Tekstil dahil dört özel bölümde küresel bir mekatronik çözüm sağlayıcısı olan Stäubli, başarılı bir yılı geride bıraktı. 2022 değerlendirmelerini paylaşan Stäubli Textile Pazarlama Sorumlusu Fritz Legler: “Stäubli Group, Akışkan Konnektörleri, Elektrik Konnektörleri, Robotik ve Tekstil olmak üzere dört özel bölümde çözümler sunuyor. Her biri grubun küresel başarısına katkıda bulundu ve 2022’nin olumlu bir iş yılı olmasına yardımcı oldu. Kamuya açık son rakamlarımız 1,4 milyar İsviçre frangı ciroya ulaştığımızı gösteriyor. Dünya çapında 29 ülkedeki iş birimlerinde faaliyet gösteren 5.700 çalışanıyla Stäubli, farklılaşmaya ve güçlü gelecek potansiyeline sahip işletmeleri büyütmeye odaklanıyor.”
Legler, küresel bağlamda bu yılki gelir akışlarının Türkiye, Hindistan, Pakistan, Özbekistan ve Japonya gibi ana tekstil üreticisi ülkelerin yanı sıra Güneydoğu Asya ülkeleri ve tabii ki yılın ikinci yarısında biraz yavaşlama gösteren Çin tarafından desteklendiğini ifade etti. Türkiye’nin Stäubli için çok önemli bir pazar olduğunu ve ev tekstilinden (havlu kumaşlarla) gri dokumaya, denimden döşemeliklere, perdelerden dokuma halılara kadar tüm uygulama alanlarında ülkede faaliyet gösterdiklerini belirten Legler, şunları kaydetti: “Makineden jakarlı dokumaya, dokuma hazırlıktan halı dokumaya kadar tüm işletmelerimiz bu pazarda yer aldı. Bu segmentlerden bazıları, örneğin halı dokumacılığı, biraz zorluk yaşadı. Bununla birlikte, Türkiye güç durumlarla iyi başa çıkıyor ve Stäubli’de bizim de yaptığımız gibi zorluklara her zaman iyi yanıtlar buluyor.”
“Türkiye pazarında daha fazla iyileşme bekliyoruz”
Fritz Legler, mevcut zorlukların birçoğunun bu yıl da devam edecek olması nedeniyle 2023’ün yine zorlu bir yıl olacağını ve bunların arasında jeopolitik zorluklar, enflasyon, tedarik zinciri sorunları, para birimindeki bozulmalar, azalan tüketici duyarlılığı ve diğerlerinin yer aldığını açıkladı. Hindistan ya da Bangladeş ve Özbekistan gibi ülkelerde bir miktar artışla birlikte, olağan tekstil pazarlarının gelir akışlarına en büyük katkıyı sağlamaya devam etmesini beklediklerini aktaran Legler: “Türkiye’de de daha fazla iyileşme olmasını bekliyoruz. Çin konusunda biraz daha sabırlı olmamız gerekebilir. Tüketici güvenini geri kazanmamız gerekiyor, hepimiz yeniden harcamaya ve tekstil ürünleri satın almaya başlar başlamaz, tekstil makineleri üreticileri için küresel durum yeniden istikrara kavuşacaktır” dedi.
Hava yastıkları gibi koruyucu tekstillerin yanı sıra denim, poplin ve kaplama gibi basit ve standart tekstillere yönelik açık eğilimler gördüklerini de sözlerine ekleyen Legler; “Jakarlı dokuma enerjik bir şekilde toparlandı. Kumaş segmentleri söz konusu olduğunda 2023 yılı için büyük bir değişiklik öngörmüyoruz” diye konuştu.
Legler, 2023 yılında temel ekonomik göstergelerin etkilenmeye devam edeceğini ve piyasaların tedarik zinciri maliyet artışlarından veya yüksek enflasyondan zarar görmeye devam edeceğini söyledi. Fiyat artışlarının tedarik zincirinden geçerek nihai olarak tüketicinin faturasına yansıması nedeniyle bu durumun tüm tekstil pazarı üzerinde baskı yaratacağını belirten Legler, tüketicilerin günlük alışverişten ısınma masraflarına ve arabaları için benzine kadar artan yaşam maliyetlerinden dolayı sıkıntıda olduğunu ifade etti. Legler: “Olumlu bir faktör olarak önümüzdeki haziran ayında Milano’da düzenlenecek olan ITMA fuarını bekliyoruz. Burada, tekstil makineleri üreticilerinin etkileyici dünyası en son çözümlerini sergilemek için bir araya gelecek. Biz de orada olacağız ve fuarın, sektörün geneli üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanıyoruz” dedi.
Stäubli, çözümlerini dünyanın dört bir yanındaki fabrikaların ihtiyaçlarına göre geliştiriyor
Stäubli’nin müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan çözümler sunduğunu söyleyen Fritz Legler, pazarın Endüstri 4.0’ı takip etmesi gerektiğini vurguladı. İhtiyaçların somut olması gerektiğini, burada birçok parametrenin etkili olduğunu ve gerçek ihtiyaçların uygulama alanına göre değiştiğini anlatan Legler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşterilerimizi dinliyor, üretkenliği ve verimliliği artırarak üretimi optimize edecek çözümler sunuyoruz. Bizim rolümüz ve amacımız budur. Stäubli olarak dünyanın dört bir yanındaki fabrikaların ihtiyaçlarını analiz ediyor ve bunlara son derece esnek, uyarlanabilir ve gelecekteki uygulamalara hazır makineler sağlayarak yanıt veriyoruz. Bunun iyi bir örneği, fabrikanın gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için kolayca sürümü yükseltilebilen SAFIR serisi otomatik tahar makinelerimizdir.”
İnovasyon ve sürdürülebilirliğin her zaman Grubun temel değerleri olduğunu açıklayan Legler, Stäubli Textile’ın uzun yıllar boyunca her gün güvenilir üretim sağlayan uzun ömürlü makineler geliştirdiğini ve sunduğunu söyledi. Legler sözlerine şöyle devam etti: “Bunlara örnek olarak, yakın zamanda piyasaya sürülen ve optimize edilmiş sıcaklık izleme özelliğine sahip yükseltilmiş havalandırma sistemli SX PRO ve LX PRO Jakar makineleri verilebilir. Rafine hava soğutma sistemi, modül içindeki sıcaklıkları makul hale getirerek bileşenlerin hizmet ömrünü uzatır ve enerji tüketimini azaltır. NOEMI elektroniği ile donatılmış makine, kusursuz veri iletimi sağlar. Yepyeni MX PRO modülü ile kombine edilen son teknoloji ürünü elektronikler, Jakar makinesinin toplam enerji tüketimini azaltır. Bu, enerji verimliliğinin Stäubli makinelerinin tasarımının nasıl ayrılmaz bir parçası olduğunun açık bir örneğidir.”
Üç fuar katılımı haberiyle yıla hızlı başlayan şirket, ilk olarak 7-9 Ocak tarihlerinde Hindistan’ın Surat kentinde düzenlenen SITEX’te sektörle buluştu. Şirketin bir sonraki durakları ise 12-15 Ocak’ta Almanya’da, Hannover’deki Domotex ve 15-18 Şubat’ta Bangladeş’teki Dhakatex’te acenteleri Spintex’in standı olacak.