Sustainability Talks: Harekete geçme zamanı

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Sustainability Talks: Harekete geçme zamanı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Sustainability Talks, 25 Kasım tarihinde yerel ve uluslararası arenadan tekstil üreticilerini hem fiziksel hem de sanal olarak bir araya getirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu ile Orbit Consulting stratejik ortaklığında ve Kipaş Textiles ana sponsorluğunda Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte sürdürülebilir ve şeffaf bir tekstil değer zinciri ve döngüsellik ana konu başlıklarını oluşturdu. Etkinlik genelinde her segmentten tekstilciler iklim krizi ile mücadelede kamu özel iş birliğinin önemine değinirken bu anlamda beraberliğin önemine vurgu yaptı. İpeker Tekstil, Aslı Tekstil, H&M, Ikea, Tommy Hilfiger, Itema ve Karl Mayer gibi pek çok büyük marka sürdürülebilir çalışmalarını anlatarak tekstil sektörüne ilham verdi. Vegan tekstil üretimi, doğada kısa sürede çözünen polyamid, denim boyada sıfır atık gibi daha pek çok uygulama katılımcıların dikkatini çekmeyi başardı.

“Sustainability Talks kazanımları tüm sektörlere öncü olacak”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’nin en önde gelen sürdürülebilir faaliyetinin ihracat olduğunu ve ihracatçıların sürdürülebilirlik kavramını en iyi bilen neferler olduğunu söyledi. Bu sebeple kalan hedeflerini de adım adım gerçekleştirip ülkenin üretim ve ihracatını sürdürülebilir bir şekilde yarınlara daha güçlü bir şekilde taşıyacaklarının altını çizen Gülle; “Sorumluluk hepimizin, o nedenle herkes elini taşın altına koymalı ve bu konuda inisiyatif almalıdır” dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Sustainability Talks kazanımlarının sadece sektör özelinde değil tüm sektörlere öncü ve örnek olacağını belirtti. Gelecek nesiller için yaşamı sürdürülebilir biçimde iyileştirmenin hepimizin görevi olduğunu hatırlatan Öksüz; “Bu kapsamda ortaklık ruhuyla ilerlemenin gerekli olduğunun bilincindeyiz. Bu sorumluluk, sadece üreticinin değil, aynı zamanda global markaların ve hatta tüketicilerin de ortak sorumluluğu. Dünyamızı ancak elbirliği ile hareket ederek sürdürülebilir kılabiliriz” şeklinde konuştu.

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, TİM Başkanı İsmail Gülle

Rekabet değil ‘rekaberlik’

Orbit Consulting İcra Kurulu Üyesi Bikem Kanık son birkaç senede iş dünyasında çok bahsedilen rekaberlik (coopetition) kavramına değinerek; “Ben buna çok inanıyorum. Bugün yaptığımız bu etkinlik de bence rekaberliği çok iyi anlatıyor. Çünkü eski şartlarda rekabet ederek ne maliyetleri düşürebiliriz ne üretimi artırabiliriz ne de yeni dünyada bir değer bir anlam yaratabiliriz. Önemli olan bundan sonra sektörün paydaşlarının rekaberlik çatısı altında birlikte bugün olduğu gibi en iyi örnekleri, kendi deneyimlerini ve inovasyonları paylaşarak sektörü daha ileriye nasıl götüreceğini düşünmesidir. Bugün de aslında bunu deneyimleyeceğiz” dedi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası CEO’su Ece Börü; “Bugün buradayız, çünkü ülkemizde milyonlarca kişiyi istihdam eden tekstil endüstrisinde önemli bir dönüm noktası yaşanıyor. Bahsettiğimiz tüm bu nedenlerden dolayı tekstil ve hazır giyim sektörünü sürdürülebilirlik perspektifinden ele alırken yalnızca üretim süreçlerine değil tüm değer zincirine odaklanmak, yaşam boyu etki değerlendirmesi yaklaşımını benimsemek gerektiğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

İpeker Tekstil, dünyanın ilk V-Label onaylı dokuma üreticisi

Dünyada V-Label  (vegan ve vejetaryen ürünler için kalite etiketi) onaylı ilk dokuma üreticisi olan İpeker Tekstil ipek ile başladığı yolculuğuna vegan ipek ile devam ediyor. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan İpeker Tekstil Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker insanlığın kendini piramidin tepesinde gördüğü ve her şeyin kendisi için olup sonsuz tüketebilirim bilinciyle hareket ettiği antroposantrizm’den (insan merkezcilik) uzaklaştıklarını belirterek, insanlığın kendini hiyerarşik olarak üstün görmediği, bunun bir parçası olarak gördüğü ve bilinçli tükettiği bir yapı olan ekosantrizme geçtiklerini söyledi. Bir iş modeli olarak kendilerine vegan tekstil proseslerini seçtiklerini ifade eden İpeker, vegan beslenme alışkanlıklarının aslında bir farkındalık, bir bilinç seviyesi ve bir değişimin öncü ayak sesleri olduğunu belirtti. İpeker; “Biz bunu kendi iş modelimize uydurduk ve sadece bunu ham maddelerle değil ham maddelerin altında yaptığımız proseslerle birleştirdik” dedi.

Kendi firmalarında bundan sonra kapasite arttırmayacaklarına dair bir deklarasyonda bulunduklarını açıklayan İpeker; “Geçtiğimiz son 20 senede yüzde 40 daha az ham madde kullanarak, üretimimizi yüzde 40 daha az gerçekleştirerek, firmamızı 3 kattan daha fazla büyütebildiğimizi gördük” şeklinde konuştu. İpeker ayrıca, çevreci etiketli tekstil ham madde üreticilerinin etiketlerinin kömür ile tekstil üretimi yapan firmalar tarafından kullanıldığını ve burada son tüketicinin yanıltıldığını belirterek, ham madde üreten firmalara kömür ile üretim yapan tekstil üreticilerine satış yapmamaları konusunda açık çağrıda bulundu.

İpeker Tekstil, dünyanın ilk V-Label onaylı dokuma üreticisi

Tekstil firmalarına sürdürülebilir üretim için ücretsiz destek

Sustainability Talks etkinliğinde Archroma adına konuşma yapan Emrah Eşter, su, elektrik ve doğal gaz tüketimi gibi her türlü detaylı bilgiyi tek bir noktada toplayıp gösterebildikleri ONE WAY Impact Calculator adlı bir araç (tool) geliştirdiklerini açıkladı. Bunun her türlü üründe kullanılabileceğini belirten Eşter, aracı temin etmek için firmaların başvuruda bulunarak kendilerinden lisans almalarının yeterli olduğunu belirtti. Bunu sadece destek amaçlı yaptıklarını ve maddi bir beklenti içinde olmadıklarının altını çizen Eşter, bunun tekstil işletmelerinde oldukça fayda sağlayacak bir yöntem olduğunu dile getirdi.

Doğada 5 yılda çözünebilen poliamid

Fulgar Pazarlama Müdürü Daniela Antunes etkinlikte firmanın kendi üretimi olan ve biyolojik olarak parçalanabilen bir poliamid olan Amni Soul Eco ürününden bahsetti. Diğerlerinin doğada çözünmesi 50 ila 70 yılı bulurken bunun doğaya atıldıktan sonra 5 yıllık bir süre içerisinde çözündüğünü söyleyen Antunes, Amni Soul teknolojisi kullanıldığı zaman aynı polyamid 6 özelliklerini görebildiklerini belirtti.

Sustainability Talks etkinliğinde sürdürülebilir ham madde çözümlerinde öne çıkan bir diğer çözüm pamuklaştırılmış kenevir oldu. Marmara Hemp’den Denis Druon, tekstil için kenevir yetiştirdiklerini ve bu konuda detaylı çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Bu resmi analizlerle birlikte pamuklaştırılmış ketenin sürdürülebilir bir elyaf olarak tanınacağını aktaran Druon; “Keten elyaf sayesinde sürdürülebilirlik artık moda bir laf olmakla kalmayacak, moda muhtemelen daha sürdürülebilir olacak” dedi.

Sustainability Talks: Harekete geçme zamanı

Denim boyamada sıfır boya atığı

Küresel denim endüstrisinde Türkiye’nin ilk üçte olduğunu hatırlatan MKS DEVO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Korgün Şengün, denimde kükürt boyamanın hem işçi sağlığını olumsuz etkilediğini hem de suları önemli ölçüde kirlettiğini söyledi. Ayrıca sadece boya üretmek için her sene bir Van Gölü’nün yok olduğunu ve sadece bunu boyamak için bir Hazar Denizi’nin geri dönüşü olmaksızın yok olduğunun altını çizen Şengün, bu sebeple Sultan Black Eco isimli patentli bir ürün geliştirdiklerini açıkladı. Şengün, bunu Bangladeş’te ve Pakistan’da yapabilmelerine rağmen Türkiye’de hala uygulayamadıklarını dile getirdi. Bunun sebebini ise tekstil sektörünün tutucu ve gelenekçi bir yapıya sahip olması ve her şeyi eskisi gibi yaparak aynı zamanda da bunun sürdürülebilir olmasını istemeleri olarak açıkladı. Şengün ayrıca su olmadan hayatın da olmayacağı vurgusunu yaparak, önceliğimizin su olması gerektiğinin altını çizdi.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!