Dijital tekstil baskıda önde gelen makine ve teknoloji üreticilerinden SPGPrints, yeni yılda da pazarın ihtiyacı olan yüksek kaliteli ve rekabetçi ürünlerini pazara sunmaya devam edecek. Textilegence’ın sorularını yanıtlayan SPGPrints Türkiye Genel Müdürü Hakan Uzman, konvansiyonel rotasyon baskı ve dijital baskıda, hem makine hem de boya ve şablon gibi tüketim malzemelerine yönelik pek çok yeniliği ITMA 2023 fuarında sektöre sunacakları bilgisini paylaştı.
2022’nin ticari anlamda zorlu bir yıl olduğunu söyleyen Uzman, özellikle Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği yüksek enerji maliyeti ve tüm dünyada bir ‘kriz’ olarak tanımlanabilecek bir talep daralması yaşanmasının tüm sektör oyuncularını olumsuz etkilediğini belirtti. Uzman; “Satış ve ciro gibi yıl sonu sonuçlarına baktığımızda tüm pazara komple baskı çözümleri sunan bir firma olarak, kötü bir yıl geçirdiğimizi söyleyemeyiz. Bundaki en büyük etkenin pazarın ihtiyacı olan ürünleri rekabet koşullarına uygun ve en yüksek kalitede sunmamız olduğunu düşünüyoruz” dedi.
SPGPrints Jasmine’in pigment baskı versiyonunu çok yakında pazara sunacak
2022’nin müşterilerden gelen talepler doğrultusunda özellikle dijital baskı makinelerinde atılım için bir hazırlık yılı olduğunu dile getiren Hakan Uzman, ITM 2022 fuarında ön lansmanlarını yaptıkları ve satışına aktif olarak başladıkları pek çok yeni makineyi sektörün beğenisine sunduklarını ifade etti. SPGPrints Global 2025 vizyonu çerçevesinde ‘çevre ve sürdürülebilirlik’ konusuna dikkat çekmek için tüm ürün isimlerinin doğadan gelen isimlerle değiştirilmesine karar verdiklerini belirten Uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bağlamda 1200 dpi çözünürlüğe sahip dijital baskı makinemiz Javelin’in yeni versiyonunun ismini Magnolia (Manolya) olarak değiştirdik. Bu isim ile ilk makinemizin satışını 2022’de gerçekleştirdik ve kurulumunu Bursa’daki Güldoğan Mensucat firmasında ocak ayı içinde yapacağız. Kyocera baskı kafasına sahip Jasmine (Yasemin) isimli makinemizin 600 dpi baskı kalitesi ile reaktif ve asit baskı versiyonlarını pazara sunduk. Bunun pigment baskı versiyonu da çok yakında piyasada olacak. Bizim için yeni bir segment olan endüstriyel süblimasyon kağıt baskıda, şu anda piyasada bu konudaki en yüksek performansa sahip Epson 3200S baskı kafalarına sahip Rose (Gül) isimli makinemizi piyasaya sürdük. Son olarak Konica Minolta 1024i kafalara sahip giriş seviyesi Violet Dijital baskı makinemizi reaktif asit ve pigment baskı opsiyonları ile pazarla buluşturduk.”
En yüksek kalite ve verimliliği isteyen müşterilere, çevresel yükü azaltan N-Rich teknolojisine sahip boya tedariki sağladıklarını da sözlerine ekleyen Uzman, SPGPrints olarak 2023 yılında dijital baskı makinelerinde piyasanın ihtiyacı olan çok çeşitli ve güçlü bir ürün gamı ile hizmet vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
“Rekabet için kalite ve farklılaşma olmazsa olmaz”
Türkiye pazarındaki baskı yatırımlarında maliyet ve kalitenin öne çıktığını belirten Hakan Uzman; “Bildiğiniz gibi Türkiye lojistik yakınlığıyla Avrupa’nın en büyük tekstil tedarikçilerinden biri. Sadece uygun fiyat ile Uzakdoğu’daki ülkelerle rekabet etme imkanımız maalesef yok. Bu sebeple kalite ve farklılaşma olmazsa olmaz diye düşünüyoruz. Türkiye olarak Avrupa’da geleneksel üretim ülkelerinden İtalya’nın konumunu tamamen almamız gerekiyor. Sektördeki dijital dönüşüm bunu oldukça hızlandırıyor. Özellikle sürdürülebilirlik anlamında öne çıkan pigment dijital baskı, önümüzdeki yıllarda trend olarak yükselmeye devam edecek gibi görünüyor.”
2022 yılında diğer segmentlerde olduğu gibi dijital baskı alanında da talepte çok ciddi bir düşüş yaşandığını aktaran Uzman, bu süreçte gerçekleşen pek çok yatırımın ise daha önceki yıllarda planlanan yatırımlar olduğuna dikkat çekti. Özellikle 2023 yılının ilk yarısından sonra talepte normale dönüşün başlamasını beklediklerini aktaran Uzman; “Talep artışı ve birlikte askıya alınan birçok yatırımın da tekrar hayata geçirilmesi sonucunda pazarda ciddi bir genişleme öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde çok büyük skalada üretim yapan makinelerin yerine orta/üst segmentte üretim maliyeti sunan ve esneklik anlamında sektörün koşullarına daha uygun makineler tercih edilecektir. Bu nedenle SPGPrints olarak ürün gamımızı bu şekilde şekillendirmekte ve piyasanın ihtiyacı olan makineleri sunmaktayız” dedi. Ayrıca, dijital baskı makinelerinde üretilen numuneler yüksek miktarda üretilmek istendiğinde, bunun rotasyon baskı ile en hızlı ve ekonomik şekilde gerçekleşmesi için farklı sistemlere de sahip olduklarını sözlerine ekleyen Uzman, desene uygun şablonlar, yazılım ve üretim kalibrasyonu gibi özel gereklilikleri sağlayarak müşterilerine dijital ve rotasyon baskının avantajlarından birlikte faydalanma imkanı sunduklarını belirtti. Hakan Uzman sözlerini şöyle noktaladı:
“Sektör olarak oldukça zor bir dönemden geçerken, uzun yıllardır bu sektörde çalışan birisi olarak Türk tekstil sanayinin bütün zorluklarla başa çıkabileceğini ve dünyadaki lider ülkelerden biri olma konumunu önümüzdeki yıllarda sağlamlaştırarak yoluna devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu anlamda biz de firma olarak sektöre ihtiyacı olan teknolojileri sunmaya devam edeceğiz. Ümit ediyorum yaşadığımız talep daralması enerji fiyatlarındaki aşırı yükseklik gibi konuları 2023 yılında geride bırakarak, Cumhuriyetimizin 100. yılını da kutlayacağımız bu çok önemli yılda dünyada Türkiye yılı olarak anılacak çok güzel bir yıl geçireceğiz. SPGPrints Türkiye ekibi olarak bu inancı tam olarak taşıyoruz.”