TRUECYCLED tekstil geri dönüşümünde çığır açıyor

Yazar:

Home Page » Green Times » TRUECYCLED tekstil geri dönüşümünde çığır açıyor

Giderek daha fazla şirket artık, en son teknolojiye sahip geri dönüşüm tesislerinde, müşterinin özel gereksinimlerine göre Trützschler uzmanları tarafından yapılandırılıp ince ayar yapılan TRUECYCLED hattında geri dönüştürülmüş iplikler üretiyor. Türkiye’nin önde gelen makine üreticilerinden Balkan Tekstil Makinaları San. ve Tic. A.Ş. ile yapılan iş birliğinin sonucu olan yeni eksiksiz TRUECYCLED çözümü, Milano’da düzenlenen ITMA 2023’te duyurulmuştu. O tarihten bu yana Trützschler geri dönüşüm sistemleriyle ilgili çok sayıda talep aldı.

TRUECYCLED: Tekstil geri dönüşüm başarısına bütünsel bir yaklaşım

Trützschler, küresel bir sorun olan tekstil atıkları sorununu çözmek için cesur bir adım atarak, mekanik geri dönüşümden parçalanmış ikincil elyafın eğirme hazırlığına kadar tekstil atıklarının hazırlanmasında ilk tam kapsamlı şirket haline gelmek üzere portföyünü genişletti. Şifanöz ve eğirme hazırlığı, ikincil elyaftan mümkün olan en iyi kaliteyi elde etmek için temel olup bu, Trützschler müşterilerinin bu bütünsel yaklaşımı benimseyerek rekabet avantajından yararlanabileceği anlamına geliyor.

Trützschler artık tekstil atıklarının kesilmesi ve parçalanmasından ikincil elyafların taraklanması ve taharlanmasına kadar tüm prosesi kapsayan komple bir sistem sunuyor. Bu bütünsel yaklaşım ve Trützschler’in tüm prosese yönelik uzmanlığı sayesinde üreticiler gereksiz elyaf kısaltmalarını önleyebiliyor ve mümkün olan en kaliteli sonuçları elde edebiliyor.

Trützschler artık tekstil atıklarının kesilmesi ve parçalanmasından ikincil elyafların taraklanması ve taharlanmasına kadar tüm prosesi kapsayan komple bir sistem sunuyor   Görsel Kaynak: Trützschler
Trützschler artık tekstil atıklarının kesilmesi ve parçalanmasından ikincil elyafların taraklanması ve taharlanmasına kadar tüm prosesi kapsayan komple bir sistem sunuyor Görsel Kaynak: Trützschler

Sistem yaklaşımıyla başarı

Geri dönüşüm sistemleri önemli teknolojik zorluklarla karşı karşıya bulunuyor. Ortalama olarak, parçalanmış elyaf işlenmemiş elyaftan çok daha kısadır. Kısa elyafların elyaf kütlesindeki yüzde payı çok daha yüksektir. Açılmamış iplik ve kumaş parçacıklarının işlenmesi de zordur. Bu sorunlara çözüm bulmak için halihazırda pek çok akademik ve uygulamalı araştırmanın yapılıyor olması şaşırtıcı değildir. Tekstil geri dönüşümü konusunda uzman bir araştırmacı olan Dr. Georg Stegschuster, bir sistem yaklaşımının gerekli olduğuna inanıyor. Almanya’nın Augsburg kentinde, tekstil geri dönüşümüne yönelik en son teknolojik bilgileri sunmaya kendini adamış, mekanik geri dönüşüm için örnek bir fabrika olan Geri Dönüşüm atölyesinde çalışıyor. Stegschuster, şifanöz ve eğirme hazırlığı arasında mükemmel bir ince ayarın, mümkün olan en iyi kalitede sonuçları elde etmek ve gereksiz elyaf kısalmasını önlemek için anahtar olduğunu söyleyerek; “Bu, her iki prosesin de kontrolündeyseniz ve bunun için gerekli uzmanlığa sahipseniz başarılabilir” dedi.

Hassas ama etkili

Örneğin bazı durumlarda şifanöz hattında daha az agresif ayarlara sahip olmak avantajlı olabilir. Bu, gereksiz elyaf kısalmasını önlemeye yardımcı olabilir. Açılmamış kumaşın geri kalan büyük payının daha sonra yüksek performanslı bir eğirme hazırlık hattında işlenmesi gerekir. Bu, mükemmel açma, temizleme ve harmanlama için doğru harman hallaç konfigürasyonuyla başlar. Yeni TC 30Ri gibi malzemelerin geri dönüşümü için özel olarak tasarlanmış bir tarak, aynı zamanda elyafın hassas ama etkili bir şekilde işlenmesini de sağlayabilir.

Kısaltılmış bir taraklama süreci de bir zorunluluktur. Entegre cer makinesi IDF 3 bunu mümkün kılabilir. Taraklama, çok sayıda kısa elyafın mükemmel şekilde dengelenmesini sağlayacak kadar yüksek, ancak elyafın yüzmesini önleyecek kadar da düşüktür. Stegschuster, doğru konfigürasyon ve ayarlarla son ürünün kalitesinin artırılmasına yönelik pek çok teknolojik potansiyelin bulunduğunu belirterek; şöyle konuştu; “Geri dönüştürülmüş malzemelerden nasıl daha kaliteli son ürünler elde edilebileceğini ve kaliteden ödün vermeden ipliklerdeki tüketim öncesi ve sonrası atıkların payının nasıl artırılabileceğini gösteren örneklerin sayısı giderek artıyor” diye konuştu.

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir