Avrupa tekstil endüstrisi dışa bağımlı yapısını gözden geçirdiği bu günlerde otomasyon çözümlerinden faydalanıyor. Yüksek kaliteli yaka bandı kesme makinelerini özel olarak tasarlama, üretme ve kurma konusunda 60 yılı aşkın deneyime sahip Svegea, dünya çapındaki hazır giyim üreticilerine otomasyon odaklı çözümler sunuyor. Bel bantları, manşet ve boyun bantları ve diğer dikiş takviyeleri gibi tüp şeklindeki giysi bileşenlerinin üretildiği Svegea makinelerinin kullanıcılarından birisi Triteks Trejd. Firma, Kuzey Makedonya’nın Prilep kentindeki fabrikasında Tritex Underwear markalı ürünlerinin üretimi için en yeni Svegea yaka kesim makinelerinden üçünü kullanıyor.
“Avrupa tekstil endüstrisi rekabet gücünü TMAS üyeleri ile artırıyor”
TMAS Genel Sekreteri Therese Premler-Andersson, Triteks Trejd ve Svegea arasındaki ilişkiyi, İsveçli tekstil makine üreticilerinin Avrupa’daki üretime nasıl katkıda bulunduklarına iyi bir örnek olarak değerlendirdi. Teknolojinin birçok alanında yüksek düzeyde otomasyon ve uzmanlığa sahip olan TMAS üyelerinin, Avrupa tekstil endüstrisinin rekabet gücünü desteklediğini savunan Premler-Andersson sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün iş, makine veya teknoloji tedarik etmekten çok daha fazlasını ifade ediyor. Tedarikçiler olarak üyelerimiz, eksiksiz, akıllı sistemler oluşturmak için tedarik, yönetim ve üretim ve stok yönetimi operasyonlarını anlar ve bunlara entegre olmaya hazırdır. Bu, müşterilerle yakın çalışmak ve verimlilik, kalite iyileştirmeleri, atıkların azaltılması ve otomasyona uyum konusunda sürekli bir fikir akışı sağlamak anlamına geliyor.”
Pandemiyle birlikte Avrupa’da üretim süreçleri tekrar gözden geçiriliyor
Svegea’nın kurulduğu ilk yıllarda hazır giyim üretimi, otomatik makine üretimi sayesinde Avrupa’da hâlâ baskın bir endüstri olarak yer alıyordu. Buna paralel olarak özellikle dikiş makinesi operatörleri için işçilik maliyetlerinin, Avrupa’daki birçok ülkede çok yüksek hale gelmesiyle birlikte şirketler operasyonlarını önce yakındaki işçilik ücretinin düşük olduğu ülkelere kaydırdı; Ardından kaçınılmaz olarak bugün Svegea’nın triko yaka makinelerinin ana pazarı olan Asya ve Uzak Doğu’ya taşımaya başladı. Aynı zamanda, Svegea’nın uzmanlığı, özel teknik tekstillerin üretimi için ısmarlama makinelerin ve belirli niş uygulamalar için özel yapım ünitelerin geliştirilmesine giderek daha fazla yöneldi.
Uzun teslim süreleri ile denizaşırı tedarikçilere bütünüyle bir bağımlılığın ortaya çıkardığı risklerin ardından, pandemi süreci başta yüz maskeleri ve tıbbi önlükler ve aynı zamanda hızlı moda ürünleri olmak üzere Avrupa’daki belirli niş tekstil üretim operasyonlarının yeniden düzenlenmesine yol açıyor. 1990’ların başından yakın zamana kadar, Avrupa’da yalnızca yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş süreçlere ve güçlü markalara sahip en dayanıklı giysi üretim şirketleri üretimlerini başarıyla sürdürdü.
Svegea makineleri daha az üretim kesintisi sağlıyor
Svegea’nın ilk kurulduğu zamanlarda eski teknolojilerle ulaştığı çalışma hızı 360 metre iken, bugün, en üretken yaka makinesi saatte 20.000 metre üretim hızına çıkabiliyor. Şu anda en son Svegea yaka kesim makinelerinden üçünü kullanan Triteks Trejd, İsveçli şirketin sağladığı hizmetin yanı sıra performanslarından da oldukça memnun olduklarını belirtti. Fabrika Müdürü Dejan Naumoski en son makinelerin kullanımının kolay olduğunu söyleyerek, bunların fireyi azaltmasının yanı sıra hassasiyetlerinden de oldukça etkilendiklerini aktardı. Naumoski muhtemel sorunların çok nadir görüldüğünün altını çizerek; “Bu sorunlar kolayca çözülebiliyor. Şimdiye kadar hizmet Viber veya mail yoluyla çevrimiçi gerçekleşti. Bunlar her zaman hızlı ve faydalı oldu” dedi.
Svegea Genel Müdürü Hakan Steene son yıllarda Triteks Trejd’in, orijinal Svegea yaka makinelerini True-Drive kontrol sistemlerine sahip son derece otomatik üniteleriyle değiştirdiğini aktardı. Bunların ayrıca toz ve tiftiğin etkin bir şekilde çıkarılması yoluyla optimum bir çalışma ortamı sağlamak için Dust Phantom üniteleri ile donatıldığını açıklayan Steene; “Süslerin, rulolara sarmak yerine makinelerden doğrudan kutulara döşenmesi, üretilen daimi malzemeden daha az esneme ile dikiş makinesi operatörleri için daha az üretim kesintisi sağlıyor” diye konuştu.
“Lojistik büyük bir avantaj”
Dejan Naumoski artık tüm operasyonlarında gerçek zamanlı olarak tüm verilere sahip olduklarını söyleyerek; “Elbette ülkemizin sunduğu avantajlardan da en iyi şekilde yararlanıyoruz. Buradaki iş ortamı nispeten istikrarlı, kalifiye ve üretken işçiler var. Tekstil endüstrisi pazarın ihtiyaçlarına göre oldukça esnek ve ülkenin AB ülkelerine yakınlığının yanı sıra gelişmiş ulaşım ve lojistik kesinlikle büyük bir avantaj” diyerek sözlerini noktaladı.