İspanyol perakende ve moda devi Inditex Group, tarihinde ilk kez zarar açıkladı. 1 Şubat – 30 Nisan arasını kapsayan 2020 yılının ilk çeyreğinde, Covid-19 pandemisi nedeniyle Inditex Group mağazalarının %88’i kapandı ve bu süreçte satışlar %44 düştü. Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho ve Uterque markalarını barındıran Inditex Group, yılın ilk çeyreğinde 409 milyon Euro zarar etti. Grup geçen yıl ilk çeyrekte 734 milyon Euro kar duyurmuştu.
Yılın ilk çeyreğinde mağazalarının büyük bölümü kapalı kalan Inditex Group, %44 düşüşle 3,3 milyar Euro satış seviyesinde kaldı. Nisan 2020 sonu itibariyle grubun stokları bir önceki yıla göre %10 daha düşük seviyede seyretti. Grup bu dönemde pandemiye karşı tıbbı ve sağlık ekipman harcamalarına karşın aktif maliyet kontrolü sayesinde faaliyet giderlerini %21 azaltmayı başardı. Nisan 2019’da 6,7 milyar Euro net nakit pozisyonu olan Inditex, 2020 nisan ayında ise 5,8 milyar Euro açıkladı. Grup yılın ilk çeyreğinde alınan önlemlere karşı 508 milyon Euro faiz ve vergi öncesi kar (FVÖK) kaybı ve 175 milyon Euro net zarar elde etti.
Mağaza satışları düştü, online satışlar patladı
Mağazaların kapalı kaldığı bu dönemde Inditex online satışlarda ise %50 oranında artış elde etti. Sadece nisan ayı ele alındığında internet satışlarındaki artış %95 olarak gözlemlendi. Inditex Group’un İcra Kurulu Başkanı Pablo Isla ayrıca, grubun geleceğini şekillendirecek olan 2020-22 stratejik planını açıkladı. Bu plana göre şirket online satışları arttırmayı hedefliyor. Bunun için online altyapısına 1 milyar Euro ve mağazaların entegrasyonu için ek 1,7 milyar Euro para harcaması gerekecek. Grup, bu dönem içinde tamamlanacak olan tescilli dijital platformunu da tanıttı. Bu kapsamda firma 2022 yılına kadar online satışların toplam satışların %25’inden fazlasını oluşturmasını hedefliyor. 2019 yılında online satışların payı %14 olarak hesaplanmıştı.
Grubun tescilli dijital platform planın önemli bir yönünü tüm dijital işlemlerin yürütüleceği Inditex’in Açık Platform (IOP) projesi oluşturuyor. e-ticaret platformundan başlayarak, envanterler, satın alma, dağıtım ve siparişler, esneklik ve hayati ölçüde ölçeklenebilirlik dahil olmak üzere tüm ilişkili süreçler dijital ortamdan yönetilecek. Konfigürasyonu 2018’e dayanan bu platform şu anda %60 operasyonelliğe sahip ve bunun 2020-22’de bunun %100’e ulaşması hedefleniyor.
Inditex sürdürülebilir ve akıllı entegre bir mağaza yapısıyla yıllık %4-6 gibi bir büyüme elde etmeyi bekliyor. Mağazalar şehirlerin en stratejik alışveriş bölgelerinde bir moda merkezi gibi hareket edecek ve küresel çapta birbiriyle ağ üzerinde bağlı olacak. Bu amaçla Inditex, tüm markalarının e-ticaret kapasitesini güçlendirmeyi planlıyor. Grup ayrıca 2020 sonuna kadar entegre envanter yönetimi için RFID sistemini tüm markalarına uygulayacak.
2012 yılından bu yana mağaza yükseltme planını sürdüren Inditex, bugün 7,412 olan mağaza sayısını küçükleri kapatarak 6,700-6900 arasında oluşturmayı planlıyor. Grup, mağaza sayısını azaltmayı planlarken çalışan sayısını sabit tutmayı hedefliyor.
Inditex Group’un bir başka hedef noktası da sürdürülebilirlik olacak. Fiziksel ve online mağazalar birer sürdürülebilirlik merkezi gibi hareket edecek. Yani, daha az ve yenilenebilir enerji kullanılacak, tek kullanımlık plastiklere yer verilmeyecek, tüm malzemeler geri dönüştürülecek ve tüm giysilerin yeniden kullanımı teşvik edilecek.