9 C
İstanbul
Cuma, Ocak 24, 2025

Akademisyenler ve tekstil sektörü aynı masada buluştu

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) Türkiye’de bir ilk...

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

TEKSMER ile İzmir Teknik Tekstillerin Merkezi Olacak

GüncelTEKSMER ile İzmir Teknik Tekstillerin Merkezi Olacak

- Haber Sponsoru -

TEKSMER ile İzmir Teknik Tekstillerin Merkezi Olacak
TEKSMER ile İzmir Teknik Tekstillerin Merkezi Olacak

Ege Bölgesi katma değeri yüksek tekstiller konusunda gelişmeye odaklandı. 2014 yılında kurulan Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER) bu yönde önemli çalışmalar yürütüyor. TEKSMER Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, amaçlarının İzmir ve çevresini teknik tekstil merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.

TEKSMER tarafından Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) düzenlenen ‘2018 Yılı Değerlendirmesi ve Teknik Tekstiller Alanında Yaşanan Gelişmeler’ toplantısında konuşan Ünlütürk, bir örme kumaşın kilogram fiyatının 6 dolar seviyesinde olduğunu, koruyucu özellikli hale getirildiğinde 30 dolarlara ulaştığını söyledi.

Ünlütürk, iş güvenliği mevzuatında çalışma yerleri şartlarına göre kıyafetlerin işverenlerce verilmesinin zorunlu olmadığı hatırlattı. Ünlütürk, gelişmiş ülkelerdeki gibi bu alanda bir mevzuat düzenlemesi olması halinde teknik tekstilin bu alanda önümüzdeki yıllarda büyüme göstereceğini dile getirdi. Ünlütürk; “Oyuna öncelikli giren firmalar için önümüzdeki yıllarda bu alanda fırsat kapısı var” dedi.

TEKSMER yabancı bağımlılığını azaltmak istiyor

Katma değerli üretim için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Sabri Ünlütürk, bu alanda birçok projeye sahip olduklarını kaydetti. Türk tekstilcilerin yabancıların geliştirdiği elyafları kullanarak üretim yapmaya çalıştığını söyleyen Ünlütürk, sözlerini şöyle sürdürdü; “Teknik tekstil alanında çalışan firmaların elyaf geliştirme altyapısını güçlendirmek istiyoruz. Teknik tekstilde kumaş üretiminde Çin’e, Almanya’ya, ABD’ye bağımlılığı ortadan kaldırmak istiyoruz. Tekstil sektöründe firmaların hammadde AR-GE’sini geliştirmek için harekete geçtik.” Ünlütürk, İzmir ve çevresindeki çok sayıda firmanın katma değerli ürüne odaklanmasıyla, bu bölgenin teknik tekstiller merkezi haline geleceğini ifade etti.

TEKSMER Koordinatörü Devrim Göktaş Başer ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin 2017 yılında 1,5 milyar dolar değerinde teknik tekstil ihracatı yaptığını söyledi. Başer şunları söyledi; “Teknik tekstiller sadece kıyafetlerde yok. İnşaattan otomobile tüm alanlara girmeye başladı. Dünyada teknik tekstil sektöründe Çin, ABD ve Almanya ilk üç sırayı bırakmıyor. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz 1,5 milyar dolarlık teknik tekstil ihracatının ilk üç pazarı Almanya, Fransa ve İtalya oldu. Türkiye 2016 yılında 1,6 milyar dolar teknik tekstil ithalatı gerçekleştirmişti.”

Ege Bölgesi’nde teknik tekstilin gelişimi için UR-GE projesi gerçekleştirmek istediklerini dile getiren EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ise, tekstil sektöründeki firmaları UR-GE projesine katılmaya davet etti.

Toplantıda; TEKSMER uzman ve yöneticileri 2018 yılı faaliyet değerlendirmesi, 2019 yılı planları ve hedefleri, dünyada ve Türkiye’de teknik tekstil üretimi ve ihracatı ile ilgili son trendler hakkında bilgi verdi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler