Afrika ve Doğu Akdeniz bölgesinin en büyük tekstil yatırımı olarak Tayteks tarafından Cezayir’de yürütülen tekstilkent projesi hızla ilerliyor. Yatırım kapsamında küresel çapta lider makine ve hizmet sağlayıcılarla anlaşan firma, manşon rektefiye çözümleri için Asteks ’i partner olarak seçti.
Cezayir’de gerçekleştirdiği bölgenin en büyük tekstil yatırımı ile adından söz ettiren TAY Group, makine parkını oluştururken Avrupa ve Japonya’nın yıldız markalarını tercih etti. Teknik yönetim bu yatırım kapsamındaki 2 iplik işletmesine hizmet vermek için oluşturacağı rektefiye dairesi için Asteks çözümlerini tercih etti. Asteks rekabetçi, yüksek kalite standartlarındaki ürünleri ve tek bir kaynaktan komple hizmet verebilme kapasitesi nedeniyle tercih edildi.
Cezayir’in gerçek anlamdaki ilk modern tekstil tesisi için yatırım çalışmaları hızla ilerliyor. Relizane şehrindeki Sdi Khettap Endüstri Bölgesi’ndeki 2 buçuk milyon metrekarelik alana sahip proje, 3 etapta 10 yıllık süreçte tamamlanacak. Afrika ve Doğu Akdeniz bölgesinin en büyük tekstil yatırımında ilk aşamasının inşaat süreci geride kaldı ve makineler tesiste yerini almaya başladı. Bu kapsamda Asteks, bir rektefiye dairesi için gerekli tüm çözümleri tedarik etti; Bir adet 202-AFT manşon rektefiye makinesi (otomatik beslemeli, çift yönlü), bir adet 201-M manşon rektefiye makinesi (manuel, laser ölçümlü, çok amaçlı), 2 adet toz emme siklonu, 1 adet manşon, cer ve penye manşonu taşlama adaptörü, 1 adet pnomatik manşon takma presi, 1 adet hidrolik manşon takma presi, 1 adet manşon yüzey düzgünsüzlüğü ölçüm cihazı ve kullanım sehpası, 2 adet manşon sertlik ölçüm cihazı (shormetre), 4 adet manşon sevk arabası ve 1 adet dijital göstergeli kumpas.
Cezayir için bir imaj projesi
Tayteks’in Cezayir’deki yatırımının Proje Sorumlusu Ömer Ender Gürsan, Asteks Pazarlama ve Satış Müdürü Sabri İlknur ve Asteks Müşteri Temsilcisi Taner Engin İstanbul’da bir araya gelerek, süreci değerlendirdiler. Ömer Ender Gürsan, projenin Cezayir’ de ekonomiyi güçlendirmek, dışa bağımlılığı azaltmak ve geri kalmış tekstil sektörüne modern bir örnek oluşturmak gibi önemli bir misyonunun olduğunu vurguladı. Bu hedefler çerçevesinde yatırımın hem grup için hem de Cezayir için bir ‘imaj projesi’ olarak öne çıktığının altını çizen Gürsan, ülkede modern anlamda bir tekstil sektörünün olmadığını belirtti. Gürsan sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ülkede ürünlerin neredeyse %90’ı ithalata dayanıyor. Cezayir, ülke gelirlerini doğalgaz ve petrol dışındaki endüstrilerde de çeşitlendirmek ve istihdam yaratmak ihtiyacında ve niyetinde. Bu misyona hizmet edecek imaj projesi için Tay Group ile bağlantıya geçildi ve kısa sürede yatırımın planlamasından birinci etabın realize edilmesi aşamasına gelindi. Burada yıllık 30 milyon metre denim kumaşı, 11-12 milyon metre nondenim kumaş, 4-5 milyon metre gömleklik kumaş ve 5-6 bin ton civarında örme kumaş ile,30 milyon adet konfeksiyon üretmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de cumhuriyetin ilk yıllarında Sümerbank kurularak, nasıl bugünkü Türk tekstilinin temelini atan çalışmalar yapılmışsa, TAYPA aynı misyonu Cezayir’de üstlenecektir.”
Amaca uygun makineler ve markalar tercih edildi
Yüksek bütçeli bir yatırımla şekillenen iplikhane hakkında bilgi veren Ömer Ender Gürsan, Rieter, Murata, Electro-Jet, USTER gibi dünya çapında kabul görmüş markaları makine parkurlarına dahil ettiklerini açıkladı. “Amacımıza ve yapacağımız işin kalitesine uygun, doğru hizmet alabileceğimiz markaları tercih ettik. Böylece makine parkurumuzda adeta bir yıldızlar takımı oluştu” diyen Gürsan, ASTEKS’in sunduğu kalite ve rekabetçi güçle rektefiyede çözüm ortağı olduğunu belirtti. Gürsan sözlerini şöyle sürdürdü; “Rektefiye işleminin, iplikçiliğin gerektirdiği hassasiyet ve doğrulukla yapılabilmesi en temel kriterdir. Onu verimlilik, kalite ve kullanıcı dostu olma kriterleri takip ediyor. ASTEKS yerli bir marka olmasının yanı sıra küresel markaları geçen üretkenliği ve kalite amacımıza uygun teknolojileriyle tercih edildi. Tesisimizdeki yıldızlar takımında yerini aldı.”
ASTEKS ürünlerinin rakiplerinden üstün yanlarına değinen Gürsan, makine üzerinde talep ettikleri değişikliklerin çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemine değindi. Gürsan sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizleri dinleyerek, makinede istediğimiz uyarlamaları hızla gerçekleştirmeleri çok etkileyiciydi. Bu makineyi kendi işlerinin son halkası olarak görüyorlar. Apron ve manşon üretimi ile küresel pazarda haklı bir tanınmışlığa ulaşan ASTEKS, rektefiye makinesi ile bu süreci taçlandırmış oldu.”
Tek elden tüm tedariğin kendilerine avantaj sağladığını belirten Ömer Ender Gürsan, manşon bakımında duraklama olmaması için yedek komponentlerin de alındığını ifade etti. Gürsan, makinenin tam anlamıyla öğrenilmesi için bir personelin Cezayir’den İstanbul’a gelerek Asteks tarafından eğitildiğini de sözlerine ekledi.
Rektefiye makineleri talebe göre geliştirildi
Asteks Pazarlama ve Satış Müdürü Sabri İlknur da Cezayir projesinin büyüklüğüne dikkati çekti. İlknur; “Bu iplikhanelerin kapasitesine yetebilecek rektefiye dairesi için ekipmanlar dizayn ettik. Tay Group’tan gelen talebe bağlı olarak makinelerimizde bazı adaptasyonlar yaptık. 8 saatte 4 kompakt iplik makinesinin bütün manşonlarını taşlama kapasitesine sahip 202-AFT otomatik beslemeli rektefiye makinesi yüksek bir verimlilik sunuyor. Rektefiye dairesi için bütün ekipmanlar Cezayir’e gönderilmiş bulunuyor. Baştan sona bir rektefiye dairesinde olması gereken her şeyi sunduk” dedi. TAYPA ile uzun vadeli bir ilişkinin başladığını dile getiren İlknur, Asteks olarak yeni pazarlara açılırken önceliklerinin partnerlerini güçlendirmek olduğunu belirtti.
Asteks Müşteri Temsilcisi Taner Engin ise, geliştirdikleri rektefiye çözümlerinin pazarda büyük bir beğeni kazandığını dile getirdi. “Pazar başarısı tekrar eden siparişler ve alımlarla kendisini gösteriyor” diyen Engin, Eylül ayında Özbekistan’da gerçekleşen CAITME 2017 fuarında izlenimlerini aktardı; “Yeni makinelerimizle bu yıl başından itibaren 6 projeyi orada bitirdik ve daha üzerinde konuşulan bir çok projelerimiz bulunmakta. İplik üretiminin olduğu her alan bizler için potansiyel pazardır ve en iyi hizmeti sunmak üzere kendimizi donatmış bulunuyoruz.”