Romanya merkezli kadın jean markası No44, R-TWO programlarını kullanarak ISKO denim ile iş birliği ile eski giysileri tüketici sonrası ve sanayi sonrası atık karışımından oluşturulan yeni jeanlere dönüştüreceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre marka, mevcut ürünler için daha fazla değer oluşturarak ve pamuk sürdürülebilirliğine dair ‘gerekli adımların atılması’ konusunda üzerine düşeni yaparak tüketicilerle yeni bir şekilde bağ kurmayı hedefliyor. Eski jeanleri yeni malzemelere dönüştürerek kullanılmış ürünler için yeni bir değer ve ikincil bir pazar oluşturan bu projenin özünde ise insanların sevdikleri jeanlerine ikinci bir hayat vermeye olan bağlılığı yatıyor.
Herkes herhangi bir marka, stil, kesim veya renkteki kullanılmış jeanlerini göndererek bu projenin bir parçası olabiliyor ve marka, yeni bir No44 jeande indirim ve gelecekte yapılacak bir harcamada kullanılabilecek, sadakat programı aracılığıyla ödül puanları sunuyor.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan No44 Pazarlama Müdürü Claudiu Ciubotaru; “No44 jeani yıllar boyunca kullanmanızı sağlıyoruz. Jeanlerimiz sıkça giyilmek için tasarlanır. No44 yolculuğumuza ilk başladığımızda, bir giysinin ömrünü uzatmak, sürdürülebilirlik yolunda attığımız ilk adımdı. Sürdürülebilirlik gelecektir ve kendimizi liderliğe ve anlamlı bir değişime adamaya hazırız” dedi.
Groz-Beckert Hindistan’daki ilk dokuma showroomunu açtı
Groz-Beckert Hindistan’daki ilk dokuma showroomunun açılışını gelişmekte olan dokuma pazarı Ichalkaranji’de yaptı. Resmi açılışın bir bölümü, müşterilerle bir akşam etkinliğinde gerçekleşti. Dokuma showroomunda, yeni tam otomatik WarpMasterPlus tahar makinesi öne çıkarken, ayrıca dokuma hazırlık portföyünden KnotMaster serisi düğüm makineleri ve aksesuarları da eğitim, test ve gösterimler için mevcut bulunuyor.
İlk kez İspanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen ITMA 2019’da tanıtılan WarpMasterPlus, firmanın tam otomatik tahar makinelerinin en yeni neslini oluşturuyor. Sistemi sıfırdan tamamen yeniden geliştirilen WarpMasterPlus’ın avantajları arasında, maksimum performans ve minimum kurulum gereksinimleriyle birlikte optimum esneklik ve kritik çözgü ipliklerinin sorunsuz şekilde çekilmesi yer alıyor. Ayrıca, döngü sayısı artırılan makineye, gücü teli uzunluğunu ayarlamak için ön ayarlı lamel magazinleri ve CNC eksenleri gibi karmaşık işlevler de eklendi.
İPEKER, 2021 ‘En Çevre Dostu Endüstriyel Tesis Ödülü’nün sahibi oldu
Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ile Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (BOSİAD), ‘Çevreci Üretim, Temiz Gelecek’ sloganıyla bu yıl 5.‘sini düzenlediği Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda şampiyonlar belli oldu. Online ortamda bağımsız olarak puanlamasını yapan jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucu ‘Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler’ kategorisinde İPEKER Tekstil birinci olurken, ‘Çevreye Kirletici Etkisi Olan Tesisler’ kategorisinin birincisi Martur, İzin-lisans Muafiyeti Olan Tesisler’ kategorisinin birincisi ise Coşkunöz Metal Form Merkez CMF-1 oldu.
Bursa OSB ve BOSİAD’ın, pandemi nedeniyle geçen yıl ertelemek zorunda kaldığı Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması’nda bu yıl rekor bir katılım gerçekleşti. En son 2019 yılında 23 firmanın katıldığı yarışmaya bu yıl yüzde 40 oranında yüksek bir artışla 32 firma katılım sağladı. Geçmiş yıllardan farklı olarak jüri üyelerinin oy birliğiyle, her kategoride 1 olan teşvik ödülü sayısı 2’ye çıkarılırken, ‘Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Olan Tesisler’ kategorisinde teşvik ödülleri Mehmet Faik Yılmazipek Tekstil ve Rudolf Duraner’e verildi.
Vakko gömlek üretimini sonlandırıyor
Türk tekstil ve moda markası Vakko, 31 Ağustos tarihi itibariyle tesislerinde gömlek üretimini durdurma kararı verdi. Şirketten Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, son yıllarda tüketici eğilimlerinin ve tercihlerinin değişmesi sonucu olarak gömlek üretiminin farklı üretim modelleri ile karşılanmasının söz konusu olduğu belirtildi. Bu farklılaşma sonucunda mevcut gömlek üretim adetlerinin azaldığı ancak maliyetlerinin arttığına dikkat çekilerek, gömlek üretimine devam etmenin ekonomik açıdan verimli olmadığı ve sürdürülemez hale geldiği vurgulandı.
Vakko’dan gelen açıklamaya göre marka, pandemi süreci sonrasında yapmış olduğu çalışmalar, günün şartlarına göre kalite ve verimliliği arttırmak adına getirdiği çözümlerle, gömlek üretim şekillerini farklılaştırmaya karar verdi. Vakko ihtiyaçlara göre evrilen bu yapılanma kapsamında; kumaş, kesim, tasarım farklılıklarına göre gömlek üretimini şekillendirdiklerini ve tek tip yapılan gömlek üretim bandını sonlandırdıklarını açıkladı. Ünlü moda markasının gömlek üretimi, gereken ihtiyacın karşılanması adına farklı üretim şekilleriyle hayata geçirilmeye devam edilecek.
Üçyıldız Tekstil iflas etti
Denizli’nin en büyük dokuma tekstil işletmelerinden Üçyıldız Tekstil iflas etti. Denizli 9. İcra ve İflas Dairesi alacaklılar için çağrıda bulundu. 3 Mart 2020 itibariyle iflasına karar verilen Üçyıldız Tekstil’in alacakları için 13 Kasım 2020’de saat 15’te Denizli Adliye Yemekhanesi’nde ilk toplantı yapılacak.
1986 yılından bu yana sektörde faaliyetlerini sürdüren firma, aylık 3 milyon metre hambez üretimi ve 150 ton havlu örme kumaş kapasitesine sahipti. 20 bin metrekare alanda üretim gerçekleştiren Üçyıldız Tekstil, dokuma, haşıl, kalite kontrol ve örme bölümlerine sahip. Yüksek kumaş üretme kapasitesi ile ev tekstili, döşemelik, dış giyim sektörlerine hizmet veren firmanın makine parkurunda 335 makine olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, Denizli Ticaret Odası’nın web sitesinde üye bilgileri bölümünde Üçyıldız Tekstil ‘iflas nedeniyle tasfiye halinde şirket’ olarak belirtiliyor.
Itema müşterileri için ‘güvenle’ yeniden başlama kılavuzu yayımladı
Bütün dünyayı etkisi altına alan ve uzun süre üretimin durmasına yol açan Covid-19 pandemisi sonrasında birçok firma tekrar faaliyetlerine dönmeye başladı. Tekstil endüstrisinde de çarkların yeniden döndüğü görülüyor. Bununla birlikte uzun süre kapalı kalan makine ve teçhizatları tekrar güvenli ve verimli üretime dönmesi de bir başka konuyu oluşturuyor. Bu konuda, rapier, airjet ve projektili dokuma makineleri üreticisi Itema müşterileri için bir yeniden başlama kılavuzu yayınladı. Itema Bakım ve Koruma Ekibi tarafından hazırlanan ‘Itema Bakım & Koruma’ başlıklı Kapatma Sonrasında Yeniden Başlatılan Makineler İçin Itema Talimatları firmanın web sitesinde yayımlandı. Kolayca indirilebilen kılavuzda makineleri yeniden çalışmaya hazır hale getirmek için önemli ipuçları ve talimatlar bulunuyor.
Kılavuzda makinelerin elektrik besleme sistemlerinin kontrolünden havalandırma ve kompresör bakımlarına, Itema dokuma makinesinin temel parçalarının kontrolünün yanı sıra, Staubli ağızlık açma sistemlerinden Bonas jakar makinelerinin kontrolüne kadar makine ile önemli konular maddeler halinde sıralanıyor. Bu talimatlara uyduğunuz takdirde, Itema makinelerinizi güvenle çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Firma aynı zamanda kesintisiz satış sonrası destek verdiğinin de altını çiziyor.
Itema, Covid-19 salgını sırasında İtalyan Hükümeti’nin hükümlerine uygun hareket etmiş ve sonunda 4 Mayıs tarihi itibariyle tesisinde üretimini yeniden başlatmıştı. Öncelikle çalışanların sağlığını korumak için tesiste tüm güvenlik önlemlerinin uygulandığı duyuruldu.
Dokuma makinesi üreticileri operasyona yeniden başlıyor
Dokuma makinesi üreticileri Avrupa’daki fabrikaları yeniden açmaya başladı. İşte bazı oyuncular ve onların mesajları.
Itema; “İtalyan Hükümeti hükümlerine uygun olarak Itema, bugünden itibaren dokuma makinelerini geleneksel hale gelen büyük tutkusuyla üretmek için İtalya’daki üretim tesislerini yeniden açıyor. Ve bunu evde ve kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için gerekli tüm güvenlik önlemlerini uygulayarak çalışanlarımızın sağlığına öncelik vererek yapacağız. COVID-19’a karşı birlikte daha güçlü ”.
Picanol; “COVID-19’un dünya çapında yayılması, tüm dünyadaki dokuma fabrikalarının faaliyetlerini etkileyebilir. Müşterilerimizle birlikte, Picanol dokuma makinelerinin ömrünü ve iyi çalışmasını sağlamak için mümkün olan en iyi prosedürlere odaklanmak istiyoruz. Bu nedenle, dokuma makinelerinin uzun süre durduktan sonra yeniden çalıştırmaya nasıl hazırlanacağına dair bazı yönergeler hazırladık ”.
Vandewiele; “Geri döndük ve her zamankinden daha hevesliyiz! İneklerimiz bile sizi tekrar ağırlamaya hazır. Vandewiele Marke’deki üretim tesisini yeniden açtı. Gerekli tüm önlemleri alıyoruz ve yakında tekrar görüşmek dileğiyle. ”
Mil-May Tekstil ürettiği 600 bin maskeyi teslim etti
Malatya’da faaliyetlerini sürdüren Mil-May Tekstil tarafından, Malatya Büyükşehir Belediyesi için üretilen 600 bin maske, belediye binasında düzenlenen bir program ile teslim edildi.
Mil-May Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Tanrıverdi yaptığı konuşmada büyükşehir belediyesine destek olmak amacıyla maske üretimine başladıklarını söyledi. Tanrıverdi şunları dile getirdi; “Büyükşehir Belediye Başkanımızın talebi doğrultusunda Büyükşehir Belediyemizin maske ihtiyacının karşılanması amacıyla çalışmalarımıza başladık. Başlatmış olduğumuz çalışmalar kapsamında üç gün içerisinde 650 bin maske üretimi gerçekleştirdik. Şu ana kadar üretimini gerçekleştirip, paketlemiş olduğumuz 600 bin maskeyi bugün Büyükşehir Belediyemize teslim ediyoruz.” Tanrıverdi, maske üretimlerinin devam edeceğini ve önümüzdeki haftadan itibaren üretimin 1 milyon 500 bine tamamlanacağını kaydetti.
‘Malatya maske üretiminde lojistik merkez’
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, maske üretimi konusunda Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 15 fabrikada üretimin başladığı bilgisini verdi. Gürkan; “Bu fabrikalarımızın Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış toplam 400 üretim merkezinde, Türkiye ve yurt dışı için günlük toplam 10 milyon maske üretiliyor. Bu da Malatya’nın Türkiye’de lojistik anlamda maske üretiminde merkez olduğunun en temel göstergesidir.”
Gürkan, Mil-May ve Baykanlar Tekstil’in Malatya ve bölgenin ihtiyaç duyduğu maske üretimini sağlamak amacıyla büyük bir gayret ve çaba içerisine girdiğini vurguladı. Her iki firmaya kumaş göndererek üretimi başlattıklarını belirten Gürkan, maskelerin Malatya’daki kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara dağıtılacağını sözlerine ekledi.
Van Tekstilkent altyapı ihalesi yapıldı
Doğu Anadolu Bölgesi’nin yeni cazibe merkezlerinden biri olmaya aday Van’da planlanan ‘Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi’ projesinin ikinci etap altyapı ihalesi tamamlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Van-Hakkari kara yolunda 300 dönüm alana kurulan ilk Tekstilkent’te doluluğun yüzde 100’e ulaşması üzerine ikinci etap için çalışmalar hızlandırıldı.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) yeni yatırımcıların taleplerinin karşılanması amacıyla Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 1000 dönümlük alana kurmayı planladığı ‘Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi’ projesini onaylayan bakanlık, proje için gerekli kaynağı da gönderdi. İlk aşamada 42 parsel yatırım yapmak isteyen firmalara tahsis edilecek.
Kurubaş bölgesinde bulunan Tekstilkent’te 2 bin 500 kişinin çalıştığını belirten Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 1000 dönümlük alanın tamamen dolmasıyla birlikte 15 bin kişinin istihdam edilebileceğini söyledi. İzmir ve İstanbul firmalarından talep aldıklarını açıklayan Bilmez; “Van Tekstilkent 2. etap hem ülke ekonomisine hem de buradaki istihdama önemli katkı sunacak” dedi. Bilmez, organize sanayi bölgesi için tahsis edilen 1000 dönümlük alanın kalan 580 dönümlük bölümünün de altyapısını tamamlayarak yatırıma hazır hale getireceklerini sözlerine ekledi.
rother International, ABD’nin coronavirüs mücadelesini destekliyor
ABD merkezli Brother International Corporation, artan talebi karşılamak için Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) üretme çabalarını desteklemek için 100 kadar endüstriyel dikiş makinesi bağışladığını duyurdu. İlk bağışlar, Beyaz Saray’ın corona ile mücadele çağrısına yanıt veren ve yüz maskesi üretimini hızlandıran Amerikalı üreticiler Los Angeles Apparel, Beverly Knits, Inc. ve SanMar’a yapıldı. Bu firmaların yanı sıra ayrıca Brooks Brother’a da endüstriyel dikiş makinesi bağışlanacak.
Levi Strauss salgını fırsata çevirmeyi hedefliyor
Küresel denim moda markası Levi Strauss’un CEO’su Chip Bergh, koronavirüs salgının iş için bir fırsat yarattığını söyledi. CNBC’ye konuşan Bergh; “Bu kriz süresince, güçlü markaların her zamankinden daha güçlü olacağına inanıyorum” dedi. Krizin bir fırsat yarattığını söyleyen Bergh, yaşanan gelişmelere iyimser bir bakış açısı getiriyor. Güçlü şirket bilançosunu bir güven noktası olarak belirten Bergh, firmanın Şubat ayında sona eren çeyrek itibariyle 1,8 milyar dolar likiditeye ve yaklaşık 900 milyon dolar nakite sahip olduğunu açıkladı. Bergh; “Daha önce maliyet çıkarmıştık ancak tekrar yapmak zorunda kalacağız. Bununla birlikte, oldukça finansal disiplinliyiz ve ihtiyacımız olanı alacağız.”
Levi Strauss şirketi Levi’s, Dockers ve Denizen gibi giyim markalarına sahip bulunuyor ve yaklaşık 3.200 lokasyonda küresel bir varlığa sahip. Levi Strauss’un direkt tüketici operasyonları toplam işin %40’ını oluşturuyor. Chip Bergh, 167 yıllık firmanın bir İç Savaş, iki dünya savaşı, büyük buhran ve büyük durgunluk dönemlerinden başarıyla geçtiğini hatırlattı.
Optima 3D dokuma makineleri kompozit sektörüne gelişmiş çözümler sunuyor
İngiltere merkezli 3D dokuma makinesi üreticisi Optima 3D, kompozit endüstrisi için yeni nesil Optima 500 Serisi 3D dokuma makinelerini geliştirdi. 500 Serisi, özellikle çok yönlülük, işletim ve kontrol alanlarında geleneksel ürünlere kıyasla birçok gelişmiş özellik barındırıyor. Bunlar, yenilikçi bir mekik sistemi ile birlikte hızlı parametre ve dizi değişikliklerine izin veren dijital kontrol sistemlerinin kapsamlı kullanımı ile elde ediliyor. Makinelerin saha testi de dahil olmak üzere prototip denemeleri tamamlandı ve ilk üretim makinesi olan Optima 500/150/1 geçen yıl ITMA 2019, Barselona’da gösterilmişti.
Optima 3D makineleri, yenilikçi teknolojiye sahiptir ve kompozit uygulamalar için yüksek kaliteli dokuma ağ yapılar, kirişler ve çubuklar üretebilen çok yönlülük sunuyor. Havacılık, askeri, biyo-medikal ve otomotiv gibi bir dizi mühendislik sektöründen ilgi elde edildi.
En yeni dijital teknoloji ile güçlendirilen ve kontrol edilen her makine; otomatik kontrolün yanı sıra tüm makine ayarlarının dokunmatik ekran yönetilmesini mümkün kılıyor. Ayrıca, kalite güvencesi ve güvenlik düzenlemeleri ile ilgili endüstri akreditasyonu için hayati önem taşıyan desen ve makine verilerinin depolanmasına ve yazdırılmasına olanak tanıyor.
Optima 3D dokuma makineleri kompozit sektörüne gelişmiş çözümler sunuyor
Dokuma haberleri: Itema’nın yeni CEO’su Ugo Ghilardi göreve başladı
Radici Group’un bir parçası olan dokuma makineleri, yedek parçaları ve entegre hizmetleri dahil gelişmiş dokuma çözümleri uzmanı Itema’da Yönetim Kurulu Ugo Ghilardi’yi yeni CEO (İcra Kurulu Başkanı) olarak atadı. 2 Mart 2020 tarihinden itibaren yeni görevine başlayan Ugo Ghilardi, dikkat çeken bir mesleki tecrübeye ve uzmanlığı ile biliniyor.
Ghilardi, takım tezgahları alanında dünya lideri olan Alman-Japon çok uluslu DMG Mori şirketinde uzun ve başarılı bir kariyere sahip oldu. Bu grupta en son, EMEA Bölgesi Satış ve Servisi Bölge Yönetim Kurulu Genel Müdürlüğü ile DMG Mori Europe CEO’su olarak görev aldı.
Itema’nın yeni CEO’su Ugo Ghilardi göreve başladı
Smit, MENA’yı İstanbul’dan yönetecek
Dokuma, tekstil terbiye, teknik tekstiller ve su arıtma ile kurutma işlemleri için yeşil teknolojiler sunan Santex Rimar Group, Türkiye ve çevre pazarlardaki etkinliğini arttırmayı hedefliyor. Firma bu amaçla MENA pazarından sorumlu olacak İstanbul ofisini geçtiğimiz aylarda açtı. Bir tekstil makineleri üreticisi olan grup, örme, dokuma ve kumaşlar ile yeşil çözümler için teknoloji partneridir. 1938’de kurulan Smit ‘in uzun bir geçmişi vardır ve dünya çapında dokuma teknolojisinde öncü olarak kabul ediliyor. Sperotto Rimar ve Santex tekstil terbiye, Cavitec ve Isotex markaları ise teknik tekstiller için çözümler geliştiriyor. Su arıtma ve atık yönetimi için Solwa markası ile de çevre dostu makineler üretiliyor.
Smit Bölge Müdürü Paul J. Michicich ile firmanın İstanbul ofisinde bir söyleşi gerçekleştirdik. Santex Rimar açısından, her zaman güçlü oldukları Türkiye’nin önemli pazarların başında geldiğini belirten Michicich; ‘müşteriye yakın olma’ stratejisi kapsamında İstanbul ofisinin faaliyetlerini arttırarak sürdürdüğünü söyledi. Michicich; “Her zaman yanında yer aldığımız Türk tekstil endüstrisinin büyüme potansiyelini görüyoruz ve şimdi pazarda daha fazla yer almak ve Türk tekstil üreticilerini desteklemek istiyoruz. Gerek İtalya merkezimiz, gerek bölge ofisimiz ve faal mümessillerimizle aktif bir pazarlama süreci yürütüyoruz” dedi.
Smit, MENA’yı İstanbul’dan yönetecek
Picanol airjet OmniPlus-i’nin Hindistan galasını yaptı
Picanol 5-8 Aralık 2019 tarihleri arasında 3. ITMACH India fuarına katılarak Picanol airjet ve rapier dokuma makinalarındaki yeniliklerini sergiledi. Firma, Hindistan’ın tekstil üretiminde önemli yerlerden biri olan Gandhinagar’da (Gujarat) gerçekleşen fuarda yeni airjet dokuma makinesi OmniPlus-i’nin Hindistan galasını gerçekleştirdi.
OmniPlus-i şimdiye kadar 100 binden fazla airjet makinesinin sevk edildiği, airjet dokuma yaklaşık 40 yıllık deneyimin sağlam temelleri üzerine geliştirildi. Fuarda yüksek endüstriyel hızlarda denim kumaşı dokuyan 220cm’lik makine sergilendi.
Picanol Dokuma Makineleri Başkan Yardımcısı Johan Verstraete Hindistan’ın dünyanın en önemli tekstil pazarlarından biri olduğu gibi kendileri için de önemli bir pazar olduğunun altını çizdi. Verstraete; “Bu nedenle yeni airjet makinemiz OmniPlus-i’yi Hintli müşterilerimize ilk kes göstermekten gurur duyuyoruz” dedi. Yeni OmniPlus-i; yeniden tasarlanmış bir tarak düzeneğini, optimize edilmiş itici nozül kurulumunu ve tam elektornik kontrollü ağızlık düzeneği olan SmartShed’i bir araya getiriyor.
Picanol airjet OmniPlus-i’nin Hindistan galasını yaptı
Itema yeni nesil dokuma çözümlerini ITMACH India fuarında sergiledi
Dokuma teknolojilerinin küresel markalarından Itema; Ahmedabad’da 5-8 Aralık 2019 tarihleri arasında katıldığı ITMACH India fuarında; Asya pazarına yenilikçi airjet ve rapier dokuma çözümlerini sundu. Ziyaretçilerden beklediği ilgiyi fazlasıyla gören Itema ITMACH India standı fuarda ayrıca ‘En iyi stant’ ödülüne layık görüldü.
Rapier, airjet ve projektili dokuma teknolojilerine sahip olan Itema açısından Hindistan çok önemli bir pazar konumunda bulunuyor. Ülke çapında çok sayıda tekstil bölgesi bulunuyor ve buralarda çok çeşitte ve miktarda dokuma kumaş üretimi gerçekleştiriliyor. Hint tekstil sektörünün yıllar içinde geleneksel ve eski makinalardan daha yeni; ve teknik olarak gelişmiş makinalara doğru evrimi ve bunlarla çok sofistike kumaşlar dokuma kapasitesi dikkat çekiyor.
Hindistan tekstil sektöründe en büyük işletmeler küçük işletmelere kadar Itema ilk pazarlık görüşmelerinden; makine ömrü boyunca sağlanan teknik desteğe kadar bütün süreç boyunca; güvenilir bir partner olarak kabul ediliyor. Itema, mümkün olan en yüksek standardı sağlamak için; satış ve satış sonrası ekipleri, teknik desteği bu pazara sağlamak için; 2002 yılından bu yana güçlü bir şekilde konumlandı. Mumbai, Coimbatore, Yeni Delhi ve Ichalkaranji’deki gelişmiş onarım merkezlerinde 50’den fazla çalışan bulunuyor.
Itema yeni nesil çözümlerini ITMACH India fuarında sergiledi
OEKO-TEX® STeP Sertifikasını Alan İlk Türk İşletmesi ISKO Oldu
Denim kumaş üretimi ile küresel pazarın önemli oyuncularından biri olan ISKO; üretim ve ürün kalitesi konusundaki yüksek standartlarını sertifikalandırmaya devam ediyor. Son zamanlarda dünya üzerinde; zorlu EU Ecolabel ve Nordic Swan Ecolabel ile ödüllendirilen ilk şirket olan ISKO; uzun süredir devam eden sorumlu yolculuğunda bir başka önemli kilometre taşına ulaştı. Sanko Tekstil’in bir markası olan ISKO, STeP by OEKO-TEX® modüler sertifikasyonu ile ödüllendirilen ilk Türk denim üreticisi oldu.
Bu sertifikasyon, şirketin Responsible Innovation™ (Sorumlu Yenilik) yaklaşımını uygulamak için güçlü bir araç sağlıyor. Bu dikkatli ve bütünsel vizyon, yaratıcılık, yetkinlik ve vatandaşlık olmak üzere üç ana sütuna dayanıyor. Bu vizyon % 100 sürdürülebilir ve etik denim üretimi hedefine ulaşmak için çevresel ve sosyal sorumluluk konularını kapsıyor.
ISKO’nun hali hazırda bu sorumlu bakışı ile; STeP sertifikası daha iyi seçimlerin yapılabileceği yerleri vurgulamak için; altı farklı alandaki üretim şartlarını değerlendirip uzun vadede sorumlu üretim süreçlerini uygulamayı amaçlıyor. Bu şartlar şöyle sıralanıyor; Kimyasal yönetimi, Çevresel performans, Çevresel yönetim, Sosyal sorumluluk, Kalite yönetimi ve İşyerinde güvenlik ve sağlığın korunması. Bunların hepsi birlikte ISKO’nun sorumluluk taahhüdünü açık ve eksiksiz bir şekilde belgeleyen genel bir analiz sağlıyor.
OEKO-TEX® STeP Sertifikasını Alan İlk Türk İşletmesi ISKO Oldu