Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu’ndan sektöre acil yol haritası 

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu’ndan sektöre acil yol haritası 

Sektörü yeniden şekillendiren sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getiren Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu (Sustainable Apparel Coalition- SAC) yıllık toplantısını 500’den fazla fiziksel ve sanal katılımcının iştirakiyle 26 Eylül’de Boston, MA’de gerçekleştirdi. ‘Evolution for Impact’ (Etki için Gelişim) temasının vurgulandığı etkinliğe Target Corporation, Lululemon, REN Energy ve Higg Index araçlarının imtiyaz sahibi olan etki platformu Worldly sponsor oldu. Moda ve hazır giyim değer zincirinden paydaşları bir araya getiren etkinlik, katılımcıların sektör için fırsatları tartışıp keşfetmelerinin yanı sıra insanlar ile gezegen için gerçek ve kalıcı bir etki yaratacak ortaklıkları da güçlendirmelerini sağladı. 

Yıllık toplantıda SAC, moda ve hazır giyim endüstrileri için sürdürülebilir küresel tedarik zincirlerini teşvik etme çabalarını yoğunlaştırarak Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) ile stratejik iş birliği planlayan bir Mutabakat Zaptı (MoU)  imzalandığını duyurdu. Bu stratejik ortaklık, tamamlayıcı çözümler, endüstri yol haritaları ve genel çerçeveler oluşturmanın yanı sıra üreticilerin sesini, katılımını ve gerçek etkisini artırmak için birlikte çalışmak adına her bir kuruluşun kendine özgü temel yeteneklerinin, beceri setlerinin ve uzmanlığın önemini vurguladı. Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu Başkan Yardımcısı Andrew Martin, bu iş birliğinden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Dünyamız için kritik bir noktadayız dolayısıyla sektörün en acil ve sistemik sorunlarını çözmek için her zamankinden daha fazla birlikte çalışmalıyız. Üreticilerin seslerini ve görüşlerini duyurmak için elimizden geleni yapmak sadece SAC için değil sektörümüz için de çok önemlidir. SAC olarak, güncellenmiş stratejimizin kısa süre önce lansmanında da ifade edildiği üzere, eşitlikçi ve onarıcı iş uygulamalarını teşvik eden çözümler geliştirmek için kilit sektör paydaşları ve kuruluşlarıyla iş birliği yapma taahhüdümüzü yeniledik. IAF ile iş birliğimiz bu ivmeyi daha da hızlandıracak.” 

SAC İcra Kurulu Başkanı Amina Razvi Görsel Kaynak: SAC

Üretici İklim Eylem Programı sürdürülebilir gelecek için dört temel unsuru vurguluyor  

Öne çıkan bir diğer duyuru ise üreticilerin enerji kullanımını azaltmalarına, tasarruf etmelerine ve müşterilerinin iş beklentilerini karşılamalarına olanak tanıyan yeni Üretici İklim Eylem Programı (Manufacturer Climate Action Program- MCAP) oldu. MCAP’ın Karbonsuzlaştırma (Decarbonization) programı, tekstil ve konfeksiyon endüstrisinin acil kolektif eylem ihtiyacını vurgulayarak sektörü iddialı ve gerekli CO2 emisyon azaltımına teşvik etmeyi amaçlıyor. Küresel CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar %45 oranında azaltmayı hedefleyen bu program, dört temel unsurdan meydana geliyor.  

İlk olarak, üreticilerin sürdürülebilir bir gelecek için bilimle uyumlu emisyon azaltma hedefleri belirlemeleri gerekiyor; ikinci adım olarak, operasyonlarında iklim riski değerlendirmeleri geliştirmeleri için tavsiyeler ve eğitim veriliyor. Bu adımlardan sonra, üreticiler karbonsuzlaştırma stratejileri için rehberlikle destekliyor. Son adım olarak da MCAP, üreticileri raporlarını kamuoyu ile paylaşma konusunda açık ve şeffaf olmaya davet ederek hem kurum içinde hesap verebilirliği sağlamayı hem de iş birliği kültürünü ve inovasyonu teşvik etmeyi amaçlıyor. Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu Kolektif Eylem Programları Direktörü Joyce Tsoi programı şu şekilde anlattı: 

“Karbonsuzlaştırma programımız aracılığıyla, küresel tedarik zincirlerinde sistemli değişim için gerekli çözümleri birlikte yaratıyor ve iş birliklerini destekliyoruz. Tek bir kuruluşun yalnız başına bu zorluğun üstesinden gelemeyeceğinin farkındayız. MCAP, küresel ölçekte CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltan, bilimle uyumlu emisyon hedeflerine yönelik eylemleri hızlandırmak için küresel çapta üreticileri bir araya getiren önemli bir girişimi temsil ediyor. Sektör liderleriyle ortaklık kurup ölçeklenebilir çözümler sunarak, sektörümüzü emisyon azaltımlarıyla yüzleşmesi ve düşük karbonlu geçişi desteklemesi için ihtiyaç duyduğumuz değişimi başlatması konusunda güçlendirebiliriz.” 

Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu’nun stratejik planı üreticilere yol gösteriyor Görsel Kaynak: SAC

Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu’nun stratejik planı üreticilere yol gösteriyor

SAC, yıllık toplantısında New York İklim Haftası’nda duyurduğu stratejik planının da altını çizdi. Koalisyon sektörün acil ihtiyaçlarına cevap vermek için odaklanmış bir plan oluşturarak sürdürülebilirlik üzerinde ölçülebilir bir etki yaratmayı hedeflediğini de belirtti. Bu planın 3 ayağı olduğu vurgulandı: iklim değişikliğiyle mücadele, herkes için uygun istihdam ve doğa için pozitif bir gelecek. Her bir başlık belirli bir niteliğe ve girişime dayanıyor. İklim değişikliğiyle mücadele, SAC’ın sağlam kapasiteler oluşturma, veri sistemleri geliştirme ve üreticiler için hedef belirlemeyi iyileştirme çabalarını vurgularken, herkes için uygun istihdam, etkili temel yönetim sistemlerinin üretim tabanına uyarlanmasına yardımcı oluyor. Doğa için pozitif gelecek ise üreticilerin sirküler ürün tasarımı ve geliştirme uygulamaları konusunda desteklenmesini hedefliyor. 

SAC İcra Kurulu Başkanı Amina Razvi, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının %45 azaltılması gibi sürdürülebilir hedeflere ulaşmak için iş birliğinin hayati önem taşıdığının önemini vurguladı. SAC’ın Karbonsuzlaştırma planı sayesinde üyelerinin yarısından fazlasının sera gazı azaltımı için Bilime Dayalı Hedefler (Science-Based Targets – SBTs) belirlediğini ya da belirlemeyi taahhüt ettiğini de söyleyen Razvi etkinlikle ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Birlikte, gerekli değişiklikleri yapmak ve ilerlemeyi hızlandırmak için sektörümüz ile ötesi adına olağanüstü bir fırsatı ve derin bir sorumluluğu paylaşıyoruz. Mesele artık sadece niyetle ilgili değil, somut sonuçlarla ilgili.”  

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir