3D baskı teknolojilerinin öncülerinden biri olarak tanınan Stratasys, geniş kapsamlı çözümleriyle bir polimer portföyü sunuyor. Şirket, ITMA 2023’te sektöre yeni bir yaklaşım getiren J850 TechStyle™ doğrudan tekstile 3D baskı makinesinin ilk versiyonunu tanıttı. J850 TechStyle baskı makinesi, tam renkli, yarı saydam, sert ve esnek malzemeleri doğrudan tekstil ve giysilere uygulayarak bir dizi yeni moda uygulamasına hitap ediyor.
Textilegence’a özel bir röportaj veren Stratasys Ltd. Ürün Müdürü Ofer Libo, ITMA 2023’e ilk kez katılmaktan duydukları heyecanı dile getirerek fuarı ve Stratasys’in rolünü şöyle değerlendirdi: “Pandemiden sonra sektörün son dört yıldır bir nevi kış uykusuna yattığını biliyoruz, ancak şimdi herkesin gelip yeni teknolojilerden faydalandığını ve birbirleriyle buluştuğunu görmek çok güzel. Biz 3D baskı makineleri geliştiren, üreten ve satan dünyanın en büyük şirketiyiz. AM (Katmanlı Üretim) endüstrisine liderlik ediyoruz ve bu endüstrinin bir parçası olarak çeşitli uygulamalarda ve otomotiv, havacılık, medikal, prototip oluşturma ve ürün geliştirme gibi farklı segmentlerde faaliyet gösteriyoruz. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde tekstil ve moda sektörlerine de girmeye başladık.”
Stratasys, 3DFashion™ teknolojisi ile güçlendirilmiş J850 TechStyle baskı makinesini sergiliyor
Stratasys’in konseptine ve yeni gelişmelere değinen Ofer Libo, temel teknolojilerinin artık doğrudan tekstile uygulandığını belirtti. Libo, Polyjet teknolojisinin 30 yılı aşkın bir süredir var olduğunu, dahası en eski ve en güvenilir 3D baskı teknolojilerinden biri olduğunu kaydederek şu ayrıntıları verdi: “Bu teknolojiyle çalışmaya ve onu kumaşlara ve tekstil ürünlerine uygulamaya başladık. Son birkaç yılda, pazara bir ürün sunmak için geliştirme sürecine girdik. Geçen yıl Milan Design Week (Milano Tasarım Haftası) sırasında, 3DFashion teknolojisiyle çalışan J850 TechStyle baskı makinesinin ilk versiyonunu piyasaya sürdük.”
J850 TechStyle baskı makinesinin, otomotiv ve haute couture gibi önemli endüstrilerdeki lüks moda markaları ve tasarımcıları için çalışan tekstil üreticilerine sınırsız tasarım olanakları ve esneklik sağlayarak desteklediği vurgulandı. Libo, yeni gelişmeleri ve bunların sektöre katkılarını şöyle açıkladı: “Başlangıçta 3DFashion teknolojisi ya da J850 TechStyle baskı makinesi üretim için tasarlanmıştı. Yani, kullanıcı tekstil ya da kumaş tabakalarını makineye yerleştirecek ve biz de bunların üzerine baskı yapacağız. Ardından tasarımcı bunu alıp basılı kumaşları kesip dikecek ve nihai ürünü oluşturacak. Yakında piyasaya süreceğimiz Direct-to-Garment (Direkt Konfeksiyona) aracı ile müşterilerimizin doğrudan giysi üzerine baskı yapabilmelerini sağlamak istiyoruz. Örneğin, bir ceketiniz varsa, onu doğrudan makineye, belirli bir aletin üzerine yerleştirebilir ve ardından baskıya başlayabilirsiniz; bu da giysilere, yani şu anda giydiklerinize değişiklik yapabileceğiniz veya ikinci bir hayat verebileceğiniz anlamına geliyor.”
Libo, J850 TechStyle baskı makinesinin yanı sıra sektörün dönüşümü için yeni bir yeniliğe daha sahip olduklarını belirterek; “Tasarımcıların 2D görüntüleri kolayca 3D nesnelere dönüştürmelerine yardımcı olacak yeni bir yazılım aracı üzerinde çalışıyoruz. Ürünlerini 3D olarak geliştiren tasarımcılar veya endüstriyel tasarımcılar ile 2D görüntülere alışkın moda tasarımcıları arasında bir kopukluk olduğunun farkındayız. Bu nedenle 2D’den 3D’ye daha yumuşak bir geçiş yapmalarını sağladığımızdan emin olmak istiyoruz. Gelişmeleri ileride duyuracağız,” dedi.
“Dijitalleştirilmiş süreçleri tekstil sektörüne uygulamak için büyük bir potansiyel görüyoruz”
Ofer Libo, 3D baskının tekstil sektörünü birçok yönden etkileyebileceğini belirtti. Tekstil endüstrisinin prosesler ve yeni teknolojilerin benimsenmesi açısından çok geleneksel ve eski usul olduğunu vurgulayan Libo sözlerine şöyle devam etti: “3D baskı sektöründen ve katmanlı üretim endüstrisinden gelen insanlar olarak, dijitalleştirilmiş süreçleri tekstil endüstrisine uygulamak için büyük bir potansiyel görüyoruz. 3D baskı, farklı malzemelerle özelleştirilmiş aksesuarları hatta üretim katları için makine parçaları gibi gerçek tüketiciler için son kullanım parçalarına yönelik aksesuarların oluşturulması gibi alanları da etkileyebilir. Makinenizde bir şeyin bozulduğunu hayal edin. Bu durumda takılıp kalırsınız ve hemen 3D baskı makinenize gider, eksik olan parçayı tasarlar, basar ve takarsınız.”
“Türk tekstil sektörü 3D baskı için büyük bir potansiyele sahip”
Ofer Libo, dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan Stratasys’in standının çok sayıda Türk müşteri tarafından da ziyaret edildiğini aktardı. Tekstil endüstrisi ve 3D baskı kapsamında Türkiye pazarını değerlendiren Libo; “Türkiye’de tekstil pazarının çok gelişmiş olduğunu biliyorum. İster moda endüstrisi için olsun ister bizim için de çok önemli bir oyuncu ve segment olan otomotiv endüstrisi için olsun, Türkiye’de üretim yapan, tasarlayan ve üreten birçok farklı marka var. Yeni fırsatlar arıyoruz ve bunun için de kesinlikle büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz,” dedi.