Tekstil endüstrisindeki profesyoneller teknoloji odaklı çözümlerle kapasitelerini ve karlılıklarını arttıracak yatırımlar arıyorlar. Yatırım kararları, sermaye gideri ile operasyonel giderlerin karşılaştırılmasından sonra verilmelidir. Tüm yönlerin kapsamlı olarak değerlendirmesi en karlı yatırıma yol açar. Uster Technologies Genel Müdür Yardımcısı Sivakumar Narayanan iplikçiler için işletme maliyetleri ve pratik tasarruflar hakkında konuştu. Bir fabrikadaki günlük gerçekliği göz önünde bulundurarak, güvenli yatırımlar için gerekli olan ‘büyük resmi’ ana hatlarıyla çiziyor.
Textilegence: Uster üreticilere tesislerini kalite odaklı yönetme konusunda destek oluyor. Bir iplikçinin çalışmasını ele alırsak, en büyük zorluklar nelerdir?
Sivakumar Narayanan: Günümüzde Türk iplik üreticileri kalite odaklı bir düşünceye sahip ve müşteri memnuniyetinin faydalarını anlıyorlar. Bununla birlikte, sermaye gibi düşük talep döngüsüyle ilgili zorlukların yönetilmesi, personelin elde tutulması ve yakın bir potansiyel yükselişe hazırlanma arasında bir denge kurulmasına ihtiyaç vardır. Pazar koşulları zorlu olduğunda kalite genellikle önemli bir satın alma kriteri haline gelir, çünkü müşteriler birçok tedarikçiden seçim yapabilir. Müşterilerimiz bir şekilde daha uzun vadeli sürdürülebilirlik için hazırlanırken, kısa vadeli ihtiyaçları yönetmek için çok çalışıyorlar.
Textilegence: Zorlu durumdan dolayı tedarikçiler üzerinde de baskı olmalı. Sermaye yatırımlarının gerçekleştiğini görüyor musunuz?
Sivakumar Narayanan: Tekstil firmaları, tutarlı kalite sunmalarını destekleyen teknolojilere güveniyor ve birçok büyük şirket bunu kalite iyileştirme ekipmanlarına yatırım yapmak için bir fırsat olarak kullanıyor. Aynı zamanda, yatırım kararlarının, örneğin iplik temizleyicilerinde sensör teknolojisi tartışmaları, fiyatlar ve özellikler gibi ayrıntılara saplandığını görüyoruz. Bu, ilk yatırımdan sonraki günlük gerçeklik olan kalite ve işletme maliyetlerinin ‘büyük resmi’nin tamamen unutulduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle, müşterilerin kendilerine özel şartlarında yatırımlara öncelik vermelerine yardımcı olmaya çalışırken ve bunları gelecek için desteklemeye devam ederken, bu tür konularda farkındalık oluşturmayı istiyoruz.
Textilegence: Lütfen ‘ayrıntılara karşı büyük resme’ odaklanma hakkında yorumunuzu biraz daha genişletin. Yatırımlar için derin bir analiz açısından eksik olan nedir?
Sivakumar Narayanan: Size bir örnek vereyim. Otomatik sarma makinelerinizdeki iplik temizleyicilerini yenilemek için bir yatırım yapmayı düşündüğünüzü varsayalım. Akılda tutulması gereken bir faktör, 500 sarım ünitesine sahip bir sarım departmanını işletmenin maliyeti, on yıllık bir süre içinde, ılımlı bir tahminle 3.5 milyon dolardan fazla olabileceğidir. Pratikte, kabul edilemez iplik hataları ve bobin değişiklikleri nedeniyle temizleyicilerin ömrü boyunca ihtiyaç duyulan yüzbinlerce ekin maliyeti yüzünden ilk yatırım harcamaları gölgede kalabilir.
Aynı zamanda, iplik temizleyiciye yapılan sermaye yatırımının işletme maliyetinin küçük bir kısmı olduğunu unutmayın. İhtiyatlı seçimler yaparak, iplik türü, kalitesi ve üretim koşullarına bağlı olarak aynı dönemde bir milyon dolara kadar tasarruf yapmak mümkündür. Bununla birlikte, her zaman olmasa da çoğu zaman kararlar, işletme maliyetinin küçük bir kısmını oluşturan ürün özelliklerine ve/veya fiyat indirimleri gibi dar bir alana odaklanarak alınıyor. Bu yaklaşım aslında gerçekten önemli konuları gizliyor ve maalesef ekipman kullanılmaya başlandığında olumsuz sürprizlere yol açıyor.
Textilegence: Karlı yatırım sağlamak için neler öneriyorsunuz?
Sivakumar Narayanan: Genel bir ilke olarak, operasyonel maliyetler ve tasarruf fırsatları konusunda daha fazla farkındalığı savunacağım. Bu gerçekten dikkate alınması gereken daha büyük resimdir. Yatırımların değerlendirilmesinde, ilk sermaye maliyetindeki küçük farklılıklara çok fazla odaklanmak yerine, rakip seçenekler arasındaki operasyonel maliyet farklarını hesaba katmak gerekir. Örneğin, USTER son zamanlarda hataları sarımda kesmek yerine hataları kaynağında önlemek için önleyici iplik temizlemeyi getirdi. İlk sermaye farkları ciddi olmamakla birlikte, bu, büyük operasyonel maliyet tasarruflarıyla sonuçlanabilir. Yalnızca USTER® QUANTUM 3 ile operasyonel maliyetlerin üçte birine eşit olan önemli tasarruflar elde edilebilir. Bu tasarruflar, ring eğirme ve elyaf temizleme gibi diğer hat içi kalite izleme cihazları ile birleştirildiğinde daha da büyük olabilir.
Textilegence: Bu kesin bir yatırım getirisi gibi mi görünüyor?
Sivakumar Narayanan: Evet, olabilir. Örneğin, önleyici iplik temizleme konsepti ile USTER üç kritik noktaya odaklanıyor. İlk olarak, gece gündüz sürekli olarak doğru kaliteyi sağlamada iplikçileri güçlendirmek istiyoruz. İkinci olarak, gerekli kaliteye en az gereksiz ek (maliyet) sayısıyla ulaşılmalıdır. Üçüncüsü, hatalar kaynağında önlenmelidir. Tartışmamız bağlamında, örneğin bir iplik temizleyicisine yatırım yaparken, başlangıç sermayesi maliyetini müzakere etmeden önce, alternatiflere karşı böyle bir yaklaşımın hem finansal hem de kalite itibarı gibi sonuçlarının anlaşılması yararlı olacaktır.
Textilegence: Az önce bahsettiğiniz üç neden yerine, fiyat dikkate alındığında yatırım getirisi (ROI) hesaplaması iyi görünebilir. Diğer alanlarda da işe yarıyor mu?
Sivakumar Narayanan: Öyle. Örneğin, bir kirlilik giderme sisteminde, birkaç yıl içinde pamuk atmanın (enjeksiyon) maliyetini değerlendirmek ve kaliteyi sabit tutarken bu maliyeti düşürmenin yollarını incelemek faydalı olabilir. Bu genellikle yüz binlerce dolar tasarruf getirebilir. Ring kontrol sistemleri için, yatırımın asıl amacını sorgulamak faydalı olabilir; ring izleme mi yoksa ring eğirme optimizasyonu mu? İzlemeye odaklanma haklı olarak çok sınırlı bir hedef olarak görülebilirken, optimizasyonun birkaç milyon dolarlık bir etkisi olacaktır.
Textilegence: Bu ilginç bir bakış açısı. Peki, uzun vadeli karlılık için, işletme giderlerine ve sermaye harcamalarına daha yakından bakmak şart mı?
Sivakumar Narayanan: Operasyonel harcamalar ve sermaye harcamaları yeni bir yatırım kararının tamamen farklı iki yönüdür. Operasyonel harcama yaklaşımı, büyük yatırımlar söz konusu olduğunda, daha yakından bakmayı gerektirir. Tasarrufları hesaplamak için operasyonel maliyetlerin arkasındaki itici gücü görmek ve ürün yaşam döngüsünü hesaba katmak önemlidir. Bu, günümüzün zor pazar koşulları karşısında oldukça anlamlı olabilir, ancak daha iyi zamanlarda bile daha az önemli değildir. USTER olarak, müşterilerimizin yarın olduğu gibi bugün de başarılı olmalarını sağlamak için istekliyiz ve bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmak için her zaman yanlarında olacağız.