Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Topluluğu tarafından TEXSUM Tekstil Zirvesi’nin ikinci edisyonu online olarak 3 Mart tarihinde gerçekleştirildi. Online zirve, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir ve TMO Başkanı Aykut Üstün’ün yer aldığı ‘Pandemi Sonrası Tekstil Nerede?’ başlıklı panelle başladı.
UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, pandemi döneminde sanal ortamda gerçekleşen faaliyetler ile hem zamansal hem de maddi tasarruf sağlanarak, pozitif çıktı elde edildiğini söyledi. Yeni normalle birlikte hem dijital hem de fiziki faaliyetlerin bir arada gerçekleşeceğini düşündüğünü belirten Pınar Taşdelen Engin, tekstil sektörünün de bu bağlamda dönüştüğünü ve öğrencilerin kendilerini bu doğrultuda donanımlı hale getirmesinin önem teşkil ettiğini belirtti.
Tekstil ve hazırgiyim sektörlerinin 2020 yılına büyük umutlarla girdiğini hatırlatan Engin, Covid-19 salgını nedeniyle beklenmedik bir yıl yaşandığını anlattı. Engin, salgına rağmen 2020 yılında birçok etkinlik, proje, fuar ve heyet çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlattı. “Pandemi, sektörümüzün dikey entegre yapısından dolayı ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gösterdi” diyen Engin, birçok ürün ve ham maddenin yurt dışından tedarikinde sorun yaşanırken örnek bir dayanışma gösterdiklerini ve bunun direkt ihracat rakamlarına yansıdığını söyledi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir ise yaptığı konuşmada dijital dönüşüme uyum sağlayamayan şirket ve ülkelerin küresel ekonomide oyun dışı kalacağını savundu. Gündemir şunları dile getirdi; “Sanayi 4.0 kapsamında, hazır giyimde yapılacak çalışmalar çok önemli. UHKİB olarak, Dijital Dönüşüm Mühendisi programı aracılığıyla siber güvenlik, yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut bilişim, büyük veri, artırılabilir ve sanal gerçeklik, sistem analizi gibi önemli alanlarda mühendislere yetkinlikler kazandırıyoruz.”
İnovasyon ve dijitalleşme alanındaki yatırımlar katma değer yaratıyor
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçlıarı Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün hazır giyim sektörü ile birlikte imalat sanayinde en büyük üretim değerine ve 1 milyonun üzerinde istihdama sahip olduğunu söyledi. Öksüz, öğrencilerden gelen sorular çerçevesinde, Türkiye’de teknik tekstil sektöründeki gelişmelere ve Türkiye’nin küresel pazardaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin Ar-Ge, inovasyon ve dijitalleşme alanındaki yatırımlarına dikkat çeken Ahmet Öksüz, tekstil sektörünün ihracatta yarattığı katma değerin önemini vurguladı. Öksüz, açılış konuşmalarının ardından öğrencilerden gelen tekstil mühendisliğinin çalışma alanları ve geleceğine yönelik soruları yanıtladı. Öksüz; “Pandemi sonrası tekstil sektörünün geleceği yine parlak olacaktır. Yeniden kapanmamaların olmaması durumunda 2021’de rekor ihracat verilerine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ise sektörün çevrimiçi ve e-ticarete süratle ayak uydurduğunu ve ciddi yatırımlar yapıldığını söyledi. Gültepe ihracat odaklı büyümenin 2021’de de süreceğini sözlerine ekledi.