Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Sun Tekstil ve bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil bütünsel sürdürülebilirlik yaklaşımını yayınladığı 2022 Sürdürülebilirlik Raporu ile kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre Sun Tekstil geçen yıl tüm ürünlerinin %64’ünü sürdürülebilir ham maddeler kullanarak üretirken, bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil 2023 yılı sonuna kadar kendi atık suyunu geri kazanarak üretimdeki su ihtiyacını 945 bin m3’ten 50 bin m3 seviyesine düşürmeyi hedefliyor.
Sun Tekstil, 2021 yılı itibariyle altyapısı uyumlu olan müşterilerine numunelerini üç boyutlu kalıp hazırlama yazılımları kullanarak dijital ortamda sunmaya başladı. Firma bu sayede fiziksel numune üretimini 2022 yılında %38 oranında azalttı. İzmir Torbalı’daki merkez üretim tesisi için ISO 14001 sertifikası alan Sun Tekstil, 2022 yılında üretim tesislerinde ve idari ofislerinde şebekeden gerçekleşen elektrik enerjisi tüketimini I-REC sertifikalı %100 yenilenebilir enerji kaynağı ile dengeledi.
Ekoten Tekstil yatırımlarda daha yeşil, daha sürdürülebilir
2012 yılında uluslararası standartlara göre sera gazı emisyonlarını raporlamaya başlayan Ekoten Tekstil, 2022 yılında bir önceki yıla kıyasla bu emisyonunu %6 oranında azaltmayı başardı. Firma 2022 Aralık’ta kurulumunu tamamladığı su arıtma tesisi yatırımı ile su geri kazanım oranını %95’e çıkaracak. 2023 sonuna kadar kendi atık suyunu geri kazanarak üretimdeki ihtiyacını karşılayacak olan Ekoten, bu sayede tam kapasiteyle çalıştığında yıllık yaklaşık 945 bin m3 olan su ihtiyacını 50 bin m3 seviyesine düşürecek.
Karbon Saydamlık Projesi CDP’nin (Carbon Disclosure Project) 2022 yılı İklim Değişikliği Programı’nda ‘A-/Leadership’ skoru ile derecelendirilen Ekoten Tekstil, yine CDP’nin Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi programında da A skoru ile Global Liderler Listesi’nde yer aldı. Firma 2022 yılında Science Based Targets Initiative Platformu’na bilime dayalı hedeflerini belirleme taahhüdünde bulunan sayılı Türk tekstil firmaları arasında yer aldı.
Ekoten Tekstil dolaylı sera gazı salınımını sıfırladı
2020-2022 yılları arasında şebekeden sağladığı elektrik enerjisi tüketimini I-REC sertifalı %100 yenilenebilir enerji kaynağı ile dengeleyen Ekoten Tekstil, bu sayede ithal edilen enerjiden kaynaklanan dolaylı sera gazı salımlarını ISO 14064-2019 Standardı’na göre sıfırladı. Firma, 2030 yılına kadar tüm şebeke elektriği kullanımını I-REC sertifikası ile dengelemeyi taahhüt ediyor. Ekoten ayrıca, İzmir Torbalı’da bulunan örgü fabrikasının yıllık elektrik ihtiyacının %40’ını tesiste yer alan güneş enerji santralinden karşıladı. Bu GES sistemi ile yıllık 1.410.000 kWh elektrik enerjisi üreten firma, yıllık yaklaşık 690 ton CO2 sera gazı emisyonunu azalttı. Bu ise baz alınan 2012 ile karşılaştırıldığında %45’lik azalma anlamına geliyor. Ekoten ayrıca, 2022 yılında toplam su tüketimini de %51 ve ve birim ürün başına (kg kumaş) su tüketimini ise %68 oranında azaltmayı başardı.
“Sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm ayrı düşünülemez”
Doğaya saygılı, sürdürülebilir moda anlayışına öncülük ettiklerini vurgulayan Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk, ‘Sürdürülebilir geleceği birlikte tasarlamak’ hedefiyle bu alandaki çalışmalarını güçlendirdiklerini belirtti. Ünlütürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüzün en önemli problemlerinden biri olan üretimde meydana gelen tekstil atıklarının tekstilden tekstile katma değerli geri dönüşüm oranını artırabilmek adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sürdürülebilir dönüşümün dijital dönüşümden ayrı düşünülemeyeceğine inanıyoruz ve bu doğrultuda stratejilerimizi önemli yatırımlar ile hayata geçiriyoruz.”
Şirket olarak hedeflerinin ve değerlerinin daima ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik çerçevesinde belirlendiğini dile getiren Ünlütürk, faaliyetlerinin de bu kapsamda yürütüldüğünü yineledi. Ünlütürk, sürdürülebilirlik çerçevesinde insan kaynaklarına da yatırım yaptıklarına ve eğitim çalışmalarına destek verdiklerini sözlerine ekledi.