11.4 C
İstanbul
Çarşamba, Ocak 22, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

TEXSUM 2022; tekstilin geleceği sürdürülebilirlikte

FuarlarTEXSUM 2022; tekstilin geleceği sürdürülebilirlikte

- Haber Sponsoru -

Tekstil ve hazır giyim sektörünün kanaat önderleri, sektörün geleceğini TEXSUM 2022 Zirvesi’nde tartıştı. ‘Türkiye’nin Tekstilde Geleceği’ başlığı ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen zirve, 23-24 Mart tarihlerinde Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyoncuları Birliği (UHKİB) ve Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ve Topluluğu iş birliği ile düzenlendi. Açılış konuşmasını BUÜ Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz’un yaptığı zirveye Türkiye genelindeki sektörün İhracatçı Birlik başkanları, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Zirvenin son panelinde ise 2021 Techxtile Start-Up Challenge birincisi RM Tekstil Kurucusu Reyhan Miray Reyhan, ikincisi MYTHA.AI Kurucusu Özgecan Üstügül ve Orijinom Kurucusu Oğuzhan Uslu’nun katılımı ile ‘Girişimcilik’ paneli gerçekleşti.

TEXSUM 2022’de AR-GE, tasarım ve inovasyon öne çıktı

Tekstil sektörünü ekonominin atardamarı olarak nitelendiren UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin; “2 milyon kişiye iş olanağı sağlayan tekstil ve hazır giyim sektörümüzde, pandemiye rağmen 2021 yılında 30,4 milyar dolar ihracatla birlikte 18 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası gerçekleştirdik. Aynı dönemde UTİB olarak da yüzde 33 artışla 1 milyar 355 milyon dolar ihracat yaptık. Dünyanın tamamının pazar olduğu anlayışıyla 195 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğimiz bu dönemde Türk tekstil sektörü, sadece pazar çeşitlendiren değil, ürün çeşitlendiren bir konuma da yükseldi” dedi. Tekstilin tasarım ve yeniliklere açık olmasının en güçlü yanlarından biri olduğunu belirten Engin, sektörün küresel rekabet ortamında öne çıkabilmesi için Ar-Ge, tasarım, inovasyon, markalaşma, ekolojik ve çevre dostu üretim konularındaki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini açıkladı.

UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir tekstil sektöründe üretimin markalaşmaya ve yüksek birim fiyatlı ihracata odaklanmaya devam etmesi gerektiğini söyleyerek; “Yeni nesil mühendislerimiz, başarılarımızın devamlılığına en önemli katkıyı sağlayacak. Sektörümüz ekonomiyi; estetikle, tasarımla ve modayla birleştiren ve çalışması keyifli bir alan. Gençlerimiz yeni fikirler ürettiklerinde sektörümüzde yapabilecekleri çok fazla şey var. Rekabet gücümüzü artırmak için, Ar-Ge’ye yatırım yapmaya devam etmeli ve tüm endüstrilerde dijital kaynaklara ağırlık vermeliyiz” şeklinde konuştu. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise; “Günümüzde petrokimya ham maddeleri çok değerli olsa da her şeyin doğala döneceğini unutmamamız gerekiyor. Gençlerimiz bu değişimler ışığında gelişime ve yenilenmeye açık olmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

TEXSUM 2022; tekstilin geleceği sürdürülebilirlikte

Türkiye organik pamuk avantajını kullanmalı

Tekstil sektöründe yurt içinde ham madde üretiminin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi şu açıklamada bulundu; “Sürdürülebilirlik konusu için organik pamukta önde gelen ülkelerdeniz. Bunu avantaj olarak pazarladığımızda yeni bir katma değer daha yaratabiliriz. Atıkların tekrar sanayiye dönüşmesi için gençlerimizin bu noktada çalışma geliştirmesi şart. Az su kullanan, yeni bir tekstil sektörü yaratmak mecburiyetindeyiz.”

Pamuk üretiminin yaygın ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen AKİB Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç ise “Tarımdan sanayiye dönüşen pamuğun tedarikinde sorunlar yaşıyoruz. Bu nedenle sektör büyürken pamuk üretimini de iyi tarım uygulamalarını kullanarak artırmamız gerekiyor. Organik pamuk konusunda da ülkemizdeki sağlam altyapı nedeniyle önümüz açık” ifadelerini kullandı.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Recep Burak Sertbaş

Tekstil sektörü değişen dünyaya uyum sağlamalı

Üretimde dijitalleşmenin ciddiye alınması gereken bir konu olduğunu kaydeden Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Recep Burak Sertbaş, tekstil sektöründe sürdürülebilir üretimin, acilen evrilmeleri gereken bir konu olduğuna dikkat çekti. Sertbaş; “Mevcut altyapımız, dünyadaki gelişimlere adapte olduğunda tekstil sektörünün geleceği güçlenerek sürecektir. Dijitalleşerek ve sürdürülebilirlik kurallarına uyarak, hazır giyim sektörümüz ilerleyen yıllarda da varlığını koruyacaktır. Sektörümüz, üretecek ve geliştirecek genç adaylarında heyecan bekliyor” diye konuştu.

Tekstilde markalaşmanın global düzeye ulaşması için kritik bilgilendirmelerde bulunan UTİB Denetim Kurulu Üyesi-İpekiş Mensucat Genel Müdürü Aşkın Kandil; “Üretimde her zaman iyiyi hedeflemeli ve tüketici segmentine uygun üretim gerçekleştirmelisiniz. Marka bir vaattir ve bu kelimenin içinde; güvenilirlik, sürdürülebilirlik, kaliteli üretim, samimi olmak ve ürünü hızlı tedarik etmek gibi olguları barındırır” dedi. 

Tekstilde markaların yeni jenerasyonlara uyum sağlamasının sürekliliği sağlayacağına işaret eden İpeker Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker; “Marka bilinirliği açısından atacağınız adımlar, yenilikçi teknolojilere uygun ve günün değerlerini en iyi kalitede ve nitelikte karşılayabilir olmalı” ifadelerini kullandı. ORKA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Kübra Orakçıoğlu da global pazarlarda markalaşmanın önemine değindi.

Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Başkanı ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Canbolat, Türkiye’de elomester malzemesinin üretiminin girdi maliyetlerini azaltacağına dikkat çekerek; “Elomester konusunda ülkemize katma değer sağlayacak şekilde üretim için yürüttüğümüz çalışmaları gelecek yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler