2.9 C
İstanbul
Perşembe, Ocak 16, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

SPGPrints Tam Anlamıyla Tekstil Baskıcılığını Öne Çıkardı

BaskıSPGPrints Tam Anlamıyla Tekstil Baskıcılığını Öne Çıkardı

- Haber Sponsoru -

SPGPrints Tam Anlamıyla Tekstil Baskıcılığını Öne Çıkardı - Hakan Uzman
SPGPrints Tam Anlamıyla Tekstil Baskıcılığını Öne Çıkardı – Hakan Uzman

Rotasyon ve dijital baskının lider teknoloji üreticilerinden SPGPrints, ITMA 2019 fuarında her iki baskı segmenti için geliştirdiği yenilikleri sergiledi. Canlı demoların yapıldığı dijital çözümler firmanın esas odak noktasını oluştururken, rotasyon baskı için geliştirilen yeni şablonlar da ziyaretçilerle paylaşıldı. 1500 m2’lik SPGPrints standı tekstil baskı işinde yer alan profesyonellerin ve karar alıcıların uğrak noktalarından birisi oldu.

Firma odağında gelişmekte olan dijital çözümler yer aldı. SPGPrints’in Archer teknolojisine dayanan tek geçişli (single-pass) dijital tekstil baskı makinesi PIKE ve scanning dijital tekstil baskı makinesi JAVELIN geliştirilen (upgrade) özellikleriyle performanslarını gözler önüne serdi. Diğer yandan rotasyon baskı için geliştirilen yeni şablonlar OrtaScreen® ve RandomScreen® Eco geleneksel baskıcılıkta yeni uygulamalara kapı açıyor. SPGPrints Türkiye Genel Müdürü Hakan Uzman’la firmanın çalışmaları ve yeni çözümleri hakkında bir söyleşi yaptık. Fuarın kendileri için oldukça başarılı geçtiğini açıklayan Uzman, Türk tekstil endüstrisinin yaşanmakta olan zorlu koşullara rağmen yeni yatırımlarla ve yeni teknolojilerle ilgilenmeye devam ettiğinin altını çizdi. Uzman; “Fuarda bir araya geldiğimiz Türk ziyaretçilerin sayısından ve bu ziyaretçilerin yüksek profilinden dolayı çok memnun olduk. Önümüzdeki dönemde bu görüşmelerin net satışlara dönüşmesini hedefliyoruz” diye konuştu.

Ne zaman rotasyon, ne zaman dijital tercih edilmeli?

“ITMA 2019’da aslında tam anlamıyla baskıcılığı öne çıkardık” diyen Hakan Uzman, yeni gelişmeler ışığında rotasyon baskı ve dijital baskı arasındaki karşılaştırmanın yeni boyutlara ulaştığını kaydetti. Uzman; “Ziyaretçilerimizle ne zaman rotasyonun, hangi koşullarda dijital baskının kullanılması gerektiğini konuştuk. Sonuçta rotasyon 50 yılı aşkın süredir kullanılan bir teknoloji ve küresel çapta kendini kanıtlamış bulunuyor. Dijital çözümler ise görece olarak yeni olsalar bile çok hızlı bir şekilde pazarda kabul görüyor. Tekstilcilerle baskı işinin bugününü ve yarınını konuştuk dersek yanlış olmayacaktır” dedi.

Küresel baskı pazarında dijitalin toplam %8’lik paya sahip olmasına karşın yıllık %20 civarında büyüme elde ettiğini belirten Uzman, rotasyon pazarının ise yıllık %3 civarında büyüdüğünü dile getirdi. “Rotasyon bitti mi?” sorusuyla sık sık karşılaştıklarını söyleyen Uzman, sözlerini şöyle sürdürdü; “Elbette bitmedi. Rotasyonda talep devam ediyor, pazar büyümeyi sürdürüyor. Yeni ürünler çıkarılıyor. Buna karşın dijital baskı çift haneli büyüme elde ediyor. İki baskı tekniğinin avantajlı olduğu noktalar var. Bu nedenle ITMA boyunca her iki alanda da yeniliklere konsantre olduğumuzu net bir şekilde gösterdik.”

Rotasyon baskı için 2 yeni şablon tanıtıldı

SPGPrints ITMA fuarında standında oluşturduğu Screen Experience Center alanıyla rotasyon baskı için geliştirdiği 2 yeni şablonunu sergiledi. Firmanın sergilediği OrtaScreen® ortagonal bir yapıya sahip ve 195 mesh çözünürlükte iken, RandomScreen® Eco ise 125 mesh çözünürlüğe sahip. SPGPrints’in geliştirdiği şablonlar tüm rotasyon makinelerine uyumluluğu sağlayan üniversal özellikler taşıyor.

Hakan Uzman, OrtaScreen® ortogonal yapısıyla daha önce mümkün olmayan desenlerin basılmasını sağladığını açıkladı. Filmdruck tekniğindeki bu avantajların nikel şablonlara aktarıldığını ifade eden Uzman; “OrtaScreen® ile inanılmaz iyi sonuçlar aldık. Eskiden geometrik desenleri basarken ağaç kabuğu benzeri sıkıntılı efektler oluşuyordu ama bunları artık aştık. Her tekstil işletmesinde en az bir kutu OrtaScreen® olacağını iddia edebiliriz. Baskı kalitesinde ciddi bir ilerleme sağlayan bu şablon, rotasyon baskıcılığının tıkandığı noktada devreye girdi ve yeni bir alan açtı” dedi.

RandomScreen® Eco’ya  özellikle Türk tekstilcilerin ilgi göstermesini beklediklerini açıklayan Uzman, elde edilecek avantajları şöyle anlattı; “Nova teknolojisine sahip bu şablon, özel delik tasarımı sayesinde pigment baskıda %20-25, reaktif baskıda ise %10-15 pat tasarrufu sağlıyor. Patı ne kadar az verirseniz o kadar hızlı ve rahat kurutursunuz. Bu konudaki tasarruf çevre açısından da sizlerin duyarlı olduğunuzu gösterir. Ev tekstili gibi büyük siparişlerde, fast-fashion gibi yüksek metrajlı üretimlerde RandomScreen® Eco idealdir.”

Dijital baskı teknolojileri SPGPrints için ana odak noktası

SPGPrints hızla gelişmekte olan dijital baskı pazarına odaklanmış bulunuyor. Firma fuarda canlı demo sunumlarla ziyaretçilerine hem makinelerin performansını gösterdi hem de detaylı olarak bilgilendirdi. Firmanın baskı makinelerini farklılaştıran esas nokta ise Archer teknolojisi. Bu teknoloji tabanında geliştirilen (single-pass) dijital tekstil baskı makinesi PIKE ve scanning dijital tekstil baskı makinesi JAVELIN tekstilde istenilen hacim ve üretkenlik ile kumaş çeşitliliğine hitap ediyor. Hakan Uzman dijital teknolojilerin gelişimi hakkında şunları söyledi;

“Dijital baskı teknolojileri 5 ila 7 yıl arasında bir değişim yaşar. Benzersiz boya püskürtme sistemi olan Archer teknolojisi sayesinde müşterilerimiz makineleri aldıktan sonra bile kafa ve elektroniklerinde geliştirmeler (upgrade) vermeye devam ederiz. Yani makine satıldıktan sonra bile gelişimini sürdürmektedir. Bu makinelerimiz silikon MEMs teknolojisine sahip 1200 dpi Fuji Diamatix Samba baskı kafalarıyla donatılmıştır. Bir önceki ITMA 2015’te pazara lanse edilen PIKE’ta ve ITM 2016’da pazara lanse edilen JAVELIN’deki önemli geliştirmeler bu fuarda ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekti. Kesintisiz AR-GE çalışması ve pazardan aldığımız tepkiler doğru adımlar attığımızı gösteriyor.”

Tekstil baskıcılığındaki gelişmeyi desteklemek için baskı kafası üreticileriyle birlikte birçok ortak çalışmaya imza attıklarını dile getiren Uzman, bu konuda devam eden ortak çalışmaların geleceğin teknolojilerini şekillendireceğini belirtti. Uzman, ITMA ziyaretçilerinin bu konudaki çalışmaları, stanttaki Technical Vision Centre’de yakından görme şansı yakaladıklarını sözlerine ekledi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler