9.6 C
İstanbul
Pazartesi, Ocak 27, 2025

Akademisyenler ve tekstil sektörü aynı masada buluştu

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) Türkiye’de bir ilk...

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Tekstil sektörü vazgeçilmez bir hazine

GüncelTekstil sektörü vazgeçilmez bir hazine

- Haber Sponsoru -

Virtual Hometex Turkey 2021 etkinliğinde online oturumda konuşan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “tekstil sektörü vazgeçilmez bir hazine” dedi, bu nedenle sektörde Ar-Ge ve Ur-Ge ile, yeni teknolojilere odaklanılması gerektiğini söyledi. Engin, pandeminin olumsuz etkilerine rağmen ihracat rakamlarının tekstilin potansiyelini bir kez daha gösterdiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin ve tekstil sektörünün pandemi sürecini başarıyla yönettiğini savunan Engin, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’de tekstil, pazar çeşitlendirmesini son derece başarılı şekilde gerçekleştirdi. Hem tekstil hem de hazır giyim sektörlerinin dış ticaretinde canlılığın devam edeceği konusunda hemfikiriz. Yeni normalde bunun devamlılığını sağlamak için yapacağımız sanal ve hibrit etkinliklerin öneminin hepimiz farkındayız. UTİB olarak, tüm çalışmalarımızı hız kesmeden sektörümüzün sürdürülebilir üretimi ve ihracatı için gerçekleştirmeye devam ediyoruz. İhracatımızın gelişmesi için bu döneme kadar fiziki olarak yapmış olduğumuz; fuar katılımları, eğitim seminerleri, Ur-Ge projeleri, ticaret ve alım heyetleri gibi faaliyetlerimizin hiçbirini iptal etmeden, dijital ortamda sürdürüyoruz.”

Sektöre katılımı destekliyoruz

Tekstil sektörünün geleceği için tasarımcıların ve girişimcilerin sektöre katılmalarını önemsediklerini vurgulayan Pınar Taşdelen Engin; bu konuda önemli çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı. Engin, 11. Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nı ‘Master Class’ adıyla; uzun soluklu, eğitim ve mentörlüğün ön planda olduğu bir etkinlik olarak gerçekleştireceklerini açıkladı. Engin; “Özellikle akıllı ve teknik tekstiller, sürdürülebilirlik, yapay zeka alanlarında aldığımız projeler; geleceğe dair bizleri çok umutlandırıyor” dedi.

Son çeyrek yüzyılda geri dönüştürülebilir malzemelerle kaynakların daha etkin kullanılabilmesine imkan veren sürdürülebilir üretim sürecine geçişin önemli hale geldiğini ifade eden Engin; değişimi yakından takip etmek ve en kısa sürede yakalamak amacıyla 22 firma ile ‘Ekolojik Tekstiller’ Ur-Ge projesini devam ettirdiklerini söyledi.

Tekstil sektörü vazgeçilmez bir hazine
Tekstil sektörü vazgeçilmez bir hazine

Son dönemdeki ev tekstil ihracatına da değinen Pınar Taşdelen Engin, Türkiye’nin özellikle ev ve mekan tekstilleri denildiğinde; dünya pazarlarında akla ilk gelen ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Ev tekstilleri sektörünün bütün süreç boyunca yüksek kaliteye odaklandığını belirten Engin, sözlerini şöyle sürdürdü; “2020 yılı sonu itibariyle 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ev ve mekan tekstili sektörü; toplam pazar büyüklüğü yaklaşık 65 milyar dolar olan dünya mekan tekstilleri pazarından %4 pay alıyor. Bu bizim için çok önemli bir oran. Türkiye’nin diğer ihracatçı sektörleriyle kıyaslandığında dünya Pazar payı açısından ülkemizdeki lider sektörlerden birisidir. Sektörün 2020 yılı kilogram ortalama ihracat değeri de 7,6 dolardır.”

Pınar Taşdelen Engin, ev tekstilleri sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülkelerin; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Hollanda ve İtalya olduğu belirtti.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler