Bu hammaddeler doğa için iyi değil, örneğin polyesterler kullanıldıktan sonra 200 yıl daha var olmayı sürdürüyor. Mikro plastiklere dönüşerek eko sisteme zarar veriyor. Bu neden Truetzschler Nonwoven olarak %100 pamuk veya viskondan yapılmış taranmış, spunlace nonwovenler için çözümlere sahibiz. Ek olarak, Voith ile işbirliği içinde geliştirdiğimiz yaş-yaş işlemli çözümler sunuyoruz. Bütün bu çözümlerde temel odağımız çevre dostu, sürdürülebilir üretim teknolojidir.”
Stantta ayrıca M40 konseptine dayanan yeni, dört iplikli BCF makinesi MO40’ın sunulduğunu belirten Stehr, bu makinenin lamelsiz (katmansız) HPc tekstüre ile birlikte simetrik tasarım, maksimum iplik ve bobin kalitesi sağladığını anlattı. Stehr; “Her eğirme pozisyonu aynı anda dört BCF ipliği ürettiğinden, makine orta hızlarda yüksek verimlilik elde ediyor ve bu da istikrarlı bir işlem sağlıyor” dedi.
Truetzschler standında ayrıca yüksek performanslı garnitürler sunuldu. TCC özellikle ring ve open-end iplikçilikte yüksek tarak üretimlerinde olağanüstü bir istikrar sergileyen özel şapka garnitürü portföyünü MT 52 ile tamamladı. TCC ek olarak, TC 19i’deki tarama arılığının akıllıca kendi kendine optimizasyonu için gerekli olan PRECISETOP şapka garnitürü geliştirildi.