Tekstil sektörüne çevre yatırımları için destek geliyor

Yazar:

Home Page » Green Times » Tekstil sektörüne çevre yatırımları için destek geliyor

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında başlattığı ‘İSO Yeşil Gündem Sohbetleri’ etkinliğinin yedincisi ‘Türkiye Çevre Haftası Kapsamında Tekstil Sektöründe Döngüsel Ekonomi’ başlığıyla gerçekleştirildi. Webinara katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul tekstil sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve destek müjdesi verdi.

Atık suyu arıtma ve yeniden kullanım çalışmalarının ciddi enerji maliyetleri ortaya çıkardığını söyleyen Erul, bakanlık olarak bunun önüne geçmek adına kanun taslağı üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaştı. Erul, önümüzdeki haftalarda meclisten geçmesini bekledikleri yasa ile tekstil sektöründe ortaya çıkan renkli atık suların arıtımının yanı sıra tuz tasarrufu da sağlanacağını ve en önemlisi yumuşatma işlemlerinde kullanılan enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanacağını açıkladı.

Tekstil işletmelerine atık suyun yeniden kazanılmasında yatırım maliyetinin %100’e kadarı ödenecek

Suyun yeniden kullanılması ve kazanılması halinde, enerji maliyetinde döngüsel ekonomi ilkeleri çerçevesinde bakanlık olarak ortaya çıkacak maliyetin yüzde 100’üne kadarını ödeyeceklerini belirten Gürsel Erul; “Çevre haftası kapsamında bu çalışmayı tüm tekstil sektörüne duyurmaktan dolayı çok mutluyum” dedi. Erul, tüm tekstil sektörü işletmelerinin ayrım yapılmaksızın yasadan faydalanabileceğinin altını çizerek, atık su geri dönüşümü sayesinde sektörün işlemde kullandığı kimyasal maliyetinin ortadan kaldırarak, doğal kaynakların üzerindeki baskıyı azaltmayı hedeflediklerini açıkladı.

Tekstil işletmelerine atık suyun yeniden kazanılmasında yatırım maliyetinin %100’e kadarı ödenecek

Dünya Çevre Günü bu yıldan itibaren Türkiye’de Çevre Haftası olarak kutlanacak

Cumhurbaşkanı kararıyla Resmî Gazete’nin 21 Mayıs 2022 tarihli sayısında yayımlanan genelgede 5 Haziran’ı içine alan haftanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca duyurulacak bir temayla her yıl ‘Türkiye Çevre Haftası’ olarak kutlanacağı açıklandı. Genelgeye göre bu kararla; “doğal çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele konularında çevre bilincinin her geçen gün giderek arttığı ülkemizde Dünya Çevre Günü kutlamalarının daha katılımcı, çok paydaşlı şekilde gerçekleştirilmesi, çevre sorunlarının ve gelişmelerin değerlendirilmesi” amaçlanıyor.

Türkiye 7 Ekim 2021 tarihli resmi gazetede yayınlanan kararla Paris İklim Anlaşması’nı onayladı. Bir yandan sürdürülebilirlik anlamında adımlar atılırken öte yandan uzmanlar ülkenin iklim krizinin baş sorumlularından olan kömürü kullanmaya devam etmesinin ekosisteme büyük ölçüde zarar vermenin yanı sıra ekonomiyi de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor. Bu anlamda Avrupa’da kömürlü termik santralleri kapatmak için bir tarih belirtmeyen dört ülkeden biri olan Türkiye’nin kömürden çıkış planını açıklamasının önemi vurgulanıyor.

Emirhan Çiloğlu
Emirhan Çiloğluhttps://www.textilegence.com
Mahmut Emirhan Çiloğlu, İstanbul’da Hüsnü M. Özyeğin Anadolu Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamış, sonrasında da İstanbul Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı lisans bölümünden başarıyla mezun olmuştur. 2021 itibari ile Textilegence’da pazarlama ve dış ilişkiler sorumlusu olarak görev almaya başlayan Çiloğlu, kurumsal iletişimin güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!