11.2 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 19, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

TC 19i tarağı yapay elyaf işlemede yeni bir ölçüt oluşturuyor

EğirmeTC 19i tarağı yapay elyaf işlemede yeni bir ölçüt oluşturuyor

- Eğirme Haber Sponsoru -

Yapay elyaflar dayanıklı, çok yönlü ve uygun maliyetlidir. Bu nedenle, son on yılda iplik üretiminde vazgeçilmez hale geldiler ve şimdi kesikli elyaf tüketiminin %40’ından fazlasını oluşturuyor. Truetzschler, sürekli artan kalite ve verimlilik beklentilerini karşılayan yapay elyaflar için oldukça özel makineler geliştirerek bu trendi destekliyor. Firmanın TC 19i tarağı dünya çapında müşteriler kazanmaya devam ediyor.

Yapay elyaflar için akıllı tarak TC 19i, 2019’da pazara sunuldu ve şu anda yapay elyaf işleme için uluslararası bir ölçüt haline geldi. Asya, Avrupa ve Orta Doğu’daki büyük tekstil pazarlarından elde edilen sonuçlar bu başarıyı gösteriyor. Müşteriler üretkenliği %20 ila %100 arasında artırırken, aynı zamanda kaliteyi (IPI) %20 ila %55 arasında geliştirdiğini belirtiyor.

Acarsoy Tekstil TC 19i ile beklentilerinin ötesine geçti

Türk tekstil pazarının önemli iplik üreticilerinden Bursa merkezli Acarsoy Tekstil, yapay elyaflar için TC 19i tarağının neler yapabileceğinin güçlü bir örneğini oluşturuyor. Firma, iki üretim tesisinde günlük 65 ton iplik üretim kapasitesine sahip ve geniş bir pamuk, keten, polyester, viskon, modal ve liyosel iplik portföyünde üretim gerçekleştiriyor. Firmanın prosesleri; ring, kompakt, air jet, open end, core spun ve siro spun teknolojilerini kapsıyor. Acarsoy Tekstil’deki uzmanlar, Trützschler TC 19i taraklarının %100 viskon ipliği (Ne 20 ila 28) için ikinci air jet hattına kurulması sırasında ilk başta şüphedeydi. Operasyon ve bakım müdürlerinden oluşan ekibin yanı sıra Firma Genel Müdürü Bülent Değirmencioğlu, TC 19i bu kadar yüksek hızda çalıştığında gerekli kalite seviyesinin korunup korunamayacağından emin değildi. Ancak, TC19i ile %60 daha hızlı üretim yapabildiler ve temizleme kesim sayısı ilk hatta göre %50 daha düşüktü. Bu etkileyici sonuçlar ışığında Acarsoy artık diğer makinelerini de modernize etmeyi düşünüyor.

Bülent Değirmencioğlu şunları söyledi; “Taraklar iplik fabrikasının atan kalbidir. TC 19i ile yapay elyaflar için doğru seçimi yaptığımızı biliyoruz. Çünkü üstün kalitemizi bir sonraki seviyeye taşırken aynı zamanda telefi azaltıyor, enerji tüketimini düşürüyor ve işçilik maliyetlerinden tasarruf sağlıyor.”

Tüm yapay elyaf uygulamalarında önemli geliştirmeler

TC 19i tarağını yapay elyaflar için test eden üreticilerden her biri, önceki makinelere kıyasla üretkenliği arttırmayı ve iplik hatalarında (düzgünsüzlük) azaltmayı başardı. Elbette, tekil sonuçlar müşterinin özel uygulamasına, hammaddesine ve prosesine bağlı olarak değişir, ancak TC 19i her seferinde başarıya ulaştı. Bu başarı büyük ölçüde, yapay elyaf uygulamalarının gereksinimlerini karşılamak için özel olarak uyarlanmış T-GO Gap Optimizer ile yakalanıyor.

“Pamuk işlerken çok dar bir tarama aralığı genelde tarama sonucu için avantajlıdır. Ancak bu durum, yapay elyaflar için geçerli değildir” diyen TC19i’nin tasarımından sorumlu Christoph Leinders, sözlerini şöyle sürdürdü; “T-GO Gap Optimizer, işlenmekte olan yapay elyaflar ve karışımlı uygulamalarda makinenin her zaman mümkün olan en iyi tarama aralığını koruduğundan emin olmak için gelişmiş, akıllı sensör teknolojisi kullanıyor. Bu, TC 19i’ye rakiplerimizin makinelerine göre büyük bir avantaj sağlıyor. Her zaman tam tarama aralığını biliyoruz ve bunu yapay elyaflar için özel olarak geliştirdiğimiz algoritmaları kullanarak üretim sırasında ayarlayabiliyoruz. Bu, değişen çevresel koşullar ve tekil operatörün beceri seviyesindeki farklılıkların tarama boşluğu ayarını etkilemeyeceği anlamına geliyor. Bu nedenle kalite seviyeleri de sabit kalır.” Yapay elyaflar için T-GO GAP Optimizer’in çalıştırılması pamuğun muadili olduğu kadar kolaydır. Ekranda yalnızca birkaç tıklama yeterlidir ve her bakımdan veya yeniden garnitürlemeden sonra zaman alan şapka ayarı çalışmalarına gerek yoktur.

TC 19i tarağı yapay elyaf işlemede yeni bir ölçüt oluşturuyor
TC 19i tarağı yapay elyaf işlemede yeni bir ölçüt oluşturuyor

Yeni ve kanıtlanmış özelliklerin çekici kombinasyonu

Yapay elyaflar için TC 19i’nin mükemmel performansı, birçok yeni ve kanıtlanmış özellik sayesinde mümkün oldu. Dofer garnitürü NovoDoff 32, Almanya’nın Kara Orman bölgesinde bulunan Trützschler Card Colthing tarafından yapay elyaflar için özel olarak geliştirildi. Firma mühendisleri garnitürü daha da sağlam ve dayanıklı hale getiren ve bakım gereksinimlerini azaltırken, kaliteyi daha artıran yeni bir işlem teknolojisi icat etti. Tabii ki, yeni tarak uzun yıllar boyunca yapay elyaf uygulamalarında performansını kanıtlamış olağanüstü özelliklerini koruyor.

Elyaf besleyicideki ve tarağa geçiş kısmındaki tüm metal saclar, yapay elyafların optimum akışını sağlamak için paslanmaz çelikten yapıldı. Silindir ve dofferlerin tüm kaplama elemanları, yüksek hassasiyetli, elokside alüminyumdan yapıldı. Paslanmaz çelikten istif borusu ve istif tablası, şerit istifleme sırasında şeridin nazikçe yönlendirilmesini sağlar. Ve, TC 19i’nin ön açıcı sistemi; özel iğnelenmiş bir silindire ve yeni bir yüzey tesfiyesine sahiptir. Bu, iplik düzgünsüzlüğünü (IPI) geleneksel garnitürlere sahip silindirlere kıyasla %30’a kadar azaltmayı mümkün kılarken, iğneli silindirin ortalama ömrü geleneksel bir silindirden yirmi kat daha uzundur.

İplik üretiminde yapay elyaflar önem kazanırken, TC 19i çok çeşitli uygulamalarda değerli performans sağlayan güçlü ve yeni bir tarak olarak öne çıkıyor. Dünyanın dört bir yanındaki iplik fabrikalarındaki müşteriler, yapay elyaf işlemi için bu yenilikten yararlanıyor. İplikçiler böylece üretkenlik, verimlilik ve kaliteyi arttırarak rakiplerinin önüne geçiyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler