Dijital ve serigrafi baskı çözümleri uzmanı SPGPrints, Covid-19 pandemisinde üretim ve pazarlama süreçlerini hiç durdurmadan sürdürdü. Belli zamanlarda kapanma veya kısa zamanlı çalışma sistemini uygulayan firma müşterilerine kesintisiz hizmet sunmayı başardı. SPGPrints Türkiye Genel Müdürü Hakan Uzman Textilegence’a pandemi dönemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hakan Uzman pandeminin ilk dönemini kapsayan 2020 yılının ilk üç ayında tekstil tedarik devi Çin’in kapanmasıyla markaların bir kısmının yönlerini Türkiye’ye çevirdiğini hatırlattı. Bunun sonucu olarak tekstil sektörünün tüm kollarında çok kuvvetli bir ilk üç ay yaşandığını dile getiren Uzman sözlerini şöyle sürdürdü; “Sonrasında, pandeminin ülkemiz de dahil olmak üzere diğer ülkelere yayılması ve özellikle Avrupa’yı çok derinden etkilemesi tekstil tüketimini ve buna bağlı ihtiyacı çok ciddi oranda düşürdü. Bu dönemde ülkemizde birçok işletme kapandı ya da çok az kapasite ile çalıştı ve bu bizim ticaret hacmimize direkt yansıdı. Pandeminin yaralarını sarmaya başladığımız bu dönemde, bölgemizdeki pazarların açılış ve yükselişinin de çok zorlu bir süreçle olsa bile ülkemizden başlayacağını öngörüyoruz. 2020’nin ikinci yarısında, zorlu da olsa, güçlü bir toparlanma bekliyoruz”.
Pazarın normalini ‘2019 yılının sonu’ olarak tanımlayan Uzman, Nisan ayından itibaren Avrupa ve Amerika pazarlarının kapanması ile Türkiye’den alım yapan ana markaların siparişlerini iptal ettiğini belirtti. Uzman, bunun yanı sıra pandeminin Türk ekonomisine direkt etkileri ile çok ciddi bir düşüş yaşandığını kaydetti. Uzman, haziran ayı itibariyle üretimin artması yönünde olumlu gelişmeler gözlemlediklerini söyledi.
Hollanda tesisi üretime hiç ara vermedi
Salgının SPGPrints’in üretim sürecine ilişkin etkileri hakkında da bilgi veren Hakan Uzman, şablon ve dijital boya üretiminde ana merkez konumundaki Hollanda’da üretime hiç ara verilmediğini açıkladı. “Hem Avrupa hem de dünyadaki tüm üretim tesislerimizde yasaların zorunlu kapatma durumları dışında kalan hallerde tam zamanlı da olsa çalışmalarımıza devam ettik” diyen Uzman, SPGPrints Türkiye ofisinin de kesintisiz devam ettiğinin altını çizerek; “Halen Türkiye ofisimizde bazı arkadaşlarımız evden çalışmaya devam ediyor. Ancak belirttiğim gibi sevkiyat ve hizmetlerimize kesintisiz şekilde devam ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının Avrupa başta olmak üzere Rusya ve Amerika olarak sıralandığından söz eden Uzman, pandemi sürecinde en ciddi geri çekilişi Avrupa ve Rusya pazarında gözlemlediklerini aktardı. Uzman şunları söyledi; “Avrupa pazarında ülkelerin birer birer normalleşme adımlarını atmaları ile toparlanma eğilimi görüyoruz. Diğer pazarların da ülkelerdeki normalleşmelere göre bu pazarları takip edeceğini düşünüyoruz. Tabi tam toparlanma için bir zaman öngörüsü yapmak gerçekten çok zor.”
Hakan Uzman dijital baskı sektörünün hızlı sevkiyat ve daha küçük siparişlere hizmet verebilme gücü ile güçlü bir toparlanma sinyalleri verdiğini söyledi. Uzman, bununla birlikte, birçok firmanın pandemide ikinci dalga beklentisi ve toparlanmanın yavaş olacağı endişesi ile yatırım planlarında ‘bekle ve gör’ stratejisi uyguladıklarını savundu.
Uzman, pandeminin dijital çözümlerin önemini bir kez daha gösterdiğinin altını çizdi. SPGPrints’in uzun yıllardır dijital baskı makineleri ve lazer gravür ekipmanlarına online uzaktan erişimle sorunların çözülmesi teknolojisine sahip olduğunu söyleyen Uzman; ilerleyen dönemde bu konuda daha fazla adım atılacağını belirtti.
Pandemi sürecinde makine satışına devam ettik
Yenilikleri sunmak ve pazarla iletişim kurmak açısından fuarların önemine dikkati çeken Hakan Uzman; ertelenen ITM 2020 fuarının bu bağlamda kendileri için bir kayıp olduğunu kaydetti. Uzman, bu dönemde müşteri ziyaretleri ve tanıtım çalışmalarına ağırlık verdiklerini, hatta mevcut müşterilere yeni makine satışları gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.
“Şu anda modern zamanlardaki en büyük salgınlardan birine şahitlik ediyoruz” diyen Uzman; Türk tekstil sanayinin kendisini defalarca kanıtlamış ‘krizlerle başa çıkma’ performansının bu krizde de hızlı toparlanmayı sağlayacağını ifade etti. Uzman sözlerini şöyle sürdürdü; “2021 yılında belki bu kriz sonrasında daha güçlenmiş ve rekabetçi bir Türk tekstili oluşması ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. SPGPrints Türkiye olarak bu gelişme esnasında vereceğimiz kaliteli, hızlı ve rekabetçi servis ile tekstil baskıcılığının; 1970’lerden beri süregelen “güvenilir ortağı” olarak sektöre hizmet vermeye devam edeceğiz.”