10.1 C
İstanbul
Pazartesi, Kasım 18, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Tekstil fabrikaları kapılarını depremzedelere açtı

GüncelTekstil fabrikaları kapılarını depremzedelere açtı

- Haber Sponsoru -

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ilçesindeki 7,7 ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Diyarbakır’da, hasar görmeyen tekstil fabrikaları barınma ve gıda ihtiyacını karşılamak için kullanılmaya başlandı. AA’ya açıklamada bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da il genelinde sanayi tesislerinde ciddi bir sorunun bulunmadığını belirterek; “Tam tersi sanayicilerimiz üretime bir haftalık ara vererek, şu anda fabrikalarını depremde mağdur olanların barınma ve aş ihtiyacı için kullanıyor. Kendilerine teşekkür ederiz” diye konuştu.

Sanayi tesislerinde küçük çatlaklar dışında hasar olmadığını aktaran Kaya, hem organize sanayi bölgesi hem de tekstil organize sanayi bölgesindeki tesislerin, okullarla birlikte barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti. Kaya; “Fabrikalarımızdan acil siparişi olmayanlar böyle bir destek verdiler. Ülkenin üretimine katılan sanayicilerimiz, bugün de en büyük destekçimiz. Diyarbakır’da çok güzel organize olduk. Şimdi de çevre illere yardım etmeye çalışacağız. Çevre illerimizde sorun var, diğer oda başkanlarımızla da görüşüyoruz. İş makinalarını oralara yönlendirdik. Devletin tek başına yapacağı işler değil. Sivil toplum kuruluşları, sanayi kuruluşları, AFAD, valilik ve belediye hep birlikte çalışırsak bu sorunun üstesinden geliriz. Parçalı çalışmanın faydası olmaz” ifadelerini kullandı.

Tekstil fabrikaları kapılarını depremzedelere açtı

Adıyaman’da yaklaşık 10 fabrika yıkıldı

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk il genelinde yıkılan konut sayısının çok yüksek olduğunu ve ölü sayısını tahmin etmekte zorlandıklarını belirterek; “İlimiz bayağı hasar gördü. Çok sayıda apartman yerle bir oldu. İnşallah bu da geçecek” diye konuştu. İldeki sanayi tesislerinin durumuna ilişkin bilgi veren Çelenk; “İlimizde 10 civarında fabrikamız yıkıldı. İl genelinde daha çok konfeksiyon fabrikaları var. Benim de zeytinyağı fabrikam yıkıldı. Uzun süre çalışabilecek durumda değiliz. Elektrik, su ve doğal gaz yok. Vatandaşlarımız da yardım bekliyor. Ekmek ve su gibi acil ihtiyaçlar var. Valiliğimiz çaba harcıyor ancak çok büyük felaketle karşılaştık. İnşallah hep beraber bunu da atlatırız” dedi.

“Şu an yüzde 20-25 kapasitede çalışıyoruz”

55 tekstil firmasının da faaliyet gösterdiği Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, yaşanan olayın çok büyük bir afet ve olağanüstü bir hal olduğunu söyleyerek, “Biz sanayiciler olarak şu anda devletten bir isteğimiz ve talebimiz yok. Bilakis devletimize, yetkili kurum ve kuruluşlara elimizden ne gelirse onu yapma gayretindeyiz” dedi.

Adana OSB’nin elektrik ve doğal gaza ulaşmada herhangi bir sıkıntı yaşamadığını bildiren Sütçü, buradaki makine, ekipman ve binaların depremden etkilenmediğini ifade etti. Fiziki ekipman olarak üretime engel taşıyan bir sıkıntı olmadığını dile getiren Sütçü; “Vatandaşlarımızdan, ailelerinden depremden etkilenenler var. Bunlar içinde vefat eden, yaralananlar var. Bu yüzden OSB’mizde şu an çalışma ortamı minimum seviyede. Depremin ilk günü zaten pek çalışamadık ne olduğunu anlayamadık. İkinci gün de de kısmi çalışmalar var. Şu an yüzde 20-25 kapasitede çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Adana’da 1998 depremini de yaşadıklarının anımsatan Sütçü, “Bu depremden sonra inşaatların temelinden zemin etüt raporlarına kadar OSB olarak dikkat ettik. Yani düzgün, sağlam, depreme dayanıklı binalar yapılması için çalıştık. Bunların neticesini de şu anda görebiliyoruz. Şükürler olsun ki böyle bir deprem, 500’e yakın sanayi kuruluşumuzda ciddi olarak fiziki yapıda bir zarar görmedik” dedi.

“Siparişler bekleyecek”

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim deprem sebebiyle sanayide üretimin durduğu bilgisini vererek; “Üretim yok, her şey durdu. Personel çalışmaya gelemiyor. Siparişler bekleyecek” şeklinde konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu üretimde sıkıntılar yaşandığını belirterek; “Elektrik ve doğal gaz sıkıntı olduğu için üretim durmuş durumda. İşçilerimiz de mecburiyetten aileleriyle birlikte zaman geçiriyor. Şu anda üretim yüzde 25 kapasiteyle gidiyor” dedi.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı Kilis’te organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrikalarda herhangi bir yıkımın olmadığını aktardı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler