11.8 C
İstanbul
Cumartesi, Aralık 21, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Smartex ile doğayı kirletmeyen, sürdürülebilir bir yıkama 

ITMASmartex ile doğayı kirletmeyen, sürdürülebilir bir yıkama 

- Haber Sponsoru -

Smartex makinelerini ITMA 2023 fuarında sergileyen TOLKAR, kaliteli ve sürdürülebilir yıkama prosesi için teknolojilerini küresel tekstil endüstrisiyle paylaştı. Farklı kapasitelerden makinelerin çalışır durumda yer aldığı stantta dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler, tek makinede gerçekleşen yıkama ve sıkma işlemini ve daha sürdürülebilir bir üretimi mümkün kılan teknolojilerin detaylarını yerinde inceleme fırsatı buldu. 

Textilegence’a röportaj veren TOLKAR Yönetim Kurulu Üyesi Ata Karace, dört yıl aranın ardından sektörle bir arya gelmekten memnun olduklarını söyledi. Barselona’da düzenlenen ITMA 2019 fuarına kıyasla stantlarına gelen ziyaretçi sayısında düşüş gözlemlediklerini aktaran Karace, bununla birlikte İstanbul, İzmir ve Denizli başta olmak üzere Türkiye’den ve fuarın düzenlendiği yer olması sebebiyle İtalya’dan yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi. Karace, bunun dışında Hindistan, Argentinia, Peru, Meksika ve Brezilya’nın da aralarında bulunduğu daha pek çok ülkeden ziyaretçilerle bir araya geldiklerini aktardı. 

TOLKAR Yönetim Kurulu Üyesi Ata Karace Görsel Kaynak: Textilegence

Smartex ile yıkama ve sıkma işlemi tek makinede 

Smartex makineleri ile sektörde fark yarattıklarını ve yıkama makinelerinde sıkma testini yalnızca kendilerinin gerçekleştirdiğinin altını çizen Ata Karace; “Aslına bakıldığında yıkama makinelerinde en önemli detay sıkma işlemidir. Bu aşamada, ürünün yıkandıktan sonra makinenin çıkabildiği en üst hıza kadar dönüp nemini olabildiğince atması ve mümkün olabildiğince düşük nem ile kurutmaya atılması gerekir. Genelde rakiplerimiz sıkma makinesini ayrı olarak üretip satıyorlar. Biz onun yerine kullanıcılara tek makinede tüm işlemleri bitirmeyi vaat ediyoruz. Yıkamada en önemli nokta, tüm malları eşit nem miktarı ile çıkmasıdır ancak harici sıkma makineleri bunu gerçekleştiremiyor. Bu da doğal olarak doğrudan üretim kalitesini olumsuz etkiliyor. Ayrıca iki işlemin tek bir makinede gerçekleştirilmesi, zamandan tasarruf sağlayarak iş yükünü azaltıyor.” 

“Sıfır titreşimli 400 G sıkma gücü” 

Smartex yıkama makinelerinin her birinin aynı zamanda yüksek hızlı sıkma makineleri olduğunu belirten Karace, bunların 400 G sıkma gücünde tamamen titreşimsiz olarak çalıştıklarını söyledi. Aynı kapasitelerde bu güce ulaşabilen rakiplerinin bulunmadığını aktaran Karace sözlerini şöyle sürdürdü: “Titreşimsiz sıkma işleminin dünyada eşi benzeri yok. Genelde yıkama makinelerinde amortisörler ve yay sistemi bulunur. Bizim makinelerimizde ise patentli dinamik bir dengeleme sistemimiz var. Makinenin önünde ve arkasında dengeleme tankları yer alıyor. Herhangi bir noktada dengesizlik olması halinde sistem buradaki titreşimi otomatik olarak algılayarak tersi yönde gerekli miktarda su enjekte ediyor. Titreşim kesilinceye kadar gerektiğinde su miktarını seviye seviye artırarak tekrar dengeyi sağlıyor.” Karace ayrıca makinelere en çok zarar veren etkenin titreşimler olduğunun altını çizerek, titreşimi tamamen ortadan kaldırarak aynı zamanda makinenin kullanım ömrünü uzattıklarını belirtti. 

Smartex ile yıkama ve sıkma işlemi tek makinede  Görsel Kaynak: Textilegence

“Akıllı makinelere uzman kullanıcılar gerekir” 

Dünyanın en üst düzey yıkama teknolojisini ürettiklerini söyleyen Ata Karace, ileri teknolojili ve akıllı makinelerin bu konuda eğitimli kişiler tarafından kullanılması gerektiğinin önemine değindi. Operatörlerin kullandıkları yüksek düzey makine üzerine yeterli bilgiye sahip olmamasının, kullanıcı kaynaklı makine arızalarıyla sonuçlandığına dikkat çeken Karace, bu amaçla müşterilerine talep ettikleri takdirde operatör eğitimi sunduklarını belirtti. Karace ayrıca müşterilerine akıllı makinelerden gelen verilerin detaylı analizinin sağlandığı bir altyapı hizmeti de sunduklarını sözlerine ekledi. 

Smartex makineleri 15 yılda 25 bin adet olimpik havuzu dolduracak kadar su tasarrufu sağladı 

2008 yılında Smartex firmasını teknoloji, patentleri ve çalışanları dahil olmak üzere tüm hakları ile kendi bünyelerine kattıklarını hatırlatan Ata Karace, bu satın almayla birlikte TOLKAR olarak sürdürülebilir üretim anlamında önemli bir adım attıklarını söyledi. Smartex makinelerinin su kullanımını yarı yarıya azalttığını ve buna paralel olarak kimyasal kullanımının da aynı oranda düştüğüne dikkat çeken Karace; “Geleneksel makinelere kıyasla 1,5-2 kat daha maliyetli olan Smartex makineleri, yaklaşık bir yıl içerisinde bu ara yatırım farkını tüketim avantajlarıyla amorti ediyor. Bir yılın sonunda ise artık kullanıcı su, elektrik ve kimyasal kullanımında maliyet tasarrufu sağlamaya başlıyor ve ayrıca çevresel etkisini de önemli ölçüde azaltmış oluyor.” 

2008 yılında ayda bir adet üretilen makine sayısını bugün kapasiteleri değişmekle birlikte 12-15 adede çıkardıklarını belirten Karace, 2008 yılından bu yana üretilen ve hali hazırda çalışır durumda olan Smartex makinelerinin günümüze kadar sağladığı toplam tasarruf miktarını şu rakamlarla açıkladı: “Öncelikle yıl bazında ürettiğimiz makinelerin adet ve kapasite olarak bir dökümünü çıkardık. Sonrasında ise bu rakamları işletmelerin ortalama minimum çalışma süresiyle çarptık. Bunun sonucunda gördük ki Smartex makineleri 15 yılda 25 bin adet olimpik havuzu dolduracak kadar su tasarrufu sağlamış. Bu çok ciddi bir rakam.” 

“Ar-Ge çalışmalarımızda müşterilerimizden güç alıyoruz” 

Sürdürülebilirlik odaklı araştırmalar kapsamında en önemli başlıklardan birinin su ve kimyasal kullanımını ortadan kaldırması sebebiyle ozon teknolojisi olduğunu belirten Ata Karace bu alandaki çalışmalarını değerlendirdi. Partnerlerinden aldıkları sürekli geri dönüşlerin, taleplerinin ve beklentilerinin kendilerini geliştirmelerinde önemli bir itici güç olduğunu vurgulayan Karace; “Ar-Ge merkezimizde bulunan uzmanlar ozon başta olmak üzere yeni teknolojiler üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. Bizler müşterilerimizden numune ve parçalar talep ederek bu çalışmaları ilgili tekstil ürünleri üzerinde deniyoruz. Tekstilde hem örme hem de dokuma üzerine üretim yapan müşterilerimize birbirinden farklı görünümdeki son ürünleri su ve kimyasal kullanmadan ozon teknolojisi ile hazırlıyoruz” dedi.   

Smartex’in her zaman kendileri için ön planda olacağını sözlerine ekleyen Karace: “O bizim amiral gemimiz. İstiyoruz ki, tüm üreticiler Smartex kullansın ve su dahil tüm doğal kaynak kullanımlarını yarı yarıya azaltsın; Daha yeşil bir gelecek için doğal kaynaklarımız korunsun.” 

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler