Eylül 2024’ten bu yana Augsburg Geri Dönüşüm Atölyesi (Recycling Atelier Augsburg) ile iş birliği yapan İtalya merkezli Savio Macchine Tessili S.p.A., Atölye’yi ipliklerin sarımı ve kalite kontrolü alanlarında destekleyecek. Bu iş birliği, mekanik tekstil geri dönüşümü için süreç zincirini tamamlarken yeni araştırma olanakları için de kapı açacak.
İplik terbiye segmenti için tekstil makineleri sektöründe uzman olan Savio Macchine Tessili S.p.A., İtalya ve Asya’daki üretim tesisleriyle sarım, büküm, hava jetli eğirme, büzme ve şişirme makinelerinden oluşan bir ürün portföyü sunuyor. Şirket 110 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Ortaklık, mekanik tekstil geri dönüşümü için proses zincirine bir adım daha ekliyor ve ipliklerin sarımı ve kalite kontrolü alanlarında araştırma olanaklarının önünü açıyor.
Savio Proxima Smartconer® sarma makinesi ipliklerin kalitesini artırıyor
Geri Dönüşüm Atölyesi ortaklık ağı, birlikte mekanik tekstil geri dönüşümünün tüm süreç zincirini kapsayan on iki endüstriyel şirketten oluşuyor. Savio sadece sarım alanındaki önemli bilgi birikimini paylaşarak katkıda bulunmakla kalmıyor, ayrıca Geri Dönüşüm Atölyesi’ne Proxima Smartconer® sarım makinesi de temin ediyor.
Sarım işlemi ipliğin kalitesi için son derece önem taşıyor. Sarım, ipliğin dokuma, örme, boyama ve terbiye gibi sonraki işlemlere geçmeden önce kontrol edilebildiği ve uygun hale getirilebildiği eğirme sürecinin son aşamasını oluşturuyor.
“Bilgi birikimimizi doğrudan üreticiden alıyoruz”
Geri Dönüşüm Atölyesi Başkanı Dr.-Ing. Georg Stegschuster, Savio sarım makinelerinin yüksek verimlilik, düşük enerji tüketimi, üstün iplik kalitesi, otomasyon ve veri bağlantısı sunduğunu belirterek; “Bu kriterler Geri Dönüşüm Atölyesi’ndeki kurulum için ideal. Ayrıca, bilgi birikimini doğrudan üreticiden alıyoruz. Bu iş birliğini ve Savio’nun katılımının uygulamalı araştırmalarımıza getireceği olumlu etkiyi görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
Savio Macchine Tessili CEO’su Mauro Moro, Augsburg Geri Dönüşüm Atölyesi ile yapılan ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Augsburg Geri Dönüşüm Atölyesi ile iş birliği, geri dönüşüm bağlamında sarım teknolojisi ve kalite kontrolü alanındaki araştırmaları ilerletmek için atılmış bir adımdır” ifadelerini kullandı.
ITA Augsburg Enstitü Müdürü ve Augsburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Makine ve Proses Mühendisliği Fakültesi Profesörü Mesut Çetin, Geri Dönüşüm Atölyesi’nin etkisini ve çalışmalarını şöyle anlattı: “Geri Dönüşüm Atölyesi, ITA Augsburg ve Augsburg Uygulamalı Bilimler Teknik Üniversitesi kendilerini sürdürülebilirlik yolunda endüstri için bir katalizör olarak görüyor. Yenilik ve ilerlemeyi her şekilde memnuniyetle karşılıyoruz. İster uygulamaya yönelik içerik ister temel araştırma olsun, ister kamu tarafından finanse edilen projeler ister doğrudan sözleşmeli araştırma olsun, endüstri ve araştırma arasındaki her türlü paylaşıma açığız.”