Sustainability Talks yeşil bir tekstil endüstrisini tartışacak

Home Page » Green Times » Sustainability Talks yeşil bir tekstil endüstrisini tartışacak

Çevreyi en çok kirleten sektörlerin başında gelen tekstil sektörü sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünyanın ana gündem maddesi olan iklim krizi ile mücadelede önemli bir pozisyona sahip. İlki 2020 yılında gerçekleşen Sustainability Talks İstanbul Konferansı, tekstil endüstrisinde sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırmak ve sektör liderlerini çözüm odaklı adımlar atmak amacıyla her yıl Kasım ayında organize ediliyor. Orbit Consulting ve Kipaş Tekstil iş birliği ile düzenlenen Sustainability Talks İstanbul Konferansı 25 Kasım 2021 tarihinde Zorlu PSM’de ücretsiz olarak gerçekleşecek. Ziyaretçilerin online platform üzerinden de katılım sağlayabileceği etkinlik yerelde markaların, üreticilerin ve tedarikçilerin sürdürülebilirlik markalaşmasına destek olmayı, globalde ise Türkiye’nin küresel moda ve tekstil endüstrisinin döngüsel üretim üssü olmasını hedefliyor. 

Sustainability Talks İstanbul Konferansı’nda bu yıl öne çıkan başlıklar Döngüsellik, Sürdürülebilir Ham Maddeler, Tedarik Zinciri Şeffaflığı ve İzlenebilirliği, Yenilenebilir Enerji ve Su olacak. Etkinlikte dijitalleşme, biyoteknoloji, yenilenebilir enerji, geri dönüştürme teknolojileri ve ham madde alanındaki inovasyonlarını iş modellerine entegre ederek sorumlu üretim yapan global tekstil endüstrisi aktörlerini deneyimlerini paylaşacak. 

Sustainability Talks Konferansı’nda odak ‘döngüsel üretim’

Orbit Consultant Kurucu Ortağı Emir Öztürk ABD Eski Devlet Başkanı Barack Obama’nın 2014 yılı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’ndeki “İklim değişikliğinin etkilerini hisseden ilk; aynı zamanda bu konuda bir şeyler yapabilecek son nesiliz. Harekete geçmeliyiz; hep birlikte!” saptamasını hatırlatarak; “Özellikle son 2 yıldır küresel ölçekte yaşadığımız olumsuz etkileri artık sürdürülebilirlik başlığının bir tercih değil sorumluluk ve zorunluluk olduğunu bizlere gösteriyor” dedi. Bu yılki Sustainability Talks İstanbul Konferansı’nda, tekstil endüstrisinde ‘Az veya sıfır su, yenilenebilir enerji – sıfır zararlı kimyasal, dönüştürülebilir malzeme ile üret-kullan-sürekli dönüştür’ anlayışının vurgulanacağını ve lineer üretimden döngüsel üretim modeline geçişin gerekliliğinin odağa alınacağını söyleyen Öztürk, konferansta aynı zamanda İstanbul’un Avrupa’nın Döngüsel Tekstil Merkezi olması mesajı da verileceğini aktardı. 

“Atık konusunda en büyük sorumluluk tasarımcılar ve üreticilerde”

Orbit Consultant İcra Kurulu Üyesi Bikem Kanık sürdürülebilir olmayan, bu sürdürülebilirliği şeffaf ve izlenebilir bir şekilde beyan etmeyen firmaların ne yazık ki tedarik zincirinde yer bulamayacağına söyledi. Kanık, atık olan yerde sürdürülebilirlikten bahsedilemeyeceğini belirterek, bu konudaki en büyük sorumluluğun tasarımcılar ve üreticiler üzerinde olduğunu dile getirdi. Döngüsellik ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan Kanık; “Temiz enerji kullanımı, minimum ham madde kullanımı, mümkünse ürünleri doğada çözünebilir biyobozunur dediğimiz doğal materyallerden yapma, ürünün sadece üretim aşamasını değil kullanım sırasında ve atık olacağı zamanı da göz önünde bulundurarak tasarlamak gerekir. Bir tekstil ürününün yaşam döngüsünü tarladan başlayarak üretim, lojistik, mağazada satış, tüketici kullanımı, geri dönüşüm, atık aşamalarında değerlendirip çevresel etkisinin en az olmasını sektör sağlamalıdır” diye konuştu. 

Sustainability Talks yeşil bir tekstil endüstrisini tartışacak

“Çözümün bir parçası olma fırsatına sahibiz”

Kipaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Halit Gümüşer iklim değişikliği, doğal kaynaklar ve insan hakları üzerinde önemli etkisi olan bir endüstrinin parçası olduklarını söyleyerek; “Dolayısıyla çözümün bir parçası olma fırsatına sahibiz. Sektör olarak, operasyonlarımızı sürekli optimize ediyor, tüm değer zincirinde yenilikçi çözümler ve iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Gerçek değişim için net ve cesur hedefler koymamız gerektiğine inanıyoruz” dedi. Sektördeki farkındalığın artması gerektiğinin altını çizen Gümüşer şunları ekledi; “Etki yaratmanın yeni ve daha iyi yollarını keşfettiğimiz Sustainability Talks Istanbul’un, tekstil sektörünün tüm paydaşlarına bir yol haritası, sürdürülebilirliğe yeni adım atanlara da bir başlangıç noktası olacağını düşünüyoruz.” 

Etkinlik akademi, kamu, STK’lar ve sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleşecek

Etkinlikte katılımcılar arasında imalatçılar, tedarikçiler, markalar, perakendeciler, tasarımcılar, boya ve kimyasal üreticileri, ihracatçılar, ithalatçılar, lojistik hizmet sağlayıcıları, akreditasyon kurumları, standardizasyon kuruluşları, laboratuvarlar ve sertifikasyon şirketleri yer alacak. Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TİM ve İhracatçı Birlikleri, KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odaları, Tekstil, Hazır giyim, Moda ve Tasarım, Meslek Örgütleri, Oda ve Dernekleri, Sendika ve Konfederasyonlar, Çevre ve Sürdürülebilirlik alanında çalışan STK’ların da katılımlarıyla gerçekleşecek etkinlik; akademiden üniversite öğrencileri, öğretim görevlileri, moda akademileri, araştırmacılar, tekstil, moda ve tasarım kulüpleri, sürdürülebilirlik komiteleri ve çevre kulüplerini de ağırlayacak. 

Ellen MacArthur Foundation; Chiara Catgiu, Textile Exchange; Liesl Truscott, Transformers Foundation (Miguel Sanchez) ve Sustainable Angle gibi kurumlar konu başlıklarını irdelerken Kingpins Show kurucusu Andrew Olah, TSKB Genel Müdürü Ece Börü, İpeker Yönetim Kurulu üyesi İhsan İpeker de konferansta öne çıkan isimler arasında yer alacak. Markalardan ise IKEA (Calvin Woolley) ve PVH Corporation (Nicholas Prophte) etkinlikte bulunacak.

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!