Sürdürülebilir tekstilin geleceği Sustainability Talks’ta konuşuldu

Ana Sayfa » Green Times » Sürdürülebilir tekstilin geleceği Sustainability Talks’ta konuşuldu

Sürdürülebilir bir tekstil sektörü karşısındaki zorlukların ve buna ilişkin çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Sustainability Talks İstanbul, bu yıl üçüncü kez Zorlu PSM’de hibrit olarak gerçekleştirildi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) stratejik ortaklığında ve Orbit Consulting ve Kipaş Textiles iş birliğinde organize edilen etkinlikte, Türkiye’den ve yurt dışından 40’tan fazla konuşmacı ve 1.800’ü aşkın katılımcı yer aldı. Bu yıl, iklim acil durumundan izlenebilirlik ve şeffaflığa, ham maddelerin sorumlu bir şekilde tedarikinden minimum kaynak kullanımına kadar pek çok konuya değinildi. Aralarında Hugo Boss, H&M Rieter, Lenzing ve ITMF gibi marka ve kuruluşların da bulunduğu, sektör paydaşları sürdürülebilir tekstil sektörünün geleceğini konuşmak için bu etkinlikte bir araya geldi. Çeşitli sunumlar ve panellerin yer aldığı etkinlikte tedarik zincirinin yanı sıra sektörler arası iş birliğinin de önemine vurgu yapıldı.

Sustainability Talks tekstil sektörünün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturdu

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Sustainability Talks programının sektörün eylem planı kapsamında açıkladığı; tüm tarafları bir araya getiren en kapsamlı faaliyet olarak sektörü beslediğini belirtti. “Üretimde ve ihracatta yaptığı atılımla basamak atlayan sektör olarak; uluslararası tüm marka ve paydaşlarıyla, küresel ticaret ve tedarik zincirinde en güvenli limanın Türkiye olduğunu gösterdiklerini aktaran Öksüz; “Şimdi ise sürdürülebilirlik konusunda yarattığı farkındalıkla, enerji verimliliği ile, sıfır atık prensibi ile, geri dönüşüm yaklaşımı ile, küresel ticarette döngüsel ekonomi modelinin ve ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, en başarılı limanının yine Türk tekstil sektörü olacağının altını çiziyoruz” diye konuştu. Öksüz ayrıca, eylem planları kapsamında, karbon nötr sektörlere yönelik finans mekanizmaları ile ilgili ulusal-uluslararası iş birliği çalışmalarını da yakından takip ettiklerini sözlerine ekledi.

Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Ari Mäki ve İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz

Fin markaları Türk inovasyon partnerlerini arıyor

Finlandiya ve Türkiye arasındaki ticaret hacmiyle ilgili bilgi veren Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Ari Mäki; “Geçen yıl, ticaretimiz neredeyse 2 milyar euro ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yıl da yeni bir rekora doğru gidiyoruz. Hedefimiz 2024 yılına kadar 3 milyar euro ticaret hacmine ulaşmak” dedi. İki ülke arasında ticari büyüme ve daha derin iş birliği için dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konularının ön planı çıktığını belirten Mäki, bunların özellikle tekstil sektöründe hem son derece önemli hem de sıcak konuların başında geldiğini kaydetti. Türkiye’de inovasyon ortaklığı yapabilecekleri partnerler aradıklarını söyleyen Mäki; “Fin markalarının hacmi Fin ham madde kaynaklarını karşılayamadığı için küresel iş birlikleri büyük önem arz ediyor. Sektörün sürdürülebilirliğini yükseltmek için bilgi paylaşımı çok değerli” dedi.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!