4.6 C
İstanbul
Pazar, Aralık 22, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Loepfe yeni sezon lider takımını açıkladı 

GüncelLoepfe yeni sezon lider takımını açıkladı 

- Haber Sponsoru -

Mayıs ayının başından bu yana Loepfe Brothers Ltd. yeni bir yönetim ekibi tarafından yönetiliyor. Eski CEO Ralph Mennicke’nin şirketten ayrılışı, Gregor Stalder’ın CFO olarak eklenmesi de dahil olmak üzere bir yeniden yapılanmaya yol açtı. Yönetim Kurulu, Markus Kleindorp’u Loepfe’nin yeni CEO’su olarak atadı. Kleindorp, Vandewiele Group’taki görev süresi ve MEMMINGER-IRO GmbH’nin eski CEO’su olarak görev yapmış olmasından kaynaklanan zengin deneyimiyle tekstil endüstrisine dair derin iç görüler sunuyor. Ayrıca, finans alanında kanıtlanmış bir uzman olan ve CFO pozisyonunda uzun yıllara dayanan deneyime sahip olan Gregor Stalder, Loepfe’nin yeni CFO’su olarak tanıtıldı.

Ticaret Bakanlığı kumaş ithalatında dampingli ürünlere karşı harekete geçti 

Türk kumaş üreticilerinin haksız rekabetten korunması amacıyla, dampingli ithalatı engellemek için suni ve sentetik dokuma kumaşlarda ilki 2001’de başlatılan anti-damping önleminin bazı ülkeler üzerinden etkisiz kılındığının Bakanlıkça tespit edildiği belirtildi. Ticaret Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bu ülkelerin de önlem kapsamına alındığı aktarıldı. 

Açıklamada, suni ve sentetik dokuma kumaşların özellikle hazır giyim sektöründe kullanıldığı ve Türk tekstil sektörünün en önemli üretim ve ihracat kalemleri arasında yer aldığı belirtilerek: “Bakanlığın, yerli üretim ve istihdamı destekleme hedefleri doğrultusunda ithalat politikalarını etkin bir şekilde uygulamaya ve yerli üreticilerimizi ithalatta haksız rekabete karşı korumaya devam edecektir. Bu bakımdan, dampingli ürünleri kural dışı olarak farklı menşeler altında ülkemize sokmaya çalışan firmalara müsaade edilmeyecektir.” değerlendirmesinde bulunuldu. 

Terrot’u satın alan Santoni Shanghai pazarda iddiasını büyüttü

Santoni Shanghai’nin Terrot’u satın alması tekstil ve özelde de örme pazarında gündemi değiştirdi. İtalyan Lonati ailesinin kurduğu ve tamamına sahip olduğu Santoni Shanghai Knitting Machinery Co. Ltd. 13 Eylül’de Almanya, Chemnitz merkezli yuvarlak örgü makinelerinin önemli üreticilerinden Terrot GmbH’yi stratejik olarak satın aldığını duyurdu. Bu hamle, Santoni Shanghai’ın yuvarlak örme endüstrisini yeniden şekillendirmeyi ve sağlamlaştırmayı amaçlayan bir ekosistem inşa etme yolundaki uzun vadeli vizyonunun en son gelişmesi olarak öne çıkıyor. Terrot ile yapılan yeni ortaklık, Santoni’nin entegre ve büyüyen ekosistemini geliştirerek şirketin inovasyon, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeye odaklanan stratejisini ilerletmeyi aynı zamanda küresel örme makineleri endüstrisinin sürdürülebilir gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Satın alma işlemi, Çinli yetkili makamların onayını takiben tamamlanacak. 

Santoni Shanghai CEO’su Gianpietro Belotti, tanınmış Pilotelli markasını da içeren Terrot’un entegrasyonuyla ürün portföylerine hızlı ve olağanüstü bir ivme kazandıracaklarını belirterek şunları söyledi: “Terrot’un inanılmaz teknik yetenekleri, geniş ürün yelpazesi ve dünyanın dört bir yanındaki müşterilere hizmet verme konusundaki engin deneyimi, ortak hedeflerimize ulaşmamızı kolaylaştıracak.” 

Terrot GmbH Genel Müdürü Robert Czajkowski ise şu yorumda bulundu: “Santoni’nin stratejik yatırımı ile dünyanın önde gelen tekstil üreticilerinin ve en iyi markalarının çoğunun tercih ettiği çözüm sağlayıcısı konumumuzu güçlendirmeyi, ayrıca birinci sınıf ‘Made in Germany’ tekstil makinelerini geliştirmek için değerli ve gerekli bilgi birikimini sağlayarak sektördeki yeteneklerle çalışmaya devam etmeyi hedefliyoruz.” 

Yapılan basın açıklamasında satın alma bedeli hakkında herhangi bir bilgiye yer verilmedi. 

Zorlu Tekstil yenilikçi ürünleriyle Hometex Fuar’ında beğenileri topladı

Ev tekstili ürünleri ve polyester iplik üretiminde Avrupa’nın en büyük entegre üreticisi olan Zorlu Tekstil, 16-20 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleşen Hometex 2023 Fuarı’nda göz alıcı ve yenilikçi ev tekstili ve lisanslı ürünleriyle ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri oldu.

Perdeden nevresime, yatak örtüsünden havlu ve lisanslı ürünlere kadar uzanan geniş ürün yelpazesini Hometex Fuar’ında müşterileriyle buluşturan Zorlu Tekstil, yatak tekstili ve banyo tekstilini kapsayan natural dreams, bamboo dreams, lovely dreams koleksiyonlarını ziyaretçilerine sundu. Firma fuarda ayrıca farklı yeni kalitelerde uyku seti koleksiyonlarını da tanıttı. Fuarda en çok ilgi gören ürünlerden biri de ilk defa sunulan, Premium segmentteki Nouvelle perde koleksiyonu oldu. Kombinlenebilir üst segment perde koleksiyonu olarak konumlanan bu seriye, ambalajdan kataloğa kadar birçok yenilik eklendi. Taç Collection ise, yeni desenleri ile fuarda ilgi gördü.

Fuarda ayrıca firmanın Taç Kids ve Teens ürünleri de büyük beğeni topladı. Bu segmenteki serilerini büyüten firma, çizgi kahramanlar ve spor kulüplerini içeren 100’den fazla lisanslı karakterin ürünlerine sahip bulunuyor. Ayrıca Disney Home markasının Avrupa, Rusya ve Türkiye’deki üretim, satış ve pazarlama hakkını elinde bulunduran şirket, Disney’in 100’üncü yılına özel olarak tasarladığı D100 özel ürünlerini de fuarda sergiledi. Ürünler, özellikle gençler tarafından çok beğenildi.

Sürdürülebilir bir dünya hedefiyle sunduğu ürün ve çözümleriyle büyümeye devam eden Zorlu Tekstil, hayata geçirdiği projelerle de aynı zamanda sektöre ilham veriyor.

Turk Grass Ma Carpet ezber bozan ürünlerini Hometex’te tanıttı

Gaziantep merkezli, yüzde yüz yerli sermayeli Turk Grass Ma Carpet, Hometex 2023 Fuarı’nda yüksek kaliteli suni çim halılarını sergiledi. Dünyaca ünlü birçok yerde ürünleri kullanılan marka, fuar boyunca küresel pazara odaklandığını gözler önüne serdi. Turk Grass Ma Carpet kurucusu Mehmet Arslan, 2023 yılı sonunda 8 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedeflediklerini ve amaçlarının çok satan bir firma olmak değil, kalite ile anılmak olduğunu söyledi.

50 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Arslan, 2022 yılında 6.5 milyon dolar ciro rakamına ulaştıklarını hatırlattı. Kendi fabrikalarında geliştirdikleri dekoratif amaçlı çim halıların yanı sıra anti-statik ve güneş ışıklarına karşı solmayan çim halıları büyük bir özenle ürettiklerini vurgulayan Arslan, yeni teknolojik gelişmelere paralel olarak ürün portföylerinin de genişlediğini kaydetti.

Gerçekleştirdikleri ihracat ile Türk bayrağını dalgalandırdıklarını söyleyen Arslan; “Uluslararası marka yaratma fikriyle 2 yıl önce Gaziantep’te kurulduk. Sentetik çim, duvardan duvara halı, parça halı ve sportif zeminler konusunda üretim, pazarlama, ticaret ve ihracat gerçekleştiriyoruz. Dünyaca ünlü futbol takımlarının halı sahalarına özel çim üretiyoruz. Dünyaya suni çim halı satıyoruz. Artık iç pazara da hizmet vermek için düğmeye bastık. Made in Türkiye damgasını tüm dünyaya vurmakta kararlıyız” dedi.

Hefa Group özel deri koleksiyonlarıyla Hometex’te öne çıktı

Tekstil ve suni deri ürünleriyle sektörde 41 yıllık geçmişe sahip olan Hefa Group, Hometex 2023 fuarında dünyanın farklı coğrafyalarından gelen profesyonelleri standında ağırladı. En son koleksiyonlarının yanı sıra özel tasarlanan ürünleriyle fuar ziyaretçilerinin yoğun ilgisini çeken Hefa Group standında yeni anlaşmalar için yoğun görüşmeler gerçekleşti.

‘Fast and First Quality: Hızlı ve Üstün Kalite’ sloganıyla dünyaya açılan Hefa Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şahinler fuarın kendileri açısından çok güçlü başladığını söyledi. Birçok ülkeye kıyasla Türkiye’nin tekstilde çok iyi bir konumda olduğunu belirten Şahinler, ev tekstilinin ihracatı besleyen bir sektör olduğunu kaydetti. Şahinler; “Hefa Group olarak, dünyanın her yerine ihracat yapar durumdayız. İhracatımız her geçen yıl yükseliş ivmesinde. Hometex fuarının da destekleyici bir güçte olduğuna inanıyoruz. Yoğun bir ilgi ile karşılaştık, sektörümüzün gelişimine katkı sağlayan organizasyonlarda yer almanın gururunu yaşıyoruz, bu paralelde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Mayer & Cie. Almanya’nın en iyi KOBİ işverenlerinden biri seçildi

Tekstil makineleri üreticisi Mayer & Cie. İşveren Çekiciliği Merkezi (zeag GmbH) (Centre for Employer Attractiveness) tarafından Almanya’daki en çekici KOBİ işverenlerinden biri olarak seçildi. Albstadt merkezli şirket, çalışanlar ve yönetimle yapılan harici bir anketin bulguları sonucunda The Top Job ödülüne layık görüldü. 24 Şubat’ta Berlin’de eski Almanya Şansölye Yardımcısı Sigmar Gabriel tarafından takdim edilen ödülü Mayer & Cie.’nin iki yönetici ortağından biri olan Marcus Mayer aldı.

Marcus Mayer, özel bir kurum kültürüne sahip olduklarının uzun zamandır farkında olduklarını belirterek şunları söyledi: “Bunu hem bazıları tüm çalışma hayatlarını bizimle geçiren çalışanlarımızdan hem de iş ortaklarımızdan duyuyoruz. Dışarıda yapılan bu araştırma, bu ‘sezgisel bilgiyi’ rakamlarla destekleyerek bilimsel olarak teyit etti.” Geri bildirimi bir ayrıcalık olarak gördüklerini belirten Mayer şunları kaydetti: “Yuvarlak örgü makinelerimizin ve örgü makinelerimizin daha da geliştirilmesinde iyi bir sonucu temelde bir teşvik olarak görüyoruz. Daha fazla iyileştirme için yaklaşımlar arıyoruz. Bu dış anket sayesinde artık insan kaynakları sektöründe yapabileceğimiz düzenlemelerin farkındayız ve bu düzenlemeleri yapmaya niyetliyiz çünkü kendini işine adamış, motive olmuş çalışanlar bir şirketin uzun vadeli başarısı için belirleyici öneme sahip.”

Riri’yi devralan Oerlikon lüks pazarda da büyüyecek

Yüzey mühendisliği, polimer işleme ve eklemeli üretim alanlarında küresel tedarikçi olan Oerlikon Group, 16 Aralık 2022 tarihinde yapılan anlaşmanın ardından lüks moda endüstrisi için kaplamalı metal aksesuarların önde gelen tedarikçilerinden Riri Group’un satın alma işlemini başarıyla tamamladı. Bu anlaşma, Oerlikon’un hızla büyüyen lüks tüketim malları endüstrisi için tam hizmet sağlayıcı Coeurdor’u 2021 yılında satın almasını tamamlayacak stratejik bir adımı temsil ediyor. PVD (Fiziksel Buhar Biriktirme) kaplamalara olan talep arttıkça, Oerlikon’un çevre dostu çözümler sunan PVD teknolojileri, lüks mallar endüstrisinin daha çevreci PVD teknolojisine geçişini hızlandıracak.

Oerlikon İcra Kurulu Başkanı Michael Suess, satın almanın Oerlikon’un temel PVD kaplama yetkinliklerini lüks pazardaki uygulamalara taşıdığını belirterek şunları söyledi: “Bu birleşik uzmanlık, en ileri teknoloji ve lüks pazar bilgisi Oerlikon’u bu sektörde pazar lideri haline getiriyor. Lüks marka müşterilerimizle ortaklık kurmayı ve onların daha sürdürülebilir olmalarına yardımcı olmayı dört gözle bekliyoruz.”

Riri CEO’su Renato Usoni, Oerlikon Luxury Başkanı olarak Oerlikon’un yeni kurulan lüks iş birimine liderlik edecek. Riri, Yüzey Çözümleri (Surface Solutions) bölümü içinde ayrı bir işletme olarak faaliyet gösterecek. Şirketin fermuar ve düğmeleri, bireysel ürünlerde Riri ve Cobrax markalarını kullanmaya devam edecek.

EİB Export-Up Mentörlük Programı başladı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), EMCC (Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği) ve TurkishWin iş birliği ile düzenlenen ‘EİB Export-Up Mentörlük Programı’ kapsamındaki eğitimler başladı. 6 ay sürecek program ile ihracata başlamak veya ihracat potansiyelini geliştirmek isteyen kadın ve genç katılımcıların iletişim ağlarını geliştirmelerine yardımcı olmak, sahip oldukları potansiyele dair farkındalık sağlamak ve ihracatta sürdürülebilir artış hedefleniyor. ‘Sürdürülebilirlik ve Yeşil Büyüme’ temasıyla düzenlenen program dahilinde, mentör/menti arasında ayda bir kereye denk gelecek şekilde ortalama 6 seans gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Navis TubeTex Valilik Mükemmellik Ödülü’nü aldı

ABD’nin Kuzey Carolina Eyaleti Valisi Roy Cooper, terbiye makinelerinin önde gelen tedarikçilerinden biri olan Navis TubeTex’i Valilik Mükemmellik Ödülü ile ödüllendirdi. Raleigh’deki Vali Konağı’nda takdim edilen ödülü, Navis TubeTex adına Başkan ve CEO William Motchar ve Uluslararası Satış, Kıdemli Direktör Jeffrey Dixon aldı.

Bu ödül, her yıl Kuzey Carolina’nın ihracatını artırma çabalarına önemli katkılarda bulunan bir Kuzey Carolina şirketini takdir etmek amacıyla veriliyor. Navis TubeTex, Kıdemli Uluslararası Ticaret Müdürü Glenn Jackman ile dünyanın birçok tekstil merkezinde fuar iş birliği ile 10 yılı aşkın bir süredir Kuzey Carolina Ekonomik Gelişim Ortaklığı ile çalışıyor.

DeFacto Tasarım Merkezi bakanlık onayı aldı

Türkiye merkezli moda ve perakende markası DeFacto, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Tasarım Merkezi olma yolunda ilk adımını, devam eden 24 projesiyle başvuru dosyası hazırlayarak attı. Başvuru sonrası, bakanlık tarafından görevlendirilen uzmanların alan ziyaretleri sonucunda, DeFacto Tasarım Merkezi’nin fiziki şartları, altyapısı, personel yetkinlikleri, iş birlikleri ve projeleri detaylı olarak incelendi ve değerlendirme sonrasında bakanlık tarafından onaylandı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan DeFacto’nun Tasarım Merkezi’ndeki 99 kişilik tasarım kadrosu, ağırlıklı olarak sürdürülebilir, çevre dostu, dijitalleşme ve müşteri odaklı inovatif projelere odaklanıyor.

Rieter’de üst düzey yönetim değişikliği

Rieter Yönetim Kurulu, şirkete dokuz yıldır hizmet veren Norbert Klapper’in yerine Thomas Oetterli’yi CEO olarak atadı. Oetterli (53), 2006 yılında İsviçre CEO’su, daha sonra Avrupa ve Çin’den sorumlu Grup İcra Komitesi üyesi ve 2016’dan 2022’ye kadar Grup CEO’su olarak Schindler Grubu’nun başarılı gelişimine önemli katkılarda bulundu. Oetterli 13 Mart 2023 tarihinde göreve başlayacak ve Klapper, CEO’luk görevinden ayrılmasının ardından Eylül 2023 sonuna kadar Yönetim Kurulu Başkanı’na Kıdemli Danışman olarak hizmet verecek.

Yönetim Kurulu, “Rieter’in mevcut ekonomik ve piyasa koşullarında karşılaştığı ve Yönetim Kurulu ile Grup İcra Komitesi arasında yakın iş birliği gerektiren mevcut zorlukları göz önünde bulundurarak, Thomas Oetterli’nin CEO ve Yönetim Kurulu üyesi olarak ikili bir görev üstlenmesinin avantajlı ve tüm paydaşların yararına olacağını düşündüğünü” açıkladı. Bu nedenle Oetterli’nin 20 Nisan 2023 tarihinde yapılacak olan Yıllık Genel Kurul Toplantısında Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilmek üzere önerileceği belirtildi.

adidas aktivistlerin hedefi oldu

Büyük spor giyim markası adidas, Kamboçyalı bir işçinin eş CEO olarak atanması ve 16 Ocak’ta Berlin Moda Haftası’nda Realitywear adlı defile de dahil olmak üzere işçi haklarını önceliklendirmek ve korumak için cesur yeni planlarını detaylandıran ‘sahte’ bir duyuru ile moda dünyasının gündemine oturdu. Clean Clothes Campaign ile birlikte çalışan aktivist grup The Yes Men olayın sorumluluğunu üstlenirken, Clean Clothes Campaing’in internet sitesinde yer alan açıklamada, “İddia edilen plan, adidas’ın ‘Oyunu Sahiplen’ sloganını, hazır giyim endüstrisindeki adaletsizliği proaktif olarak ele alan bir sloganla değiştirmekti: ‘Gerçekliği Sahiplen’” ifadeleri kullanıldı.

Olay, ‘adidas’ın işçi haklarını önceliklendirmeye ve korumaya yönelik yeni cesur planını detaylandıran sürpriz bir duyurusuyla başladı. Sahte bir adidas alan adından 16 Ocak sabahı gönderilen basın bülteninde, Kamboçyalı eski bir hazır giyim işçisi ve sendika lideri olan ‘Vay Ya Nak Phoan’ın (Khmer dilinde ‘tekstil’), 1 Ocak’ta şirketin başına geçen Bjørn Gulden ile birlikte Eş CEO olarak atanmasına ilişkin çığır açıcı planlar özetlendi. Sahte basın açıklamasının ardından moda dünyası, yeni giyim serisi ‘suffering-forward Realitywear’ın lansmanı için düzenlenen bir ‘adidas’ defilesine tanıklık etti.

Şaka için hazır giyim işçileri ve kampanyacılarla iş birliği yapan The Yes Men’den Mike Bonanno, ezber bozan etik programı haberinin ne yazık ki sahte olduğunu, ancak adidas işçilerinin çektiği acıların fazlasıyla gerçek olduğunu söyledi. Bonanno: “Adidas, hazır giyim işçilerine alacaklarını ödeyerek, İşçilerine Ödeme Yap sözleşmesini imzalayarak ve nihayetinde kar elde etmelerini mümkün kılan insanların gerçekliğine sahip çıkarak bunu düzeltebilir” dedi.

Perakendecilerin ünlü markası Granz Tekstil konkordato talep etti

2014 yılından bu yana Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren ve ünlü market zincirlerine dönük üretim yapan Granz Tekstil San. ve Tic A.Ş. ve  şirket sahibi Hüseyin Yolcu konkordato talebinde bulundu. Basın İlan Kurumu Resmi İlan Portalında yer alan ilan metnine göre, bu talep üzerine; 13 Aralık 2022 tarihi saat 15:00 itibariyle 3 ay geçici mühlet verildi. Artı Gerçek’ten Dinçer Gökçe’nin özel haberinde yer alan bilgilere göre; A101, BİM, Şok ve Migros gibi çok sayıda mağazaya sahip şirketlerin siparişlerini teslim etmek için büyük bir mali yükün altına girince mali dengesi bozulan Granz Tekstil’in 72 milyon liralık borcu bulunuyor. Şirketin avukatı Nuray Albayrak’ın imzasını taşıyan dilekçede; “döviz kurlarındaki yükseliş, bankaların kredi sağlamada yarattığı sorunlar ve üretim yapan kimi firmaların zamanında ürünleri teslim etmemesinin” şirketi sıkıntıya soktuğu ifadelerinin yer aldığı belirtiliyor.

Sasa Hollanda’da bir milyon euro’luk şirket kurdu

Polyester, elyaf, filament iplik, polyester bazlı polimerler, özel polimerler ve ara ürünlerde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alan SASA Polyester Sanayi A.Ş., Hollanda’da bir milyon euro sermaye ile Sasa Trading BV unvanlı yeni bir şirket kurduğunu duyurdu. Firmanın Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Önümüzdeki dönemde yurt dışında yapılabilecek yatırımlar ve kurulabilecek ortaklıklar ile küresel kredi ve sermaye piyasalarında gerçekleştirilebilecek işlemlerin daha hızlı ve etkin yürütülmesini sağlamak amacıyla, sermayesinin tamamı %100 bağlı ortaklığımız olan Sasa Uluslararası Finansal Yatırım A.Ş.’ye ait olmak üzere Hollanda’da 1.000.000 euro sermaye ile Sasa Trading BV unvanlı yeni bir şirket kurulmuştur.”

Yeşim Tekstil fabrikasında grev başarıyla sonuçlandı

Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (Teksif) ve  Almaxtex A.Ş. (Yeşim Tekstil) arasında süren toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 29 Kasım 2022 tarihinde 4500 işçinin katılımıyla başlayan grev, ikinci gününde anlaşmayla sonuçlandı.

Medyada yer alan haberlere göre, Teksif ile Almaxtex yetkililerinin bir araya gelerek toplu iş sözleşmesini imzalaması sonucu, yüzde 27 enflasyon farkının üzerine yüzde 15 zam yapılarak ilk altı ay için yüzde 42 zam oranında anlaşıldı. İkinci altı ay için ise enflasyon verileceği bildirildi. Ayrıca sözleşmede kıdeme de 55 liralık artış olacağı belirtildi. Erzak ve ikramiyelerde ise herhangi bir iyileştirme yapılmadığı belirtildi.

Yeşim Tekstil fabrikasında 4500 işçi greve gitti

Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (Teksif) ve Almaxtex (Yeşim Tekstil) arasında süren toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde anlaşma sağlanamaması sonucunda 29 Kasım 2022 tarihi itibarıyla Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki fabrikada 4500 işçinin katılımıyla grev uygulanmaya başlandı.

Teksif Sendikası Şube Sekreteri Rauf Yılmaz Bursada Bugün’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Sendikamızın İstanbul’daki fabrikalarla yaptığı anlaşmalar yüzde 48 zammı içeriyordu. Çoğu Yeşim Tekstil’den küçük fabrikalar ve anlaşmayı kabul ettiler. Dün akşam son kez masaya oturduk. Bu sabah 05:30’a kadar görüşmeler sürdü. Biz yüzde 25 zam talebimize karşın yüzde 5 zam diretilmesiyle karşılaştık. 7 aydır olduğu gibi bu son görüşmede de bir sonuca varılamadı ve ilan ettiğimiz grevi başlattık.”

Inditex çalışanları maaş artışı için grevde

Bünyesinde Zara, Pull&Bear, Oysho, Stradivarius, Massimo Dutti ve Bershka markalarını bulunduran Inditex çalışanlarının yüzde 57’sinin kısa dönemli sözleşmelerle dondurulan maaşlarla çalıştırıldığı belirtilirken, şirketin merkezinin bulunduğu Galisya bölgesindeki çalışanları, maaş artışı talebiyle greve gitti. Grev için ‘Black Friday’ (Kara Cuma) olarak adlandırılan alışverişin en yoğun olduğu indirim günlerini seçen Inditex çalışanları, iş bırakma eylemleri nedeniyle Coruna kentinde gösteri düzenledi. Inditex’e bağlı mağazaların kapalı olduğu Coruna’da çalışanlar, sokaklara inerek maaşlarının artırılmasını, çalışma sözleşmelerinin uzun dönemli olarak revize edilmesini istedi. Şirketin Madrid’deki mağazaları da kış dönemi indirimlerinin başlayacağı 7 Ocak’ta greve gitme kararı aldı.

Dünyanın en büyük tekstil gruplarından Inditex, geçtiğimiz günlerde IndustriALL ile, iki kuruluş tarafından ilk kez 2007 yılında imzalanan ve tekstil tedarik zincirinde daha iyi çalışma koşulları sağlayan Küresel Çerçeve Sözleşmesini ilerletmek için tasarlanmış yeni bir protokol imzalamıştı.

Tekstil sektörünün kalifiye personel açığı Bolu’da kapanıyor

Bolu’da bu yıl öğrenci alımına başlayan Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, endüstri, makine sektörlerinin yanı sıra tekstil sektöründe ihtiyaç duyulan kalifiye personeli yetiştirecek. Bolu Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) yapılan meslek lisesi, ‘Makine ve Tasarım Teknolojisi’, ‘Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri’ ve ‘Moda Tasarım Teknolojileri’ bölümleriyle 102 öğrenciye hizmet vermeye başladı. Okulu tercih eden öğrenciler, hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de sektörlerin sunmuş olduğu imkanlarla daha donanımlı şekilde mezun olarak iş hayatına başlamada avantaj elde edecek.

Atölye derslerinin bir kısmı OSB içerisindeki işletmelerde yapılırken, stajlarını fabrika ve işletmelerde yaparak tecrübe kazanacak öğrencilerden başarılı olanlar, burs imkanı da elde edecek.

Okuldan mezun olduktan sonra OSB içerisindeki fabrika ve işletmelerde hemen işe başlama imkanına sahip olabilecek öğrencilerin yemek ve ulaşım ihtiyaçları, bu yıl Bolu Valiliği tarafından karşılanacak.

Kordsa’dan 7 milyon dolarlık yeni yatırım

Kordsa KAP’a yaptığı açıklamada, Kordsa Türkiye İzmit Fabrikası’nda, yüksek performans lastiklerinde kullanılan tekkorda olan global talebin artmasına cevap verebilmek üzere 7 milyon Amerika Doları tutarında tekkord üretim hattı yatırımı yapacağını bildirdi. Açıklamanın devamında; “İnşaat güçlendirme sektöründeki büyüme stratejilerimize paralel olarak, yurt içi büyümeyi devam ettirmek ve ihracat pazarlarımızdaki fırsatları değerlendirebilmek amacıyla 5 milyon Amerikan Doları tutarında mevcut hatta ilave hat olarak Polipropilen Monofilament Fiber Donatı (Kratos PP) üretim hattı yatırımı yapılmasına karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Kordsa Türkiye’nin İzmit tesislerinde yapılacak bu yatırımların 2024 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

Firma KAP’a yaptığı son açıklamada ise lastik üreticilerinin artan taleplerini bölgesel olarak karşılamak amacıyla Kuzey Amerika’daki tesislerinde kord bezi terbiye kapasitesini artırma kararı aldığını duyurdu. 20 milyon Amerikan Doları değerinde yatırımla yürütülecek ek hat projesinin 2024 yılında faaliyet geçmesi planlanlanıyor. Yeni yatırımla birlikte şirketin kord bezi üretim kapasitesinin yılda 19 kilo ton artacağı belirtiliyor.

H&M Move tüm dünyayı harekete çağırıyor

Harekete odaklanan yeni markası H&M Move ile sürdürülebilir şekilde şık ve kullanışlı spor kıyafetleri yaratan H&M, tüm dünyayı ve tüm bedenleri harekete geçirmek için aktör, aktivist ve fitness uzmanı Jane Fonda ve ünlü koreograf, kreatif ve hareket direktörü JaQuel Knight ile güçlerini birleştirdi. Resmi olarak yeni markasının lansmanını gerçekleştiren H&M, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Bu lansmanı, spor giyimi demokratikleştirmek, tüm dünyayı ve herkesin nasıl olursa olsun hareket etmesini sağlamak için cesur bir misyon üstlenerek kutluyoruz. Bu muhteşem lansmanı mümkün kılan ekiplerimize ve bu harika fotoğrafları paylaştığı için Londra Oxford Circus ve Stratford mağazalarımıza teşekkür ederiz!” dedi.

Geleneksel kutnu kumaşı ünlü modaevi Dior’un son koleksiyonunda

Gaziantep’in unutulmaya yüz tutmuş bir değeri olan kutnu kumaşını yeniden hayata döndüren Kutnia markası, uluslararası bir başarıya imza attı. Dünyaca ünlü modaevi Dior, Erkek İlkbahar/Yaz 2023 koleksiyonunda Kutnia’nın ürettiği kutnu kumaşını (Kutnia Crafted Fabric) kullandı. Dior ayrıca sosyal medya hesaplarında kutnu kumaşının tekniği, önemi ve tarihi üzerine Gaziantep’te çekimlerini gerçekleştirdiği bir video yayınladı.

16. yüzyılda Osmanlı saraylarında kullanılan kutnu kumaşı, tüm zamanların en parlak kumaşlarından biri olarak biliniyor. Genellikle çizgili ve renkli tasarımlara sahip kutnu kumaşı, ipek ve pamuğun elle dokunması sonucu üretiliyor ve Gaziantep’in tarihsel önemi nedeniyle bölgedeki diğer dokuma kumaşlardan ayırılıyor. İpek Yolu üzerinde olan kent, tarih boyunca yerel pamuk ile bölgeden geçen tüccarların taşıdığı ipeğin birbirine karışarak yepyeni bir kumaş ortaya çıkarmasına zemin hazırladı.

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak yolculuğuna başlayan Kutnia markası, kurucusu Julide Konukoğlu’nun inisiyatifiyle kutnu kumaşını, dokuma tarzını değiştirmeden, zamana uygun bir hale getirerek ve geliştirerek dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Kutnia, önceleri eni dar olduğu için kullanım alanı kısıtlı olan bu kumaşı genişletip dikişe elverişli bir hale getirerek yola çıktı. Kutnu üretim zanaatına büyük önem veren markanın ürettiği kumaşlarda ise her ustanın kişisel imzası bulunuyor.

Xerox’ta beklenmedik vefat haberi

Xerox Holdings Corporation Başkan Yardımcısı ve CEO’su John Visentin’in, devam eden bir hastalığın komplikasyonları nedeniyle 28 Haziran tarihinde beklenmedik bir şekilde vefat ettiği açıklandı. Mayıs 2018’de Xerox’a katılan Visentin’in vizyoner bir lider olarak şirketin öncü konumunu sağlamlaştırmada oldukça önemli bir rol oynadığı belirtidi. Ani vefat haberinin ardından 2018 yılından bu yana Xerox Başkanı ve Operasyon Direktörü olarak görev yapan Steve Bandrowczak, geçici CEO olarak atandı.

Xerox Yönetim Kurulu Başkanı James Nelson yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “John, Mayıs 2018’de şirkete katılmasından bu yana, Xerox’u ileriye taşıdı. Bir yenilik savunucusu olarak, bir baskı ve hizmet sağlayıcısı olan Xerox’un mirasını benimsedi, geliştirdi ve dönüştürücü bir yolculuğa çıktı. Şirketin uzmanlığını ve çözümlerini dijital ve BT hizmetlerine, finansal hizmetlere ve çığır açıcı teknolojilere genişletti. John’un gücü, enerjisi ve işe, müşterilerine, ortaklarına ve çalışanlarına olan bağlılığı oldukça özlenecek.” Nelson geçici CEO olarak atanan Steve Bandrowczak’ın görevlerini yerine getirirken yönetim kurulunun ve tüm yönetim ekibinin aktif ve tam desteğine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Hepsinin bu trajik haberden dolayı çok üzgün olduklarını ve bu zor zamanda ailesini kendi düşüncelerinden ön planda tuttuklarının altını çizen Steve Bandrowczak; “John’un vizyonu açıktı ve Xerox ekibi, yalnızca hissedarlarımıza, müşterilerimize ve partnerlerimize olan taahhütlerimizi yerine getirmek için değil, aynı zamanda John’un mirasını sürdürmek için de bu vizyonu gerçekleştirmeye devam edecek” dedi.

Label Array ve Vegan Fashion Week’ten iş birliği

Bu sezon, Label Array, 13-15 Haziran tarihlerinde LA Market Week boyunca etik ve sürdürülebilir markalardan oluşan bir seçki sunmak için Vegan Fashion Week ile iş birliği yapıyor. Bu kapsamda California Market Center, 10C Katındaki 10C Loft Etkinlik Alanında, dünyadaki tek profesyonel vegan moda fuarı VEGAN WORLD™ by Vegan Fashion Week’e ev sahipliği yapacak. Etik ve sürdürülebilir moda, güzellik ve yaşam tarzı dünyalarını birleştiren platformda; elma derisi, kaktüs derisi, şarap derisi, dut derisi ve daha fazlasını içeren yeni nesil sürdürülebilir malzemelerden oluşan koleksiyonlar ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Etkinlik aynı zamanda katılımcılara moda endüstrisinde yeni iş birlikleri kurmak için önemli bir imkan sunacak.

Ünlü mayo üreticisi Zeki Triko icradan satıldı

Son yıllarda ekonomik sorunlar yaşayan ünlü mayo üreticisi Zeki Triko markalarının icradan satıldığı belirtildi. İş insanı Zeki Başeskioğlu tarafından 1958 yılında kurulan şirket, yıllar içerisinde uluslararası 50 derginin kapağında yer aldı. Dünyaca ünlü modellerle çalışan Zeki Triko başarılarıyla Türkiye’nin tanıtımında da önemli bir rol üstlendi. Şirketin geldiği son durumun ise pandeminin yarattığı olumsuzluklardan bağımsız gerçekleştiği ve son 5-6 yıldır kötü gidişatın durdurulamadığı aktarıldı. İstanbul’da kalan son satış noktası olan Nişantaşı mağazasında da kepenk indiren Zeki Triko, geçen yıl faaliyetlerine son vermişti ve şirkete ait markalar alacaklılar tarafından icradan satışa çıkarılmıştı. Zeki Triko markalarının satışının, Aralık 2021 tarihinde İstanbul 13. İcra Dairesi tarafından gerçekleştiği öğrenildi. Markayı Antalya merkezli bir turizm firmasının aldığı ve tekrar üretime başladığı belirtildi.

Mayo üretimi ile birlikte top modeller ile çalışan Zeki Triko, aralarında Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Heidi Klum, Naomi Campbell, Adriana Lima, Alessandra Ambrosio, Doutzen Kroes ve günümüzün ünlü modelleri Gigi ve Bella Hadid’in annesi Yolanda Hadid’in de olduğu dünyaca ünlü mankenler ile çekimler ve defileler düzenlemişti.

Orta Anadolu’dan yeni metaverse hamlesi; Blueskyer NFT

Türkiye’nin köklü denim üreticilerinden Orta Anadolu, dünyanın ilk %100 rejeneratif pamuklu denim NFT’si (non fungible token) Blueskyer NFT’yi duyurdu. Muse VR ile iş birliği içinde geliştirilen Blueskyer NFT, bilinçli tüketimin ‘bluesky’ (geleceğe iyimser bakma) vizyonunu ve bugün insanların yaşamak istediği geleceği yaratmak için yenileyici bir sistemi temsil ediyor. Ayrıca bu, Orta Anadolu’nun iklim değişikliğini ve atıkları ortadan kaldırmayı, biyolojik çeşitliliği yeniden yabanlaştırmayı ve sosyal eşitliği iyileştirmeyi amaçlayan yeni nesil tasarımcıların, sanatçıların, yaratıcıların, iklim savunucularının ve daha fazlasının ruhunu yakalayan #iamablueskyer hareketini yaratma ve destekleme taahhüdünü temsil eden ilk NFT olma özelliğini taşıyor.

Orta Anadolu Direktörü Dr. Sedef Uncu Aki; “Atık ve yoğun karbonlu süreç kültüründen uzaklaşacak ve endüstrimizi ileriye taşıyacaksak, ‘bluesky’ anlayışına uyum sağlamamız gerekiyor” dedi. Orta Anadolu’da, cazip inovasyonlar, açık kaynak teknolojisi ve toplu eylem yoluyla denim endüstrisinin sistem dönüşümü olan yenileyici bir platform oluşturmak istediklerini açıklayan Aki; “Ancak o zaman yarının daha iyimser ve yenileyici bir denim endüstrisine gerçekten ulaşacağız” diye konuştu.

Borsa İstanbul’da gong, Sun Tekstil için çaldı

Moda ve tekstil alanında yürüttüğü entegre faaliyetleriyle sektörün önde gelen şirketlerinden Sun Tekstil, Borsa İstanbul’da gerçekleşen gong töreni ile kapılarını halka açtı. Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Sun Tekstil’in yaklaşık 730 milyon TL’lik halka arz tutarıyla çok başarılı bir halka arz gerçekleştirdiğini açıkladı. QNB Finansinvest Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde gerçekleşen halka arz süreci, toplamda 2,5 kat talep ile tamamlandı. Pay fiyatının 26 TL olarak belirlendiği halka arza ilişkin talep toplama sürecinde toplam 33 bin 230 yatırımcıdan talep geldi. Şirketin hisseleri, 20 Mayıs Cuma günü itibarıyla Borsa İstanbul’da SUNTK kodu ile işlem görmeye başladı.

ISKO ve Paolo Gnutti’den yeni denim koleksiyonu

Sanko Holding bünyesinde bulunan, dünyanın önde gelen denim üreticilerinden ISKO Denim ve İtalyan premium denim kumaş üreticisi PG Denim’in kurucusu Paolo Gnutti birinci sınıf lüks denim dünyasına yeni bir soluk getirmek için el ele veriyor. Her ikisi de sırasıyla gelişmiş sorumlu denim teknolojileri konusundaki uzmanlıklarını ve rafine kumaşların yükselişini bir araya getirerek, PG Denim’in özel ISKO™ Luxury koleksiyonlarını hayata geçirecek. ISKO Denim, bu ve daha pek çok yeniliği 17-18 Mayıs tarihleri arasında Berlin’de düzenlenecek Denim Première Vision fuarında tanıtacak.

ISKO Stratejik Projeler Direktörü Marco Lucietti denim alanında en saygın isimlerinden biri olan Paolo Gnutti ile iş birliği yapmaktan heyecan duyduklarını söyledi. Lucietti sözlerini şöyle sürdürdü; “Lüks segmentinin benzersiz ihtiyaçlarına göre yüksek profilli en devrimci teknolojik yeniliklerle tüm sektöre ilham vermek bizim için harika bir an ve Paolo’nun yaratıcı dokunuşunun ISKO Denim’in en iyi özelliklerini ortaya çıkaracağını biliyoruz.”

ISKO ile iş birliğinin pek çok düzeyde heyecan verici olduğunu dile getiren PG kurucusu Paolo Gnutti ise şu açıklamada bulundu; “Şirket, lüks estetiği keşfetmek anlamında son derece ilgimi çeken denim dünyası için kalite, performans ve sürdürülebilirlik açısından oyunun kurallarını değiştiren teknolojilere öncülük ediyor. Modaya uygun lüks denim dünyasına benzersiz bir dokunuş getirecek yeni ve özel kumaşlarla çalışacağız. Birlikte, premium sektöre gerçekten enerji vereceğiz.”

İkonik LC Waikiki Maymunu NFT dünyasında

Türkiye’nin global moda perakende markası LC Waikiki, yıllardır Türkiye’nin en sevilen marka karakterleri arasında olan LC Waikiki Maymunu’nun müşteri ile ilk buluştuğu vintage tasarımlarını, NFT (Non-Fungible Token) yatırımcıları için bir koleksiyon parçası hâline getiriyor. En popüler NFT pazaryerlerinden biri olan OpenSea’de satışa sunulan  koleksiyondan elde edilen tüm gelir, çocukları nitelikli eğitimle buluşturmak için TEGV’e bağışlanacak. Toplam satış hacminin 12 milyar doları aştığı NFT piyasasına giren LC Waikiki Vintage Maymun Koleksiyonu 22 Nisan 2022 tarihinde satışa sunuldu.

NGL tekstil taşımacılığında %25 artış hedefliyor

Uzun yıllardır Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden olan tekstil ve hazır giyim ürünlerinin, hızlı ve güvenli teslimatı büyük önem taşırken, bunların uluslararası taşımacılığı aynı zamanda Türkiye’ye önemli miktarda döviz kazandırıyor. Toplam ihracat taşımalarının yüzde 30’u tekstil ürünlerinden oluşan ve hızlı teslimat için önemli yatırımlar yapan Norther Global Logistics (NGL), bu yıl tekstil ihracat taşımalarını yüzde 25 artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Tekstil sektöründe değişim ve hızın süreklilik arz ettiğini ve güvenli teslimatın ön planda tutulduğunu anlatan NGL Kurucu Ortağı Ferhat Emanetoğlu, sektördeki sezon bazlı satış politikaları nedeniyle ürünlerin bir an önce hasarsız teslim alınması ve perakende satış için hazır hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Emanetoğlu kendilerinin de bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi.

Tekstil sektöründe hacimli yükler için ekspres tır taşımacılığı, düşük hacimli yükler için minivan hizmeti verdiklerini aktaran Emanetoğlu, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yaptıkları yatırımla minivan araç sayılarını 22’ye çıkardıklarını hatırlattı. Emanetoğlu; “Minivan seçeneğiyle Avrupa taşımalarımızda ortalama 2-3 gün gibi bir sürede nihai adrese teslimat yapabiliyoruz. Kolili, askılı ve rulo tekstil ürünlerini parsiyel veya komple olarak güvenle taşıyabiliyoruz. Ekspres taşımalarla hem üretimin hem de satışların kesintisiz devam etmesini sağlıyoruz” dedi.

İplikhanelerde kapasite arttı, ham madde tüketimi düştü

ITMF (Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu), dünyanın hemen hemen tüm tekstil üreten ülkelerindeki kesikli elyafla çalışan iplikhanelerde üretken kapasite ve ham madde tüketimine ilişkin 2020 yılı Uluslararası Tekstil Endüstrisi İstatistiklerini (ITIS) yayınladı. Rapora göre, dünya çapında kurulu kısa elyaf iğ sayısı, 2020’de 221 milyon adet olarak sabit kalmaya devam ederken, kurulu açık uçlu rotorların sayısı 2019’da 7,4 milyondan 2020’de 7,2 milyona geriledi. Esas olarak Çin’de modası geçen makinelerin hurdaya ayrılması nedeniyle her iki segmentte de önceki yıllarda gözlenen düşüş trendlerinin sona ermiş göründüğü belirtildi. Diğer bölgelerde gözlenen trendlerde ise bir değişim kaydedilmezken. 2020 yılında Avrupa, Doğu ve Avrupa, Batı hariç tüm bölgelerde kurulu airjet iğ sayısı artış gösterdi.

Mekikli ve mekiksiz dokuma makineleri arasındaki ikame 2020 yılında devam ederken, buna rağmen kurulu mekiksiz dokuma makinelerinin sayısı ilk kez 2019’da 1,68 milyondan 2020’de 1,64’e düştü. Kesikli elyafla çalışan iplikhanelerdeki toplam ham madde tüketimi, 2019’da 46 milyon tondan 2020’de 41 milyon tona keskin bir düşüş yaşadı. Ham pamuk, sentetik ve selülozik kısa elyaf tüketimi sırasıyla %12, %14 ve %9 oranında azaldı. Raporda bu etkinin, esas olarak COVID-19 salgını sırasında azalan üretim seviyelerini yansıttığı belirtiliyor.

İTHİB ve İHKİB başkanları güven tazeledi

Tekstil ve giyim endüstrilerinin ihracatçı birliklerinde Seçimli Olağan Genel Kurul heyecanı yaşandı. Kimi birliklerde adaylar arasında yarış gerçekleşirken kimisinde tek liste ile seçime gidildi. Önümüzdeki dört yıl boyunca görev yapacak olan yönetimler için yapılan seçimlerde sürpriz yaşanmadı. İstanbul Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) seçiminde mevcut başkan Ahmet Öksüz tek liste olarak girdiği seçimde tekrar başkan seçildi. Diğer yandan İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) başkanlık seçiminde mevcut Başkan Mustafa Gültepe’ın karşısına Özkan Karaca rakip olarak çıktı. Buna karşın Gültepe 1055 oyla yarışı önde tamamlamayı başardı.

Seçim sonrasında konuşan Öksüz, tekstil sektörünün yıl sonundaki 15 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşması için yönetim olarak çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerinin altını çizdi. Yeni dönemde de en önemli hedeflerinin güçlü projeleriyle sektörü en iyi şekilde temsil etmek olduğunu belirten Öksüz sözlerini şöyle sürdürdü; “İhracatta pazar çeşitliliği sağlayacak heyetlerimiz ve fuarlarımız, katma değer artışı sağlayacağımız projelerimiz ve tanıtım faaliyetlerimiz ile orta vadede Dünya’nın en büyük ilk 3 ihracatçısından biri olacağız. Bu başarıyı birlikte tesis etme yolunda; sorumluluğumuz büyük, heyecanımız baki, inancımız tam! Gelecekten kaygılı değil, umutluyuz. Çünkü BİRLİKle ihraç ettik, birlikte iftihar ediyoruz.”

Görevini bir dönem daha devam ettirecek olan İHKİB Başkanı Gültepe ise seçim sonucuna ilişkin olarak; “Dört yıl daha İHKİB’e hizmet etme şerefini bizlere layık gören değerli üyelerimize ve bugün bizi yalnız bırakmayan TİM Başkanımız Sn. İsmail Gülle’ye, şahsım ve Yönetim Kurulum adına teşekkür ederim! Küresel rekabette sektörümüzü daha güçlü konuma getirmek için ilkleri gerçekleştirmeye ve Hazır Giyim bayrağını en tepede dalgalandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Öksüz ve Gültepe yeniden başkan seçilirken, yönetim kurullarında farklı isimlerle yola devam etme kararı aldı.

EDMİB, Erkan Zandar ile devam dedi

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (EDMİB) 2021 yılı seçimli genel kurulu Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. EDMİB Genel Kurulu’nda, Erkan Zandar Yönetim Kurulu Başkanlığına tekrar seçilerek güven tazeledi. Divan Başkanlığını Güven Tuzcu, katiplikleri ise Yerdal Gürten ve Kadir Tuncer yaparken, genel kurulda Zandar’ın hazırladığı liste 47 oyla seçimi kazandı. Zandar yeni listesinde 5 değişikliğe gitti. Ayrıca genel kurulda, EDMİB’in 2021 yılındaki 170 milyon dolarlık ihracatının yüzde 52’sini gerçekleştiren 22 firma için ‘Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’ düzenlendi.

4 yıl önce seçim maratonuyla göreve geldiklerini anlatan EDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, bu sefer birlik ve beraberlik içinde ilerlediklerini dile getirdi. Zandar sözlerini şöyle sürdürdü; “Pandemi sürecinde zorlu iki yıl geçirdik. Buna rağmen ihracatımızı artırmayı başardık. 4 yıl önce yönetim kuruluna seçilme yeterliliğine sahip firma sayımız 25 iken bugün 60 firmaya ulaştık. İhracatı tabana yaydık. 4 yıllık dönemde deri konfeksiyon ve tabakhanelerde yaşadığımız kayıpları gidermek önümüzdeki 4 yıllık dönemde öncelikli çalışma konularımız olacak.”

Önümüzdeki dönemde daha da gençleşen yönetim kuruluyla Güney Kore ve Kuzey Amerika pazarlarına odaklanacaklarını aktaran Zandar, diğer bir odak noktasının ise sektörün kalifiye personel ihtiyacına cevap vermek olacağını belirtti.

Metaverse’ün günümüzün gerçeği olduğuna dikkat çeken Zandar, sanal showroom’un nasıl yapılacağına dair ve deri sektöründe sanal bir AVM kurmak için çalışacaklarını açıkladı. Zandar, sanal showroom kurulumu ile ilgili başarılı projeler yapan İzmirli bir firma ile iletişim halinde olduklarını sözlerine ekledi.

VDMA’da Janpeter Horn dönemi başladı

Alman makinecilerinin çatı örgütü VDMA’da tekstil makinecilerinin yeni başkanı belli oldu. VDMA’nın Leonberg’de yapılan üye toplantısında VDMA Textile Machinery’nın yeni başkanı olarak August Herzog Maschinenfabrik’in Genel Müdürü Dr. Janpeter Horn seçildi. Yeni Yönetim Kurulu, Başkan Yardımcılığına seçilen Brückner Trockentechnik’in Yönetici Ortağı Regina Brückner ve Thies Textilmaschinen’in Yönetici Hissedarı Verena Thies ile tamamlandı.

Yeni başkan olarak seçilmesine ilişkin açıklamada bulunan Dr. Horn, Regina Brückner ve Verena Thies’in yanında olmasından memnun olduğunu dile getirdi. Her ikisinin de uzun yıllardır VDMA Tekstil Makineleri Yönetim Kurulu’nda ve Avrupa Tekstil Makineleri Üreticileri Komitesinde (CEMATEX) görev yapmakta olduğunu söyleyen Dr. Horn; “Bu ekiple, sektörün çıkarlarını ulusal ve uluslararası düzeyde etkin bir şekilde temsil etmeye hazırız” dedi.

VDMA Tekstil Makineleri’nin 2026 yılına kadarki yasama dönemi için yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:

Janpeter Horn (Başkan), August Herzog Maschinenfabrik

Regina Brückner (Başkan Yardımcısı), BRÜCKNER Trockentechnik

Verena Thies (Başkan Yardımcısı), THIES

Peter D. Dornier, Lindauer DORNIER

Stefan Flöth, A. Monforts Textilmaschinen

Arno Gärtner, KARL MAYER STOLL Textilmaschinenfabrik

Markus Kleindorp, MEMMINGER-IRO

Andreas Lukas, ANDRITZ Küsters

Benjamin Mayer, Mayer ve Cie.

Jörg Morgner, Temafa Maschinenfabrik

Benjamin Reiners, Reiners + Fürst

Dr. Uwe Rondé, Saurer Group

Eric Schöller, Groz-Beckert

Georg Stausberg, Oerlikon Textile

Heinrich Trützschler, Trützschler Group

Kordsa’da İbrahim Özgür Yıldırım CEO görevine başladı

Lastik güçlendirme ve kompozit malzemeler pazarlarının global aktörlerinden Kordsa’da 2017 yılından bu yana CEO görevini yürüten Ali Çalışkan, 1 Nisan tarihinden itibaren görevini halen Asya Pasifik bölgesinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan İbrahim Özgür Yıldırım’a devretti. Aynı tarihten itibaren Sabancı Üniversitesi’ne Genel Sekreter olarak atanan Çalışkan, aynı zamanda Kordsa Yönetim Kurulu üyesi olarak görev alacak.

Ali Çalışkan ve İbrahim Özgür Yıldırım’a yeni görevlerinde başarılar dileyen Kordsa Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar görev değişikliğine ilişkin şunları dile getirdi:

“36 yılı aşkın süredir Kordsa’da birçok pozisyonda bulunan Ali Çalışkan, Kordsa’nın gerek lastik güçlendirme alanında dünya lideri olmasında, gerekse yeni iş alanlarına açılmasında etkin liderlik rolü gerçekleştirmiştir. İbrahim Özgür Yıldırım da operasyon, inovasyon ve pazar geliştirme alanlarındaki başarıları ve tecrübesi ile dünya lideri bir ileri malzeme şirketi olması yolunda şirketimize liderlik edecek. Her iki yöneticimize de tüm katkıları için teşekkür ediyorum. Vizyonları ve deneyimleri ile yeni görevlerinde de başarılarını artırarak sürdüreceklerine yürekten inanıyorum.”

Uster’in yeni CEO’su Davide Maccabruni göreve başladı

Uster Technologies’de beklenen CEO değişimi gerçekleşti. Kasım ayında Uster Technologies tarafından yapılan açıklamada CEO Thomas Nasiou’nun istifa kararı verdiği ve yerini SSM Schärer Schweiter Mettler AG’nin eski CEO’su ve Savio Group Components Genel Müdürü Davide Maccabruni’nin alacağı bilgisi paylaşılmıştı. Davide Maccabruni 1 Nisan itibariyle Uster Technologies’in CEO’luk görevine başladı. Sultex’te (ITEMA dokuma), SSM’de ve Savio’da hem inovasyon hem de yönetim rollerinde çalışarak deneyim kazanan Maccabruni, tekstil endüstrisinde müşteriler ve pazarlar konusunda kapsamlı bir deneyime sahip bulunuyor.

Tekstil sektörüne çok şey katan bir organizasyon olan Uster’e katılmaktan mutluluk ve onur duyduğunu söyleyen Maccabruni; “Tüm Uster meslektaşlarının ‘Kaliteyi Düşün’e odaklanma çabalarına ve tüm tekstil zinciri için değer yaratan başarılı çözümler geliştirmeye devam etme çabalarına bilgi ve tecrübemle hizmet etmeyi taahhüt ediyorum. Ama daha da önemlisi, birlikte çalışmak ve büyük bir organizasyonun Uster ruhunun devam etmesini ve gelişmesini sağlamak” dedi.

Küresel tekstil makineleri pazarı büyümesini sürdürecek

Research and Markets’ın yayınladığı rapora göre, 2020 yılında 5,9 Milyon adet parça olarak tahmin edilen küresel tekstil makineleri pazarının, 2027 yılına kadar revize edilmiş 10,9 Milyon adet parça büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca pazarın 2020-2027 analiz döneminde %9.1’lik bir yıllık büyüme yaşaması bekleniyor.

Raporda yer alan segmentlerden biri olan iplik makinelerinin analiz dönemi sonunda %7,6’lık bir yıllık büyüme kaydederek 8,8 Milyon adet parçaya ulaşması öngörülüyor. Pandeminin ve neden olduğu ekonomik krizin ticari etkilerinin kapsamlı bir analizi sonucunda ise, tekstüre makineleri segmentindeki büyüme, 7 yıllık dönem için revize edilmiş %18,6’lık bir yıllık büyüme olarak yeniden belirlendi.

ABD’deki tekstil makineleri pazarının 2020 yılında 35,9 bin adet parça olduğu tahmin ediliyor. Çin’in 2027 yılına kadar tahmini 5,9 Milyon adet parça pazar büyüklüğüne ulaşması ve 2020-2027 analiz döneminde %9’luk bir yıllık büyüme yakalaması bekleniyor. Japonya ve Avrupa’nın ise aynı dönemde sırasıyla %6,6 ve %8 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

LC Waikiki’den metaverse atağı

LC Waikiki, metaverse’ün beraberinde getirdiği etkileyici deneyimleme potansiyeli ile online ve offline alışveriş alışkanlıklarında yeni bir sayfa açma hedefiyle harekete geçti. Marka bu kapsamda, içeride kurduğu meta ekip tarafından geliştirilen meta-store / mağaza-ötesi çalışmasının ilk görsellerini kamuoyuyla paylaştı.

LC Waikiki’nin metaverse çalışmaları hakkında bilgi veren LC Waikiki Dijital Dönüşüm ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Şerafettin Özer, metaverse çalışmalarını gelişen teknolojilerin yardımıyla fiziksel ortamlarda, dijital kanallarda ve bütünleşik olarak çoklu kanallarda olmak üzere 3 başlıkta ele alacaklarını söyledi. Özer, bu heyecan verici değişimi, hem şirket içindeki meta ekibiyle, hem de dış kaynaklarla yöneteceklerini açıkladı.

Zamanlama ile ilgili henüz net bir açıklama yapılmazken, marka gelişmelerle ilgili bilgileri paylaşmaya devam edeceğini belirtti.

Yeşim Tekstil, kurucusu Şükrü Şankaya’yı onurlandırmayı sürdürüyor

Yeşim Tekstil’in kurucusu Şükrü Şankaya’nın vefatı sonrasında yapılan bağışlarla başlatılan kurumsal iyilik hareketi eğitime destekle büyüyor. Zamanla Türk Eğitim Vakfı Şükrü Şankaya Burs Fonu’na dönüşen hareket, rahmetli Şankaya’nın doğum günü olan 9 Mart’ta yeni bir aşamaya ulaştı. Yeşim Tekstil eski çalışanlarından Özlem Şenkoyuncu’nun hazırladığı “İçindeki Yıldızı Keşfet” isimli kitabın satışından elde edilecek tüm gelir, kız çocuklarının eğitimi için Türk Eğitim Vakfı Şükrü Şankaya Burs Fonu’na aktarılacak. 

Yeşim Grup CEO’su Şenol Şankaya’nın ev sahipliğinde 9 Mart’ta Yeşim Büyük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen özel lansman programına; Bursa iş dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra, TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, TEV Bursa Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan, Yürütme Kurulu Üyeleri ve Yeşim Tekstil yöneticileri katıldı.

Etkinlik açılışında söz alan Yeşim Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile uzun süredir iş birliği içinde olduklarını söyleyerek, Şükrü Şankaya’nın vefatı sonrası yapılan bağışların, zaman içinde Türk Eğitim Vakfı Şükrü Şankaya Burs Fonu’na dönüştüğünü belirtti. Cesur sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her yıl üstüne ekleyerek onun hayırseverlik anlayışını bu alanda da yaşatmak ve özellikle kız çocukları olmak üzere öğrencilere destek olmak amacıyla yola çıktık. Bugün bu çalışmalarda yeni bir dönüm noktasına gelmiş durumdayız. Eski çalışanımız Özlem Şenkoyuncu, Kurumsal İletişim ve İnsan Kaynakları departmanlarında görev aldığı süre zarfında Yeşim Tekstil çatısı altındaki iyilik hareketi içeren tüm çalışmalara tanık oldu. Bizden ayrıldıktan sonra hazırladığı kitap çalışmasının satışından elde edilecek geliri de kız çocuklarına bağışlamak istedi. Bu da bizi son derece mutlu etti. O nedenle bugünü, yeni bir iyilik hareketinin başladığı son derece anlamlı bir gün olarak görüyoruz.” 

Biancalani’nin kurucusu Fiorenzo Biancalani 91 yaşında vefat etti

İtalya merkezli tekstil makineleri üreticisi Biancalani, şirketin kurucusu Fiorenzo Biancalani’nin 22 Şubat Salı günü 91 yaşında vefat ettiğini duyurdu. Fiorenzo Biancalani Prato’daki tekstil endüstrisinin büyüdüğü dönemde şirketin bugün halen daha faaliyette olan fabrikasının ilk prototipini 1957 yılında burada açmıştı.

Biancalani tarafından yapılan açıklamada şunlar belirtildi; “Bütün varlığını dürüstlük, çalışkanlık ve güven üzerine kurdu ve lezzetli yemekler, neşeli arkadaşlıklar, iyi mizah ve samimi dostluklar gibi hayatın güzel yanlarından her zaman zevk aldı: Fiorenzo Biancalani, hayal edebileceğinden çok daha fazla insana ilham kaynağı ve bir baba olmuştur. Olumlu tavrı, güler yüzü ve insan ilişkilerinin değerine olan inancıyla sadece arkadaşları için değil, aynı zamanda geniş çalışma arkadaşları ve şirket çalışanları için de bir referans noktası oldu. Uzun yıllardır şirketi yöneten çocukları, Fiorenzo Biancalani’nin hepimize yeniliklerden ve fırsatlardan oluşan sağlam bir miras verme arzusunu yerine getirdi. Bu farkındalıkla Biancalani, hayatının amacına ulaştığını bilerek bu dünyadan dingin ve barışçıl bir şekilde ayrıldı.” dedi.

Textilegence olarak bizler de Fiorenzo Biancalani’yi tekstil sektörüne kattığı değer ve vizyon nedeniyle saygıyla anıyor, tüm yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

Yataş Türkiye’nin en teknolojik yatak markası seçildi

Türkiye’nin önde gelen yatak markalarından Yataş Bedding, Türkiye’nin ilk ve tek teknoloji tabanlı ödül programı olan Tech Brands Turkey’de yatak kategorisinde en teknolojik marka seçildi. Ödülün sahibi, Türkiye geneli yapılan görüşmeler sonucunda tüketici oylarıyla belirlendi. 22 Şubat akşamı IF Performance Hall Beşiktaş’ta düzenlenen ödül töreninde, ödülü Yataş adına Yataş Bedding Pazarlama Direktörü Selmin Gündoğdu aldı.

Selmin Gündoğdu, Yataş’ın tüketicileri sürekli en iyi, yeni ve kaliteli ürünlerle buluşturmak için Ar-Ge ve inovasyona sürekli yatırım yaptığının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü; “İyi ve sağlıklı bir uykunun ne kadar önemli olduğunun bilinciyle dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor, global üreticilerle iş birliği yapıyor ve Ar-Ge laboratuvarımızda en yeni uyku teknolojilere sahip ürünleri geliştiriyoruz. Bu inovatif ürünlerle hem tüketicilerin ihtiyaçlarına yanıt veriyor hem de uyku sağlığına katkıda bulunuyoruz. Aldığımız bu önemli ödül de çabalarımızın karşılık bulduğunun bir göstergesi. Bizi bu ödüle layık gören tüm tüketicilerimize çok teşekkür ediyoruz.”

Suwen halka arz için SPK’ya başvurdu

2003 yılından bu yana Türkiye kadın iç giyim, ev giyim ve plaj giyim (KİEP) sektöründe faaliyet gösteren Suwen, şirket paylarının halka arzı kapsamında izahname onayı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunduğunu açıkladı. SPK’ya iletilen taslak izahname, şirketin www.suwencompany.com, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın www.tskb.com.tr ve Gedik Yatırım’ın www.gedik.com adresli internet sitelerinde yayımlandı.

Suwen, Türkiye kadın iç giyim, ev giyim ve plaj giyim sektöründe 2021 yıl sonu itibariyle Türkiye’nin 81 ilinin 38’inde olmak üzere toplam 138 mağazası ve 684 çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Deloitte 2020 Sektör Raporu’na göre mağaza sayısı artışında iç giyim mağaza zincirleri arasında sektördeki en büyük 5 marka içinde mağaza sayısı artışına göre en hızlı büyüyen marka konumunda bulunan Suwen, Modern Özel Zincir Mağazalar arasında Türkiye’nin en yaygın ikinci mağaza ağına sahip bulunuyor.

Genç tasarımcıların ev tekstili koleksiyonları Skyland HOM’da

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB), bu yıl ‘Sürdürülebilir Yaşam Tarzı Yaratmak’ temasıyla düzenlediği ‘Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda dereceye giren ilk üç tasarım, Türkiye’nin ilk ve en büyük dekorasyon merkezi Skyland HOM’da ziyaretçilerle buluşuyor. Farklı temalarda üç koleksiyonun yer aldığı sergi, 28 Şubat tarihine kadar haftanın yedi günü 10:00-19:30 saatleri arasında giriş katında ziyaretçilere açık olacak.

UTİB Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nın süresi olmayan bir destek programı olduğunu belirten UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, yarışmaya katılan öğrencilere başından itibaren yoğun bir eğitim vererek, onları bu alanda daha güçlü ve donanımlı hale getirdiklerini söyledi. Onları sektörle tanıştırmak, tasarımlarının üretilerek ekonomiye kazandırılması, ihraç edilebilmesi için yoğun destek verdiklerini dile getiren Engin sözlerini şöyle sürdürdü; “ Gençlerimizi ve tasarımlarını yurt dışı fuarlara götürerek oralarda sergiliyoruz. Bu yılın kazanan tasarımlarının da Skyland HOM’da sergilenmesi çok güzel. Bunun gençlerimizin geleceklerine yönelik cesaretlerini artıracağına, onlara moral ve motivasyon sağlayacağına inanıyorum.”

H&M’den metaverse mağaza iddialarına yanıt

H&M, geçtiğimiz günlerde medyada yer alan metaverse evreninde 3D mağaza açtıkları yönündeki iddialara ilişkin Textilegence’a açıklamada bulundu. H&M İletişim ve Sürdürülebilirlik Bölümü’nden yapılan resmi açıklamada şunlar dile getirildi; “Konu ile alakalı medyada yer alan haberler H&M tarafından yapılan bir açıklama değildir. Metaverse’de 3D mağaza açma konusunda H&M bu projede yer almadığını açıklamıştır.”  

Geçtiğimiz haftalarda CEEK, resmi Twitter hesabından H&M’e bir 3D konsept mağaza sunumu gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Bunun üzerine kamuoyunda markanın metaverse evrenindeki CEEK City’de sanal bir mağaza açtığı algısı oluşmuştu. Ardından H&M’den gelen yanıt konuya açılık getirerek iddialara nokta koymuş oldu.  

Konuyla ilgili ana haber bu linkten ulaşabilirsiniz.

İzmir Arena’da vintage ve retro rüzgarı esti

Modada vintage ve retro akımın temsilcilerinden Two Cowboys markası, yeni sezon koleksiyonlarını İzmir Arena’da düzenlenen ‘Vintage Moda Show’ gösterisinde modaseverlerle buluşturdu. Emsalsiz ve cinsiyetsizlik kavramları etrafında şekillenen zamana meydan okuyan yeni koleksiyon, dönüşümün temsilciliğini üstlenerek modaseverleri klasik otomobillerde zaman yolculuğuna çıkardı. Esra Alkan’a ait Zeo Bus Life ve İZKOD (İzmir Klasik Otomobilciler Derneği) katkıları ile düzenlenen gösteride, etnik halılar ve antika eşyalarla tasarlanan sahnede farklı konseptlerde 24 model sergilendi.

Two Cowboys Marka Kurucu Ortağı Tuncay Çetin, yaşları 60’ı aşan klasik otomobillerin eşlik ettiği gösterilerinde vintage ve retro akımının ruhunu yansıtan en yeni trendleri, girişimci modelleriyle moda dünyasıyla tanıştırdıklarını söyledi. Two Cowboys Marka Kurucu Ortağı Anıl Çetin, modada vintage ve retro akımının giderek yaygınlaştığını belirterek şu açıklamada bulundu:

“Emsalsiz ürün, cinsiyetsizlik, dönüşüm, ötekileştirilmemiş modeller, tükenmeyen tükenmişlik, çatı model başlıklarıyla tanımladığımız koleksiyonumuzun zamana meydan okuyan yönüyle sürdürülebilir geleceğe odaklanıyoruz. Yaş, cinsiyet, tekdüzelik gibi faktörleri ortadan kaldırarak modada başlattığımız dönüşümle geçmişte farklı insanların yaşamlarına tanıklık eden kıyafetleri tükenmişlikten kurtarıyoruz.”

Heimtextil artan vakalar nedeniyle ertelendi

Büyük bir merakla beklenen ev ve kontrakt tekstillerinin önde gelen uluslararası fuarı Heimtextil, Almanya’da son iki haftadır kötüleşen pandemi durumu ve buna bağlı kısıtlamalar nedeniyle iptal edildi. Ocak ayının ikinci haftasında gerçekleşmesi planlanan fuarın hangi tarihte düzenleneceğine dair bir açıklama yapılmazken, organizasyon sahibi Messe Frankfurt, bu fuarın Techtextil ve Texprocess’e paralel olarak 2022 yazında gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini ve hangi çerçevede gerçekleştirilebileceğini öğrenmek için tüm endüstri partnerleriyle birlikte çalıştığını duyurdu.

Yapılan açıklamada Frankfurt bölgesindeki en fazla uluslararası ziyaretçiyi ağırlayan fuar olan Heimtextil ile karşılaştırıldığında daha düşük bir uluslararası profile sahip olan Frankfurt Moda Haftası’nın, şu anda hala gerçekleştirilebilir durumda olduğu belirtildi. Son derece değişken olan bu durumun, ilgili makamlar ve endüstri partnerleri ile yakın ilişki içinde sürekli olarak gözden geçirilmekte ve değerlendirilmekte olduğunu açıklayan Messe Frankfurt, ilerleyen dönemdeki Ambiente, Christmasworld, Creativeworld, Paperworld ve Frankfurt Moda Haftası gibi etkinliklerin de şu an için vaktinde gerçekleşmesi planlandığını söyledi.

Fetih Tekstil, CK Enerji’den I-REC Yenilenebilir Enerji Sertifikası aldı

Ünlü hazır giyim markası LC Waikiki’nin iştiraklerinden Fetih Tekstil, CK Enerji’ye başvurarak temiz enerji kullanımına geçti. Enerji tüketimini uluslararası yenilenebilir enerji sertifikası (I-REC) ile belgeleyen Fetih Tekstil, bu adım ile çevresel sürdürülebilirlik politikalarına desteğini ortaya koydu. Merkezi İstanbul’da bulunan Fetih Tekstil dünya genelinde pek çok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. CK Enerji Ticari Satış ve Fiyatlama Müdürü Gürkan Sarıgül, Fetih Tekstil’in attığı bu adımla gelişmiş ülkelerle yaptığı ticaret ve iş birliklerinde önemli bir avantaj da sağladığını belirtti.

EVTEKS fuarı son dakikada ertelendi

Bu yıl 20-24 Eylül tarihleri arasında CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenmesi planlanan  26. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı ertelendi. İstanbul Fuarcılık A.Ş. tarafından, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) iş birliğiyle düzenlenen Evteks fuarı geçen yıl da pandemi nedeniyle ertelenmişti. EVTEKS Fuarı sosyal medya hesabından bugün (3 Eylül) yapılan açıklamaya göre sektöre olan katkısının en verimli şekilde geçmesi için Mayıs 2022’ye ertelendiği duyuruldu. Fuara günler kala yapılan bu son dakika açıklamanın ardından TETSİAD erteme kararının tek taraflı olduğunu ve kendi bilgi veya onayları dahilinde olmadığını belirtti.

TETSİAD Yönetim Kurulu adına Başkan Hasan Hüseyin Bayram’ın TETSİAD sosyal medya hesabından paylaştığı açıklama şu şekilde:

“20-24 Eylül 2021’de düzenleneceğini duyurduğumuz EVTEKS’in mayıs ayına ertelendiği yönündeki duyuru, tek taraflıdır ve TETSİAD’ın bilgi/onayı dahilinde değildir. TETSİAD yönetimi; fuarımızın, sektörün ihtiyaçlarına tam karşılık verecek nitelikte hazırlanarak düzenlenmesi için görüşmelerini sürdürmektedir. Fuara ilişkin gelişmeler ile ilgili sizlere en kısa zamanda yeni bir bilgilendirme yapacağız. Gelişmeler ile ilgili TETSİAD’ın yapacağı bilgilendirmeleri takip etmenizi, Derneğimiz haricinde kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak duyuruları dikkate almamanızı önemle rica ederiz.”

Katılımcı ve ziyaretçilerin organizasyonları ve planlamaları göz önüne alındığında, fuara az bir süre kala alınan bu erteleme kararının sektörde ciddi şekilde tartışılacağı belirtiliyor.

Partnerlerden yeni açıklama geldi

CNR Holding Genel Müdürü Alkan Usta tüm dünyada ağırlaşan pandemi koşulları ve özellikle Avrupa ülkelerinin Türkiye’yi kırmızı listeye alması nedeniyle EVTEKS fuarını erteleme kararı aldıklarını açıkladı. Bu erteleme kararının birçok katılımcının ve yurt dışındaki çözüm ortaklarının da talepleri doğrultusunda alındığını dile getiren Usta, ayrıca fuara katılım sağlayan pek çok ülkenin de fuara bu nedenle katılmama kararı aldıklarını belirtti.

TETSİAD web sitesinde yer alan açıklama

Uzun yıllardır fuara destek veren TETSİAD web sitesinden yayınladığı açıklamada; “Firmanın, derneğimizin bilgisi ve onayı haricinde almış olduğu bu yanlış kararın, sektörümüze ve ülke ekonomimize oluşturduğu mağduriyet hepimizin malumudur” diyerek, yaşanan bu mağduriyet ile ilgili dernek yönetiminin gerekli her türlü hukuki süreci başlatacağını duyurdu.

Haberin devamına buradan erişebilirsiniz.

Fas tekstil endüstrisi ITMF’nin yeni üyesi oldu

Fas’ın tüm tekstil ve konfeksiyon değer zincirini temsil eden AMITH (Fas Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Birliği), Mayıs 2021’de yeni üye olarak ITMF’ye katıldı. 2019 yılında ortalama 3,5 milyar Euro değerinde mal ihraç eden Fas tekstil ve konfeksiyon sektörü, yaklaşık 195.000 kişiyi istihdam eden yaklaşık 1.200 şirketi kapsıyor.

Fas tekstil endüstrisi, ITMF üyeliği ile küresel platforma erişimini artırıyor

AMITH Genel Müdürü Fatima-Zohra Alaoui ITMF’ye katılmanın, onlar ve üyeleri için küresel tekstil değer zinciri platformuna benzersiz bir erişim sağladığını dile getirdi. Dünyanın giderek daha entegre hale geldiğinin altını çizen Alaoui, bu nedenle, tekstil değer zinciri boyunca iş birliğinin ve bunun karmaşıklığının anlaşılmasının oldukça önemli olduğunu belirtti.

ITMF Genel Müdürü Dr. Christian Schindler AMITH’in ITMF’ye katılmasıyla bir kazan-kazan durumu yaratıldığını söyleyerek; “Kuzey Afrika tekstil ve konfeksiyon endüstrisinin önemli bir oyuncusu ve sesi, uluslararası ağ ve platformdan yararlanacak ve karşılığında AMITH’in bakış açısı ve girdilerinden faydalanacak” diye konuştu.

ITMF (Uluslararası Tekstil Üreticileri Federasyonu) 1904 yılından beri küresel tekstil değer zincirinin uluslararası forumu işlevi görürken; Üyeleri, küresel üretimin yaklaşık %90’ını temsil eden tekstil ve konfeksiyon üretim ülkelerinden oluşuyor.

HUGO BOSS Japonya’daki ilk amiral mağazasını Ginza’da açıyor

Küresel giyim pazarının önemli markalarından HUGO BOSS, başkent Tokyo’nun ünlü alışveriş bölgesi ve en lüks moda merkezi Ginza’da açacağı amiral mağazasında müşterilerine hizmet vermeye başlayacak. İki kata yayılan ve toplam 480 metrekarelik alışveriş alanına sahip mağaza, markanın en yeni iç konseptine göre özel olarak tasarlandı. Bu sayede özelleştirilmiş hizmet ve özel bir alışveriş deneyimi sunulacak mağazada, kadın giyim ve erkek giyimden özel BOSS Made To Measure terzilik teklifine kadar tam bir BOSS ürün ve koleksiyon serisi yer alacak.

HUGO BOSS yeni mağaza konseptiyle farklı alışveriş deneyimleri sunuyor

Mağazanın iç konseptinde öne çıkan unsurlardan birisi ‘değişen’ bir duvar izlenimi veren beyaz asma arka duvar panelleri. İlk olarak 2020’de Soho, NY mağazasında tanıtılan bu paneller ürün sunumu için ideal zemin oluşturuyor.

HUGO BOSS, mağazanın cephesinde ve içinde bulunan entegre dijital medya duvarlarında, en yeni videolar ve kampanya görüntülerinin yanı sıra markalı içerikleri paylaşacak. Müşteriler, marka deneyimini ve müşteri yolculuğunu zenginleştirmeyi amaçlayan bu paylaşımlardan ilham alabilecek.

Mermer, ahşap ve cilalı krom malzemelerin kombinasyonu ile modern bir atmosfer ve sıcak bir karşılama sunan mağazada, özellikle tekstil ve duvar uygulamalarında kullanılan beyaz, bej ve siyahtaki ek renk unsurları ile samimi ve sade bir his yaratılıyor.

Mağaza açılışında sınırlı bir süre için özel bir koleksiyon yer alacak

HUGO BOSS mağaza açılışında, benzersiz bir baskıya sahip özel bir kapsül koleksiyonu yalnızca Japonya’da satışa sunacak. Kapüşonlular, gömlekler, şortlar ve terliklerden oluşan koleksiyon yalnızca sınırlı bir süre için müşterilere sunulacak.

İş, gündelik ve spor alanlarında erkek ve kadın giyim serileri sunan marka ayrıca ayakkabı, aksesuar, gözlük, saat ve parfümden oluşan geniş ürün portföyüyle müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.

Gap, Birleşik Krallık ve İrlanda’daki mağazalarını kapatıyor

Amerikan moda perakende devi Gap 2023 Güç Planı’nın bir parçası olarak yeni, daha uygun maliyetli yollar bulma hedefiyle geçen yıl Avrupa’daki faaliyetlerinin stratejik bir incelemesine başladı. Şirket, Avrupa’daki varlığını sürdürmek ve müşterilere hizmet vermek adına yapılan değerlendirmeler sonucunda her pazar için farklı bir rota belirledi. Bu kapsamda Gap, 1987’den beri Birleşik Krallık’ta ve 2006’dan beri İrlanda Cumhuriyeti’nde müşterilere sunduğu hizmeti yalnızca online olarak devam ettirme kararı aldı.

Moda dünyasında 50 yılı aşkın süredir varlığını sürdüren Gap, aldığı karar doğrultusunda Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti’ndeki pazar dinamikleri nedeniyle ağustos ayının sonundan 2021 eylül ayının sonuna kadar burada işlettikleri tüm Gap Specialty ve Gap Outlet mağazalarını aşamalı olarak kapatacak. Bu stratejik hamle şirketin bu pazardan çıktığı anlamına gelmezken aksine firma, ülkede online satışlara devam ederek bu pazarlardaki varlıklarını sürdürmek istediklerini açıkladı. Ayrıca Avrupa ekibiyle istişare süreci üzerinden hareket eden Gap, mağazacılık faaliyetlerine son verirken iş arkadaşlarına destek ve geçiş yardımı sağlayacaklarını söyledi.

Gap Fransa ve İtalya için de yeni yol haritası çizdi

Gap Avrupa’daki diğer ülkeler için de planlarını uygulamaya koydu. Fransa için potansiyel bir ortak belirlediklerini açıklayan şirket, FIB Group’un perakende şubesi Hermione People & Brands ile Fransa’daki Gap mağazalarını devralmak için görüşmelerde bulunduğu bilgisini paylaştı. Gap, İtalya’da ise mağazalarının potansiyel olarak satın alınması için bir ortakla görüşme halinde olduklarını ve yeni bilgiler oldukça bunları paylaşacaklarını duyurdu.

1969 yılında San Francisco’da kurulan Gap, şirket tarafından işletilen ve franchise mağazaları ve e-ticaret sitelerinin bir kombinasyonu aracılığıyla dünya çapında 40’tan fazla ülkedeki müşterilere Modern Amerikan tarzını getiriyor. Markayı uluslararası pazarlarda büyütmek adına güçlü ve uygun maliyetli bir yol olarak franchise ortaklıklar kuran Gap, bu şekilde 35 ülkede 460’tan fazla mağaza, 14 bağımsız e-ticaret sitesi ve 160’tan fazla çok kanallı veya salt e-ticaret sitesiyle müşterilerine ulaşıyor.

Durak Tekstil’in acı kaybı

Türkiye’nin önde gelen tekstil işletmelerinden Bursa merkezli Durak Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Durak 72 yaşında hayatını kaybetti. 5 Şubat’ta Emir Sultan Mezarlığı’ndaki aile mezarlığına defnedilen Durak, iki çocuk babasıydı. İstanbul’da kimya mühendisliği eğitimi sonrasında, Almanya ve İsviçre’de kimya yüksek mühendisliği eğitimini tamamlayan Ömer Durak, 1971 yılında kurulmuş olan firmanın yönetimine 1975 yılında katıldı. Dikiş ve nakış ipliği sektöründe pazarda ciddi bir güce ulaşan firma, üretiminin %50’sini 70 ülkeye ihraç eder güce ulaştı. Textilegence olarak, hayatını kaybeden saygıdeğer iş insanı Ömer Durak’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dileriz.

TAREKS’in yürürlüğe girişi Mart 2021’e ertelendi

İthal edilen tekstil, konfeksiyon, deri ürünleri ve ayakkabılarda kullanılan sağlığa zararlı azo boya maddelerin denetimlerine ilişkin Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi’nin (TAREKS) yürürlüğe giriş tarihi 1 Mart 2021 tarihine ertelendi. İthalatta insan sağlığını, can ve mal güvenliğini, çevre ve tüketicinin korunmasını hedefleyen TAREKS, ithalatta önemli bir güvenlik unsuru olacak.

7 Kasım 2020 tarihinde Ticaret Bakanlığı’nın ‘Bazı Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ’ yayınlanmıştı. İthal edilen tekstil, konfeksiyon, deri ürünleri ve ayakkabılarda sağlığa zararlı azo boyar maddelerine ilişkin denetimi 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle başlatan bu tebliğ konusunda daha sonra değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan bu değişiklik ile denetimlerin 1 Mart 2021’e ertelendiği duyuruldu.

TAREKS’e yüklenen, ancak ilgilisince düzenlenmediği anlaşılan test raporunun tespiti halinde, diğer şartlar uygun olsa dahi fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandırılacak. Sonuç TAREKS’te ilan edilecek. Söz konusu denetimleri gerçekleştirecek birim ise Ticaret Bakanlığı’nın bölge müdürlüklerine bağlı ürün güvenliği denetimlerinden sorumlu ticaret denetmenleri şube müdürlükleri ve ticaret denetmenleri servisleri olacak.

İtalyan Makineciler dijital fuarda yeniliklerini sunuyor

21 İtalyan tekstil makineleri üreticisi 15-30 Ekim tarihleri arasında Innovate Textile &Apparel Virtual Trade Show’a katılıyor. Firmalar, İtalyan makinecilerin çatı örgütü ACIMIT ve İtalyan Ticaret Ajansı’nın Houston (ABD) ofisi tarafından düzenlenen İtalyan Pavilyonunda yer alıyor. Her katılımcı firmanın, etkinliğe kaydolan ziyaretçilerle buluşması için sanal bir standı bulunuyor.

Açıklama yapan ACIMIT Başkanı Alessandro Zucchi, Covid-19 kaynaklı sağlıktaki acil durumun ACIMIT’in tanıtım çalışmaları üzerinde net olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Zucchi; “ACIMIT fuarlara uluslararası seyahatin kısıtlandığı bir zamanda İtalyan Ticaret Ajansı ile birlikte, INNOVATE Textile & Apparel Virtual Trade Show’da bir İtalyan Pavilyonu düzenleyerek yeni bir dijital formülü deneyimledi.” dedi.

Zucchi sözlerini şöyle sürdürdü; “Tüm müşterilerimizle yüz yüze görüşmelerin yeniden başlamasını beklerken, Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı ve İtalyan Ticaret Ajansı’na, bu zor durumda bile salgının başladığı anda ‘değişime hazır ol’ şeklindeki ana mücadeleyi kabul ederek, İtalyan tekstil makineleri sektörüne sağladığı destek için teşekkür etmeliyiz.”

Sanal fuarda İtalyan pavilyonunda yer alan, ACIMIT üyesi 21 firma şöyle sıralanıyor; A.Piovan, Dell’Orco&Villani, Efi Reggiani, Erhardt+Leimer, Ferraro, Guarneri Technology, I.C.S, Lawer, Loptex, Macchine Carù, Mcs, Mesdan, Monti Antonio, Officina Master, Ramallumin, Ratti Luino, Stalam, Tonello, Unitech.

300’e yakın makine üreticisini temsil eden ACIMIT, İtalyan tekstil makineleri sektörünün küresel pazardaki çalışmalarına katkı sunuyor. Bu sektör üretiminin %82’sini ihracat ediyor ve 2,3 milyar Euro değer elde ediyor. İtalyan tekstil makineleri sektörü yaklaşık 12 bine yakın kişiyi istihdam ediyor.

EFI, drupa 2021’e katılımını iptal ettiğini duyurdu

Electronics For Imaging, Inc. (EFI), etkileri devam eden coronavirüs Covid-19 pandemisi nedeniyle 2021 yılı etkinlik takvimini revize etti. Çalışanlarının, mevcut ve potansiyel müşterilerinin, partnerlerinin korunması için EFI, önümüzdeki yıl Nisan ayında Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek drupa 2021 fuarına katılımını iptal etti.

EFI™ Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jeff Jacobson yaptığı açıklamada drupa ile uzun ve olumlu bir geçmişe sahip olduklarının altını çizdi.  “Bu etkinlik her zaman küresel baskı endüstrisi için yüz yüze bir etkinlikte başarılabileceklerin en iyilerini temsil etti” diyen Jacobson sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ancak, önümüzdeki yılın başlarında halka açık toplantılar için hangi koşulların geçerli olacağı konusunda şu anda herkesin sahip olabileceği sınırlı bilgi miktarıyla, drupa 2021’den çekilmek talihsiz de olsa ihtiyatlı bir karardır. EFI’de hepimiz, dünya mevcut pandemiyi açıkça geride bıraktıktan sonra, 2021’in ötesinde gelecekteki drupa etkinliklerini ve diğer sektör ticaret fuarlarını dört gözle bekliyoruz”.

COVID-19’un yüz yüze etkinlikler ve EFI’nin kendi satış operasyonları için neden olduğu önemli aksamaların ışığında, EFI müşteriler ve potansiyel müşteriler için uzaktan etkinlikler ve gösterilere ev sahipliği yapıyor ve bunları düzenlemeye devam edecek. Şirket, dünyanın dört bir yanındaki tesislerinden haftanın her günü uzaktan demolar gerçekleştirebilecek donanıma sahip bulunuyor. Demo gerçekleşebilen ürün porftöyünde EFI ekran grafikleri, endüstriyel inkjet, Fiery® dijital sunucular ve MIS / ERP iş akışı çözümleri bulunuyor.

Pandemi azaldığında fiilen etkinliklere katılmayı taahhüt eden şirket aynı zamanda, yıllık EFI Connect kullanıcı konferansının yerine, müşteriler için sanal bir etkinlik olan EFI Engage gibi etkinlikler de gerçekleştirmeye devam edecek. EFI Engage, 25 Ocak – 5 Şubat 2021 tarihleri arasında EFI müşterileri için eğitim, öğretim, yeni teknoloji haberleri ve ortak geliştirmeleri sunacak.

Denizli’de 4 bin yıllık tekstil atölyesi gün yüzüne çıkarıldı

Denizli Türkiye’nin tekstilde geleneksel üretim merkezlerinden biri olarak bilinir. Bu sadece Cumhuriyet ve Osmanlı İmparatorluğu dönemi ile sınırlı değildir. Daha da eskiye dayanan bir tekstil geleneği bulunuyor. Yapılan son arkeolojik kazılar bu tekstil geleneğinin 4 bin öncesine kadar gittiğini gösteriyor. Denizli’nin Çivril ilçesinde yer alan Beycesultan Höyüğü’ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait dokuma tezgahı parçaları, tekstil ürünleri ve aksesuarlarına ait buluntular saptandı.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eşref Abay başkanlığında devam eden çalışmalarda ortaya çıkarılan höyüğün 5 bin yıl önce kurulduğunu tahmin ediliyor.  Anadolu Ajansı’na açıklama yapan Abay, Geç Tunç Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden toplam 40 kültür tabakası tespit ettiklerini anlattı. 12 yıldır bölgede kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Abay, Denizli’nin tekstil geçmişine ışık tutacak sonuçlara ulaştıklarını bildirdi.

Abay kazılarda 3 bin 600 yıllık olduğunu tahmin ettikleri dokuma tezgahı parçalarına ve tekstil malzemelerine ulaştıklarını söyledi. Abay yaptıkları çalışmalarda milattan önce 1700 yılına tarihlenen, büyüklüğü ve zengin donanımı ile varlıklı bir aileye ait olduğu düşünülen bir yapı tespit ettiklerini aktardı. Abay, yapı içinde tekstil üretiminde kullanılan binlerce ağırşak, süslemede kullanılan deniz kabukları ve yanmış halde tekstil parçalarının ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Abay buluntularla ilgili şunları söyledi; “Geçen yıl tekstil üretimine yönelik buluntular bizi heyecanlandırmıştı. Bu yılki kazı çalışmalarımızda evin kalan kısımları da açığa çıkarıldı. Bu çalışmalar sonucunda günümüzden 4 bin yıl öncesine ait bir tekstil atölyesinin burada var olduğunu tespit ettik. Evin içinde yanmış ahşaptan el tezgahı parçaları da var.” Bu yapıda büyük bir yangın yaşandığını belirten Abay, kurtulan eşyaların bugüne ulaşmasının büyük bir şans olduğunu belirtti. Elde edilen buluntuların bölgenin büyük bir tekstil üretim merkezi olduğunu kanıtladığını aktaran Abay, kazı çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Tekstil Mühendisliği bölümlerinde doluluk oranı %86’yı aştı

Geçen yıl başlatılan ve bu yıl da devam eden Tekstil ve Deri Mühendisliği’ni seçen öğrencilere burs uygulaması, bu bölüme olan ilgiyi arttırmayı başardı.  Geçen yıl Ticaret Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), İHKİB, İTHİB ve İDMİB başta olmak üzere ihracatçı birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) iş birliğiyle başlatılan ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği’ burs projesi ile öğrencilere asgari ücrete kadar burs imkanı sunuluyor. 15 üniversitedeki tekstil mühendisliği bölümündeki doluluğu %86,1 ile ciddi bir seviyeye ulaştı. Başvurulardaki artışlar nedeniyle bölümlerin puanları da bu yıl arttı. Bu ise daha nitelikli öğrencilerin başvurusu anlamına geliyor.

Toplam 460 kişilik kontenjana yerleşen öğrenci sayısı 396 olurken, önde gelen üniversitelerde doluluk oranı %100 oldu. İTÜ, Gaziantep, Erciyes, Ege, Dokuz Eylül, Bursa Uludağ, Süleyman Demirel, Pamukkale, Marmara (M.K.O.K.), Marmara Üniversitelerinde tekstil mühendisliği bölümlerinde doluluk %100’e ulaştı.

Üniversite sınavında ilk 80 binde yer alan ve ilk 5 tercihinden biri Tekstil Mühendisliği olan öğrenciler asgari ücrete varan tutarlarda burs imkanlarından yararlanabiliyor. İlk 20 bin öğrenci asgari ücret kadar, 20 ila 50 bin arası öğrenci asgari ücretin %70’i kadar ve 50 ila 80 bin arasındaki öğrenci de asgari ücretin %50’si kadar burs alacak. Ayrıca öğrenciler okurken staj imkanına ve mezun olduktan sonra iş bul bulma garantisine kavuşuyor.

Verilen burs ve tanıtım çalışmalarıyla tekstil mühendisliği eğitimine olan ilginin rekor seviyelere çıktığını açıklayan sektör temsilcileri; bunun sektörün ve ülkenin geleceği için umut verici gelişme olduğunu vurguladı. Geçen yıl burs projesi başlamadan önce tekstil mühendisliği bölümlerine kayıt oranı %42 olarak gerçekleşmişti. Bursun etkisiyle geçen yıl bölüm doluluk oranı %92 ile rekor kırmıştı. Türk tekstil endüstrisinin nitelikli insan gücüne katkı sağlayan burs projesi ikinci yılında da elde ettiği başarılı sonuçlar ile genel bir memnuniyet yarattı.

Coronavirüs önlemleri: Koruyucu Tekstil Test Merkezi Gebze’de kuruluyor

Coronavirüs Pandemisi dönemiyle birlikte hız kazanan teknik tekstillere dönük girişimlere bir yenisi daha eklendi. Koruyucu Tekstil Test Merkezi (KOTTEM), MARKA’nın desteği ile Gebze’de TUBİTAK MAM’da kurulacak.

Koruyucu Tekstil Test Merkezi (KOTTEM); TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TUBİTAK MAM), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Gebze Üniversitesi arasındaki iş birliğiyle hayata geçecek. Protokol imza töreni; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan, Başkan Yardımcı Doç. Dr. Murat Makaracı, Başkan Yardımcısı Mehmet Sait Karaca, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ve beraberindeki heyetin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

İmza töreninde bir konuşma yapan Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz, Türkiye’nin dünya ile yarışan, rekabet edebilen bir ülke haline gelmesinin önemine dikkati çekti. Yavuz; “Bu öncelikle bilimsel kapasitesi, teknolojik gelişmelerin takip edebilmesi ve teknoloji üretebilmesinden geçiyor. Pandemi süreci içerisinde özellikle devletler arasında yaşanan olaylar bize çok önemli dersler verdi. Biz artık her şeyi kendimiz yapabilecek bir seviyeye mutlaka gelmeliyiz” dedi. Vali Yavuz konuşmasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, sürece katkı veren herkese teşekkür etti.

KOTTEM’de fonksiyonel tekstillerin testlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli teknik altyapı ve kadro oluşturulacak. Merkez ayrıca sektörün yeni teknik tekstiller geliştirmesini de teşvik edecek.

Altınyıldız Classics Almanya’da ikinci mağazasını açtı

Erkek giyim sektörünün öncü markalarından Altınyıldız Classics, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin etkisini hafifletmesiyle birlikte, yurt dışı atılımlarına devam ediyor. Almanya’daki ilk mağazası Frankfurt’ta bulunan Altınyıldız Classics, ikinci mağazasını Dortmund şehrinde açtı.

Altınyıldız Classics, Almanya’nın en önemli sanayi şehirleri arasında yer alan, kültür ve teknoloji şehri olarak bilinen Dortmund’da Thier Galerie AVM‘de yeni konseptiyle 170 metrekarelik alanda hizmet vermeye başladı.

Altınyıldız Classics, Dortmund Thier Galerie AVM‘de çok yönlü tasarımlarının yanı sıra inovatif tasarımları, takım elbiseden gömlek ve aksesuara kadar ürettiği günün her anına uygun stil sahibi ürünleri, müşterilerinin beğenisine sunuyor.

Yurt dışında 22. mağazasını açan ve yılsonuna doğru Almanya’daki üçüncü mağazasını Köln’de açmayı planlayan Altınyıldız Classics, yurt dışında en hızlı büyüyen perakende markaları arasında erkek modasının öncüsü olmaya devam etmeyi hedefliyor.

Bir Boyner Holding kuruluşu olan Altınyıldız Mensucat ve Konfeksiyon Fabrikaları A.Ş. 1952 yılında faaliyete geçti. Türk kumaşını dünyaya tanıtan marka ilk ihracatını 1956 yılında gerçekleştirdi.

Coronavirüs nedeniyle ertelenen Denim Show New Delhi ve Mumbai edisyonları için yeni tarihler açıklandı

Hindistan’da organize edilen iki denim etkinliğine Covid-19 (coronavirüs) vakalarındaki artış nedeniyle erteleme geldi. Messe Frankfurt Trade Fairs India ve MEX Exhibitions tarafından organize edilen Denim Show’un New Delhi ve Mumbai edisyonları için yeni tarihler açıklandı. 21-23 Ağustos 2020 tarihlerinde yapılması planlanan Denim Show New Delhi fuarının yeni tarihi 17-19 Aralık 2020 tarihine ertelendi.  Fuarın Mumbai edisyonunun yeni tarihi olarak 19-21 Mart 2021 açıklandı.

Denim Show, tüm denim sektörünün en son ürünleri, teknolojileri ve gelecekteki trendleri sergilemek için bir araya geldiği eşsiz bir platform görevi görüyor.  Denim Üreticileri Derneği (DMA) ile ortak düzenlenen fuarlar, denim üretim tedarik zinciri altındaki tedarikçi ve alıcıların hedeflenen iş fırsatlarından faydalanabilecekleri bir alan oluşturarak, Hint denim endüstrisinin potansiyelini geliştirmeye yardımcı oluyor. Hindistan’ın denim üretimindeki çok güçlü konumu ve Denim Show, sektörün daha rekabetçi hale gelmesinde ve bir adım öne geçmesinde katalizör görevi görecek.

Denim Show’da özel olarak tasarlanmış bazı özel etkinlikler de yer alıyor

Denim, insanoğlunun bildiği en çok yönlü kumaşlardan birisidir ve uygulamalar giyimin ötesine geçmiştir. Bunu göz önünde bulundurarak, organizatörler bu fuarı endüstrinin hem çağdaş hem de gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için hazırladılar. Her edisyonda katılımcılar, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik gibi temalarda bu sektöre değer katan yeniliklerini ortaya koyuyor. Denim Show’da özel olarak tasarlanmış bazı özel etkinlikler de yer alıyor; Denim Applications’da denim kumaş ve tekstil ürünlerinin hızla artan uygulamaları vurgulanacak; Denim Talks’da yenilik, eğitim ve sürdürülebilirlik sağlayan bir dizi konuşma olacak; Denim Trends’de gelecekteki denim trendlerinin tanımlanması amaçlanıyor; Denim Walks ise bir defile ile denimdeki son moda trendlerini sergileyecek. Bu etkinlikler katılımcılara daha fazla alan sunarak, katılımcı ve ziyaretçilerin deneyimini zenginleştirmeyi amaçlıyor.

Denim Show’un New Delhi edisyonu 17-19 Aralık 2020 tarihleri arasında Greater Noida’daki India Expo Mart Ltd’de gerçekleşecek. Fuarın Mumbai edisyonu ise 19-21 Mart 2021’de Bombay Exhibition Center’da gerçekleştirilecek.

59. Dornbirn-GFC etkileri süren COVID-19 yüzünden iptal edildi

16-18 Eylül 2020 tarihlerinde yapılması planlanan, yenilikçi elyaflar ve tekstiller için önde gelen etkinliklerden Dornbirn Küresel Elyaf Kongresi’nin (Dornbirn-GFC) 59. edisyonu, COVID-19’un (coronavirüs) süren etkileri nedeniyle iptal edildi. Etkinlikten yapılan açıklamada bu kararın çok zor alındığı ve çok üzgün olunduğu belirtildi. Açıklamada, COVID-19’un etkisi nedeniyle bu yılki kongreyi olağan biçimde gerçekleştirme imkanı olmayacağına dikkat çekilerek; seyahat kısıtlamaları ve olağanüstü ekonomik durumun etkinlik planlamasını zorlaştırdığı kaydedildi. Bu kararın alınmasında ziyaretçilerin sağlık durumu ve güvenliğinin korunması öne çıktı.

60. Dornbirn-GFC 15-17 Eylül 2021 tarihinde Dornbirn’de gerçekleştirilecek. Kongre’nin Asya versiyonu 1. Dornbirn-GFC Asia ise 2-3 Mart 2021 tarihleri arasında düzenlenecek. 2019 yılında gerçekleştirilen 58. Dornbirn-GFC genişleyen kapsamı ile 100’den fazla uluslararası konuşmacı ve araştırmacının sunumuna ev sahipliği yapmıştı. Etkinlik küresel pazardan 700’ün üzerinden profesyoneli kendine çekmeyi başarmıştı.

Dornbirn-GFC 2020 Webinar Haftası

Organizasyon alternatif olarak web seminerleri ve oturumları gerçekleştirecek. 16-18 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Webinar Haftası’nda şu konulara odaklanacak:

“Yeşil Anlaşma: Tekstil Endüstrisi İçin Çıkarımlar” başlıklı açılış konuşması ve Paul Schlack / Wilhelm Albrecht Ödülü’nün verilmesi.

Şu konularda sunuşlar ve tartışmalar: ‘Lider Polimer Geri Dönüşüm Teknolojileri, “Akıllı, entegre, dijital tekstil üretim zinciri”, “Ambalajdan çıkarılan dersler: Tekstil için EPR şemaları” ve “Döngüsel Ekonomi”.

Ayrıca PPE (Kişisel Koruyucu Ekipmanı) Üretimi- endüstri için bir meydan okuma” konulu sunumlar ve tartışmalar planlanıyor.

Organizasyon sahipleri bu dijital buluşmaları ‘Dornbirn-GFC İnovasyon Topluluğunu’ güncel tutmak için gerçekleştirecek. Bu etkinlikleri takip etmek için kayıt bağlantıları ücretsiz olacak ve isteyenlere zamanında gönderilecek. Konu hakkında daha fazlasını merak edenler organizasyonun websitesinden bilgiye ulaşabilirler.

Şirketlere e-fuar ve e-ticaret desteği geldi

Coronavirüs pandemisi döneminde dijital ticaretin boyutları daha da arttı. İptal olan veya ertelenen fuarlar ve B2B ortamları için dijital dünyanın olanakları daha fazla öne çıkmaya başladı. Bu nedenle, Türk şirketlerinin yurtdışı pazarlarına dönük dijital tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine destek geldi. ‘Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar’ isimli Cumhurbaşkanı Kararı 27 Mayıs itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar ile, Türkiye’de sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketler ile iş birliği kuruluşlarının pazara giriş ve pazarlamaya yönelik dijital faaliyetlerine ilişkin giderleri Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan karşılanacak.

Bu kapsamda şirketlerin TİM, TOBB, DEİK, İhracatçı Birlikleri vb. sektör dernekleri aracılığıyla sanal fuar, ticaret heyeti etkinlikleri ve e-ticaret üyelikleri gibi faaliyetleri ticaret destek kapsamına alındı. Şirketlerin bu konudaki masraflarının %50’si Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanacak. Şirketlerin sanal fuar ve sanal ticari heyet giderlerinin en fazla 50 bin doları nakit olarak desteklenecek. Aynı zamanda sanal fuar organizasyonlarına da %50 oranında ve faaliyet başına en fazla 100 bin ABD dolarına kadar destek sağlanacak.

Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu

Ticaret Bakanlığı denetimindeki bu yeni karar ile ayrıca, e-ticaret sitelerine üye olan şirketlerin üyelik masraflarının bu yıl %80’i, gelecek yıllarda da %60’ı Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu tarafından karşılanacak. Destek 2 yıl sürecek. Her bir üyelik için 8 bin lira nakit desteği alacak olan firmalara en fazla 3 ticari internet sitesi üyeliği için destek verilecek.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, twitter üzerinden yaptığı açıklamada; “Covid-19 pandemisi ile iş yapma pratiklerinin radikal bir şekilde değiştiği ve dijitalleşmenin önem kazandığı bu dönemde ihracata yönelik dijital faaliyetleri teşvik edecek yeni bir destek mekanizması geliştirdik. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile firmalarımızın e-ticaret sitelerine üyeliklerini, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara katılımını, sanal fuar düzenlenmesini destek kapsamına alıyoruz” dedi.

DOMOTEX Turkey 2021’e Ertelendi

13 -16 Temmuz 2020 tarihleri arasında Gaziantep’te yapılması planlanan halı ve zemin kaplamaları fuarı DOMOTEX Turkey, coronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili yaşanan gelişmeler nedeniyle 2021 yılına ertelendi.  Deutsche Messe’nin Türkiye iştiraki Hannover Fairs Turkey tarafından yapılan açıklamada, bu kararın katılımcılar ve ziyaretçilerden gelen yoğun talepler ve gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde alındığı belirtildi.

Resmi açıklamada önceliğin sağlık ve güvenlik olduğunun altı çizilirken, katılımcılar açısından en iyi sonucun alınması için bu kararın alındığı yineleniyor. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Gerek ülkemizin gerekse tüm dünyanın içinde olduğu bu zorlu günlerde, özellikle geçtiğimiz son birkaç haftada fuarımızı destekleyen iş ortaklarımızın, derneklerimizin, katılımcılarımızın ve ziyaretçilerimizin gösterdiği destek ve işbirliği için yürekten teşekkür eder, sizlerle beraber omuz omuza bu süreci de aşacağımıza olan inancımızın tam olduğunu belirtmek isteriz”.

Fuarın sahibi Hannover Fair Turkey tarafından yapılan açıklamada Domotex Turkey’in gelecek yıl ne zaman yapılacağının en kısa zamanda netleşerek kamuoyuna duyurulacağı kaydedildi.

Geçen yıl gerçekleşen DOMOTEX Turkey fuarına 14 ülkeden 203 firma katılmış, fuar 89 ülkeden 14309 sektör profesyonelini ağırlamıştı.

INDIA ITME ve CAITME fuarlarında coronavirüs rötarları

Coronavirüs (Covid-19) salgını fuar takvimini yeniden planlamaya devam ediyor. Asya bölgesinin iki önemli fuarından fuar takvimine ilişkin önemli açıklamalar geldi. INDIA ITME 2020 fuarı bir yıl sonraya ertelenirken, CAITME 2020 fuarı ise Eylül yerine Ekim ayına yeniden planlandı.

10-15 Aralık 2020 tarihinde planlanan Hindistan ve Güney Asya pazarının en önemli tekstil makineleri fuarı INDIA ITME fuarı coronavirüs salgını ve yaşanan etkileri nedeniyle 2021 yılına erteledi. Fuarın yeni tarihi 8-13 Aralık 2021 olarak açıklandı. Fuar önümüzdeki yıl Greater Noida IEML’de gerçekleştirilecek.

Fuarın organizatörü ITME Society yaptığı açıklamada Covid19 salgınının genel hayat, endüstri ve ekonomide, özellikle de tüm dünyadaki tekstil ve tekstil mühendisliği endüstrisinde aksama ve sıkıntılar yarattığını vurguladı. Açıklamada INDA Society’nin zor zamanlar yaşayan endüstriyi desteklediği ve müşterilerin katılımcılara ulaşmasını sağlama çabalarını iki katına çıkaracağı kaydedildi.

Hindistan’da Covid 19 salgınıyla ilgili olarak 4 Mayıs 2020 itibariyle 42670 vaka ve 1395 ölüm kaydedilmiş bulunuyor.

CAITME planlandığı tarihte gerçekleşecek

Özbekistan ve Orta Asya pazarının lider tekstil makineleri fuarı CAITME fuarı 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Fuar şirketinden yapılan açıklamayla fuarın 28-30 Ekim 2020 tarihleri arasında ‘Küresel Tekstil Günleri Taşkent 2020’ kapsamında düzenleneceği duyuruldu.

13 yıldır tekstil makinelerinde bölgenin önemli bir etkinliği olan fuar, tekstil ve triko endüstrileri için yeni ürünlerin ve gelişmiş teknolojilerin sergilendiği bir platform olarak hem katılımcı hem de ziyaretçilerden ilgi çekmeyi başarıyor. Fuar Uzexpocentre NEC’de gerçekleştirilecek.

4 Mayıs 2020 tarihi itibariyle Özbekistan’da koronavirüs salgınında görülen vaka sayısı 2160, ölüm ise 10 olarak açıklandı.

H&M Türkiye hastanelere 30 bin kıyafet bağışladı

İsveç merkezli moda ve perakende devi H&M,  coronavirüs salgınının önlenmesi için sağlık çalışanlarına destek verdi. H&M Türkiye tarafından, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapılarak 18 hastaneye tişört, çorap ve iç çamaşırından oluşan 30 bin adet temiz kıyafet teslim edildi.

Marka Şişli Etfal, Okmeydanı Devlet Hastanesi, Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi başta olmak 18 hastaneye, sağlık personeli için destek verdi. H&M Türkiye Ülke Müdürü Müge Arpacıoğlu yaptığı açıklamada, H&M Group olarak geçen ay tedarik zinciri aracılığıyla hastaneler ve sağlık çalışanlarına kişisel koruyucu ekipman üretmeye başladıklarını söyledi.  Arpacıoğlu; “Bu süreçte, ülkemizdeki sağlık çalışanlarının yoğun çalışma tempolarında ayrıca temiz kıyafete de çok ihtiyaçları olduğunu gördük. Sağlık çalışanlarımıza H&M Türkiye olarak gösterdikleri olağanüstü çalışma için müteşekkiriz” diye konuştu.

H&M sağlık çalışanlarına yaptığı temiz kıyafet desteğinin yanı sıra, Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan Covid-19 Dünya Sağlık Örgütü Dayanışma ve Müdahale Fonu’na 500 bin dolar bağışta bulundu.

ITMA ASIA + CITME gelecek yıla ertelendi

15-19 Ekim 2020 tarihinde yapılması planlanan Asya pazarının en büyük tekstil makineleri fuarı ITMA ASIA + CITME fuarı, katılımcılardan güçlü bir geri bildirim almasına karşın coronavirüs salgınından kaynaklanan endişeler nedeniyle yeniden planlandı. Fuar 12 – 16 Haziran 2021 tarihleri arasında Şanghay Ulusal Sergi ve Kongre Merkezi’nde (NECC) gerçekleştirilecek.

Fuarın sahibi CEMATEX ve Çinli ortakları Tekstil Endüstrisi Alt Konseyi CCPIT (CCPIT-Tex), Çin Tekstil Makineleri Birliği (CTMA) ve Çin Fuar Merkezi Grup Şirketi (CIEC) coronavirüs pandemisi nedeniyle bu kararı gerekli gördü.  CEMATEX Başkanı Fritz P. Mayer şunları söyledi:

“Bu karar katılımcılarımızın ve ortaklarımızın güvenlik ve sağlık endişeleri göz önünde bulundurularak verildiğinden onlardan anlayış istiyoruz. Küresel ekonomi pandemiden ciddi şekilde etkilendi. Olumlu bir kayda göre, Uluslararası Para Fonu (IMF) önümüzdeki yıl 55,8 ile küresel ekonomide büyüme olacağını öngörüyor. Bu nedenle, gelecek yılın ortasında bir buluşma ayarlamak daha ihtiyatlıdır”.

2 yıl önce gerçekleşen ITMA ASIA + CITME 2018 fuarında 28 ülke ve ekonomiden gelen 1733 katılımcıyla, 116 ülkeden 100 binden fazla kayıtlı ziyaretçiyi ağırlamıştı.

DeFacto tedarik zincirindeki paydaşlarını destekliyor

Tekstil, hazırgiyim ve perakende devi DeFacto, coronavirüs salgını nedeniyle zorluk yaşayan tekstil tedarik zincirindeki paydaşlarını yalnız bırakmama kararı aldı. DeFacto CEO’su İhsan Ateş, yaz sezonu için ürettikleri yaklaşık 19 milyon parça ürün için 400 milyon lirayı bir ay içinde ödeyeceklerini söyledi. Ateş, ayrıca 2020-21 kış sezonu için de 500 milyon liralık sipariş vereceklerini, toplamda 900 milyon lira ile tedarikçilere nefes aldıracaklarını kaydetti. Ateş; “Sistemin durmaması, tezgahların çalışmaya devam etmesi için taşın altına elimizi koyduk” dedi.

Bazı global markaların kesilmiş hatta üretimi tamamlanmış ürünleri almama kararı almasıyla tedarikçilerin elinde binlerce mal kaldığını hatırlatan Ateş; bu nedenle ödeme dengesinin bozulduğunu vurguladı. Ateş şunları söyledi; “Bu durum, tezgahların durma riskini doğurdu. İşte bu noktada Türkiye’nin yerli ve milli markası olarak sorumluluk aldık. Tekstil Türkiye için stratejik öneme sahip. Türk tekstil sektörü, yılda 30 milyar dolara yakın ihracat yaparken yaklaşık 1 milyon kişiyi de istihdam ediyor. Tekstil sektörünün en önemli parçalarından biri de hazır giyim tedarikçileridir. Tezgahlar durursa tekstil sektörü de tökezler. Salgın bitecek ve insanlar sokağa çıkacak. İşte o dönem için hep birlikte hazırlıklı olmalıyız. 900 milyon TL’yi kasada tutmak, likit kalmak finansçılar için daha doğru gelebilir ama tedarikçi ile marka et ve tırnak gibidir. Biri olmadan diğerinin yaşaması mümkün değildir”

ITM2020 fuarı ikinci kez ertelendi, yeni tarih Haziran 2021

Türkiye’nin ve bölgenin en büyük tekstil makineleri, teknolojileri fuarı ITM2020, coronavirüs salgını nedeniyle ikinci kez ertelendi. 2-6 Haziran tarihinde yapılması planlanan fuar, daha önce yapılan bir duyuru ile 14-18 Temmuz 2020 tarihine ertelenmişti. Organizasyon firması Teknik Fuarcılık, coronavirüs salgınındaki yayılma hızı ve buna bağlı gelişmeler ışığında, fuarın 2021 yılına ertelendiğini duyurdu. Buna göre fuarın yeni tarihi 22-26 Haziran 2021 olarak açıklandı.  ITM ile eşzamanlı olarak düzenlenecek olan Hightex 2020 fuarı da 22-26 Haziran 2021 tarihine ertelenmiş oldu.

Ertelenen JEC World 2020 fuarı, iptal edildi

Coronavirüs salgını nedeniyle fuar tarihlerindeki yaşanan belirsizlikler ve oynamalar devam ediyor. Dünyanın en önemli kompozit fuarından Paris’teki JEC World 2020 fuarı daha önce yapılan bir açıklama ile, 3-5 Mart tarihi yerine 12-14 Mayıs 2020 tarihine ertelenmişti. Ancak yapılan yeni bir duyuru ile fuarın bu yılki edisyonunun iptal edildiği, önümüzdeki yıl ise 9-11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirileceği duyuruldu.

Hazırgiyimciler coronavirüs nedeniyle üretimi durduruyor

Hazırgiyim sektörü nisan ayı sonuna kadar üretimi durdurma kararı aldı. Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk,  coronavirüs salgını nedeniyle, federasyon üyelerine Nisan sonuna kadar üretimi durdurma yönünde tavsiye kararı aldıklarını açıkladı. Bir yazılı açıklama yapan Öztürk, MHGF’nin Türkiye genelinde tekstil, hazırgiyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanında 30 sektörel derneği ve 9 bin 300 firmayı temsil ettiğini söyledi.

Hüseyin Öztürk, Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığını yaptığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun sosyal izolasyon uyarılarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “evde kal” çağrılarına destek verdiklerini vurguladı. Öztürk açıklamasında; “Önümüzdeki birkaç hafta virüsün kontrol edilmesi açısından hayati önem taşıyor. Türkiye genelindeki üye derneklerimizin başkanları ile yaptığımız telekonferans toplantısında, çoğunluğun onayıyla üyelerimize Nisan sonuna kadar üretimi durdurma yönünde tavsiye kararı aldık” ifadesine yer verdi.

Küresel giyim tedarik zincirinde belirsizlik yaşanıyor

GlobalData yayımladığı bir açıklama ile coronavirüs salgınının (Covid-19) küresel giyim tedarik zincirinde büyük bir belirsizliğe ve kaosa yol açtığını vurguladı. Salgının perakendecilere ve üreticilere ulaşmasıyla birlikte, tüm giyim tedarik zincirinde hızlı bir çözülme yaşandığı belirtiliyor. Başta Çin olmak üzere, giysi teslimatlarındaki aksamalar nedeniyle tüm tedarik zincirinde bir kaos yaşandığı kaydediliyor.

Diğer yandan salgının yavaşlatılması için seyahat kısıtlamaları ve düşen alışveriş rakamları nedeniyle perakendeciler ciddi kayıplar yaşadılar. Bu nedenle ödemelerini azalttılar, kıstılar ve erteliyorlar. Bu süreçte sipariş iptalleri oldukça sık yaşanıyor.

Salgın en çok gelişmekte olan ve tekstil üreten ülkeleri ve burada çalışan insanları etkiliyor. Özellikle Kamboçya, Bangladeş, Myanmar ve Vietnam gibi ülkelerde sert etkiler görüldü; fabrikalar kapandı, iş kayıpları yaşandı ve işsiz sayıları arttı. GlobalData, küresel çapta tedarik zincirini bozan böyle bir durumun daha önce yaşanmadığının altını çiziyor.

Coronavirüs salgını üretimi ve satışı durduruyor

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınının kontrol altına alınması için insanların evlerinde kalmasına dönük önlemler ekonomi üzerinde daraltıcı etkilerini göstermeye başladı. Bir ay öncesinde bu salgının Türk tekstil ve hazırgiyim endüstrisi için ihracat pazarlarında bir fırsat olabileceği konuşulurken, bugün farklı bir duruma gelinmiş bulunuyor. Türkiye’de de hem üretim hem de satış noktalarında salgın nedeniyle geçici kapanmalar, kısıtlamalar yaşanmaya başlandı.

Gerek 65 yaş üzerindeki ve kronik hastalarına sokağa çıkma yasağı getirilmesiyle birlikte salgının günlük hayattaki etkileri net olarak görülüyor. Geçtiğimiz haftalarda birçok önemli hazırgiyim ve perakende markası mağazalarını geçici bir süre için kapattığını duyurmuştu. Markaların bu açıklamalarını takiben birçok AVM geçici olarak kapandıklarını kamuoyu ile paylaştı.

Perakende ayağındaki bu süreç üretim ayağında da kendini gösterdi. İlk etapta 100 civarında üretici ve ihracatçının 1 hafta ile 1 ay arasında değişen sürelerde kapılarını geçici olarak kapattığı aktarılıyor. Örneğin, Denizli merkezli Menderes Tekstil yaptığı bir açıklama ile üretimi bir haftalığını durdurduğunu duyurdu. Bu süre zarfında işçilere ücretlerinin verileceği ancak bu sürecinin yıllık izinden düşüleceği açıklandı. İzni olmayan işçilerin ise izin borçlanması yapacağı ve gelecek yıl ki izinlerinden düşüleceği belirtildi. 5 bin işçinin çalıştığı Menderes Tekstil’de işçilere maske dağıtıldığı ve fabrika girişlerinde ateşlerinin ölçüldüğü kaydediliyor.

Tekstilde coronavirüs önlemleri

Denizli bölgesinde ayrıca Gökhan Tekstil, Durul Havlu, Şikel Tekstil ve Denizli İpek Tekstil firmaları da üretimlerini geçici olarak durdurdu. Buna karşın, Bolu Yeniçağ’da bulunan ve salgın nedeniyle üretime bir ay ara verme kararı alan bir tekstil firması, artan maske talebini karşılamak üzere tekrar üretime başladı.  Sakarya Akyazı’da bulunan ve 1200 kişinin çalıştığı Çak Tekstil de üretimini geçici olarak durduran üreticiler arasında yer aldı.

Türkiye’nin en büyük tekstil işletmelerinden Sanko Tekstil ise, tüm çalışanlarına ekstra 1000 TL ödeme yaptığını duyurdu. Holding’in zekat fonundan yapılan bu ödeme çalışanlara Gıda Yardımı olarak tanımlandı. Sanko Holding ayrıca, 31 Mart 2020 tarihine kadar Sanko şirketlerinden yapılan tüm satışların vadelerinin ‘vade farkı ilave edilmeksizin 60 gün ertelendiğini’ duyurdu.

Coronavirüs nedeniyle mağazaların kapanması ve satış ağlarının durması nedeniyle birçok firmanın geçici olarak kapanmasının yanı sıra, bazı firmaların da işçi çıkardığı bilgileri geldi. Ancak, hükümet Kısa Çalışma Ödeneğini devreye sokarak, işçi çıkarılmasının önüne geçmeye çalışıyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Paketi’nde yer alan Kısa Çalışma Ödeneği, işletmelere işçi çıkarmamak kaydı ile gelir desteği sağlayacak. İşçiler bu dönemde daha düşük çalışma saatleri ve evde olmalarına karşın ücretlerinin yüzde 60’ını, üç ay süre ile almaya devam edebilecek.

Peki bütün dünyayı etkisi altına alan bu salgınla ilgili Türkiye’de neler yapılıyor?

Aralık 2019’da Çin Wuhan’da çıktığından bu yana yeni tip coronavirüs (Covid-19)  24 Mart itibariyle 17 bine yakın kişiyi öldürdü, binlerce kişiyi etkiledi. Küresel çapta hızla yayılmaya devam eden salgınla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü pandemi yani 7 kıtayı etkileyen salgın ilan etti.  Neredeyse salgından etkilenmeyen ülke kalmamış durumda. Çin, İran, İtalya ve daha birçok ülkede ciddi ölüm rakamları açıklandı. Bu ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede günlük yaşam felç olmuş durumda. Alınan ulaşım kısıtlayıcı kararlara rağmen, coronavirüsün etkisini yaz aylarına kadar sürdürmesi bekleniyor.

Peki bütün dünyayı etkisi altına alan bu salgınla ilgili Türkiye’de neler yapılıyor? Sağlık, ulaşım, iletişim, perakende ve ticaret alanlarında ciddi önlemler alınmış bulunuyor. İlk coronavirüs vakasının görüldüğü ülkemizde gözlemlenen genel politika ‘panik yapmadan tedbir alma’yı kapsıyor.

Sağlık, Kültür ve Turizm ve Ticaret Bakanlığı ortaklaşa ve organize hareket ederek kapsayıcı bir dizi önlemi hayata geçirdi. Öncelikle virüs görülen ülkelere dönük seyahat kısıtlamaları getirilmişti. Bu ülkelerde bulunan Türk vatandaşları özel uçuşlarla getirilerek karantinada gözlemlendi. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de sınırlarını daha sıkı denetlemeye ve sağlık testleri yapmaya başladı. Havalimanlarında ve sınırlarda vücut sıcaklıkları ölçülerek vakalar tespit edilmeye çalışılıyor. Türkiye henüz İtalya gibi bütün ülkede karantina uygulayıp sınırlarını kapatmış değil.

Yerel yönetimler de kamusal alanlardaki temizlik ve önlemleri arttırmış bulunuyor. Toplu ulaşım araçlarında her zamankinden daha fazla özel solüsyonların kullanıldığı hijyen çalışmaları başlatıldı.

Meltblown kumaş ihracatı özel izne bağlandı

Yeni tip coronavirüs (covid-19) mücadele kapsamında Türkiye de önemli ticari kararlar aldı. Yurtiçindeki talebi karşılayabilmek için, maske yapımında kullanılan meltblown kumaşının (GTİP:56.03) yanı sıra, etil alkol, kolonya, dezenfektan, hidrojen peroksitin ihracatı özel izne (kayda) bağlandı. Ticaret Bakanlığı’nın İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliği’i 18 Mart tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe eklenen geçici hükümle söz konusu bu mallara ilişkin gümrük beyannameleri, ilgili ihracat birlikleri genel sekreterliğince, Ticaret Bakanılğı İhracat Genel Müdürlüğü’nün ön onayına müteakip kayda alınacak. Tebliği hükümleri, düzenlemenin yayımından önce gümrük beyannamesi İhracatçı Birlikleri Genel Sekrekerliğine onaylatılmış mallara uygulanmayacak.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, uygulama usul ve esaslarını belirlemeye, gerekli muafiyet ve istisnaları tanımlamaya, izin ve talimat vermeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya, uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları idari yoldan çözümlemeye yetkili kılındı.

Türkiye meltblown (eriyik üfleme) nonwoven kumaş üretiminde birçok önemli firmaya sahip bulunuyor. Meltblown kumaşlar ince elyaf yapıları ve yüksek emicilik özelliği ile hem medikal maske yapımlarında hem de filtrelerde kullanılıyor.

Etkinlikler ertelendi veya iptal edildi

Coronavirüsün insandan insana temas ve solunum yoluyla geçmesi nedeniyle etkinliklere dönük acil önlemler duyuruldu. Fuarlar, sergiler, konserler, sportif aktiviteler ve benzeri birçok toplu etkinlik ilk akla gelen başlıkları oluşturuyor. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de birçok fuar ve organizasyon; ya yılın ikinci yarısına ertelendi ya da tümüyle iptal edildi. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısı sonucunda 9 Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; uluslararası katılımlı organizasyonların COVID-19 salgını sonlanana kadar ertelenmesi tavsiye edildi.

FESPA 2020’nin Yeni Tarihi Açıklandı

Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ertelenen FESPA Global Print Expo’nun yeni tarihi belli oldu. FESPA, amiral etkinliği FESPA Global Print Expo ile birlikte European Sign Expo ve Sportswear Pro fuarlarının 6-8 Ekim 2020 tarihinde IFEMA – Feria de Madrid’de gerçekleşeceğini duyurdu.

FESPA CEO’su Neil Felton yaptığı açıklamada; coronavirüsün uzman baskı sektörüne etkisinin devam etmesine karşın; küresel topluluğun bir FESPA etkinliği için güçlü bir talepte bulunduğunu söyledi. Bundan çok etkilendiklerini kaydeden Felton; üç fuarın da belirlenen yeni tarihte organize edileceğini; bu süreçte kendilerini destekleyen IFEMA ekibine de minnettar olduklarını belirtti.

FESPA 2020 Etkinlikleri Ertelenmişti

Düzenlenmesine iki hafta kala FESPA Global Print Expo 2020 (24-27 Mart 2020) ve onunla birlikte; eşzamanlı olarak organize edilen European Sign Expo 2020 ve Sportswear Pro 2020 fuarlarının ertelendiği duyurulmuştu. FESPA’dan yapılan açıklamada Avrupa anakarasındaki yeni tip coranavirüs (COVID-19) ile ilgili hızla gelişen durumun ışığında, ulusal dernekler ve katılımcılarla yakın diyalog halinde bu kararın alındığı belirtilmişti. Haberin devamını aşağıdaki linki takip ederek okuyabilirsiniz.

Beklenen oldu! FESPA 2020 Etkinlikleri Ertelendi

INDA, gerekli koruyucu malzemeler için anket düzenliyor

ABD’nin nonwoven endüstrisi çatı örgütü INDA, ülkenin yeni tip coronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele etmek için bir çalışma başlattı. Korucuyu ve hijyenik nonwoven malzemelerin miktarının belirlenebilmesi, endüstrinin üretim ve stok durumunun ortaya çıkarılması için üyeleri arasında bir anket düzenledi.

Salgınla mücadelede gereken kişisel koruyucu ekipman ve tıbbi malzeme ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için başkent Washington ve Beyaz Saray’ın en üst düzey yetkilileri ile temasa geçildi. Devlet yetkilileri ve görevliler özellikle nonwoven sektöründeki şirketlerin ürettiği ürünler ve ihtiyaç duyulan arzı sağlama kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. INDA, bunu çok acil bir ihtiyaç olarak tanımlıyor.

INDA, bu anketin 18 Mart saat 17.00’a kadar tamamlanması gerektiğini duyurdu. Açıklamada; “Bu krizi ele almak için yetkililerle çalışırken bize yardımcı olduğunuz için şimdiden teşekkür ederiz” dendi.

ITM 2020 coronavirüs sebebiyle 14-18 Temmuz 2020 tarihine ertelendi

Türkiye’nin ve bölgenin en büyük tekstil makineleri ve teknolojileri fuarı ITM 2020 etkinlik tarihini revize etti. Dünya sağlık örgütü ile TC Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları ve tedbir kararları neticesinde, fuarın 2-6 Haziran 2020 tarihleri yerine 14 – 18 Temmuz 2020 tarihlerine ertelendiği açıklandı. Fuar yine İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Drupa da coronavirüs yüzünden ertelenen fuarlar kervanına katıldı

16-26 Haziran 2020 tarihlerinde yapılması planlanan drupa fuarı 20-30 Nisan 2021’e ertelendi. Messe Düsseldorf bu kararı, Alman Federal Hükümeti’nin kriz yönetim ekibinin, büyük afetlerde risk değerlendirmesi yapılırken Robert Koch Enstitüsünün prensiplerinin dikkate alınması tavsiyesine istinaden hayata geçiriyor. Bu öneriye ve Avrupa da dahil olmak üzere yeni korona virüsü (Covid-19) ile enfekte olmuş insan sayısında son zamanlarda meydana gelen önemli artışa dayanarak, Messe Düsseldorf durumu yeniden değerlendirdi. Buna ek olarak, 11 Mart 2020’de Düsseldorf şehri tarafından alınan ve aynı anda 1.000’den fazla katılımcının bulunduğu büyük etkinliklerin genel olarak yasaklanması yönünde genel bir karar da mevcut.

Ulusal Tekstil Kongresi ve II. AR-GE Günleri Akademi Sanayi Buluşması

02-03 Nisan 2020 tarihleri arasında İTÜ Gümüşsuyu Kampüsünde düzenlenecek olan Ulusal Tekstil Kongresi ve II. AR-GE Günleri Akademi Sanayi Buluşması kapsamında Yüksek Öğretim Kurulu tarafından alınan üniversitelerdeki 3 haftalık tatil ve bütün toplantıların ertelenmesi talimatı ve akademik takvimin henüz net olması nedeni ile etkinlik HAZİRAN ayına ertelendi. Kesin tarih bilgisinin önümüzdeki günlerde duyurulacağı belirtildi.

Mars Fuarcılık’tan açıklama

Mars Fuarcılık, yaptığı açıklamayla korona virüs salgını nedeniyle temsil ettiği çeşitli fuarlarda erteleme kararı alındığını duyurdu. Katılımcı, ziyaretçi veya personelin potansiyel bir enfeksiyon riskine maruz bırakılmaması için bu kararın Ana organizatörler tarafından alındığı vurgulandı. Fuarların mücbir sebeple ertelenmesi durumunda, katılımcıların sözleşmelerinin yeni tarih için otomatik olarak geçerli olacağı ve faturalandırılan ve / veya ödenen depozitoların da yeni tarihe aktarılacağı kaydedildi. Ertelenen fuarlarla ilgili detaylı bilgiyi Mars Fuarcılık web sitesinden elde edebilirsiniz.

THY ve Pegasus uçuş ve yolcu önlemlerini açıkladı

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus gibi önemli Türk havayolu şirketleri de benzer çalışmalar yaptıklarını ve önlemler aldıklarını duyurdu. Firmalar öncelikle virüsün yaygın olarak görüldüğü Çin başta olmak üzere bir çok noktaya uçuşlarını iptal etti.

Şubatı ayı sonunda bir basın toplantısı ile alınan önlemleri açıklayan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, daha sonra Miles&Smiles üyelerine bir e-posta göndererek bilgilendirmede bulundu. Aycı mektupta, seyahat güvenliği ve yolcu sağlığına önem verdiklerinin altını çizdi. Virüsün Avrupa bölgesinde de görüldüğüne dikkati çeken Aycı, konuyla ilgili olarak uluslararası kuruluşlarla ve bakanlıklarla birlikte çalıştıklarını belirtti. Bu önlemler kapsamında Çin, İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Nahçıvan’a düzenlenen seferler iptal edildi.

Yüksek Verimli Partikül Hava Filtreleri (HEPA) sistemleri

Risk grubundaki ülkelere seferler dahil olmak üzere tüm uçaklarda, etkisi kanıtlanmış bilimsel yöntemlerle dezenfekte buharlama ve temizlik işlemi yapılıyor. Bu temizlikte kabin ve lavabolardaki tuvaletler, katlanır masalar, dirseklikler, emniyet kemeri tokaları ve uçak içi eğlence ekranları ve kumandaları gibi sıkça dokunulan yüzeyler dezenfektanlarla siliniyor; tüm battaniyeler, bezler, koltuk baslığı kılıfları, çarşaflar ve kulaklıklar her uçuşta yenileriyle değiştiriliyor. Aycı, uçuş sırasında ise, kabin içindeki havanın hastane standartlarındaki Yüksek Verimli Partikül Hava Filtreleri (HEPA) sistemleriyle sürekli olarak temizlendiğini aktardı.

İran, İtalya ve Irak’la yapılan uçuşları karşılıkla iptal eden Pegasus’tan yapılan açıklamada şirket filosunda yer alan uçaklardaki dezenfeksiyon işleminin sıklığının arttırılarak, uluslararası nitelikte yapıldığı duyuruldu. Koltuk başlıklarının düzenli olarak değiştirildiği belirtilirken, Pegasus ekiplerinin önlemler ve prosedür hakkında derinlemesine bilgilendirildiği paylaşıldı. Dış hatlar uçuşlarında yolculara halk sağlığı yolcu tanıtım formları dağıtılmasına ve bunların doldurulmasına başlandı. Bu formlar uçağın inişiyle birlikte ilgili birimlere iletiliyor. Ayrıca kabin ekipleri ve yolcular için koruyucu maskelerin uçaklarda hazır bulundurulmasına başlandı.

Pazarda fahiş fiyat artışına önlem geliyor

Türkiye’de ilk coronavirüs vakasının 11 Mart’ta duyurulmasını takiben, maske ve diğer sağlık malzemeleri ile; dezenfektan, kolonya gibi hijyen amaçlı ürünleri fiyatlarında artışlar görüldü. Normal fiyatının neredeyse 10 katına kadar çıkabilen ürünler oldu. Maske ve kolonya gibi ürünlere ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşandı. Olası bir karantina nedeniyle insanlar market raflarında tuvalet kağıdı ve kuru gıda ürünleri çok hızla tüketti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, maske ve diğer sağlık ürünleri ile gıdalar konusunda 81 ilde eş zamanlı denetimlerin başlatıldığını duyurdu. Bakan Pekcan denetimler sonucunda rafların dolu olduğunu ve gıda fiyatlarında olağandışı bir artış olmadığını açıkladı.  Maske fiyatlarında artışa dönük olarak yapılan denetimlerde 13 firmanın incelendiğini ve 9’una ceza kesildiğini kaydeden Pekcan, haksız fiyat artışları konusunda gereğinin yapılacağının altını çizdi.

Gümrüklerde coronavirüs karşıtı önlemler arttırıldı

Coronavirüse karşı Ticaret Bakanlığı gümrüklerde de bir dizi önlemi hayata geçirdi. Bu kapsamda bazı gümrük kapıları kapatılırken, diğerlerinde sağlık kontrolleri hayata geçirildi. Gümrüklerde çalışanlar plastik eldiven, maske ve dezenfektan kullanmaya başladı. Genel olarak doğu ve güneydeki sınır kapılarımızdan Türk vatandaşlarının geçişine izin verilirken, çıkışlarına izin verilmiyor. Diğer ülke vatandaşlarının ise çıkışlarına izin verilirken, Türkiye’ye girişlerine yasak getirildi. Çeşitli gümrük kapılarında oluşturulan sahra hastaneleri ile ilk müdahaleler ve kontroller gerçekleştiriliyor.

Örneğin yoğun sayıda vakanın görüldüğü İran’a açılan gümrük kapılarından ise sadece Türk vatandaşlarının ve araçlarının girişine izin veriliyor. Bu kapılardan çıkışlarda Türk vatandaşlarının çıkışına izin verilmezken, İranlı ve diğer ülkelerden vatandaşların çıkışlarına izin verilecek. Türk vatandaşlarına ait tıbbi malzeme veya insanı yardım taşıyan araçlarının işlemleri sınırda konteyner değişim suretiyle yapılıyor. Diğer ülkelerden araçların çıkışlarına izin verilecek ancak geri gelişleri kabul edilmeyecek.

Etkinlikler ile ilgili daha önce neler olmuştu?

Bir fuar daha coronavirüs salgını yüzünden ertelendi

Aralık 2019’da yeni tip coronavirüs salgını çıktığından bu yana Çin’den onlarca fuar ve etkinlik iptal edildi. Vaka ve ölümlerde önlenemeyen artış nedeniyle yılın ilk yarısında yapılması planlanan neredeyse bütün etkinlikler ya iptal ediliyor ya da yılın ikinci yarısına erteleniyor. 14-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 21. Zhejiang Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Endüstrisi Fuarı 22—24 Temmuz 2020 tarihine ertelendi.

Bir fuar daha coronavirüs salgını yüzünden ertelendi

INDEX 20 Coronavirüs tehdidi yüzünden ertelendi

Yeni tip coronavirüs salgını nedeniyle son iki aydır birçok önemli fuar için erteleme veya iptal kararı açıklanmıştı. Nonwoven sektörünün en büyük fuarı niteliğindeki INDEX 20 fuarı da ertelenen fuarlar arasına katıldı. 31 Mart – 3 Nisan tarihleri arasında Cenevre yapılması planlanan fuar, etkisini arttıran coronavirüs salgını nedeniyle 20-23 Ekim 2020 tarihlerine ertelendi. İsviçre Federal Konseyi, 28 Şubat 2020 tarihinde saat 10.00’dan itibaren yürürlüğe giren karar ile; 1.000’den fazla kişiyi bir araya getiren tüm etkinlikleri yasakladı.

INDEX 20 Coronavirüs tehdidi yüzünden ertelendi

Primark giysi tedariki için rotayı Türkiye’ye çevirdi

Coronavirüs salgını nedeniyle tekstil tedarik zincirinde yaşanabilecek sorunlara karşı, hazırgiyim ve perakende firmaları; Türkiye’den alım yapma konusunu ciddi olarak görüşmeye başladılar. İngiltere merkezli giyim perakende markası Primark ’ın sahibi olan Associated British (AB) Foods’un finans biriminin başında bulunan John Bason; Reuters’e bu yönde bir açıklama yaptı. Buna göre marka Çin’den gelen giyim malzemelerinde aksama yaşanması durumunda; Türkiye, Bangladeş, Kamboçya, Vietnam ve Doğu Avrupa’daki mevcut tedarikçilerle görüşmelerde bulunuyor.  Bason yaptığı açıklamada, Primark’ın toplam giyim malzemeleri ithalatında Çin’in %40’dan fazla payı olduğunu açıkladı.

Primark giysi tedariki için rotayı Türkiye’ye çevirdi

Küresel alıcılar siparişlerini Türkiye’ye kaydırıyor

Tekstil siparişleri coronavirüs nedeniyle Türkiye’ye kayıyor. Aralık ayında Çin’in Wuan kentinde başlayan ve hızla yayılan Coronavirüs salgını nedeniyle küresel pazarlarda ciddi değişimler yaşanabilir. Küresel tekstil endüstrisinin en büyük üretim gücü Çin’den tedarik sağlayan birçok marka ve perakende firması; coronavirüs nedeniyle tedarik sürecini yeniden şekillendirdi. Coronavirüs endişesi Çin’in yanı sıra bölge ülkeleri Pakistan ve Bangladeş gibi önemli tekstil üreticisi ülkeleri de etkilemiş bulunuyor. Satın alma ofisleri Çin’e seyahat etmez iken, Çin’deki birçok firmada üretim durma noktasına geldi. Dolayısıyla, salgın hem Çin ekonomisini hem de küresel tedarik zincirini ciddi şekilde etkiledi. Koleksiyon bazlı ve kesintisiz ürün akışının gerektiği tekstil ve hazırgiyim sektörleri bu süreçten ilk etkilenen sektörlerin başında geliyor.

Küresel alıcılar siparişlerini Türkiye’ye kaydırıyor

Coronavirüs salgını nedeniyle Çin’deki birçok fuar ertelendi

Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da görülmeye başlanan coronavirüs salgını, beklenmedik bir hızla yayılıyor. Virüs nedeniyle iki aylık sürede binden fazla kişinin öldüğü, 35 bin vakanın tespit edildiği dile getiriliyor. Çin hariç 27 ülkede daha yüzlerce kişiye bulaşan virüs; başta Wuhan olmak üzere Çin’de geniş bir alanda günlük hayatı neredeyse durma noktasına getirdi. 30 Ocak tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) coronavirüs salgını için küresel bir acil durum ilan etti.

Coronavirüs salgını nedeniyle Çin’deki birçok fuar ertelendi

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler