Şiteks tekstil atıklarını keçeye dönüştürerek katma değer yaratıyor

Yazar:

Home Page » Green Times » Şiteks tekstil atıklarını keçeye dönüştürerek katma değer yaratıyor

Tekirdağ’da bulunan Şiteks, Şişmanlar Tekstil, tekstil atıkları ve fabrikalarda üretim sırasında ortaya çıkan kumaş parçalarından keçe üreterek, bunları 60 ülkeye ihraç ediyor. Saray ilçesinde 50 bin metrekaresi kapalı 170 bin metrekarelik alanda kurulu, 200 kişinin istihdam edildiği firmada, atölye ve fabrikalardaki üretim sırasında ortaya çıkan tekstil parça ve kumaş kırpıntılarını toplanıyor. Firma, bu parçaları ve kırpıntılarını kendi fabrikasında çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra endüstriyel keçeye dönüştürüyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan Şiteks, Şişmanlar Tekstil yöneticilerinden Halil Serdar Evirgen firmanın 1980 yılında İstanbul’da kurulduğunu 2010 yılından sonra Tekirdağ’da üretim faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı. Üretimlerinde ana kalemin keçe olduğunu söyleyen ve bunların otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve inşaat sektörlerinde kullanıldığını belirten Evirgen; “Firmamızın yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 50 bin ton civarındadır. Ürettiğimiz ürünleri yarısını Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerine bunun yanı sıra Amerika ile Orta Doğu ülkeleri de dahil olmak üzere 60 ülkeye ihraç ediyoruz” dedi.

Tekstil atıkları tekrar ekonomiye kazandırılıyor Görsel Kaynak: AA

Tekstil atıkları tekrar ekonomiye kazandırılıyor

Halil Serdar Evirgen, firmalarını diğer firmalardan ayıran en büyük özelliğin üretimde yüksek miktarda geri dönüştürülmüş ham madde kullanması olduğunu dile getirdi. Firmanın tekstil atıklarını dönüştürerek ekonomiye kazandırdığını vurgulayan Evirgen, şunları kaydetti: “Tekstil atıklarını çeşitli işlemlerden geçirerek keçe üretiminde kullanmak üzere ham madde haline getiriyoruz. Kullandığımız tekstil atıklarının bir kısmını kendimiz dönüştürerek, bir kısmını da geri dönüştürülmüş olarak satın alarak bu atıklara yeni bir yaşam döngüsü şansı veriyoruz. Bu sayede tonlarca atığın çevreye vereceği zararı önlemiş olup bu atıkları bertaraf edecek maliyeti de sıfırlayıp bu atıklardan katma değerli ürünler elde ediyoruz.”

Hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını dile getiren Evirgen, üretim hacimlerini artırmayı hedeflediklerini kaydeden kısa vadeli hedefleri arasında üretim kapasitelerini yıllık 60 bin tonun üzerine çıkarıp daha çok insana istihdam sağlamak olduğunu açıkladı. Ayrıca daha fazla atığa yeni yaşam döngüsü şansı vermek istediklerini ifade eden Evirgen; “İlk gün olduğu gibi hem çevreye duyarlı hem katma değerli ürünlerimizle ülkemize hem ekolojik hem de ekonomik olarak katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bizden sonraki nesillere de yaşanabilir bir dünya bırakmak için, dünya için geri dönüştürülmüş keçe üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir