Tanrıkulu, Starlinger ile plastikleri geri dönüştürüyor

Yazar:

Home Page » Green Times » Tanrıkulu, Starlinger ile plastikleri geri dönüştürüyor

Türkiye’nin önemli geri dönüşüm firmalarından Tanrıkulu’nun Kocaeli, Başiskele’deki geri dönüşüm tesisinde kurulan Starlinger tüketim sonrası HDPE ve PP geri dönüşüm hattı, 2022’nin Eylül ayı ortalarında devreye alındı. Halihazırda Türkiye’de Kocaeli’nin çeşitli yerlerinde 10 adet plastik geri dönüşüm ve üretim tesisi bulunan Tanrıkulu, ürettiği regranülatı Türkiye plastik mamulleri imalat sanayisine tedarik ediyor. Üretilen geri dönüştürülmüş polipropilen ağırlıklı olarak otomobil plastik parçaları, mobilya, oyuncak ve diğer enjeksiyon kalıplama ürünlerinin yanı sıra paletler, kovalar veya ambalaj filmleri için kullanılırken, geri dönüştürülmüş polietilen ise borular, şişeler, plastik poşetler ve benzeri ürünler için kullanılıyor.

Starlinger’in özel yüksek vakumlu gaz giderme ünitesini içeren recoSTAR dynamic 215 C-VAC, saatte iki ton yüksek kaliteli plastik pelet üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Ekstrüzyondan önce ideal malzeme hazırlığı sağlayan, girdi malzemesini etkili bir şekilde kurutan ve homojenleştiren bir SMART besleyici ile donatılan hat, tüketim sonrası HDPE ve PP şişe pullarını işliyor.

Starlinger Geri Dönüşüm Teknolojisi Ticari Başkanı Paul Niedl, Starlinger recoSTAR dinamik geri dönüşüm hatlarının kirli ve yüksek oranda nemli tüketim sonrası plastik atığın işlenmesine odaklanılarak tasarlandığını söyledi. Niedl: “SMART besleyicinin ayrıntılı yapısı, daha yüksek nem seviyelerine sahip malzemelerin geri dönüştürülmesine olanak tanıyor. Starlinger’in ideal çalışma noktasını düzenleyen Dinamik Otomasyon Paketi ile birlikte üretim miktarında önemli bir artış sağlıyor.” Modern kademeli kurulumuyla özel olarak geliştirilmiş C-VAC gaz giderme ünitesi, ana ekstrüderden sonra uçucu kirleticilerle ilgileniyor ve eriyik yüzeyini %300 oranında genişleterek etkili bir şekilde gideriyor.

Tanrıkulu, Starlinger ile plastikleri geri dönüştürüyor

“Starlinger, uygun maliyetlerle en iyi ürün kalitesini elde etmemize yardımcı oluyor”

Tanrıkulu Şirketler Grubu Genel Müdürü İzzet Tanrıkulu, firma olarak her fırsatta kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını belirtti. Bunun için üretim ekipmanlarını sürekli yenilediklerini söyleyen Tanrıkulu, süreci şöyle anlattı: “En iyi regranülat kalitesini sağlamak için, tüketici sonrası girdi malzemesi, yıkanıp ayıklanmadan önce metal detektörlerinden ve filtreleme sistemlerinden geçiyor. Starlinger hattının mükemmel vakumla gaz giderme kapasitesi, yüksek üretim kapasitesiyle birleştiğinde müşterilerimize sürekli olarak yüksek kaliteli PP ve PE regranülat tedariki sağlayarak uygun maliyetlerle en iyi ürün kalitesini elde etmemize yardımcı oluyor.”

Tanrıkulu,1989 yılında İstanbul’da kağıt, cam ve metal atıkları geri dönüştürerek başladı. 2006 yılında plastik atıklardan regranülat üretimine başlayan firma, 2014 yılında PET levha üretim tesisini de bünyesine katarak çeşitliliğini arttırdı. O zamandan bu yana Türkiye’nin önde gelen plastik geri dönüşüm kuruluşlarından biri haline gelen Tanrıkulu, PET levha ürünlerinin %50’sini yurt dışı pazarlara ihraç ediyor. 2018 yılında İzpack PET ambalaj üretim tesisini açan ve 2019 yılında otomatik plastik tasnif sistemlerini kuran firma, plastik geri dönüşüm kapasitesini iki katına çıkardı.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!