Erdemoğlu Holding, bünyesinde yer alan polyester üreticisi SASA ile bu alandaki gücünü arttırmayı hedefliyor. Holding Adana Yumurtalık’taki bu petrokimya tesis yatırımını 2031 yılına kadar 11,8 milyar dolar ile tamamlamayı planlıyor. Yatırımla ilgili gerçekleşen basın toplantısında konuşan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, Yumurtalık’taki bu yatırımın 5 ana şirkete bölüneceğini ve gelecekte bu şirketlere yerli ya da yabancı ortak alabileceklerini açıkladı.
1966 yılında kurulan SASA’nın yeni yatırım kararlarıyla birlikte büyüme sürecine girdiğini belirten Erdemoğlu; “2018 yılında yıllık 350 bin ton olan kapasitemiz, bu yıl 700 bin tona çıktı. Geçen yıl 450 milyon dolar olan ciromuz ise bu yıl 786 milyon dolara çıktı. 2015’te 400 milyon dolar olarak devraldığımız SASA’nın cirosu 2021 yılında 1,9 milyar dolara ulaşacak.” dedi. Erdemoğlu, aldıklarından bu yana SASA hisselerinin 8 kat büyüdüğünü hatırlattı.
Sasa bu yatırımla Türkiye’nin cari açığını kapatmasına katkı sağlayacak
İbrahim Erdemoğlu, yatırım süreci hakkında şu bilgiyi verdi; “Cumhurbaşkanımızın bilgi ve destekleri sayesinde bölgede 6,8 milyon metrekare arazi tahsis edildi. Bu araziyle birlikte çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Yumurtalık’a 2031 yılına kadar 11,18 milyar dolarlık yatırım yapacağız.” Bu yatırımın ülkenin cari açığını kapatmaya yıllık 5,2 milyar dolar katkı sağlayacağını belirten Erdemoğlu, dolaylı olarak ise bu katkının 12-15 milyar dolara çıkacağını savundu.
Yatırım için ÇED raporunun Ekim 2019’da tamamlanacağını açıklayan Erdemoğlu, kamulaştırma kararının ardından 2020 yılında SASA’nın ihtiyacı olan 1,5 milyar dolarlık PTA ve MEG hammaddesinin üretimine başlayacaklarını ifade etti. Erdemoğlu, tesisin tamamlandığında 13 milyon ton hammadde ve kimyasal üretim kapasitesine ulaşacağını kaydetti.
Yumurtalık’taki bu yatırımın 5 ana şirkete bölüneceği bilgisini veren Erdemoğlu, gelecekte bu şirketlere yerli ya da yabancı ortak alabileceklerini açıkladı. Erdemoğlu; “SASA’nın yatırımına dünya çapında 7 kuruluş ortak olmak istiyor. Bunların 3 tanesi Japonya, 2 tanesi Güney Kore, biri Kuveyt ve diğeri de Avrupa’dan bir şirket. ÇED raporu ve onayların ardında bu şirketlerle görüşeceğiz. SASA’ya ortak almayacağız, SASA’nın alt şirket kuruluşlarına ortak alacağız. Bu ortaklık %50’yi geçmeyecek, kontrol mekanizması SASA’da olacak” dedi.
Merinos’un pazar payı %7’ye çıkacak
İbrahim Erdemoğlu, holding bünyesinde yer alan Merinos markası ile Türkiye’nin ve dünyanın en büyük makine halı üreticisi konumunda bulunduklarını söyledi. Erdemoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Üretiminin %85’ini ihraç eden Merinos, Rusya’daki tesisi ile birlikte bugün dünyada üretilen makine halısının %5’ini üretmektedir. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde dünyadaki Pazar payımızı %7’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”
Dinarsu, Brückner’in halı kaplama hatlarını tercih etti
Köklü tekstil terbiye teknolojileri üreticisi Brückner, Türk tekstil endüstrisi ile bağlarını güçlendiriyor. Küresel halı pazarının en önemli markalarından Dinarsu, yeni yatırımlar için geçmişte olduğu gibi Brückner’i tercih etti. Dinarsu Brückner’in halı kaplama hatları için sipariş verdi.
1955 yılında kurulan ve 1975 yılında Çerkezköy entegre tesislerine taşınan Dinarsu, 2005 yılından bu yana Erdemoğlu Holding bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Hedefli yatırımlar ve geniş ürün yelpazesi ile firma, bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Dinarsu Türkiye’de CE belgesine sahip ilk tufting halı üreticisi olmakla birlikte 400 dpi çözünürlükte üretim kalitesi sunan ilk ve tek üreticidir. Haberin devamını okumak için tıklayınız.